Диетолог съветва да забравим вредните митове, които ни пречат да отслабнем
Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“ ще проведе този месец платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед“ в неделя 27 юли от 10:00 часа. Предварителното записване на час става на регистратурата на лечебното заведение, на телефони 0892 22 28 00 или 0892 22 25 25, или онлайн в системата Супердок на: https://superdoc.bg/lekar/
В работата си д-р Георева се е посветила на борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити. Разработила е специални хранителни режими и за хора с онкологични заболявания.
Този път диетологът се спира на вредните митове, които трябва да забравим и ни препоръчва доказани правила, за да се отървем от излишните килограми:
Гладуването не ни прави по-слаби – прави ни по-гладни
Ограничаването на калориите под критичния минимум води до синдром на глада – защитен механизъм, при който тялото забавя метаболизма, увеличава апетита и натрупва мазнини. В резултат постигаме добре познатия йо-йо ефект.
Не всички калории са еднакви
100 калории от броколи не действат по същия начин като 100 калории от сладкиш. Важна е биологичната реакция на тялото – някои храни поддържат инсулина стабилен, други го покачват рязко и провокират трупане на мазнини
Мазнините не са врагът
Добрите мазнини (омега-3, зехтин, ядки) подпомагат отслабването и контрола на инсулина. Лошите транс мазнини и хидрогенирани масла блокират метаболизма и вредят на здравето. Не се страхувайте от яйца – те не повишават холестерола, но ви засищат и дават белтъчини.
Не въглехидратите, а рафинираните въглехидрати са проблемът
Избягвайте преработени храни – бяло брашно, захар, сладкиши. Избирайте „добрите“ въглехидрати: зеленчуци, плодове, варива. Те съдържат фибри и фитонутриенти, които подпомагат метаболизма и забавят стареенето.
Пропускането на хранения наистина вреди
Често срещано заблуждение, че ще отслабнете, ако не закусвате. Резултатът е хормонален дисбаланс, повишен апетит и преяждане вечер. Хранете се редовно, с качествени продукти.
Хранителната промишленост често ни подвежда
Не вярвайте сляпо на надписи от типа „без мазнини“ или „диетичен“. Много продукти съдържат транс мазнини, добавки и скрити захари. Четете етикетите – здравето ви зависи от това.
Фастингът не е панацея
Интермитентното гладуване може да помогне, но не е подходящо за всеки. Без балансирано хранене и добро познаване на организма ви, ефектът може да е обратен – забавен метаболизъм и рязък глад.
Фибрите в растителните храни действат като гъба – улавят мазнините и захарите, забавят храносмилането и намаляват апетита. Те също така намаляват риска от диабет, рак и сърдечни болести.
Хранете се според вашата биология
Няма една диета за всички. Всеки от нас има уникален метаболизъм и нужди. Намерете своя личен баланс – между протеини, мазнини и въглехидрати, според генетичните и хормоналните си особености.