×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ваньо Танов - топченгето, което ужили контрабандата по митниците


Ваньо Танов - топченгето, което ужили контрабандата по митниците
Ваньо Танов
29 Февруари 2016, Понеделник, 15:29 ч.
Източник: 24часа

Подслушваха го, пречиха му, но никога не опетни името си. Дори скандалът "Мишо Бирата" го подмина
Директорът на "Агенция Митници" Ваньо Танов почина внезапно на 58 г. Неслучайно е за втори път на този пост по личното настояване на Бойко Борисов. Статистиката показва, че под негово управление митниците реализират най-големи приходи в бюджета. Като бивш полицай и директор на ГДБОП Танов също се бореше с контрабандата на акцизни стоки. Един от малкото висши служители на държавната администрация, които не се поддадоха на натиск от олигарси. Било то и приближени на властта, на която служи и той.

Макар и клише, да кажем, че Ваньо Танов до последно носеше честта на пагона. Говореше малко и работеше много, въпреки интересите за милиарди, които стояха срещу него. И никога не проглуши ефира с хвалби за успехите на институцията, която ръководи - нито като директор на "Агенция Митници", нито като шеф на ГДБОП. В същото време признаваше слабости и грешки, и се оттегляше, когато по една или друга причина не можеше да върши работата си максимално добре.

Ваньо Танов до последно пушеше много цигари. С бандерол. Под негово ръководство "Агенция Митници" заедно с МВР залови рекордни количества контрабандни цигари през 2015 г. Контролираше изкъсо производители и вносители на горива. Не спусна чадър над нито една корумпирана смяна митничари, които бяха арестувани и обвинени.

Пчеларството беше една от малкото теми, които можеха да го накарат да се усмихне в работния делник, разказват колегите му. Танов се грижеше за кошери на вилата си в Нисово и използваше всяка свободна минута, за да е при тях.

Любителите на конспирации може би ще открият във внезапната смърт на Ваньо Танов знак от аферата "Мишо Бирата" - един от малкото скандали, в които беше замесено името на Ваньо Танов. Малко след като стана директор на митниците в първото правителство на ГЕРБ в публичното пространство изтекоха записи от СРС. По-късно стана ясно, че премиерът е бил помолен от президента Първанов (2001 - 2010) митничарите да не проверяват пивоварната на бизнесмена Михаил Михов-Мишо Бирата. Последният почина също толкова внезапно в хотел до Правец няколко месеца след изтичането на записите. Отново от инфаркт. Година по-късно почина и вдовицата му Ева. Убийството на отвлечената Мирослава Николова от Перник също косвено се свързва с Мишо Бирата. Тя е била приятелка на негов син, наследил част от имотите му. Тогава мистериозно се самоуби и човекът, арестуван за престъплението - Стойчо Петров.

Всъщност Ваньо Танов попада в скандала "Мишо Бирата" по две причини. Първата е заради работата му като директор на "Агенция Митници", който назначава проверки в акцизни складове като пивоварни, например. Втората причина е, че е бил подслушван. Законно. По анонимен сигнал за контрабанда. Подслушван е и един от синовете му, който живееше във Велико Търново. Отново заради съмнения за контрабанда на цигари, които не се доказаха.

Ваньо Танов е инженер по образование, но професионалният му път минава в МВР. Завършил е Русенския университет. Назначен е за оперативен работник през 1985 г. в Русе. Издига се до директор в дунавския град. През 2005 г. става шеф на ГДБОП. Под негово ръководство службата провежда разработки, които по-късно приключват с осъдителни присъди за босове от организираната престъпност. Например Димитър Желязков-Митьо Очите.

През 2007 г. подава оставка като шеф на ГДБОП по времето на министър Румен Петков. Причината - службата е изчерпала възможностите си за борба с корупцията по високите етажи на властта и наличието на политически чадър над сивата икономика и контрабандата. Още тогава Танов работеше по укриването на мита и акцизи и си навлече гнева на няколко големи бизнесмени с връзки в МВР и политическите партии.

Същата година беше издигнат за кмет на Русе, но загуби изборите. Политическото говорене никога не е било силата на Ваньо Танов.

През август 2009 година за първи път беше назначен за шеф на Агенция Митници. Казват, че е бил предложен лично от Иван Костов. Освободен от поста с идването на правителството "Орешарски". Върнат обратно с второто правителство на ГЕРБ.

Ваньо Танов е женен, с двама сина.

В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
2
Коментара по темата
2.
Rip
29.02.2016 18:14:51
1
0
Почивай в мир
1.
НИЕ
29.02.2016 14:24:36
2
5
Добър и честен човек беше, Бог да го прости.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те 
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори