×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сивите кардинали на властта


Сивите кардинали на властта
Имиджмейкърът и ексдепутат Михаил Михайлов бе сивия кардинал до Стефан Софиянски
17 Февруари 2016, Сряда, 13:19 ч.

Кой взима решенията в сянката на главните действащи лица
Терминът "сив кардинал" е останал вероятно от времето на вездесъщия френски кардинал Ришельо, властвал през 17 век, по времето на крал Луи XIII. Кардинал Ришельо се смята за първия  министър-председател в историята. Чрез ограничаване властта на благородниците, той трансформира Франция в силно централизирана държава. В нашето съзнание обаче е останал неговия отрицателен образ на задкулисен сплетник, обрисуван в романите на Александър Дюма. И родната политическа сцена в по-ново време също има своите влиятелни фигури в сянката на главните действащи лица.

По времето на недалечното социалистическо минало като сив кардинал в сянката на Тодор Живков се подвизаваше неговият съветник Костадин Чакъров. Той обаче не бе познат в това си качество на широката публика, а за неговата важна позиция широката публика научи от медийните му изяви и мемоарните книги издадени от него след преврата на 10 ноември 1989 г.



В началото на прехода се разказваха и легенди за прословутата медицинска сестра Ани Младенова, която кърпела чорапите на Тато и му давала съвети при взимането на важни държавни решения… Като емблема на сив кардинал от първите години на прехода ще запомним съветника на Филип Димитров Константин Мишев.

В онези години медиите подлагаха на ожесточена критика неособено адекватните напътствия към синия премиер на дошлия от Щатите Косьо Мишев. Причина за което беше непознаването на родната действителност. В крайна сметка прекаленото доверяване от страна на министър-председателя на неговия презокеански съветник доведе и до неговото фиаско. По-паметливите помнят, че под влиянието на Косьо Мишев, Филип Димитров поиска вот на доверие и кабинетът му падна…

В началния период след промяната през деветдесетте в правителството на Жан Виденов, като негов важен съветник „зад кадър“ се изяви Красимир Райдовски – шеф на пресцентъра.  Както сам твърди в множество интервюта, Райдовски и до днес поддържа приятелски отношения с бившия премиер, който комай единствен не се облажи от пребиваването си във властта. Неговият говорител Райдовски ще остане запомнен от журналистите с доста пиперливия си, стигащ до сарказъм език, провокиран  от често неадекватните питания на неопитните репортерки.

През периода, когато Иван Костов бе начело на кормилото на държавата, също имаше неколцина, за които се смяташе, че шепнат в ухото на премиера, макар за него да се знае, че трудно се поддава на мнението на когото и да било. Сред тях бяха шефката на неговия кабинет Стояна Георгиева, която покъсно – с финансовите протекции на Костов, създаде информационната агенция „Медиапул“, гравитираща в момента около кръга „Капитал“. Друга фигура в обкръжението на Костов с претенции за влияние върху неговите решения, беше Михаил Михайлов. Възпитаникът на ВИТИЗ беше имидж мейкър и на Стефан Софиянски, но се разбра че името му фигурира в списъците на ДС от 1980 година. Може би донякъде и заради това той се преориентира към частния медиен бизнес…



Напоследък актуалните събития на деня ни припомниха за един от най-емблематичните кардинали на СДС – Христо Бисеров. Поводът бяха приключващите – в негова полза, едно след друго дела срещу него за данъчни измами. Преди да стане клиент на Темида, Бисеров се прочу като сив кардинал на синята партия, още по времето, когато Иван Костов беше начело на сините редици. "Имам вид на човек със затворен характер, но сред познати и приятели съм общителен и с чувство за хумор“, описваше себе си Бисеров.

Уличения по-късно във финансови далавери политик беше главен секретар на синята партия, шеф на парламентарната комисия по националната сигурност, полусянка на Командира, човекът-къща, патронът на "Солунската митница" и Агенцията по приватизация. С една дума - силата му беше зад кулисите. През 2000 г. Бисеров призова сините да напуснат властта, защото "има заявка за спечелване на властта от БСП, а отношенията между ДПС и БСП са един от механизмите, които могат да дадат такъв резултат".

Още тогава беше ясно, че Бисеров се преориентира към бъдещите победители, и не беше изненада, когато изведнъж се озова в редиците на ДПС като си осигури благодатна хранителна среда за оцеляване в политиката... Бисеров вдигна къща на мечтите в центъра на София, седна зад волана на луксозен джип и започна да кадрува сред митничарските среди в Свиленград.

Преди няколко години Христо Бисеров се изправи пред Темида за финансови престъпления - неплатени данъци, нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и недекларирани пред Сметната палата 700 000 лв. в швейцарска банка. В крайна сметка към  настоящия момент бившият сив кардинал се оказа чист като сълза, и дори може да ни осъди като нищо в Страсбург. 

Царуването на Симеон II на премиерския стол беше белязано от силното присъствие на двама юристи - адвокатът Асен Ошанов и университетският преподавател Пламен Панайотов. Първият от двамата подгря поданиците на Н.В. за неговото триумфално завръщане на родна земя и му съдейства за връщането на имотите, а вторият беше особено ценен от Сакскобургготски заради отличната си артикулация на български език. Говореше се, че единственият човек от неговото обкръжение, когото Симеон разбирал напълно, е Пламен Панайотов, който изговаря всяка дума бавно и с амломб.



Обществена тайна е, че най-силният сив кардинал край Сергей Станишев споделя с него брачното ложе. Освен съпругата Моника Станишева, която и днес движи делата на лидера на ПЕС, най-доверените лица на червения лидер по времето, когато беше министър-председател, бяха Росен Карадимов и Димитър Дъбов. Любопитното в случая е, че по времето, когато съветваше Станишев, Росен Карадимов се водеше на щат при бизнесмена Гриша Ганчев.

По отношение на сегашния премиер е трудно да се говори за конкретен сив кардинал, защото всички знаят, че на Бойко Борисов трудно някой може да му повлияе. Но все пак битува мнението – още от миналия кабинет, според което основната фигура в бек стейджа на Борисов се явява неговият бивш подчинен служител от МВР Цецо Цветанов. В политическо инженерство и като фигура, диктуваща зад кулисите какви действия да предприема премиера беше спрягана и Кристалина Георгиева, но тя нарече тези приказки „партенка“.



Знае се също, че Борисов се вслушваше в съветите на социоложката Румяна Бъчварова, която от благодарност за добрите съвети, които му даваше, бе издигната до вицепремиер. Но времето е пред него, очакваме да се появят и други герои в сянката на лидера…

ИЗТОЧНИК: BIG5.BG

В категории: Политика


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Калоян
17.02.2016 17:02:26
0
0
Ришельо е бил наричан Червеният кардинал - пълни глупости са тези с произхода на израза Сив кардинал.
3.
Бургас
17.02.2016 13:15:28
0
1
Едно дете от селото срещнало баба Пена и попитало: бабо Пено, ти кога си лягаш вечер, щото ние си лягаме с кокошките. Не знам чедо, отвърнала баба Пена, аз вече нямам кокошки''.
2.
отговор на баба Пена
17.02.2016 13:07:09
0
1
Не заради мойте влогове не показват списъците, а заради комшийката Марийка- нейните са повече. То ако става въпрос целото село има там влогове и то у долари и евро. Кво като ни питат- продале сме си кокошките и си внесохме у Швейцария парите. Имеше и такива у нашето село дето крадяха кокошки, па ги продадоха , па си внесоха парите у Швейцария- да питат тех.
1.
Бургас Р.Христова
17.02.2016 12:40:21
0
1
Не съм компетентна по този коментар, поместен тук, но като прочетох за швейцарски банки се сетих: Какво стана с огласяването на влоговете на българи в швейцарски банки ? Нали купихте от Европа диска със списъците на притежателите на влогове? Вече няма банкова тайна- какво се чака още? КОГА ще ни ОСВЕТЛИТЕ? В един момент се усещаше един ентусиазъм и...изведнъж се замлъкна. Явно причината е пак шокиращия размер на влога на баба Пена от село Голямо Широково.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома
Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори