×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Десетина души са овладели големия строителен бизнес


Десетина души са овладели големия строителен бизнес
Владислав Горанов
13 Март 2016, Неделя, 14:24 ч.
Източник: Вестник "Капитал"

Всички мислят, че сме приятели с Пеевски, но не се чуваме, нямаме общи теми
Министерството на финансите пое Агенцията за обществени поръчки. Защо се стигна до спиране на поръчки еднолично от премиера? Смятате ли, че досега те са провеждани прозрачно и са водили до конкуренция, и ако не, какво ще се промени?

Има натрупано доста обществено недоверие и съмнения, че се случва нещо нередно. Това принуди премиера Борисов да подходи доста нестандартно. Правилата наистина не предполагат той да взима такива решения, но заради обществените нагласи е по-добре това да се случи. Мисля, че беше правилен ход, независимо че не е безспорен от формална гледна точка.

Ако се е стигнало до спечелване на тези поръчки обаче, очевидно е заради проблеми в системата. Как ще се разрешат те?

С последните промени в Закона за обществените поръчки въвеждаме предварителен контрол, който ще се осъществява от Агенцията по обществените поръчки (АОП). Този инструмент трябва да гарантира, че още на предварителния етап - задание, поръчките не съдържат в себе си възможност за нарушаване на конкуренцията. Този инструмент ще заработи през септември, но още сега сме възложили на агенцията да извърши подбор на най-рисковите. Разбира се, капацитетът е ограничен, защото се извършват 5-6 хил. поръчки за година, но на база анализ на риска може да се прецени къде да се приложи този инструмент - например покупките на автомобили, поръчки за храни. Има и друго ограничение - сроковете за произнасяне са много скъсени с новия закон.

Въвеждането на 100% предварителен контрол обаче не е добра идея. Защото така рискуваме да създадем едно звено, което казва коя поръчка е добра и по този начин разсейва отговорността на възложителя. Ние няма как да създадем такъв напълно обективен и безгрешен орган, който да прегледа всяка поръчка. Освен това при самото планиране и изпълнение водеща роля трябва да има възложителят, защото той носи отговорността за разходваните средства.

Зад концентрацията на обществени поръчки обаче стоят имената на няколко души, един от които е Делян Пеевски. Как се стигна до ситуацията фирми, свързани с него, да спечелят толкова много поръчки и как ще се справите с тази ситуация в бъдеще?

Не е само Делян Пеевски. С годините зависимостта на бизнеса от държавата се засили, особено с нарастване на инвестициите, които държавата прави – по линия на бюджета и на евросредствата. Според мен има десетина големи бизнесмени, които с годините и при различни правителства са работили целенасочено да овладеят големия строителен бизнес. Това не е добре за конкуренцията, но е естествен процес на окрупняване. Въпросът е дали това окрупняване води до изкривяване на пазара и до намаляване на качеството на изпълнение спрямо цената. Според мен част от решението е всички големи обществени поръчки да се наблюдават внимателно не само от държавните органи, но и от обществото, колкото и клиширано да звучи.

Оказва се, че тези десетина души по някакъв начин успяват да влияят върху институциите. Какво е влиянието им върху това правителство?

Със сигурност колкото е по-голям материалният интерес, толкова натискът върху системите нараства. Отдавна се знае, че има проблеми при възлагане на обществените поръчки, но аз оценявам като положителна стъпка опитите да сложим проблемите на масата и да подредим системата. Тук влиза КЗК, която е първият контролен орган, както и АОП, която трябва да осъществява предварителния контрол, дори с цената на несистемно решение, каквото е политическата воля за прекратяване на обществените поръчки, върху които тегне най-голямо съмнение. Вероятно това няма да е еднократно явление, а процес. Но съм сигурен, че всяка голяма поръчка занапред ще бъде гледана под лупа не само от медиите и институциите, но и от възложителите, защото ще знаят, че правилата на играта са други.

Чувате ли се с г-н Пеевски?

Всички си мислят, че сме приятели, но не. Не се чуваме, нямаме общи теми.

Следователно и според вас има картел при фирмите, които изграждат големите инфраструктурни проекти. Бившият финансов министър Симеон Дянков каза в интервю, че има 4-5 такива фирми?

Ние сме малка и отворена икономика. Колкото по-малка е, толкова по-лесно е да се подозира, че тези хора могат да влязат в съглашение и да изкривят свободната конкуренция. Има малък брой големи фирми, които се занимават със строителство и които биха могли помежду си да постигнат съглашение за разпределение на пазара. Това е изкривяване на пазара, от което губят крайните потребители. Мога да кажа, че има определена концентрация. Дали е картел или нещо друго е въпрос на теоретизиране. Надявам се, че след ясния политически знак за нулева толерантност към подобно поведение пазарът ще заработи.

Има ли изкривяване и при пазара на горива? Каква е отговорността на КЗК и защо досега не се случи нищо, а трябваше отново премиерът да се намесва лично?

Това е като при обществените поръчки. За да се случи нещо съществено, трябва да има воля от страна на институциите. Според мен не е редно да се действа само когато премиерът се намесва. В една нормална и подредена държава сработват институциите и не се налага висша политическа воля, за да се спазват правилата. За съжаление това при нас е дефицит и затова се налага нещата да се случват по този начин.

Тоест КЗК не работи нормално?

Отдавна имаше съмнения и претенции към проблеми в сектора, а чак сега, след толкова години, се изказват такива подозрения. Можело е КЗК и преди да го направи. Сегашният състав е от доста години, особено председателят. Очевидно има въпросителни към работата на комисията.

Този състав на регулатора вече 7 месеца работи отвъд мандата си и не се намира кой да ги замести. Не се ли притеснявате, че това ще попречи на плановете за налагане на новите правила при обществените поръчки?

Да, това е проблем. Колкото по-бързо се формира един орган, кредитиран с обществено доверие, толкова по-добре за всички. Защото, ако наистина искаме правилата да се променят така, че да се доближат до обществените очаквания, трябва да се изградят органи, на които да се има доверие. КЗК трябва да се ситуира максимално бързо, защото всички досега са имали резерви към работата на досегашния състав. Не е добре, че се забавя, но по-добре да се забави малко и да се структурира по един безспорен начин, отколкото следващите години пак да има съмнение, че органът не работи както трябва.

Какви са целите пред Розалия Димитрова - новият директор на Агенция "Митници"?

Да се справя не по-лошо от предишния директор. Дали сме й известно време да навлезе в нещата. Тя е много добър експерт, но остава да разберем дали добрият експерт е добър ръководител на една сложна система с голям персонал и доста процеси. С премиера сме й гласували пълно доверие. Въпросът е дали ще има енергията и твърдостта на Ваньо Танов да отстоява принципите, които са необходими за един директор на митниците, за да бъде успешен.

Ако е по-малко успешна от Танов?

Ако е по-малко успешна, значи не е за тази работа. На нас ни трябват същите резултати или по-добри.

Какви цели сте поставили на НАП и митниците за данъчните приходи? Има ли план?

План за ДДС не им е поставян. Единствено искам приходите да са повече от миналата година. Защото практиката е показала, че в момента, в който достигнат заложения план - спират. Първата година от мандата също нямаше план и приходните агенции събраха 2.1 млрд. лв. повече от предходната година. На база ежедневното наблюдение мога да кажа, че и в началото на тази година също се справят добре.

Вероятно дори искате да минат и нивото, записано в закона за бюджета?

Ние сме държава с голяма сива икономика и няма причина да смятаме, че не може да се събере повече от заложеното в бюджета. А заложеното там почива на събраното през 2015 г. и очаквания растеж на БВП през тази година. Не е включено допълнително изсветляване, така че резерви има, значи може да се очаква по-добро изпълнение от заложеното в закона.

Непрекъснато става дума за успехите в борбата с контрабандата. Какви са основните конкретни мерки, които са довели до този ръст на приходите?

Част от мерките са свързани с изграждането на фискалния контрол. Те бяха подготвени по-рано, но дадоха ефект през 2015 г. Това, което действително можем да си припишем като заслуги, е по-добрата координация при работата на отделните служби и даването на ясна политическа заявка, че системите трябва да работят по-добре. Има категорична заявка, че няма да има протекция на който и да било в опитите му да не плаща данъци и да развива контрабанда.

Защо автоматичният контрол в акцизните складове обаче все още не може да се случи напълно?

До голяма степен той се случи. Има много измервателни уреди в данъчните складове и при производителите. Въпросът е, че за част от системите, които трябваше да се изградят, се изисква уредите да бъдат много сложни и от специално одобрен тип, каквито не навсякъде съществуват. Има случаи, при които необходимите уреди никога не са внасяни в България, а в Европа пък няма одобрен тип и на практика няма как да се използват. За да се зачита за целите на контрола и да издържа в съда, трябва да са одобрени, калибровани, да са минали през метрологичен контрол. Не е толкова лесно от технологична гледна точка.

Имате ли някакви набелязани мерки в тази насока през тази година?

Доста сме напреднали в концепцията за създаване на данъчна полиция. Ще дадем дознателски функции на НАП по аналог на това, което беше направено в митниците. Това е стара концепция, за която срещнах разбиране в рамките на правителството и партиите, които го подкрепят. Смятам, че този път процесът ще бъде доведен до успешен край в кратки срокове. Това трябва да намали ДДС измамите и да доведе до ефективни присъди при реализации на схемите за данъчни измами.

Защо беше предложена схемата на ББР за изкупуване на общински задължения?

Изкупуването на общински задължения е добър бизнес и вероятно те са търсили бизнес. Изкупуването на общински дългове е много доходоносно по две причини. Първо, тези, които имат да взимат от общините, дават много добро сконто. Второ, общините много бързо после си плащат задълженията. Опитът показва, че по-бързо плащат на банка, отколкото на фирмата.

Няма ли да се появи дупка в активите на ББР заради "Водстрой 98", която е свързвана с Делян Пеевски (ББР кредитира фирмата след фалита на КТБ - бел. ред.)?

Не. Когато поех Министерството на финансите, първата ми работа беше да разгледам концентрациите на кредити. Всичките им експозиции към "Водстрой 98" са редовни.

Бюджетният излишък в началото на годината е рекорден. На какво се дължи?

От една страна, на по-добро изпълнение в приходната част, а от друга – на по-ниските разходи в началото на годината. Има и някои еднократни ефекти - по-доброто изпълнение на акциза при тютюневите изделия, свързано с по-високата акцизна ставка от началото на годината. Дължи се и на огромните разходи, които се реализираха в края на миналата година, които доведоха до струпване на плащания на ДДС в първите месеци на тази година. Има някои рискове пред фиска, макар че още е рано да се говори за тях. Те са свързани основно с това да успеем да удържим МВР в рамките на бюджета му. Не смятам, че при армията ще има този проблем тази година. Там проблем може да дойде по линия на големите проекти, свързани с модернизацията. Друг съществен фискален риск не мога да очертая.

Умерен оптимист съм, че прогнозите за растеж от 2.1% са реалистични, дори има база за по-добри резултати. Потреблението потръгва. А то най-бързо движи растежа. Ще имаме по-висок растеж от това, което прогнозират международните институции, и той ще е устойчив.

Европейската комисия представи доклада за макроикономическите дисбаланси. Там продължават критиките за липса на реформи. Какво е вашето мнение?

Макоикономическите дисбаланси не са нови за нас. Хубаво е, че вече не са толкова пряко свързани нито с фиска, нито с финансовата система. Комисията отчита напредък именно в тази посока. Но остават проблемите, свързани с работата на съдебната система, с корупцията, процедурите по несъстоятелност. И трябват усилия в тази посока.

ЕК започна борба с преференциалните данъчни режими в Европа. Как ще ни засегне това?

По-скоро ще ни засегне положително. Под преференциални данъчни режими те не визират ставките. Те визират различните режими в Холандия и Белгия, свързани с различни изключения, които държавите си позволяват да правят. Говорим за въвеждане на единна основа за корпоративния данък. Едни и същи неща да са приети за данъчна основа на територията на ЕС. Опасенията, че ЕК ще ни накара да вдигнем ставката на корпоративния данък, не са основателни.

Каква част от липсващите средства в КТБ могат да бъдат възстановени според вас?

Ако успеем да достигнем 20%, ще е добре. Голяма част от парите в КТБ обаче никога не са съществували. Високите лихвени равнища, които са се използвали за трупане на депозитна база, не са идвали от доходността на банката. Високите лихви са начислявани и финансирани с пари от същата банка. Тегли се кредит, превърта се през няколко фирми и със същия ресурс и резултат се увеличава капитала на банката или се раздува финансовият резултат. Да не говорим, че има пари, които не са влагани в активи, а буквално са харчени. Когато тръгне процесът, доста неща ще излязат наяве. Как да си обясним липсата на 206 млн. лв. кеш. Имало е момент, когато тези пари са раздавани срещу една бележка.

Според мен около 1 млрд. лв. са изхарчени. Само в TV7 са над 300 млн. лв., партията на Николай Бареков също не е малък проект, футболният клуб "Ботев", а и немалко политици. Парите не са влагани в лоши инвестиции, които са се превърнали в лоши кредити. Те буквално са изхарчени.

Най-големите активи – авиоремонтният завод "Авионамс", военният завод "Дунарит", БТК, "Петрол", те са в България. Единственият проблем при тях е загубеното време след квестурата. Куп сделки се направиха междувременно - освобождаване на обезщетения и т.н. Сделките са били реално схема за грабеж.

Имате ли план как да съберете и активите?

AlixPartners е свършила аналитичната работа, която да ни разкрие всички връзки. Но трудно може да се събере един необезпечен кредит, минал през няколко фирми, зад който не стои нищо. Просто няма реален актив, който да бъде запориран.

Има ли вариант откритите активи да се продават в пакет?

Не. Много е сложно. Първо, от гледна точка на оценката и, второ, чисто репутационно, защото не се знае дали е изгодно. Не съм сигурен дали нещо въобще може да се пакетира.

Защо синдикът на КТБ Лазар Илиев напусна?

Темпото, с което работеха синдиците, не беше задоволително. Но това е по-скоро причината, докато конкретният повод е свързан с грешката в списъка с влоговете и кредитите. Другите двама синдици имаха претенции, че по една или друга причина той носи вина за допуснатата неточност, свързана със списъците. Това стигна до мен, аз се свързах с УС на фонда и помолих да се направи проверка, за да се установи какво се е случило, за да се дискредитира информацията, която се изнася от синдиците. В резултат на проверката и разговори между синдика и УС на фонда той си подаде оставката. Не е имало натиск върху него.

За какво ще харчим парите от външния заем, който предстои да теглим?

Ще бъдат използвани за погашения на стари дългове, за покриване на дефицита и съм предвидил резерв около 1.7 млрд. лв., който е ликвиден буфер, ако се наложи да се подпомага финансовата система след прегледа на активите във финансовата система. Ако не се наложи да се ползват, парите ще отидат за погасяване на падежиращи еврооблигации през януари 2017 г.

Роудшоуто по предстоящата емисия на дълга проведено ли е вече?

Най-вероятно няма да се наложи роудшоу в пълния му вид. Може да протече с няколко конферентни разговора от България с избрани инвеститори в рамките на половин ден. Това ни казват нашите консултанти. Първо, вече имаме няколко бенчмаркови емисии, които са достатъчно големи, за да са ликвидни и да служат като ориентир. Второ, за втора поредна година сме на пазара и сме наблюдавани и разпознаваеми.

Кога ще се състои аукционът и същите ли са банките посредници, които бяха миналата година?

Чакаме добри новини от пазара, за да решим кога да се случи. Двете важни събития са решенията на ЕЦБ и на ФЕД за лихвените нива. Но сме готови и само чакаме подходящ момент. От посредниците отпадна HSBC, защото поиска твърде висока цена. Другите са UniCredit, Citi, BNP Paribas и JP Morgan.

Как ще гарантирате на фирмите, че данъчните няма да злоупотребяват с данък "уикенд". Че няма да ги карат да отчитат всеки кламер например?

Когато внесохме закона, бяхме предвидили неща дори извън директивата, които обаче да са благоприятни за режима, който предлагаме. Имаше праг за някои видове активи. Но парламентът го отмени. Те отмениха облекчаването на режима, а запазиха самия режим. Това, което можем да направим сега и което е направено в много европейски държави, е свързано с моторните превозни средства – да има възможност за ползване на 50% на данъчния кредит, след което да не се изследва личното ползване. Не може да има праг на същественост, защото евродирективата не го позволява. Това, което трябва да се направи при нас, което също е свързано с облекчаване на режима на отчетност, е въвеждането на данък при източника по отношение на личното ползване, който обаче няма как да е 10%, защото трябва да компенсира осигуровките. Защото, ако собственик преотстъпи на служителя фирмен актив, който той да използва за лични цели, той трябва да се третира като доход. С 10% данък при източника ще се реши казусът с корпоративното облагане. Обаче казусът с осигуровката ще остане. Все още правим сметки, но излиза, че алтернативният данък при източника трябва да е около 17%.

Кога ще стане ясно в какво ще инвестира Фондът на фондовете?

В момента тече акредитация от страна на Изпълнителна агенция ОСЕС на процедурите във фонда и на одитните системи. Ще има три специализирани инвестиционни дружества, които ще са по аналог на JEREMIE и JESSICA, градско развитие, инструменти във връзка с инвестиции във ВиК и активи в инфраструктура за управление на битови отпадъци. Чрез фонда ще се учредят организации, специализирани в инвестиции в рисков капитал, мецанин фондове, технологичен трансфер. Може би до месец ще е готово. Чакаме само одобрението на одита на средствата от ЕС.

Какво не успяхте да свършите през миналата година и какви приоритети си поставяте за тази?

Иска ми се, но не съм сигурен, че може да се случи, публичните разходи да са по-смислени. Инвестициите да са насочени към растежа, а не да са някакво рутинно разходване или финансиране на административни звена. И като по-обща тема - искам да намеря инструментариум, с който да повиша ефективността на разходите. Това мога да го пиша като упрек към самия мен.

В категории: Политика


3
Коментара
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
3
Коментара по темата
3.
Lakisha
13.05.2016 09:26:14
0
0
Hey I am interesting in seeing any ecologically-friendly building projects in NE Thailand! Located near Udon, Non Kai.I AM ESPECIALLY INTERESTED IN MUD HOUSES, STRAWBALE HOUSES, AND ABOVE <a href="http://hlwsjo.com">ALE#8&230;&#8230;LCO-FRIENDLY</a> INSULATION UNDER METAL ROOVES! ALL INFORMATION APPRECIATED! tHANKS AND CONTINUE THE GOOD WORK!
2.
Greta
10.05.2016 11:35:38
0
0
The money they claimed she stole is very little sef. if she has done something wrong then she should be removed. i dont think she had the <a href="http://wnmolwak.com">exinrpeece</a> to run the market talk less of fix the market. my only concern is why she is cruel to the people she govern at the agency. i understand she is very bad at people management and thats whats costing her alot. people have to learn to manage people because they will be there to protect you.
1.
Justis
09.05.2016 23:32:19
0
0
Hey, that's a clever way of thiinnkg about it.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор
Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори