×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Излязоха първите български имена в "Документите от Панама": Евгения и Николай Баневи


Излязоха първите български имена в "Документите от Панама": Евгения и Николай Баневи
Семейството има над 120 фирми
05 Април 2016, Вторник, 20:15 ч.
Източник: 24 часа

Не познавам бизнесмен, който да няма 10-15 офшорки, не се смущавам от проверка на НАП, заявява бизнесдамата
Бизнессемейството Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в “Документите от Панама”, съобщава "24 часа". Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.
“Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците.

Не се боя от проверка на НАП”, каза за “24 часа” Евгения Банева, потърсена да коментира появата на името на семейството й в “Документите от Панама”.

Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара.

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник - 28-годишен мъж от южен български град. По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

В края на 2013 г. законът в Сейшелите обаче и променен – изискването е всички акции на приносител да станат поименни Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

Историята почти се повтаря с друга фирма - Buzzard Holdings. И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld – на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк “Дружба”. Както и в други подобни случаи вписаният адрес не е пълен – липсва номерът на блока. На 8 декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник – същия, който за кратко е пълномощник и в Uniword. И той, както в случая с Uniword, е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно – през декември 2013 г., е заменена от молдовка. “Промените в състава на една фирма са напълно нормално нещо”, казва за смените във фирмите Евгения Банева.

През 2014 г. обаче и тази компания попада под изискванията на новия закон на Сейшелите, че всеки акционер трябва да бъде обявен поименно, а не с акции на приносител. Тогава акциите са издадени на името на Евгения Банева и руска гражданка, която живее в Лион.

Не много различна, историята на фирма Triffyn Development. Тя е регистрирана през 2007 г. в Панама. С решения от февруари 2007 г. и от април 2008 г. пълномощник става варненка. По-късно тя става пълномощник на още няколко фирми, регистрирани на Сейшелите – Juriskando, Huntley и Drun. През 2010 г. варненката е заменена от мъж, който от своя страна е заменен на 29 август 2012 г. от Евгения Банева.“24 часа” започва да публикува историите на българи от “Документите от Панама”. Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от собствениците и акционерите да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

Баневи - пълномощници и акционери на поне 8 офшорки

На 15 юли 2013 г. пълномощията поема жена от София. На 7 ноември 2013 г. тя обаче иска да се откаже от това и други пълномощия, дадени й в няколко офшорки, и праща лично 2 писма с обратна разписка на фирмата в Панама, в които категорично заявява, че отказва да бъде пълномощник на Huntley, Jursikando, Drun and Triffyn “заради пречка в нашите местни закони”. Не става ясно какво е имала предвид жената, но без да иска, се оказва заложник в сложна бюрократична въртележка. Таксата за отменяне на пълномощно е 30 долара за всяко, а няма споразумение кой ще плати разноските. Почти 6 месеца по-късно - на 1 май 2014 г., от офиса на “Мосак Фонсека” в Панама отговарят на жената от София, че не могат да удовлетворят молбата ѝ да я заличат като пълномощник, защото според регистрите на фирмата не е техен клиент. Допълват, че не могат да разкрият кой е истинският клиент и че само той може да отправи подобно искане. Въпросът оства да виси.

В това време продължават да се развиват други фирми, свързани със семейство Баневи. Juriskando Consultants е регистрирана през април 2005 г. Според част от документите - на Британските Вирджински острови, според други – на Бахамите. Дни след вписването Николай Банев получава генерално пълномощно. На 8 декември 2010 г., както и при другите фирми, пълномощията са прехвърлени на мъжа от малкия южен град. На 15 декември 2011 г. пълномощията са поети от Евгения Банева, а 2 г. по-късно от украински гражданин, който току-що е навършил 21 г.

На 6 януари 2009 г. в Панама е регистрирана фирма Sikain Trading. Акциите отново са безименни, но като пълномощници са вписани Николай Банев и беларуски гражданин.

Седмият лист в съцветието от фирми е Huntley Overseas Trading, регистрирана в Панама през 2006 г. До 2013 г. фирмата сменя няколко пълномощници, сред които Евгения Банева.

Drun Asset Management e една от малкото 8 фирми в съзвездието, в които името на семейство Баневи не се появява, но пък се ползват почти същите пълномощници, които се появяват в останалите 7 фирми.

Друга такава фирма - Lafont Consultants, е регистрирана на 20 май 2009 г. Като пълномощник за около година и половина е посочен софийски зъболекар, който взе първородната му дъщеря Мария на пищно сватбено тържество на брега на морето през 2011 г. От данните изскача още една фирма, регистрирана в Панама на 9 октомври 2007 г., на която като пълномощник е вписано името на Евгения Банева – Jax Overseas Invetment. Липсват обаче подробности как се е развила компанията.

Eвгения Банева:

Не познавам бизнесмен, който да няма 10-15 офшорки

Не се смущавам от проверка на НАП

- Здравейте г-жо Банева. Обаждам ви се във връзка с глобалното разследване “Документите от Панама”. Сред българските имена на акционери се среща и вашето като пълномощник и акционер в няколко офшорни търговски зони. Какво налага един бизнесмен от България да регистрира фирма в офшорка?

- Какъв е проблемът да се работи с офшорки? Вие като човек, който се занимава с темата, виждате ли такъв проблем, при положение че това е международно законодателство? Ние имаме и офшорни фирми, имаме и фирми, регистрирани в Русия, в Швейцария, в Македония. Кое е по-различното?

За политиците наистина е различно. Ако политик има такава сметка и по нея е регистрирал големи пари, това определено е проблем. Защото те нямат доходи от бизнес. Но всички останали, които не са в политиката, които не са на държавна служба, не са държавни чиновници, това са нормални търговски практики

Естествено, за държавния чиновник и за политиците регистрацията на офшорна фирма е проблем, защото там доходите са с недоказан произход. Според мен проблемът не е дали има бизнесмени, а дали има държавни чиновници на високо или по-ниско ниво, или политици в тези списъци - хора, в които е съсредоточена някаква власт, която те евентуално биха могли да използват срещу пари за добри услуги.

- След публикуването на глобалното разследване се появиха съмнения, че проблемът с хората на бизнеса би могъл да бъде укриването на данъци. Как стоят нещата за вашите офшорни търговски дружества?

- Нищо подобно. Имаме различни фирми, не само офшорни. Фирмите например, които имаме регистрирани в Швейцария, се възползват от възможностите в швейцарските кантони за договарянето на различни данъчни ставки. Това са търговски фирми. При положение че ние си плащаме данъците
в Швейцария или в държави, в които има споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, това е съвсем нормално. Много ми хареса обяснението тези дни на Емил Хърсев, който каза, че най-големият играч с подобни практики е Жан-Клод Юнкер. Вие знаете, че Люксембург е територия, в която дълго време бе позволено да се договарят отделни големи фирми за техните данъци. Лично
Юнкер като премиер на Люксембург е освободил доста голяма част от големите международни компании и е договорил с тях различни данъчни ставки.

- От това, което виждам, вашите фирми в офшорни зони са регистрирани между 2007 и 2015 г.

- Със сигурност има на много места, защото има територии, които са били офшорни зони, после вече не са. Законодателството се променя.

- Това ли е налагало местенето понякога?

- Да, има някои територии, където всъщност акционерите са абсолютно ясни. За бизнеса не е проблем, че има офшорни или чуждестранни фирми.

- Вие как приехте световното разследване “Документите от Панама”?

- Според мен това е някаква поредна международна конспирация, която пак има за цел лично за мен отклонение от важните проблеми на човечеството. Ако там наистина има някаква важна информация, свързана с политици, с наркотрафиканти и т.н., това действително се отнася до целия свят. Досега обаче не виждам информация, която да изглежда като: "Уау, тук наистина са открили нещо."

- Притеснява ли ви това, че НАП е пратила искане до Международния консорциум на разследващите журналисти да получи достъп до данните и ще започне проверка?

- Неее. Това е тяхно право. Не, не, не ме притеснява.

- Мога ли да ви попитам сега за някои от вашите фирми конкретно. Например Uniworld Incorporated. Там сте се колебаели между две имена, каква всъщност е дейността на фирмата...

- Не знам дали сте се занимавали с регистрация на офшорни фирми, но това е нещо, което се прави от адвокати и адвокатски кантори, които вършат цялата процедура. Те си избират имената, те се колебаят дали това, или онова, директорите си ги назначават адвокатите.

- Защо има толкова честа смяна на пълномощници?

- Различни пълномощници е имало през годините. Фирмите си сменят персонала, нормално е. Какви имена, между другото, са излезли в този списък за България? Аз лично не познавам бизнесмен, който да няма поне 10-15 офшорки.

- Карам по-азбучен ред, засега съм на буквата Б.

- Ако е така, на първо място трябва да бъдат А - Арабаджиеви, защото ние сме им съдействали да си открият офшорни фирми.

- Засега не съм срещнала тази фамилия. Но да продължим по вашите фирми. Среща се името на фирмата Buzzard, която е регистрирана на Сейшелите през 2008 г.

- Да. Разследването обхваща само Сейшелите ли, или и други офшорни зони?

- Няколко офшорни зони. А вие за всяка дейност, която имате в България, регистрирате различна офшорна фирма ли?

- Предполагам, че е така.

- В някои от фирмите сте били пълномощник, в други - акционер, вероятно защото в съответната офшорка се променя законодателството и се иска вписване на реалните имена?

- То почти навсякъде е така. Не виждам някакъв проблем. Възможно е да не съм следила коя от нашите фирми къде е. Но моето мнение го казах - това е международно признато законодателство, което следва международни правила. Тези фирми са признати от българското законодателство. Единственият проблем е, ако в този списък фигурират български политици и държавни чиновници на високи или ниски постове. Останалото е свързано с нормални бизнес практики.

Ние имаме към 120 регистрирани фирми в България. Мога ли да знам всяка фирма с какво се занимава.

- Как е разделен бизнесът между вас и съпруга ви, бих желала да позвъня на него и да го питам същите въпроси.

- Той изобщо не е на тази вълна в момента. Мисля, че няма да вдигне телефона. Но допускам, че това е и негово мнение. А и всички нормални финансисти тези дни говориха в тази посока. Останалото са спекулации, конспирации и подготовка за удар срещу този или онзи, докато стане ясно, че няма нищо нередно.

В категории: Бизнес


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Ченгета с фирми
10.04.2016 09:29:44
0
1
Притеснително е,ако фирмата е на действащо ченге,като Николай Кадиев от Бургаската жандармерия.Ама НАП кога ще провери фирмата му Груп секюрити Бургас.Офиса на ченгеджийската фирма е сещу Свободния университет.
5.
РУСАЛКА
06.04.2016 12:30:13
0
1
ПрИТЕСНЯВАЙ СЕ БАНЕВА ОТ ПРОВЕРКА.
КАТО НЯМА ПРОБЛЕМИ ЗАЩО НЕ ПЛАЩАШ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТНИЦИТИ ОТ РУСАЛКА.
ЗАДНИЦИТЕ ВИ И НА ДВАМАТА ПОД МИКРОСКОП ДАНС ТРЯБВА ДО РАЗГЛЕДА. ДОЛНА ИЗМЕТ.
4.
РУСАЛКА
06.04.2016 12:30:13
0
3
ПрИТЕСНЯВАЙ СЕ БАНЕВА ОТ ПРОВЕРКА.
КАТО НЯМА ПРОБЛЕМИ ЗАЩО НЕ ПЛАЩАШ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТНИЦИТИ ОТ РУСАЛКА.
ЗАДНИЦИТЕ ВИ И НА ДВАМАТА ПОД МИКРОСКОП ДАНС ТРЯБВА ДО РАЗГЛЕДА. ДОЛНА ИЗМЕТ.
3.
ogzogdogzpgxpgxphxpgxphxphxphxphxphx
06.04.2016 08:16:11
0
4
А ДЕБЕЛОТО ПЛОДЧЕ КОГА
2.
тоцкособкабкабкацкацкацкакцацкацкакоцкакц
05.04.2016 22:13:35
0
3
МОСАД ФОНСЕКА
1.
Ама как
05.04.2016 21:56:17
4
11
Бизнес дама муахахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да реагирате, ако заварите мъжа си да мастурбира Как да реагирате, ако заварите мъжа си да мастурбира

Aкo мъжът ce caмoзaдoвoлявa, тo тoвa oзнaчaвa ли, чe нeщo му дocтигa в ceкca

Как тялото ви да подсказва, че той не е подходящ за вас Как тялото ви да подсказва, че той не е подходящ за вас

Езикът на тялото не лъже

Мариновани тиквички - чудесна идея за вечеря Мариновани тиквички - чудесна идея за вечеря

Хрупкави и вкусни, те са идеалното мезе

Философски настроената Райна цитира дъщерята на царя на Крит Философски настроената Райна цитира дъщерята на царя на Крит

Певицата се е отдала на дълбоки мисли

Трус 2,4 по Рихтер край София Трус 2,4 по Рихтер край София Министър Николова да влезе в кочината на Северния плаж в Бургас Министър Николова да влезе в кочината на Северния плаж в Бургас

Кучета, фасове и гниещи водорасли отвращават туристите от най-големия плаж на красивия морски град

Пожар пламна край жп релсите до бул. „Иван Вазов”, горят боклуци и стари гуми Пожар пламна край жп релсите до бул. „Иван Вазов”, горят боклуци и стари гуми

Екип от пожарникари бързо е загасил огъня

Зодите, за които август ще е чудесен за кариерата Зодите, за които август ще е чудесен за кариерата

Лято е, но успехът изисква сериозна работа

Министър Марияна Николова: Към момента няма нито един случай на болен от COVID-19 по Българското Черноморие Министър Марияна Николова: Към момента няма нито един случай на болен от COVID-19 по Българското Черноморие

Министърът на туризма бе на обиколка по морето, инспектира хотели и ресторанти

Непозната жена налази мрежата, моли за пари за хляб, потребителите я винят в измама (ОБНОВЕНА) Непозната жена налази мрежата, моли за пари за хляб, потребителите я винят в измама (ОБНОВЕНА)

Съмнителният профил разбуни духовете във фесйбук

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки

Някои от тях получават фалшиви надежди

Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси

Тя носи името "Достойнство" и се намира недалеч от връх Ръшмор

Гореща вълна удря Европа Гореща вълна удря Европа

Метеоролозите очакват на места температури до 42 градуса по Целзий

От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе

Срещу Ноуъл "Дитейл" Фишър са повдигнати 15 обвинения за сексуално посегателство

Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Той е е предложил централноевропейската държава да преустанови приемането на азиатци и африканци Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест

Германският Червен кръст ще изпълнява тестовете, които са финансирани от държавата

Джордж Клуни дарява 100 000 долара за Ливан Джордж Клуни дарява 100 000 долара за Ливан

Съпругата на актьора Амал е с ливански произход

Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи

Служителите им ще работят така и след пандемията

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Ако някога решите да поправите всички грешки в живота си, започнете от правописните.
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Виц на деня Виц на деня - Секси, хайде в спалнята!
- Много си палав днес!
- Не, сериозно ти говоря! Мачът почва след малко, омитай се...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих много яка тениска - с розов надпис на гърба - “Бебе прекрасно". Сега се чудя кво да правя- от прането се изтри “Б-то“...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори