×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
  • От тази седмица учителите ще могат вече да поставят оценки на учениците при дистанционното обучение
  • Петима души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР
  • БАБХ започва засилени проверки на производството и търговията с яйца
  • Гражданите на Сингапур получават над хиляда долара помощ заради епидемията
  • ВИЖТЕ ТУК всички нови горещи телефони на едно място
НА ЖИВО

Излязоха първите български имена в "Документите от Панама": Евгения и Николай Баневи


Излязоха първите български имена в "Документите от Панама": Евгения и Николай Баневи
Семейството има над 120 фирми
05 Април 2016, Вторник, 20:15 ч.
Източник: 24 часа

Не познавам бизнесмен, който да няма 10-15 офшорки, не се смущавам от проверка на НАП, заявява бизнесдамата
Бизнессемейството Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в “Документите от Панама”, съобщава "24 часа". Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.
“Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците.

Не се боя от проверка на НАП”, каза за “24 часа” Евгения Банева, потърсена да коментира появата на името на семейството й в “Документите от Панама”.

Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара.

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник - 28-годишен мъж от южен български град. По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

В края на 2013 г. законът в Сейшелите обаче и променен – изискването е всички акции на приносител да станат поименни Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

Историята почти се повтаря с друга фирма - Buzzard Holdings. И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld – на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк “Дружба”. Както и в други подобни случаи вписаният адрес не е пълен – липсва номерът на блока. На 8 декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник – същия, който за кратко е пълномощник и в Uniword. И той, както в случая с Uniword, е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно – през декември 2013 г., е заменена от молдовка. “Промените в състава на една фирма са напълно нормално нещо”, казва за смените във фирмите Евгения Банева.

През 2014 г. обаче и тази компания попада под изискванията на новия закон на Сейшелите, че всеки акционер трябва да бъде обявен поименно, а не с акции на приносител. Тогава акциите са издадени на името на Евгения Банева и руска гражданка, която живее в Лион.

Не много различна, историята на фирма Triffyn Development. Тя е регистрирана през 2007 г. в Панама. С решения от февруари 2007 г. и от април 2008 г. пълномощник става варненка. По-късно тя става пълномощник на още няколко фирми, регистрирани на Сейшелите – Juriskando, Huntley и Drun. През 2010 г. варненката е заменена от мъж, който от своя страна е заменен на 29 август 2012 г. от Евгения Банева.“24 часа” започва да публикува историите на българи от “Документите от Панама”. Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от собствениците и акционерите да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

Баневи - пълномощници и акционери на поне 8 офшорки

На 15 юли 2013 г. пълномощията поема жена от София. На 7 ноември 2013 г. тя обаче иска да се откаже от това и други пълномощия, дадени й в няколко офшорки, и праща лично 2 писма с обратна разписка на фирмата в Панама, в които категорично заявява, че отказва да бъде пълномощник на Huntley, Jursikando, Drun and Triffyn “заради пречка в нашите местни закони”. Не става ясно какво е имала предвид жената, но без да иска, се оказва заложник в сложна бюрократична въртележка. Таксата за отменяне на пълномощно е 30 долара за всяко, а няма споразумение кой ще плати разноските. Почти 6 месеца по-късно - на 1 май 2014 г., от офиса на “Мосак Фонсека” в Панама отговарят на жената от София, че не могат да удовлетворят молбата ѝ да я заличат като пълномощник, защото според регистрите на фирмата не е техен клиент. Допълват, че не могат да разкрият кой е истинският клиент и че само той може да отправи подобно искане. Въпросът оства да виси.

В това време продължават да се развиват други фирми, свързани със семейство Баневи. Juriskando Consultants е регистрирана през април 2005 г. Според част от документите - на Британските Вирджински острови, според други – на Бахамите. Дни след вписването Николай Банев получава генерално пълномощно. На 8 декември 2010 г., както и при другите фирми, пълномощията са прехвърлени на мъжа от малкия южен град. На 15 декември 2011 г. пълномощията са поети от Евгения Банева, а 2 г. по-късно от украински гражданин, който току-що е навършил 21 г.

На 6 януари 2009 г. в Панама е регистрирана фирма Sikain Trading. Акциите отново са безименни, но като пълномощници са вписани Николай Банев и беларуски гражданин.

Седмият лист в съцветието от фирми е Huntley Overseas Trading, регистрирана в Панама през 2006 г. До 2013 г. фирмата сменя няколко пълномощници, сред които Евгения Банева.

Drun Asset Management e една от малкото 8 фирми в съзвездието, в които името на семейство Баневи не се появява, но пък се ползват почти същите пълномощници, които се появяват в останалите 7 фирми.

Друга такава фирма - Lafont Consultants, е регистрирана на 20 май 2009 г. Като пълномощник за около година и половина е посочен софийски зъболекар, който взе първородната му дъщеря Мария на пищно сватбено тържество на брега на морето през 2011 г. От данните изскача още една фирма, регистрирана в Панама на 9 октомври 2007 г., на която като пълномощник е вписано името на Евгения Банева – Jax Overseas Invetment. Липсват обаче подробности как се е развила компанията.

Eвгения Банева:

Не познавам бизнесмен, който да няма 10-15 офшорки

Не се смущавам от проверка на НАП

- Здравейте г-жо Банева. Обаждам ви се във връзка с глобалното разследване “Документите от Панама”. Сред българските имена на акционери се среща и вашето като пълномощник и акционер в няколко офшорни търговски зони. Какво налага един бизнесмен от България да регистрира фирма в офшорка?

- Какъв е проблемът да се работи с офшорки? Вие като човек, който се занимава с темата, виждате ли такъв проблем, при положение че това е международно законодателство? Ние имаме и офшорни фирми, имаме и фирми, регистрирани в Русия, в Швейцария, в Македония. Кое е по-различното?

За политиците наистина е различно. Ако политик има такава сметка и по нея е регистрирал големи пари, това определено е проблем. Защото те нямат доходи от бизнес. Но всички останали, които не са в политиката, които не са на държавна служба, не са държавни чиновници, това са нормални търговски практики

Естествено, за държавния чиновник и за политиците регистрацията на офшорна фирма е проблем, защото там доходите са с недоказан произход. Според мен проблемът не е дали има бизнесмени, а дали има държавни чиновници на високо или по-ниско ниво, или политици в тези списъци - хора, в които е съсредоточена някаква власт, която те евентуално биха могли да използват срещу пари за добри услуги.

- След публикуването на глобалното разследване се появиха съмнения, че проблемът с хората на бизнеса би могъл да бъде укриването на данъци. Как стоят нещата за вашите офшорни търговски дружества?

- Нищо подобно. Имаме различни фирми, не само офшорни. Фирмите например, които имаме регистрирани в Швейцария, се възползват от възможностите в швейцарските кантони за договарянето на различни данъчни ставки. Това са търговски фирми. При положение че ние си плащаме данъците
в Швейцария или в държави, в които има споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, това е съвсем нормално. Много ми хареса обяснението тези дни на Емил Хърсев, който каза, че най-големият играч с подобни практики е Жан-Клод Юнкер. Вие знаете, че Люксембург е територия, в която дълго време бе позволено да се договарят отделни големи фирми за техните данъци. Лично
Юнкер като премиер на Люксембург е освободил доста голяма част от големите международни компании и е договорил с тях различни данъчни ставки.

- От това, което виждам, вашите фирми в офшорни зони са регистрирани между 2007 и 2015 г.

- Със сигурност има на много места, защото има територии, които са били офшорни зони, после вече не са. Законодателството се променя.

- Това ли е налагало местенето понякога?

- Да, има някои територии, където всъщност акционерите са абсолютно ясни. За бизнеса не е проблем, че има офшорни или чуждестранни фирми.

- Вие как приехте световното разследване “Документите от Панама”?

- Според мен това е някаква поредна международна конспирация, която пак има за цел лично за мен отклонение от важните проблеми на човечеството. Ако там наистина има някаква важна информация, свързана с политици, с наркотрафиканти и т.н., това действително се отнася до целия свят. Досега обаче не виждам информация, която да изглежда като: "Уау, тук наистина са открили нещо."

- Притеснява ли ви това, че НАП е пратила искане до Международния консорциум на разследващите журналисти да получи достъп до данните и ще започне проверка?

- Неее. Това е тяхно право. Не, не, не ме притеснява.

- Мога ли да ви попитам сега за някои от вашите фирми конкретно. Например Uniworld Incorporated. Там сте се колебаели между две имена, каква всъщност е дейността на фирмата...

- Не знам дали сте се занимавали с регистрация на офшорни фирми, но това е нещо, което се прави от адвокати и адвокатски кантори, които вършат цялата процедура. Те си избират имената, те се колебаят дали това, или онова, директорите си ги назначават адвокатите.

- Защо има толкова честа смяна на пълномощници?

- Различни пълномощници е имало през годините. Фирмите си сменят персонала, нормално е. Какви имена, между другото, са излезли в този списък за България? Аз лично не познавам бизнесмен, който да няма поне 10-15 офшорки.

- Карам по-азбучен ред, засега съм на буквата Б.

- Ако е така, на първо място трябва да бъдат А - Арабаджиеви, защото ние сме им съдействали да си открият офшорни фирми.

- Засега не съм срещнала тази фамилия. Но да продължим по вашите фирми. Среща се името на фирмата Buzzard, която е регистрирана на Сейшелите през 2008 г.

- Да. Разследването обхваща само Сейшелите ли, или и други офшорни зони?

- Няколко офшорни зони. А вие за всяка дейност, която имате в България, регистрирате различна офшорна фирма ли?

- Предполагам, че е така.

- В някои от фирмите сте били пълномощник, в други - акционер, вероятно защото в съответната офшорка се променя законодателството и се иска вписване на реалните имена?

- То почти навсякъде е така. Не виждам някакъв проблем. Възможно е да не съм следила коя от нашите фирми къде е. Но моето мнение го казах - това е международно признато законодателство, което следва международни правила. Тези фирми са признати от българското законодателство. Единственият проблем е, ако в този списък фигурират български политици и държавни чиновници на високи или ниски постове. Останалото е свързано с нормални бизнес практики.

Ние имаме към 120 регистрирани фирми в България. Мога ли да знам всяка фирма с какво се занимава.

- Как е разделен бизнесът между вас и съпруга ви, бих желала да позвъня на него и да го питам същите въпроси.

- Той изобщо не е на тази вълна в момента. Мисля, че няма да вдигне телефона. Но допускам, че това е и негово мнение. А и всички нормални финансисти тези дни говориха в тази посока. Останалото са спекулации, конспирации и подготовка за удар срещу този или онзи, докато стане ясно, че няма нищо нередно.

В категории: Бизнес


6
Коментара
Почина актрисата Шърли Дъглас
Почина актрисата Шърли Дъглас 06/04/2020, Понеделник 10:40 0
6
Коментара по темата
6.
Ченгета с фирми
10.04.2016 09:29:44
0
1
Притеснително е,ако фирмата е на действащо ченге,като Николай Кадиев от Бургаската жандармерия.Ама НАП кога ще провери фирмата му Груп секюрити Бургас.Офиса на ченгеджийската фирма е сещу Свободния университет.
5.
РУСАЛКА
06.04.2016 12:30:13
0
1
ПрИТЕСНЯВАЙ СЕ БАНЕВА ОТ ПРОВЕРКА.
КАТО НЯМА ПРОБЛЕМИ ЗАЩО НЕ ПЛАЩАШ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТНИЦИТИ ОТ РУСАЛКА.
ЗАДНИЦИТЕ ВИ И НА ДВАМАТА ПОД МИКРОСКОП ДАНС ТРЯБВА ДО РАЗГЛЕДА. ДОЛНА ИЗМЕТ.
4.
РУСАЛКА
06.04.2016 12:30:13
0
3
ПрИТЕСНЯВАЙ СЕ БАНЕВА ОТ ПРОВЕРКА.
КАТО НЯМА ПРОБЛЕМИ ЗАЩО НЕ ПЛАЩАШ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТНИЦИТИ ОТ РУСАЛКА.
ЗАДНИЦИТЕ ВИ И НА ДВАМАТА ПОД МИКРОСКОП ДАНС ТРЯБВА ДО РАЗГЛЕДА. ДОЛНА ИЗМЕТ.
3.
ogzogdogzpgxpgxphxpgxphxphxphxphxphx
06.04.2016 08:16:11
0
4
А ДЕБЕЛОТО ПЛОДЧЕ КОГА
2.
тоцкособкабкабкацкацкацкакцацкацкакоцкакц
05.04.2016 22:13:35
0
3
МОСАД ФОНСЕКА
1.
Ама как
05.04.2016 21:56:17
4
11
Бизнес дама муахахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
21-годишен бургазлия заби Тойотата си в дърво след каскада край Новата поща 21-годишен бургазлия заби Тойотата си в дърво след каскада край Новата поща

Младежът излязъл от пътното платно заради висока скорост

Известен акушер-гинеколог се присъедини към екипа на МБАЛ „Бургасмед“ Известен акушер-гинеколог се присъедини към екипа на МБАЛ „Бургасмед“

Д-р Георги Козовски е изключителен специалист, ще работи основно в областта на ендоскопски гинекологични операции, каза началникът на АГ отделението д-р Снежана Ризова

 

Експертният медицински съвет не бил разпуснат заради конфликти Експертният медицински съвет не бил разпуснат заради конфликти

Експертността, която беше събрана в нашия съвет, започна да да раздвоява мнението вместо да го обединява, призна д-р Симидчиев

Нова промоция! Годишен абонамент за подземния паркинг в Бургас на цената на 8 месечни вноски Нова промоция! Годишен абонамент за подземния паркинг в Бургас на цената на 8 месечни вноски

Специалната оферта стартира днес, бургазлии ще могат да се регистрират до края на извънредното положение на 12 май

Влаковете пътуват празни, министър зове да празнуваме Великден у дома Влаковете пътуват празни, министър зове да празнуваме Великден у дома

Продажбата на билети за БДЖ е спаднало четири пъти, има празни вагони, каза Росен Желязков

Ще стигнат ли 10 милиарда лева да се справим с кризата? Хърсев очаква мярката „60/40“ да проработи Ще стигнат ли 10 милиарда лева да се справим с кризата? Хърсев очаква мярката „60/40“ да проработи

Предполагам, че повечето фирми ще изберат участие в държавната схема, въпреки че е по-скъпо за тях, каза финансовият експерт

541 с COVID – 19, 75-годишен мъж почина 541 с COVID – 19, 75-годишен мъж почина

20 са вече жертвите на коронавируса, каза генерал Мутафчийски

Мобилно приложение помага в битката срещу заразата с коронавирус Мобилно приложение помага в битката срещу заразата с коронавирус

Държавата впряга силата на технологията, за да се справи с епидемията, каза експертът Димитър Енчев

Извънредно заседание в парламента, гласуват промените в Закона за извънредното положение Извънредно заседание в парламента, гласуват промените в Закона за извънредното положение

 От ГЕРБ предлагат спиране на държавните субсидии за политическите партии

Бургазлия, излекуван от коронавирус: Заразих се в София на сбирка с колеги Бургазлия, излекуван от коронавирус: Заразих се в София на сбирка с колеги

През цялото време мъжът е имал само един симптом - температура

Почина актрисата Шърли Дъглас Почина актрисата Шърли Дъглас

Кийфър Съдърланд написа в Туитър, че майка му е починала в неделя сутринта от пневмония

Борис Джонсън приет в болница заради COVID-19 Борис Джонсън приет в болница заради COVID-19

Той остава начело на правителството и призова хората да следват съветите му за социално дистанциране

Кралица Елизабет II зове хората да са единни в борбата срещу пандемията от коронавирус Кралица Елизабет II зове хората да са единни в борбата срещу пандемията от коронавирус

Тя направи историческо обръщение към британците в разгара на епидемията

Индия съди Китай заради коронавируса, обвинява съседите си в „биологична война” Индия съди Китай заради коронавируса, обвинява съседите си в „биологична война”

Остава мистерия как вирусът не успя да се разпространи във всички провинции на Китай, но в същото време достигна до всички държави в света, пише в искът към международния съд

Защитник на Манчестър Сити си поръча проститутки по време на карантина Защитник на Манчестър Сити си поръча проститутки по време на карантина

Кайл Уокър ще бъде глобен

Роби Уилямс подозира, че е заразен с коронавируса Роби Уилямс подозира, че е заразен с коронавируса

46-годишният певец от Великобритания прекара последните три седмици в апартамент на няколко пресечки от дома и семейството си

Най-големият изложбен център в Сингапур става полева болница Най-големият изложбен център в Сингапур става полева болница

Комплексът, който е разположен на площ от около 10 хиляди квадратни метра, е най-големият изложбен комплекс в страната

559 са жертвите на COVID-19 в Швейцария, заразените - 21 100 559 са жертвите на COVID-19 в Швейцария, заразените - 21 100

Швейцария е тествала над 158 000 души за COVID-19

Бременната годеница на Борис Джонсън е заразена с коронавирус Бременната годеница на Борис Джонсън е заразена с коронавирус

Кари Симъндс съобщи, че една седмица е била на легло, но вече е по-добре

Роналдо го закъса: Джорджина хвана машинката за подстригване Роналдо го закъса: Джорджина хвана машинката за подстригване

Суетният португалец призова да си стоим у дома

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ И карантината раздели народа ни. По-простите хора по цял ден си разменят мемета, а интелигенцията си разменя миймове.
Виц на деня Виц на деня Настана време, в което човек може да спаси света, седейки у дома по пижама Виц на деня Виц на деня Глaвeн лeкaр извършвa визитaция.
- Кaк e пaциeнтът c пoдoзрeниe зa кoрoнaвируc?
- Нoрмaлнo, изoлирaн e в oтдeлнa cтaя, нaзнaчихмe му cпeциaлнa диeтa.
- Кaквa диeтa?
- Хрaним гo c биcквити.
- Нo зaщo c биcквити?
- Aми caмo тe минaвaт прeз прoцeпa нa врaтaтa.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е извънредно положение: Жените добиха представа какво е казармен режим, а мъжете - майчинство
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори