Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Постната сарма на съседката Нонка обра точките миналата година, тази година пак ще я правя

Ключови думи: сарми, сарма, рецепта за сарми, постни сарми, постна сарма

Постната сарма на съседката ми Нонка буквално „обра точките“ миналата година на празничната трапеза на Бъдни вечер. Всички бяха във възторг от вкуса! Затова тази година ще я правя отново. Споделям и с вас тази вкусна рецепта. 

Проста е, пече се във фурна, но е много вкусна. Ето какво ви е необходимо според рецептата:

Постната сарма на Нонка

Продукти:

1 глава кисело зеле
4 глави лук
2 цели стръка праз
3 малки чаши ориз
1 чаена лъжичка червен пипер на прах
1 супена лъжица едър лют или сладък пипер
сол, черен пипер, дафинов лист, олио
Приготвяне:

Запържете нарязания лук и праз в олио, добавете измития ориз и запържете на среден огън, докато оризът придобие стъклен блясък. Подправете със сол, черен пипер, смлян сладък пипер и лют пипер (тези, които не обичат люто, могат да използват сладък пипер).

На дъното на съда, в който ще печем сармите, слагаме малко олио, аз слагам ситно нарязана средна част от зелето на дъното и отгоре подреждам сармите. По-красиви са, когато са по-малки, затова нарязвам листата на по-малки парченца и слагам по една плоска лъжица плънка върху всяка сарма.

Слагам 2-3 дафинови листа върху сармите и слагам цели листа зеле, за да останат сармите по-сочни.

Залейте сармите с гореща вода (около 2 пръста над сармите), налейте малко олио, покрийте съда с капак и сложете във фурната на 180 градуса за около 3,5 до 4 часа. Поставете решетката на фурната по-ниско от средата.

Съвет: колкото повече лук и праз (дори и да е с месо), толкова по-вкусно е. Добре е да поставите тавата за печене по-високо, за да не прелее, когато заври.

(Днес ги приготвих в глинен съд, защото имат специален вкус). Ако са постни, не пестете от олиото и колкото по-дълго се пече, толкова по-добре, обикновено температурата не трябва да е висока, а умерена, „тихо да къкри“, както казваме в нашия край.

Когато отстраните горните листа, сармите са сочни и по никакъв начин не са препечени, а когато ги извадите, изобщо няма течност, само малко олио (по този начин можете да проверите в единия край на съда, ако не сте сигурни дали сармите са готови).

По желание можете накрая да ги „попарите“ с капка олио и червен пипер.

1
Коментара по темата
1.
Направи
23.12.2025 10:22:31
Нещо ново !
  Добави Коментар
2026 носи невероятен късмет и щастие на 2 зодии Планетите най-накрая са се споразумели, че тези знаци ще встъпят в новата година с повече щастие от всякога, оставяйки всички поражения и сълзи в миналото Новата пожарна в Камено ще бъде оборудвана чрез проект в партньорстви с РДПБЗН-Бургас С този проект ще осигурим модерно оборудване за новата пожарна и доброволните формирования, което ще гарантира по-голяма сигурност за всички жители на Камено, заяви кметът
Забравете за ботокса, тази напитка заличава бръчките като гумичка: Нашите баби са я приготвяли в тенджера, ето как Опитайте тази костна супа Даниел Митов: Създаваме звено за борба с прането на пари, за да излезем от сивия списък Звеното ще е част от Главна дирекцина"Национална полиция"
Ученици Бургас с благородна кауза в подкрепа на Приюта за безстопанствени животни Инициативата показа, че децата имат големи сърца и силно чувство за отговорност към животните в нужда Разкриха две незаконни автоморги с крадени авточасти от Европейския съюз Полицията откри голямо количество части от крадени автомобили, обявени за издирване в ЕС, в две автоморги в София и Видин
Тръмп се похвали, че е принудил Макрон да увеличи цените на лекарствата Тръмп неведнъж е искал цените на медикаментите да се увеличат в Европа, за да могат, според него, те да намалеят за американците В любимия на българите Одрин спряха да приемат левове Заради въвеждането у нас на еврото
Москва: България е плацдарм на НАТО за война с Русия Това води до съответни рискове за онези, които предоставят територията си за военни приготовления, заяви Юрий Пилипсон, директор на Втори европейски департамент на Министерството на външните работи на Русия Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата Очаква се да се появят нови имоти на пазара, които да балансират и да спрат опитите за надуване и спекулиране с цените, прогнозира брокер
Важно! Дежурен детски кабинет ще работи в медицинския център на УМБАЛ-Бургас по празниците Кабинетът ще бъде отворен от 8:00 до 19:00 ч., само през празничните дни, без нощни дежурства Обрат! ВиК операторите нямало да вдигат цената на водата, заради еврото Целта е осигуряване на необходимия преходен период за по-плавно адаптиране след приемането на еврото за официална валута