×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо изборът на сливенски митрополит е толкова важен за Църквата и чии сметки обърка Йеротей


Защо изборът на сливенски митрополит е толкова важен за Църквата и чии сметки обърка Йеротей
Йеротей получава подкрепата на миряните и духовенството в митрополията, но фаворит на Висшия клир е Арсений (вдясно)
Тема в развитие
Окончателно касираха изборите за сливенски митрополит, ще избират нов след пълна ревизия Църковни страсти пред Светия синод: Протест и контрапротест заради избора на Сливенски митрополит Защо буксува изборът на Сливенски митрополит? Николай Пловдивски се покая и поиска прошка за касирания избор за Сливенски митрополит Нов трус в Синода: Митрополит Йоан оттегли подкрепата си за спорната наредба Четвърти владика се обяви срещу наредбата на Светия Синод: Комунизмът няма място в Църквата Помогнете ни, някой прати провокатор срещу мнозинството в избора на Сливенски митрополит, зоват бургаските духовници Защо изборът на сливенски митрополит е толкова важен за Църквата и чии сметки обърка Йеротей Отлагат избора на нов Сливенски митрополит, вотът в епархията е невалиден Йеротей Агатополски с най-много гласове за Сливенски митрополит Вижте кои са кандидатите за нов сливенски митрополит, изборът ще е през февруари
виж още
скрий
27 Февруари 2024, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Ако Арсений наследи Иоаникий начело на Сливенската митрополия, бъдете сигурни, че следващият български патриарх ще е Николай Пловдивски 

Объркани сметки на Висшия клир са в основата на касирания избор за нов сливенски митрополит, научи Флагман.бг от източник, който е добре запознат с процесите в църквата.

На 18-ти февруари Епархийският съвет към Сливенската митрополия проведе избори по сегадействащия Устав на Българската православна църква – посочи две имена на Светия синод, от които трябваше да се направи  избор на нов митрополит.

Йеротей Агатополски с най-много гласове за Сливенски митрополит

Фаворитите на 46-те членове на Епархийския съвет бяха доскорошният викарий на Сливенската митрополия Йеротей Агатополски и епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит.

Седмица по-късно, часове преди каноническия избор, Светият синод се събра извънредно и касира вота на епархията, изтъквайки, че делегатите не са правилно избрани – не трябвало да бъдат допускани миряни, а само клирци, защото се нарушавал йерархичният ред в Църквата.

Мотивите изглеждаха като изсмукани от пръстите, защото процедурата бе обявена месец преди епархийския избор и ако от Висшия клир имаха забележки за делегатите на сбора, трябваше да ги дадат по-рано, а не след проведения избор.

Проблемът явно се оказаха кандидатите, които достигнаха до т.нар. втори етап – гласуване в Светия синод.

Фаворитът Арсений, викарен епископ на пловдивския митрополит Николай, изненадващо отпадна за своеобразния балотаж.

Запознати с процесите в църквата твърдят, че от доста време Арсений е подготвян за поста, тъй като сливенският митрополит има ключов глас и при избора на нов патриарх, а е много вероятно такъв вот да се проведе съвсем скоро, предвид разклатеното здраве на Неофит.

„Светият синод е разцепен на две лобита. Едно от тях настоява следващият патриарх да е пловдивският митрополит Николай, който получава подкрепа и от руската църква. За Николай гласът на сливенския митрополит е от ключово значение, за да спечели вота“, довери наш източник, пожелал анонимност.

И Йеротей, и Михаил в никакъв случай не могат да се считат за приближени до Николай Пловдивски. Йеротей получава безспорната подкрепя на духовенството и миряните в митрополията, биографията му е безупречна, а последният скандал, който публично бе разпален от скандалния свещеник Силвестър, се оказа кьорфишек, който бе опроверган с документи.

От Светия синод по традиция са обрани в коментара си, но подчертават, че по подобен начин са действали и при избора на варненски владика през 2013 година, когато тамошните епархийски избиратели посочиха двама кандидати, но останаха съмнения, че миряните, които са били допуснати да гласуват, са наложили един явен фаворит и един абсолютен аутсайдер, за да не оставят избор на клира.

Заради това Синодът предприе кардинално решение и взе църковната демокрация на ръчно управление. Смени Синодалната наредба и реши да прескочи епархийските съвети при избора на митрополит. По този начин каноническите избори за нов сливенски митрополит ще се проведат на 12 и 13-ти март в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ в София, а там най-вероятно ще наложат името на Арсений.

Случи ли се това - може да бъдем сигурни в едно – следващият патриарх ще е Николай Пловдивски.

Междувременно стана ясно, че утре сутринта в заседателната зала към бургаския храм „Свети Атанасий“, който се намира в жк„Изгрев“, ще се проведе пресконференция, организирана от свещенството от Бургаска духовна околия в защита на своите миряни по повод изказвания на отец Евгений от град Сливен за създаването на разкол и нарушаване на църковната дисциплина.

Разкол в Сливенската митрополия? Отец Евгений обвини протестиращите свещеници, че били свързани с ДС


В категории: Бургас , Животът


Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 1
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
14
Коментара по темата
14.
ЗАЩО???
28.02.2024 09:40:43
1
8
ЗАЩО ОЩЕ МУ ДАВАТ ЗАПЛАТА НА СИЛВЕСТЪР???КАТО БЛАЖИ С КРЕХКО 20-ГОДИШНО АГНЕШКО!!!
13.
292
28.02.2024 08:54:28
5
4
Докато поповете се дърпат за брадите, в надпревара кой да се облажи от владишките привилегии да се краде от Църквата безнаказано, ще дойде Великият пост. А тогава ще се случват "чудеса" като следното - в имот на Сливенската метрополия, намираш се на 10 метра от храм /Св. Иван Рилски в Бургас/ ще се продават дюнери и печени пилета на грил, миризмата от които ще подлага на изпитание вярата на постещите миряни, посещаващи храма. И после се чудим защо българите сме атеисти.
12.
НАГЛЕЦ
28.02.2024 07:27:46
1
13
СИЛВЕСТЪР ВЪОРЪЖЕН С ЛЮБОВНИЦА ТРЪГНАЛ ДА ТЪРСИ КОСУРИ НА ДРУГИТЕ СВЕЩЕНИЦИ!!!
11.
Тъгувам
27.02.2024 22:38:37
10
5
Да се молим на Бог, разложението обхванало повсеместно съвременната ни България да отмине и хората призвани да представляват духовенството ни !!!
След като Светият Синод е взел решение, че е нарушен изборът, то трябва всеки православен християнин да потърси смирението в себе си.
Всеки отдал живота си на Христос е достоен.
10.
Ах
27.02.2024 22:08:14
3
15
Всичко се прави заради Николай Пловдивски.Неговото алкохолизирано протеже Арсений е с много нисък авторитет навсякъде.Баба Куна и Баба Наска са известни тея двамката в някои среди...Както се казва да се вземат младите.Най голямото зло за БПЦ е това недоразумение Николайчо Тапета.Нека журналистите се позаинтересуват за неговия избор за владика,къде отиват паричките от свещите от свещоливната в Орта хан.Тоя солен мръсник ако се разследва ще излезат делавери за милиони.Знаете ли че само свещите на Николайча са с бандерол?Знаете ли как всички угарщи се проверяват от мекеретата му дали не са запалени свещи отвън?!Баба Куна иска да е патриарх на всака цена.Това е мечтата на един луд.Зако се нарушава каноническия ред за избор?!А защо и оня циганин Киприянчо/Киприянка/ от Ст.Загора не казва как го действа пловдивския демон?!щото са от една дружинка калинка!Защо не кажат т.нар владици че всички решения взети от тях са незаконни защотоооо не е провеждан Църковно -народен събор от много години?!А такъв е задължителен на всеки 5 год?!Защо крият състоянието на Патриарха сякаш е държавна тайна?!Киприянка защо не казва?Защо????
9.
БХ
27.02.2024 21:17:49
17
10
Йеротей не може да обърка ничии сметки. Той е наивен ("да не река прост") и е маша в ръцете на шепа (видя с е ясно в тв репортажите, макар че някои бяха дошли с цялата рода да създават илюзия за множество) хора преследващи своите користни цели. Защо всички говорят за него, като несправедливо лишен от полагагщия му се по право митрополитски сан, като според устава Св. Синод избира един от двамата достопочитаеми кандидати посочени от епархийските избиратели? Ако напълно според устава на БПЦ беше избран епископ Михаил, пак щяха отчаяно да протестират, но ми е интересно кое щеше да им бъде погазено тогава. Бесни са не защото е нарушено правото им на избор, a заради безсилието , че нищо не зависи от техния избор.
8.
Чух, че
27.02.2024 21:05:58
3
21
бил излязъл новия ролекс
7.
trichetri
27.02.2024 20:36:32
2
24
Оня мафиот николай пловдивския е в дъното на всички злини в бпц.
6.
До 5
27.02.2024 20:13:18
3
14
Само че в нашата са работа на ДС, а не точно нa Църквата....
5.
Бургазлията
27.02.2024 19:55:42
21
8
Църковните дела са си работа на църквата!
Не знам , защо народа се възмущава , като тези избори се случват навсякъде по света и винаги са съпроводени с такива интриги!
4.
54
27.02.2024 19:34:46
5
28
Пловдивският Николай е голям фен на всичко руско, но обича и Ролекси и луксозни лимузини.
3.
военен рибар от ССУМОР
27.02.2024 19:26:45
2
20
Този в дясно е гаджето на бъдещия патриарх!)))
2.
бай Митко
27.02.2024 19:03:16
5
28
И това уж са божи наместници! Кажете ми как да им вярваме в това, което проповядват като безбожно демонстрират отвратителните си борби и далавери за църковна власт! Повече от срамни постъпки сред тези охранени уж божи служители! В какво да вярваме в какво да се кръстим?
1.
Възмутително!
27.02.2024 18:13:42
4
29
И това е духовна институция!!!

Ямно думите "духовна" и "институция" наистина са несъвместими...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади
Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори