Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Направи това с корите и ще имаш божествена баница

Ключови думи: баница, рецепта, флагман

Толкова е мека и сочна, че не можеш да спреш да я ядеш! Ако поднесете тази баница за закуска или вечеря, няма да сгрешите, защото това определено ще е най-сочната баница, която някога сте опитвали!

Цялата „тайна“ е в малкия трик с нарязването на корите, който гарантира много въздушност на баницата, а както знаем пухкавата баничка е най-любима на всички. Ето подробната процедура по приготвянето на тази Баница-пухкавелка със снимки:

В по-дълбока купа намачкайте с вилица сиренето, добавете киселото мляко и 4 яйца. Налива се 100 мл газирана вода и се разбърква с лъжица или вилица до изравняване на съставките.

Намажете дъното и стените на тавата с разтопено масло. Отделете половината от корите (11 кори), а останалите (250 г) оставете настрана. Поставете една кора на дъното, да покрие цялата повърхност на тавата. След това поставете още 4 листа, по един от всяка страна, така че краищата им да стърчат от формата.

Полейте с разтопено масло. Останалите 250 г кори навийте на руло, след което нарежете на тънки ленти (пръстени). Разпръснато се нарежда един пласт от лентите (едната половина) във формата, а върху тях равномерно се намазва малко от плънката (1/5).

Прегънете една по една всички висящи от четирите страни кори, за да покрият плънката.

Отгоре се полива с разтопено масло. Разстелете равномерно малко плънка (1/5), върху нея наредете изрязани ленти (другата 1/2), а върху тях още малко плънка (1/5).

Върху този слой се нареждат отново 4 кори, като половината трябва да стърчат от формата. Полейте с разтопено масло. Разстелете плънка (1/5), отгоре сложете кора, която да покрие всичко. Полейте с разтопено масло.

Разстелете плънката (1/5), след което загънете и 4-те кори навътре, за да покриете плънката. Отгоре се поставя една цяла кора и се подпъхва навътре, все едно слагате чаршаф на легло. Нарежете баницата на кубчета или триъгълници, според вашите предпочитания.

Отгоре баницата се залива с останалите 100 мл газирана вода. Отделно смесете 10 г разтопено масло с едно яйце, след което намажете баницата с четка. Пече се 50 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса, или до приятен загар.

Оставете да изстине за няколко минути, след което я нарежете отново на предишните разрези и сервирайте гореща (вкусна е и студена).

1
Коментара по темата
1.
Какво
05.05.2025 16:48:04
Значи "въздушна " -пълна с въздух ?
Ще ядем въздух ли ?
Обикновено ни съветват при месене как да извадим въздуха от тестото ,тука обратното ???
Да нямаме газове после след тази баница ?
  Добави Коментар
Убиха 13 работници Трагедия в Чили Путин със смразяващо твърдение Счита, че е имало провокация за ядрен конфликт
Годен ли е за летене българският F-16? Стефан Янев скастри политиците заради спекулациите Обидно е в навечерието на празника на армията да се отправят обвинения, че военните ни са там, за да правят саботажи с техниката, каза бившият премиер Потъна луксозна яхта Десетки инфлуенсъри бяха евакуирани в САЩ
Чужденец с голямо провинение край морето Шофира мъртво пиян Населението намалява и застарява сериозно в... Област Смолян с неприятна тенденция
Бащата на Сияна с тежки думи за безумните шофьори и собствениците на тировете-убийци Не може повече тук да е така, отсече Николай Попов Отиде на почивка в чужбина Натали събира слънчеви лъчи
Сълзи в "Ергенът" Клаудия се натъжи Нов шок в Испания Кражби на кабели създадоха хаос
Развитие относно лютото меле в Пловдив Прокуратурата задържа трима Си отговори на Путин Президентът на Китай с дълга визита в Руската федерация