×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни


Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни
Миряни настояват за църковен съд на духовниците братя Янакиеви, които по думите им разпространяват клевети
Тема в развитие
Окончателно касираха изборите за сливенски митрополит, ще избират нов след пълна ревизия Църковни страсти пред Светия синод: Протест и контрапротест заради избора на Сливенски митрополит Защо буксува изборът на Сливенски митрополит? Николай Пловдивски се покая и поиска прошка за касирания избор за Сливенски митрополит Нов трус в Синода: Митрополит Йоан оттегли подкрепата си за спорната наредба Четвърти владика се обяви срещу наредбата на Светия Синод: Комунизмът няма място в Църквата Помогнете ни, някой прати провокатор срещу мнозинството в избора на Сливенски митрополит, зоват бургаските духовници Защо изборът на сливенски митрополит е толкова важен за Църквата и чии сметки обърка Йеротей Отлагат избора на нов Сливенски митрополит, вотът в епархията е невалиден Йеротей Агатополски с най-много гласове за Сливенски митрополит Вижте кои са кандидатите за нов сливенски митрополит, изборът ще е през февруари
виж още
скрий
26 Април 2024, Петък, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир

Търси се начин, за да се омаскари един почтен духовник като Йеротей, за бъде отстранен от избора за нов сливенски митрополит. В това са убедени миряни от Сливенската епархия, които днес излязоха на символичен протест пред храма „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас.

Те изразиха подкрепата си за агатополския епископ Йеротей и настояха той да наруши мълчанието си. В последните месеци доскорошният викарий на Сливенската митрополия е обвиняван в какво ли не, а за основни остриета срещу него са използвани двама духовници със спорна биография – братята Янакиеви.

Техен сигнал става формален повод за започване на ревизия на поморийския манастир, която е назначена в края на март т.г. Проверката е причината Йеротей да не бъде вкаран в списъка с достоизбираеми за нов сливенски митрополит.

„Има голямо уставно нарушение и клевети срещу обичания от нас Йеротей. Никакви доказателства не бяха извадени за тези негови мними нарушения. Искаме да има яснота, гласност, честност и църковен съд. Ние заставаме на страната на правдата“, обяви Ангел Куцаров, иконодякон в храм „Св.св. Кирил и Методий“.

Според него проверката е „репресия“ и „поръчка“, а от бързане вр.и.д. митрополит е допуснал серия от съществени закононарушения.

Вижте какво каза още Ангел Куцаров във видеото:

До

Агатополски епископ Йеротей

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

от миряните от Сливенска епархия

 

Ваше Преосвещенство, ние миряните от Сливенска епархия се обръщаме към Вас, нашия духовен водач и пастир, провокирани от всичко случващо се през последните месеци, свързано с избора за нов Сливенски митрополит!

От февруари месец насам слушаме нелепи твърдения, разпространявани от епархийския избирател и предстоятел на храм „Свети Димитър“ в Сливен ставрофорен иконом Евгений Янакиев и от неговия брат ставрофорен иконом Силвестър Янакиев отправени към Вас като игумен на поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“. Техните хули за проявена от Вас безстопанственост по отношение на манастира са и в основата на очернящата Ви кампания като достоизбираем епископ за Сливенски митрополит!

През цялото време, докато те надигаха глас и „хвърляха“ в публичното пространство недоказани твърдения, ние мълчахме, молихме се и като ревностни християни се уповавахме на Бог в действията си! Бяхме смирени и нито веднъж не отвърнахме на техните клевети!

Надигнахме глас, самото когато Светият синод реши да касира изборите за Сливенски митрополит, които се проведоха на 18-ти февруари и на които Вие, нашият пастир, получихте 26 гласа от епархийските избиратели. Тогава изразихме своето несъгласие с касирането на вота по единствения възможен начин чрез жалби и подписки до Светия синод. Останахме нечути! Архиереите не отговориха на исканията ни да се спази Устава на Българската Православна църква и да се довърши вече започнатия избор за Сливенски митрополит.  Напротив – повторно касираха вота и насрочиха нова дата за неговото провеждане – 19-ти май.

В навечерието на Страстната седмица Светият синод „хвърли“ бомбата като излезе с нов списък с достоизбираеми епископи, от който отсъстват имената на четирима достойни епископи, сред които сте и Вие!

Владиците не се спряха до тук, напротив! Западноевропейският и Средноевропейски митрополит Антоний в ефира на Българската Национална телевизия заяви, че Вие не сте в списъка с достоизбираеми епископи, защото, цитираме: „Митрополитът, освен добър духовник, трябва да е и добър администратор – човек, който да може да организира хората“.

Митрополит Антоний каза и още: „Ние видяхме, че епископ Йеротей стоеше безучастно на фона на протестите. Той трябваше да се разграничи от протестиращите и да призове към спиране на протестите, за да се изчака мъдрото решение“!

Поведението на митрополит Антоний е неприсъщо на един архиерей към неговия събрат!

Ние знаем, че като достоен епископ и духовник, Вие не нарушихте нито веднъж Устава на Българската православна църква, търпеливо и досега понасяте в Рилската света обител, където пребивавате от края на януари, с търпение, вяра и молитва случващото се в Вас, с касирането на изборите за Сливенски митрополит и с решението на Синода да състави новия списък с достоизбираеми епископи, в който Вашето име не фигурира.

Нито веднъж не нарушихте послушанието си!

Не обвинихте никого!

Това е поведение присъщо на истински достоен духовник!

Сега, ние, миряните от Сливенска епархия Ви призоваваме да нарушите мълчанието и да отговорите на отправените към Вас клевети от братя Евгений Янакиев и Силвестър Янакиев! И дори в църковен съд да изложите факти, за да стане ясно кой изрича клевета! Само и единствено така ще изчистите петното от Вашето име, което по недостоен и неприсъщ за свещенослужител начин те хвърлиха срещу Вас – техния епископ! И чрез неверните си твърдения подведоха Светия синод, който касира вота за Сливенски митрополит на базата на една жалба и скалъпен доклад без доказателства в него!

През последните 20 години, откакто сте в нашата епархия, вярваме, че сме доказали, че ние сме достойни за Вас – нашия пастир!

Надяваме се сега, Вие да чуете нашата молба, да излезете и да опровергаете клеветите срещу Вас, за да докажете, че и Вие сте достоен за нас като духовен водач на Сливенска епархия!

Синовно целуваме Вашата пастирска десница!

 


В категории: Бургас , Животът


Флагман.БГ ДПС обяви листите си за националния вот ДПС обяви листите си за националния вот 07/05/2024, Вторник 12:06 1
Флагман.БГ Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо 07/05/2024, Вторник 11:40 4
8
Коментара по темата
8.
Кви миряни бе
27.04.2024 03:46:45
7
4
Флегми мирните сте вие че сте зели някой лев.
Други освен няколко пресъхнали полуумни баби,и приятелите му надали има з и някой наивник като дедо ви добри така полезен на властта и институциите.
7.
Бургас
27.04.2024 00:28:51
3
0
Ама, изобщо не са сект@нти.....
В угодни за тях времена: "Това са църковни дела. Гледайте си светския живот."
Като са на зор, започват с призивите към кръстените за кворум, бе хора!
6.
Киприiан Кiевски
26.04.2024 22:03:00
0
4
Сатаната най-обича да вкарва в капана душите на чов
ечеците изкушавайги с ДЕЛБА за ИМОТИ и ЗЕМИ
А Сливенската Митрополия е МНОГО ЗАМОЖНА от към ЗЕМИ и НИВИ на 1 ЛИНИЯ МОРЕ.
НАД 6000 ДЕКАРА на морето :
к-кс"ЕЛЕНИТЕ"
ЦАРЕВО
Ченгене скеле парк Отманли Росене
ец
Лозенец,Созопол,Ахтопол
1линия море 350 € м2
2-3 линия море 100€ м2
2021 Сливенска Митрополия лицето ВЪЛКАН ВЪЛКАНОВ(VI ДС -ВКР) иконом на покойния Йоаникий и сливенски адвокат са ПРОДАЛИ на ДПС-ГЕРБ лидери и фирми 4000 дка за 106 МИЛИОНА ЛЕВА една богата и много благодатна почва за РАЗДОРИ ,КРАМОЛИ ,омраза и КАВГИ и вкарване в капана на Рогатия
Имено проблемите с морските ИМОТИ са уморели покойния Йоаникий( БОГ да дава мир и покой на душата му)
2 дпи преди да се спомине Йоаники в СЛИВЕН пристига пратеника на Лукавия -БАНКЯТА облечен за акция с черен кожен шлефер и шапка борсалино за да изкусявя и изнудва с компромати светия отец
Вероягно е искал прехвърлане на имати и пари ,подписи на нотариални актове и ДСархиви уличаващи БПЦ в тясно сътрудничество с ДС,VI и II,ВКР и разбира се попскию отдел на КГБ Москва
5.
VI ДС Пусть всегда будет Солнце
26.04.2024 21:44:52
0
13
Как си я представят тия миряни дъртите ДС митрополити да ПУСНАТ НЕшколован залюхан кротък тих и скромен свещеник да стане Митрополит
Какво гласи устава на БПЦ ако имаш вуйчо КГБ владика или от Ловешкото ДС може да станеш поп и да ВЛАДЕЕШ ЗЕМИТЕ на1 линия море с цена 300÷350 € м2 караш поръчкова Skoda и носиш златни кръстове изляти в Гърция и лежиш на барокови мебели в Цариградски стил ядеш агънца ако нямаш отиваш послушник в затътен манастир и си скубиш брадата с гребен и вариш боб и леща всеки ден
4.
Фара
26.04.2024 20:58:07
7
5
Е#аси сekтантите лек....
3.
много е добре
26.04.2024 20:44:29
0
6
Както каза нотариуса, ако не си плащаш данъците няма как да го прехвърли на друг по схемата с трима свидетели. Данъци чак догодина.
2.
Браво!!!
26.04.2024 20:23:09
2
15
За съжаление и Църквата е станала като..... сещате се...

Освен някои (много малко на брой) негови "братя" по служение (високопоставени и не чак толкова високопоставени), не съм чул някой да каже лоша дума за този човек.

Стилът и методите за очерняне са изключително типични... лошо, много лошо..
1.
Защо?
26.04.2024 20:16:53
16
10
Вас пък кой ви е упълномощил да заявявате волята на миряните от "Бургаска" епархия? Йеротей ще има шанс, стига да не си е затворил сам вратата, иначе защо да разчита на шепа безделници
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла BRAVE Combat Federation е най-глобалната ММА организация, стъпила в най-много точки по цял свят, която е трамплин за всички свои бойци към елитния ММА Какво да правим с останалите козунаци от Великден Какво да правим с останалите козунаци от Великден Вижте някои вскуни идеи Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Миинистър Малинов проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Събитието ще се проведе на 10,11 и 12 май в Дома на Нефтохимика  Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Детето се е родило на 10 април и носи името Калоян Народната певица Николина Чакърдъкова направи грандиозен празникът на с. Лозенец Народната певица Николина Чакърдъкова направи грандиозен празникът на с. Лозенец Селото отбеляза своята 100-годишнина от създаването си  Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Остава загадка от кого е впечатляващият букет от червени рози, с който Лидия се похвали в мрежата   46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат 46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат Страната е една от членките на ЕС с най-драстичен ръст Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Мъжът ѝ е посочил пред разследващите, че ще се откаже да завежда съдебно дело От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото В Бургас водач на листата на БСП ще бъде инж. Петър Кънев
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори