×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции


29 Април 2024, Понеделник, 07:29 ч.
Автор: Флагман.Бг

Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски

14 чуждестранни наемници са били убити при нощи удари по Николаев с дронове, а още осем са били ранени, съобщава руската агенция РИА Новости, цитирана от телеграм каналът МОЛОТ.

Електронното издание уточнява, че са атакувани обекти на енергийната инфраструктура в района на областния украински град. Ударен е и хотел. Местните власти съобщават за най-малко пет дрона „Герани“, които са се взривили в района. 

В същото време швейцарското издание Blick, цитирано от телеграм каналът на американският писател и бивш офицер от американското разузнаване Скот Ритер, цитира  офицер от 5-та бригада на украинските въоръжени сили, която действа в района на град Часов Яр. Според интервюираният руските войски ще освободят Донбас до октомври 2024 година и основните причини за това били са липсата на хора, късното пристигане на военна помощ от Запада и назначаването на ген. Александър Сирски, по прякор „касапина“, за началник на украинската армия.

Новият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна изпращал „бригади в бой без боеприпаси и техника, както и с недостиг на личен състав от 30-40%“.

Скот Ритър пък прогнозира, че руската армия ще постигне значителни успехи в няколко посоки през лятото, което ще предизвика сериозно безпокойство у привържениците на Киев.

„През юли, когато последното военно оборудване, закупено за Украйна с парите, отпуснати от Конгреса, бъде унищожено, Украйна ще трябва да погребе още 100 000 войници. Когато руските войски обкръжат Харков и освободят последните райони на Донбас, всички клавиатурни бойци от Америка ще са сериозно обезпокоени", коментира бившият разузнавач. 

 

Той добави, че привържениците на Украйна ще поискат тогава Киев да бъде подпомогнат отново с парите на американските данъкоплатци и Конгресът ще им угоди, докато в Украйна вече не остане никой, който да може да се бие.

Военният анализатор от Суми Юрий Подоляка пък коментира тази сутрин, че руските войски напредват към Архангелское и Новоалександровка, след като са превзели нови райони край Очеретино и Керамик по протежение на вододелния хребет.

 

Междувременно главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски пък, цитиран от Ройтерс и БТА, призна, че ситуацията на фронта в Източна Украйна се влоши и силите на Киев се изтеглиха на нови позиции в поне три района.

Изявлението отразява влошаването на позициите на украинската армия в източната част на страната, които Киев се надява да стабилизира, след като получи новата пратка американски оръжия в рамките на одобрения тази седмица пакет от помощи на стойност 61 млрд. долара, коментира агенцията.

 

"Ситуацията на фронта се влоши", написа Сирски в "Телеграм", като посочи, че е "най-трудно" в районите на запад от окупирания град Мариинка и на северозапад от град Авдеевка, който руските сили превзеха през февруари.

Сирски допълни, че войските на Киев са заели нови позиции западно от селата Бердичи и Семьоновка, които се намират на север от Авдеевка, както и на запад от село Новомихайловка, разположено южно от Мариинка. 

"Като цяло врагът постигна определени тактически успехи в тези райони, но не успя да спечели оперативни предимства", отбеляза той и добави, че Русия е ангажирала четири бригади за нападението.

В тези райони се извършва ротация на току-що отпочинали украински бригади, за да заместят претърпелите загуби подразделения, каза още Сирски.

В изявлението му в "Телеграм" не се споменава нищо за село Новобахмутовка, за което руското министерство на отбраната по-рано днес заяви, че е било превзето от силите на Москва, отбелязва Ройтерс. 

 

След като завладя бастиона Авдеевка, руската армия започна бавно да напредва, възползвайки се от недостига на украински артилерийски снаряди и жива сила, пише още Ройтерс. Онлайн картите на бойното поле, изготвени от анализатори на разузнавателни данни с отворен код, показват, че след превземането на Авдеевка руските сили са напреднали с повече от 15 км в посока към село Очеретино.

По-нататък по фронта контролираният от Киев град Часов Яр е ключово новопоявило се бойно поле поради разположението си на възвишение, което може да послужи като подстъп към градовете Костантиновка, Славянск и Краматорск.

Сирски определи Часов Яр и разположеното на североизток село Ивановско като "най-горещите точки" в тази част на фронта. Руското министерство на отбраната съобщи, че е отблъснало украински контраатаки край Часов Яр. 

 Сирски заяви, че неговите сили следят отблизо увеличаването на броя на руските войски в района на втория по големина украински град Харков. Североизточният град с население 1,3 млн. души, разположен само на 30 км от руската граница, беше подложен на въздушни удари през последните месеци, като според Киев руската армия умишлено се опитва да го направи необитаем. 

 

 По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната. "По най-застрашените направления нашите войски са подсилени с артилерийски и танкови части", подчерта той.

В момента Украйна очаква забавената с месеци американска военна помощ, която според официални лица е от решаващо значение за удържане на руската инвазия.

Източник от украинското разузнаване тази седмица заяви пред Ройтерс, че Русия нанася въздушни удари по украинските железопътни линии, за да попречи на доставката на американски оръжия до фронта и да затрудни военната логистика.


 




23
Коментара по темата
23.
Дърт Команъз от хоминтерна
29.04.2024 15:14:06
2
0
Има ли самальот за купянск или николаевка оклизмих се и си намазах аноза с кози барабонки да възбуждам бармалеите от чечня,сложих ск брада и рога чак ми налетя пръча на комшията.
Да ида да посрещна освободителите кадировци с хляб сол и вазелин белким ме изчаластрят да спа цяла година начесан
22.
22
29.04.2024 13:25:49
1
1
ISW: В края на годината ВСУ ще започнат ограничено контранастъпление
ISW: В края на годината ВСУ ще започнат ограничено контранастъпление©

Добре екипирани със западно оръжие, украинските въоръжени сили ще могат да предотвратят значително оперативно настъпление на руските сили по време на планираната лятна офанзива на Русия. Но руската армия все още използва някои предимства, като авиацията, за да представлява значителна заплаха за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че по време на предишни мащабни настъпателни операции в Украйна, добре екипираните Въоръжени сили не позволиха на руснаците да постигнат дори тактически успехи. Малко вероятно е това лято руската армия да проведе настъпателна операция, която да е значително по-мащабна и по-интензивна от предишните настъпателни кампании.

ISW цитира западен служител, който заявява пред Financial Times, че "руската армия все още е неефективна, с остаряло оборудване и лошо обучени войници". Според служителя руските сили не са се подобрили значително от началото на инвазията през февруари 2022 г.

В същото време в доклада се посочва, че оценяването на руската военна ефективност само по отношение на абсолютното качество игнорира използването от руснаците на временните им относителни предимства спрямо Украйна, за да поставят ВСУ под все по-голямо напрежение.

Отбелязва се, че "руската армия е изправена пред ограничения по отношение на количеството модерна и ефективна техника, която може и ще може да разположи в Украйна, а общата бойна ефективност на руските формирования и части продължава да спада, тъй като те са деградирали"
21.
До 17
29.04.2024 11:46:16
5
6
ЗАБРАВИХ ДА ДОБАВЯ
СЛАВА И НА ЖЕНА МИ ДОЛНАТА РАЗПОРЕТИНА
ДОБРЕ, ЧЕ Е ТЯ ДА РАБОТИ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО И ДА ИЗКАРВА ПО НЯКОЯ И ДРУГА РУБЛА ЗА ДА ИМА ЗА ПЪРЦУЦА
СЛАВА И НА РУСКИТЕ ТИРАДЖИИ БРАТУШКИ ПРЕМИНАВАЩИ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ
20.
*********
29.04.2024 11:33:14
21
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19.
Владо Кузов
29.04.2024 10:36:25
5
6
Браво Скот, Браво Ритър, дечицата са най-хубавото нещо!
Братко Скот, тези наемници в Николаев не бяха ли натовски генерали криещи се в бетонов бункер на 80 метра под земята?
Защото ние бг педофилингтън имаме 100% инсайд информация че това са натовски генерали унищожени от безаналогова ракета която е пробила 80 м стоманобетон а после пак се е върнала във вуздуха и е поразила сграда в Киев в която са били Залужни и Буданов, и двамата са загинали за 88ми път.
18.
Залужни
29.04.2024 10:33:25
5
3
Фронтът се измества на Zапад.
Веганите обичат много лапад,
либералите цял ден го ла...
17.
17
29.04.2024 10:31:00
8
10
14 слава и на майка ти долна руска разпоретина
16.
21
29.04.2024 10:20:39
3
4
юрий подоляка предател боклук
15.
*********
29.04.2024 10:19:29
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
До 8
29.04.2024 10:07:16
10
18
СЛАВА РОССИИ
МАЧКАЙТЕ БРАТУШКИ
СЛАВА РОССИИ
13.
До8
29.04.2024 10:06:12
5
5
ТИ ОППРЕДЕЛЕНО СИ ПЛОД НА АНАЛЕН
АКТ,ЗАЧЕНАТ ОТ ПИЯНСКА ЧЕКИЯ И СЪБИРАН ОТ МАЙКА ТИ МАТЕРИАЛ С ЛЪЖИЦА ОТ ПОДА И ПЪЛНЕН В ГРЕШНАТА ДУПКА
В СЛЕДСТВИЕ НА ,КОЕТО СЕ ПОЯВЯВАШ ТИ.....ЕДНО БЕЗМОЗЪЧНО ИДИОТЧЕ С АФИНИТЕД КЪМ ОРАЛЕН СЕКС
БОКЛУК НЕЩАСТЕН
12.
*********
29.04.2024 10:00:39
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
13
29.04.2024 09:58:07
3
7
Когато разбрахте, че радио Свободна европа е също НПО много ли плакахте? Бийтълси, хипари и наркомани.
10.
Свобода за Грузия
29.04.2024 09:40:32
2
11
На Площада на републиката в Тбилиси няколко хиляди души протестират за пореден път срещу опита в страната да бъде приет закон за "чуждестранните агенти".

Заради огромния брой на пристигналите, митингът прелива и по булевард Руставели.

За утре властта е насрочила "контрапротест" в полза на приемането на законопроекта.

Основна тема на събралите се днес е европейската интеграция на Грузия. Наскоро Европейският съюз заяви, че ще замрази процеса по интеграция на Грузия в случай, че законопроекта бъде приет.
9.
????
29.04.2024 09:01:16
8
17
Кога започва контра офанзивата на Украйна?
8.
Ссс
29.04.2024 08:36:49
18
20
ЗАБРАВИХ ДА ДОБАВЯ
СЛАВА И НА МАЙКА МИ ДОЛНАТА РАЗПОРЕТИНА.
ДОБРЕ, ЧЕ Е РАБОТИЛА НА ОКОЛОВРЪСТНОТО И ТАМ Е СРЕШНАЛА ТАТИ, ПИЯНАТА БРАТУШКА, КОЙТО ЗА КЪСМЕТ Е УЛУЧИ ВЯРНАТА ДУПКА, ТА СЪМ СЕ ПРЪКНАЛ АЗ
СЛАВА НА РУСКИТЕ ТИРАДЖИИ БРАТУШКИ
7.
*********
29.04.2024 08:36:07
21
36
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
6.
9944
29.04.2024 08:35:03
1
1
Скоро: Sofia Skydiving Club.
5.
*********
29.04.2024 08:33:33
14
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
Христо Грозев
29.04.2024 08:22:19
15
27
Путин, агонизира в кома, лежи в противоядрен бункер в Бурятия.
Негов двойник от Беларус командва в Кремъл.
Нова партия перални от Запад са с изкъртени чипове и турени на Искандер.
В бензиностанцията с ракети и свършват картофите и тоялетнята хартия.
Фризьорките от Люксембург са 20 пъти по производителни от фризьорките в Новосибирск и Волгоград.
Юлия Навалная е дашна, демократколюбка по няколко пъти на нощ.

Ми6 обича мира и демокрацията !
Джони Инглиш и Христо Грозев 00 00 7!
3.
Безаналогов
29.04.2024 08:16:40
33
43
Флагман, и вие ли сте на хранилката на ватниците? Каква ирония.
2.
Ссс
29.04.2024 08:16:22
50
40
СЛАВА РОССИИ
БОЙ ПО оСраинските ФАШАГИ
МАЧКАЙТЕ БРАТУШКИ
СЛАВА РОССИИ
1.
Скот Ридър
29.04.2024 08:05:25
33
15
19999000075467 наемници убити няма жив украинец ню йорк под обсада а ние с дядо пути си порим малки дечица
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори