Постната сарма на съседката Нонка обра точките миналата година, тази година пак ще я правя
Постната сарма на съседката ми Нонка буквално „обра точките“ миналата година на празничната трапеза на Бъдни вечер. Всички бяха във възторг от вкуса! Затова тази година ще я правя отново. Споделям и с вас тази вкусна рецепта.
Проста е, пече се във фурна, но е много вкусна. Ето какво ви е необходимо според рецептата:
Постната сарма на Нонка
Продукти:
1 глава кисело зеле
4 глави лук
2 цели стръка праз
3 малки чаши ориз
1 чаена лъжичка червен пипер на прах
1 супена лъжица едър лют или сладък пипер
сол, черен пипер, дафинов лист, олио
Приготвяне:
Запържете нарязания лук и праз в олио, добавете измития ориз и запържете на среден огън, докато оризът придобие стъклен блясък. Подправете със сол, черен пипер, смлян сладък пипер и лют пипер (тези, които не обичат люто, могат да използват сладък пипер).
На дъното на съда, в който ще печем сармите, слагаме малко олио, аз слагам ситно нарязана средна част от зелето на дъното и отгоре подреждам сармите. По-красиви са, когато са по-малки, затова нарязвам листата на по-малки парченца и слагам по една плоска лъжица плънка върху всяка сарма.
Слагам 2-3 дафинови листа върху сармите и слагам цели листа зеле, за да останат сармите по-сочни.
Залейте сармите с гореща вода (около 2 пръста над сармите), налейте малко олио, покрийте съда с капак и сложете във фурната на 180 градуса за около 3,5 до 4 часа. Поставете решетката на фурната по-ниско от средата.
Съвет: колкото повече лук и праз (дори и да е с месо), толкова по-вкусно е. Добре е да поставите тавата за печене по-високо, за да не прелее, когато заври.
(Днес ги приготвих в глинен съд, защото имат специален вкус). Ако са постни, не пестете от олиото и колкото по-дълго се пече, толкова по-добре, обикновено температурата не трябва да е висока, а умерена, „тихо да къкри“, както казваме в нашия край.
Когато отстраните горните листа, сармите са сочни и по никакъв начин не са препечени, а когато ги извадите, изобщо няма течност, само малко олио (по този начин можете да проверите в единия край на съда, ако не сте сигурни дали сармите са готови).
По желание можете накрая да ги „попарите“ с капка олио и червен пипер.
Добави Коментар