×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ало измамниците станаха изключително изобретателни. Вижте най-новите им схеми!


Ало измамниците станаха изключително изобретателни. Вижте най-новите им схеми!
Хората над 80 години са обичайния таргет на ало измамниците
12 Януари 2016, Вторник, 14:38 ч.
Автор: Георги ДИМИТРОВ

Мнозина си остават все така наивни и лесно влизат в схемите на изманиците

Ало измамите зачестяват, а полицейските хроники отчитат все повече и повече потърпевши. Полицията от години предприема мащабни превантивни акции, за да осведомява обществото. Така голяма част от хората започнаха бързо да усещат кога някой цели да ги измами. Други обаче си остават все така наивни. В последните месеци измамниците стават и изключително изобретателни.

Наши читатели разказаха как неизвестни до този момент лица са прикачили към телефонната кутия на къщата му. Така поемали всички изходящи и входящи обаждания. При опит на потърпевшия да провери сигнала или да се обади в полицията, то отново попадал на същите тези лица, които още повече го оплитали в схемата.

"Обичайният механизъм за извършването на тези престъпления следва един алгоритъм. Първо – измамникът звъни на домашния телефон на възрастни хора – 80-85-годишни, които са най-доверчиви и чиито сетива и възприятия за претъпени. Представя се за техен близък и ги провокира несъзнателно да кажат някакво име. Сценариите са различни – може да са болни от птичи, свински грип, може да са пострадали при катастрофа, гръмнал бойлер или газова бутилка. Понякога са изобретателни и казват, че са пострадали от бомба и се нуждаят от спешна операция“, разясниха ченгета, добре запознати с ало измамите.

Другият случай е до болка познат – роднина, който предлага лесни пари от климатици, игли за маслобойни и радиатори. Измамниците прибягват и до трикове като увеличаване на пенсията или допълнителни помощи. Винаги обаче първо трябва да дадеш, за да „получиш“. Тяхната цел е да направят убеждението, че правят услуга на свой познат или роднина. В много случаи измамените, продължават безрезервно да вярват, че са помогнали, дори и след подаване на жалба в полицията.

Куриозен е случаят в Бургас от преди няколко месеца. Млад мъж работи като шофьор. Измамниците се обаждат на родителите му. Казват, че е причинил катастрофа и трябва да плати, за да „му се размине“. Родителите събират всичко каквото имат и го предават на куриерите. Дори след прибирането на младия мъж в Бургас и обясненията му, родителите не могат да повярват, че не е направил катастрофа с жертва и те не са го спасили.

Полицаи предупреждават, че най-важното в случая е как започва разговора. Получавайки обаждането измамникът се представя за роднина на възрастния човек без да казва името си. В много от случаите потърпевшите сами назовават името на роднината си, като питат “Ти ли си? Измамникът се възползва от заблудата, която вече е създал и започва да убеждава своя “роднина”. Убедителен и находчив, мнимият роднина  успява да провокира у потърпевшите доброта и в желанието си да помогнат на близък човек, те изпълняват “молбите” му.

Актуални са обажданията и от телевизионните игри на късмета, като гласът в слушалката се представя за служител в играта или в магазин, теглещ томбола. За получаването на наградата, възрастния човек трябва да закупи ваучери за предплатени телефонни разговори и да продиктува номерата им по телефона. Зачестили са и измамите с колети от чужбина, съдържащи скъпи лекарства или големи парични суми, при отварянето на които хората от третата възраст намират обикновено бисквити или пакети с носни кърпички.

В категории: Крими


3
Коментара
Флагман.БГ 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 12/06/2024, Сряда 22:00 0
3
Коментара по темата
3.
mmitko bombata
13.01.2016 11:15:49
0
0
И аз ги лъжа хората
2.
За Димитър Кадиев
13.01.2016 00:56:41
2
2
Неправомерно заетите общински апартаменти в Бургас ще трябва да бъдат освободени от наемателите им, стана ясно преди дни. От общината вече са изпратени предупредителни писма до ползвателите. Ответната реакция не закъсня - повечето от предупредените вече оспориха актовете и трескаво търсят начин да си узаконят пребиваването си в жилищата. Новата кметска администрация се нае да разследва как 12 години предишното управление на града е раздавало жилищата, които са създадени и имат задачата да изпълняват социални функции. Отдавна в Бургас те обаче не служат на многодетните семейства или социално слабите. Слуховете, че комисия тайно решава кой и как да вземе общинско жилище, че с големи жилищни площи се облагодетелстват предимно приближени на заемащите длъжности в общината, през последните седмици се оказаха истина. В списъците с настанени в общински жилища се появиха имената на приближени до екипа на бившия бургаски кмет Йоан Костадинов.

Близки връзки


В същата проверка излиза и още един общинар. Директорът на териториалната дирекция в жк "Изгрев" Димитър Кадиев е картотекиран като нуждаещ се ІІІ група на 24 януари 2007 г. и веднага влиза на 10-о място в списъка на чакащите. Не споменава нищо за родителите си, но е посочил, че живее на площ от 36 кв.м - кухня и баня, на ул. "Мара Гидик" 6, ет. 5 под наем. Никой не е проверил дали това е истина. С днешна дата обаче справка в ГРАО показва различен от подадения в декларацията му адрес. Той е жк "Славейков", бл. 21, вх. 8. Там е регистриран от 20 февруари 2007 г.- месец след като получава ІІІ група за жилищно настаняване. Кадиев продължава да стои в списъка за настаняване, въпреки че при промяна на адреса би трябвало да излезе автоматично оттам.

В същия списък фигурират и други общински служители, чиито документи в момента се проверяват детайлно.
1.
baihui
12.01.2016 21:23:25
1
10
Aло-измамниците обикновено "работят" под "чадъра" на полицията !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Водачът на евролистата на ГЕРБ - Росен Желязков, също се отказа от мястото си 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят Ако той ви е накарал да се чувствате добре в определена ситуация или по принцип, не забравяйте да му споделите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Крачка напред ли сме най-после да имаме фестивал на уличното изкуство? За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща Те крият истината, за да прикрият несигурността си Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Активистката на „Възраждане“ от Несебър ще стане депутат Това са най-големите бебета сред зодиите Това са най-големите бебета сред зодиите Четири зодиакални знака се отличават с инфантилността си Новите евродепутати не са това, което очаквахте Новите евродепутати не са това, което очаквахте Доста от новите избраници не проведоха типична предизборна кампания, а се фокусираха върху социалните мрежи Рецепта за свинско в гювечета Рецепта за свинско в гювечета Бързо и вкусно ястие ДПС със спад на гласовете от Турция ДПС със спад на гласовете от Турция Само че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава почти същият Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци Рулцата от раци понякога изобщо не съдържат рибен продукт
Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори