×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
  • Почитаме Емилия - светицата, основала първия девически манастир
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Питбулът-убиец от Варна хапел наред, експертиза на съдебен лекар решава съдбата му
  • 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник
  • Бедствено положение в Тексас! Части от връхлетяния от бури щат остават без ток с дни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция


Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция
Лекарите продължават да се борят за живота на Роберт Фицо. Снощи бе съобщено, че има опасност за живота му
16 Май 2024, Четвъртък, 06:53 ч.
Автор: Флагман.бг

Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо, който вчера беше тежко ранен при опит за убийство, дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА и БТА.

Нито телевизия TA3, нито вестник „Денник“ обаче предоставиха повече информация за здравословното състояние на Фицо късно снощи.

По-рано миналата вечер по официална информация е имало опасност за живота на 59-годишния политик. Оттогава няма ново изявление или разяснение от правителството.

Фицо беше прострелян от 71-годишен мъж в словашкия миньорски град Хандлова. Според очевидци мъжът е прострелял няколко пъти премиера след изнесено заседание на кабинета, докато той се ръкувал с дошли да го поздравят привърженици.

Според правителството стрелбата е имала политически мотив. Медиите съобщиха, че съпругата на предполагаемия стрелец е била разпитана в полицията

Световни медии обръщат внимание на политическия профил и ключови изказвания на словашкия премиер. Причината за нападението срещу Фицо, което словашките власти окачествиха като опит за убийство, все още не е известна. Политикът обаче е известен с някои свои действия и изявления, които създадоха противоречия.

Агенция Франс прес обръща внимание на факта, че след връщането си на власт миналата година, Фицо сложи край на военната помощ на Словакия за Украйна и призова за мирни преговори с Русия.

Фицо стана отново премиер на Словакия, след парламентарните избори на 30 септември, на които най-много гласове спечели неговата политическа сила "Посока – социална демокрация". Политикът застана начело на коалиционно правителство, в което влязоха още лявоцентристката партия "Глас – социална демокрация" и крайнодясната Словашка национална партия.

До завръщането на Фицо на власт Словакия доставяше значителна военна помощ на Украйна. Братислава започна да оказва военна помощ на Киев скоро след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 година.

Предизборната кампания на Фицо за миналогодишните парламентарни избори премина под знака на обещанията му, че ако спечели, Словакия вече няма да изпрати и "един куршум" на Украйна.

АФП обръща внимание и на тезисите на Фицо, че войната в Украйна била започнала още през 2014 г., когато, по думите на словашкия политик, "украински фашисти" започнали да убиват "цивилни от руска народност". АФП отбелязва, че по този начин Фицо е възпроизвел недоказани твърдения на Русия за случващото се в Украйна.

Агенцията припомня и изказване на Фицо от януари, че Украйна не е "независима и суверенна страна" и се намира "изцяло под влиянието и контрола на САЩ".

Франс прес обаче отбелязва и позицията на словашкия премиер, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна следва да бъдат спазени при търсенето на мирно решение. Освен това Фицо окачестви прибягването до военна сила от Русия в Украйна като сериозно нарушение на международното право.

Франс прес обръща внимание и на някои ключови моменти от биографията на Фицо. Роден е на 15 септември 1964 година. Започва политическата си кариера в комунистическата партия точно преди Нежната революция да сложи край през 1989 г. на комунистическия режим в бивша Чехословакия.

През 1999 г. Фицо напуска Партията на демократичната левица (политически приемник на компартията), за да основе "Посока – социална демокрация".

Франс прес цитира словашкия социолог Михал Вашечка, според когото Фицо се възхищава на авторитаризма на руския президент Владимир Путин.

"Отношенията му с Русия исторически са предопределени от социалистическия девиз "Завинаги със Съветския съюз", пише Вашечка в книга, посветена на Роберт Фицо.

Друго изявление на Фицо, предизвикало противоречие, са думите му, че няма да разреши ареста на Владимир Путин, срещу когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд, ако Путин посети един ден Словакия.

Фицо е юрист по образование и започва да гради репутацията си в Европа като представител на Словакия към Европейския съд по правата на човека в Страсбург в периода 1994–2000 г.

През 2006 г. "Посока – социална демокрация" печели парламентарните избори и Роберт Фицо става премиер, две години след влизането на Словакия в Европейския съюз. Тогава той сформира коалиция със крайнодясната Словашка национална партия, която е на сходни позиции като неговите по въпросите на миграцията. Впоследствие Фицо се възползва от световната финансова криза от 2008 и 2009 година, за да натрупа политически точки, като отказва да въведе строги бюджетни икономии, отбелязва АФП.

През 2010 г. минава в опозиция, а две години по-късно печели изборите след падането от власт на дясноцентристка коалиция заради обвинения в корупция.

По време на кризата с мигрантите в Европа през 2015 г. Фицо заема твърда позиция срещу миграцията и критикува европейската програма за квоти при преразпределението на бежанци.

"Посока – социална демокрация" печели изборите през 2016 г., но две години по-късно премиерът Фицо е принуден да подаде оставка, след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Това престъпление стана причина за големи протести в цяла Словакия, тъй като Куциак разследваше предполагаеми връзки на италианската мафия с правителството на Фицо. След изборите за парламент през 2020 г. на власт дойде антикорупционна коалиция.

Британският в. "Гардиън" отбелязва, че понастоящем Роберт Фицо кара третия си мандат като премиер на Словакия. Според британското издание неговата политика се характеризира с успешно лавиране между проевропейски позиции и националистическата и антизападната реторика.

Лондонското издание също е на мнение, че Фицо се възхищава на руския президент Владимир Путин и също обръща внимание на изказването на Фицо, че не би арестувал Путин, ако руският лидер дойде в Словакия. Според "Гардиън" Фицо симпатизира и на унгарския премиер Виктор Орбан и смята, че той "защитава интересите на страната и народа си".

Лидерът на "Посока – социална демокрация" е и добър тактик, пише "Гардиън": за три десетилетия в политиката той навигира между общоприети и проевропейски възгледи и националистическата и антизападната реторика, предназначена основно за вътрешна консумация. Според британското издание това показва, че Фицо е готов да мени позицията си в зависимост от общественото мнение и политическата реалност.

"Гардиън" обръща внимание на изказванията на Фицо, че за него са важни само интересите на Словакия. Всекидневникът отбелязва, че Фицо не се свени да критикува Европейския съюз и неправителствените организации, да обижда опонентите си и да говори за заговори и нагласяване на избори от противниците му.

"Гардиън" обръща внимание на някои ключови моменти от третия мандат на Фицо като премиер.

Британският вестник пише, че критиците на Фицо са на мнение, че той се отдалечава от прозападния курс на Словакия и следва стъпките на Унгария на Орбан. Хиляди хора излязоха на протести срещу политиките на Фицо.

През февруари словашките депутати приеха законови изменения, с които беше закрита специалната прокуратура, която се занимаваше с дела, свързани с корупция на високо ниво.

През април правителството одобри предложение за трансформиране на държавната радио-телевизионна компания. Планът провокира критиките на опозиционните партии, които заявиха, че правителството иска да си гарантира пълен контрол на обществените радио и телевизия.

Също през април близкият съюзник на Фицо Петер Пелегрини спечели втория тур на словашките президентски избори.

Пелегрини ще стане приемник на президентския пост на първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова, която подкрепя Украйна в борбата и с руските сили.

Някои политици от правителствения блок хвърлиха вината за опита на убийство на Роберт Фицо върху политическата опозиция и либералните медии в Словакия, пише чешката новинарска агенция ЧТК.

Опозицията осъди насилието, както направи и президентката Чапутова, която пожела на Фицо скорошно възстановяване от нападението.

"Гняв и омраза – това е резултатът от вашите действия – на представителите на прогресивното движение, на либералните медии. Заради вашата омраза той (Фицо) се бори за живота си. В продължение на години вие подхранвахте страховита омраза. Вината, която носят представителите на прогресивното движение и всички либерални медии, няма да бъде изличена", каза на пресконференция заместник-председателят на словашкия парламент от "Посока – социална демокрация" Любош Блаха, цитиран от ЧТК.

"Решително осъждам бруталната и безразсъдна атака срещу премиера Роберт Фицо. Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сила, за да може да се възстанови от атаката", се казва в изявление на словашката президентка, цитирано от чешката новинарска агенция.

ЧТК отбелязва, че словашките опозиционни партии са осъдили атаката срещу Фицо.

Агенцията обръща внимание на реакцията на Михал Шимечка, лидер на основната опозиционна формация "Прогресивна Словакия".

"Вярваме, че той ще се възстанови. В същото време призоваваме всички политици да се въздържат от думи и действия, които може да допринесат за ескалиране на напрежението", каза още Шимечка.

"Атака срещу премиера на страната, независимо какви са политическите ни възгледи, е неприемлива. Осъждаме всяка форма на насилие и нападения срещу политици и вярваме, че премиерът скоро ще се възстанови", заяви председателят на опозиционната сила "Свобода и солидарност" Бранислав Грьолинг.

Словашките политици са известни с яростните вербални атаки помежду си, които станаха особено интензивни преди миналогодишните парламентарни и тазгодишните президентски избори в Словакия, пише ЧТК, като отбелязва, че премиерът Фицо също неведнъж е прибягвал до словесни сблъсъци с опоненти.

Все още е твърде рано да се каже как ще се отрази нападението срещу Фицо на нагласите преди изборите за Европейски парламент, които ще бъдат произведени след броени седмици. Възможно е да предположим, че електоратът на "Посока – социална демокрация" ще се мобилизира, за да покаже солидарността си с партийния лидер. Възможно е да се стигне до сериозно разделение в словашкото общество, което да даде своето отражение и на резултата от предстоящите избори.  
 


В категории: Животът


Автор
8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
от 7
17.05.2024 13:27:41
0
0
Грешка - словаци имах предвид, разбира се.
7.
до 5
17.05.2024 13:26:13
0
0
Нищо подобно! Погледнал ли си дори официалната му биография? И той е същият пребоядисан комунист като нашите тук. А през 2007 точно той е увеличил задължителните "имунизации" на децата. И доста словенци казват, че има сериозни връзки с мафията, така че случилото се (ако е изобщо се е случило) може да е просто разчистване на сметки.
6.
кольо
16.05.2024 12:04:42
1
1
това не причина за стрелбата,защото и двамата са потдръжници на путин.според мен има нещо междуличностно.живял съм в словакия.фицо е от рода на копейкин тук,в България.тоест фурнаджийска лопата,измамник и схемаджия.
5.
Down
16.05.2024 09:12:12
4
8
Достоен човек, защитаващ интересите на страната си.
Но когато не се навеждаш на американците, получаваш куршум!
Затова и нашите евроатлантици от Сглобката- Боко, Кирчо, Швестъра и Прасето, са изключително послушни и изпълняват каквото им кажат отвъд Океана. Не мислят за интересите на сънародниците си и затова нямат такива проблеми като този достоен човек политик от Словакия!
4.
До 2
16.05.2024 07:53:49
5
14
В Словакия са с евро !
Заради еврозоната, имотите им там не се пипат.
Който имал имот преди това, стана богат.
Който няма имот си остава до края на живота си безимотен.

Еврозоната доведе до това разделение в Словакия. Бедни и богати.
Чухия, която си остана с кроните си пият бирата.
3.
13
16.05.2024 07:52:00
2
6
За няколко цента пове$е щяха да го лекуват в болница Самюел MF Джаксън.
2.
Да и
16.05.2024 07:40:58
12
7
Първитв му думи били
Де са ми рублите
1.
Натегачи
16.05.2024 07:09:26
10
14
Опериран в болница " РУЗВЕЛТ".
Смях !
Много е знаел американеца Рузвелт, къде е Слжвакия и Братислава.
А паметникът на Брус Ли къде е ?

Жалък Атлантизъм на народи без морета дори !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Вече 2 години този човек получава всеки месец по 12 000 лв. от Общината и пуска жалби във всички възможни институции Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Георги Тончев-Джовани проби като еротичен танцьор и умря едва на 50 години Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за юли и август, 15 униформени ще осъществяват контрол с патрулка и пеша Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Терзиев не пожела да отиде до средата на пътното платно, заради което гражданите започнаха да скандират „Оставка“ Хванали бай Тошо на калъп край морето Хванали бай Тошо на калъп край морето Бившият първи бил хванат от жена си в резиденция Евксиноград
След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Българският народ има една хубава приказка - след дъжд качулка
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня Чък Норис пита дете:
- На колко годи и си?
- На 11.
- Аз на твоите години бях на 12.
Виц на деня Виц на деня Адвокат към обвиняем:
- Имате ли алиби за времето на престъплението?
- Да, в долари и в евро?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената е като катаджия. Реши ли да се заяде с теб, винаги ще намери за какво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори