×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само "мулета" отнасят присъди за бежанците, няма заловен организатор


Само "мулета" отнасят присъди за бежанците, няма заловен организатор
Трима иракчани бяха осъдени за трафика на 54 афганистанци, един от които загина край Средец
02 Януари 2016, Събота, 02:44 ч.
Източник: 24часа, снимка: 24 часа

Нито едно от стотиците дела не разкрива как нашите "транспортери" се свързват с живите си пратки
Само до преди няколко месеца групите с бежанци, преминали нелегално границата ни с Турция, биваха залавяни още докато са в граничните райони.

Сега те вече са плъзнали навсякъде. Напоследък мигранти, предимно от Афганистан и Ирак, се крият във вили край Бургас, в квартири в самия град, засичани са дори по улиците, пише 168 часа.

На 20 ноември кола, натъпкана с нелегални имигранти се запали в движение в Бургас, по пътя между ж.к. "Меден рудник" и кръстовище "Трапезица". В пламналото волво, управлявано от 34-годишен криминално проявен мъж от Любимец, както и в още две коли, пътували заедно, са били транспортирани общо 17 мъже от Афганистан. Пожарът във волвото е бил потушен преди да засегне хората.

Единият от тримата каналджии, който карал микробус "Форд Транзит", успял да избяга. В ареста са прибрани шофьорът на запалилата се кола и 31-годишен столичанин, също с досие в полицията, който е бил зад волана на "Рено Еспейс".

За 24 часа са арестувани и 17-те мъже, за да се провери тяхната самоличност. По случая е образувано бързо полицейско производство.
Друга група от 21 мъже от афганистански и пакистански произход са засечени в района на бургаската ул. "Тодор Александров" на 21 ноември. Полицаи открили изоставен миниван с транзитни номера, а до него се суетели чужденците.

Около 15 ч. на 21 ноември, край магазин "Хюндай", пътя Бургас - Айтос, униформени спрели за проверка мазда с хасковска регистрация, управлявана от 25-годишния В.Т. от Харманли. В колата били натъпкани 10 мъже, самоопределящи се като афганистанци.
Около 9 ч.на 22 ноември, на изхода от Бургас за село Твърдица, в посока к-с "Меден Рудник", е задържана група от 18 мъже, нелегално преминали границата, отново афтанистанци и пакистанци.

На 22 ноември директорът на Природен парк "Странджа" инж. Димо Димов и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев заловиха 56 бежанци по време на лов в местността "Моряне" между селата Звездец и Евренозово.

Те първо се натъкват на група от 13 човека сред, които има жени и деца. Малко по-късно залавят втора група от още 43-ма млади мъже, които според тях са били афганистанци. С адекватните си действия те не позволяват на никой да избягат.
В същата ситуация седмица по-рано се оказва друг виден авджия - бившият гл. секретар на МВР Илия Илиев, който през последните години често е в Странджа, където се е сдобил с имот.

През декември към ловците, задържали бежанци по време на излет в Странджа, се присъедини и актьорът Краси Ранков.

Колко всъщност са незаконно проникналите в страната чужденци никой не може да каже.

До 15 октомври, когато преселението взе човешка жертва, случаите минаваха като обикновена статистика, а важна информация, свързана с механизма, финансовата страна и последиците от миграцията оставаха скрити за обществеността.

Гибелта на едно 20-годишно момче от Афганистан

обаче обърна живота както на един граничен полицай,

така и гледната точка към темата за бежанците.

Чужденците, включително и групата на убития Зияулах Вафа (името се появи единствено в съобщението на Български хелзински комитет), не би могла да стигне 30 км навътре от границата без помощта на вътрешни хора. При разпитите афганистанците са свидетелствали, че са имали двама или трима водачи, според тях турци.

На 16 декември Районен съд - Средец одобри сключено споразумение между прокуратурата и трима иракчани, които признаха, че са трафикирали афганистанците. Бежанците са били разделени в две групи, които са се събрали малко преди инцидента под мостчето.
25-годишният Акбар Ахмадзей и 18-годишният Саид Алаудин Танха получиха по 2 години условно с 5 г. изпитателен срок. Двамата са санкционирани и с рекордни до този момент глоби - по 12 хил. лв.
За година и 9 месеца условно и глоба от 10 хил. лв. с държавното обвинение се споразумя 22-годишния Али Ахмадзей.
До дни тримата трябва да бъдат екстрадирани обратно в Турция.

Десетки са обвинени за трафик на хора през последните месеци, но

това са "мулета", често от цигански произход. В нито един от

случаите разследването не е разплело

как нашите каналджии се свързват с бежанците.

Една от темите в Средец, откъдето е Вълкан Хамбарлиев, полицаят произвел изстрела на 15-ти, е за бързото сдобиване със скъпи коли на циганите от местната махала, които иначе се водят безработни. Няма случай обаче на осъден каналджия оттам. В дните след убийството на Вафа в Районен съд Средец са минали две дела срещу обвинени за трафик.

На 16 октомври е постановена присъда на двама каналджии, които на 11 февруари 2015 г. в района на землището на село Бистрец се опитали на изведат от граничната зона трима сирийции и четирима иракчани. Бежанците са спипани в две коли - ауди и пежо, управлявани от каналджиите.

Присъдата им е по 10 месеца пробация, т.е. два пъти седмично явяване и полагане на подпис пред пробационен служител, както и 100 часа безвъзмезден труд, които трябва да положат за една година. Единият от осъдените е с основно образование, шофьор на такси.
11 месеца условно с три години изпитателен срок получи друг трафикант, осъден дни преди кръвопролитието край Средец. Той е сключил споразумение с прокуратурата като се признава за виновен за това, че в нощта срещу 6 август между 112 и 113 гранична пирамиди в землището на село Белеврен превежда на българска територия един мъж, 7 жени и 4 деца, всички от град Семале в Ирак.

Престъпникът е с основно образование, безработен и осъждан, но реабилитиран.
"След увеличаване размера на наказанието за нелегално превеждане на хора през границата, профилът на каналджите рязко се промени, коментира Мария Москова, шеф на районния съд в Царево, където от август има лавина от подобни дела.
"Ако в началото на миграционната вълна превозвачи бяха предимно млади хора с необременено минало, сега повечето от задържаните са криминално проявени, осъждани и често осъществяващи превеждането на нелегални имигранти в изпитателен срок на предишни присъди", коментира съдия Москова.

Тя разказва, че заедно с прокурорите в Царево често стоят почти до полунощ в съда, работят и през уикендите, за да насмогнат на десетките случаи, при които се задържат нелегални имигранти и каналджии.

Мигранската вълна е един от мотивите прокурорите и съдиите от Бургаски апелативен район да излязат с общо становище т.нар. съдебна карта тук да не се коригира, т.е. да не се пристъпва към закриване на съдилища и прокуратури.

"Ежедневно постъпват сигнали за незаконно преминаване на границата. Ако досега бяха отчитани повече случаи на придвижване на мигранти по вода (през Резовска река - б.а.), сега с оглед на настъпващия зимен сезон, концентрацията на преминаване ще бъде в нашия район и конкретно в района на Малко Търново, където все още не е изградена граничната ограда", коментира съдия Деница Вълкова, председател на Апелативен съд Бургас.

"Ситуацията продължава да е напрегната.

Над 300 са делата от този вид престъпления,

преминали през районния съд в Царево

през август, септември и октомври. Тук влизат производствата по чл. 279, 280 и 281 от НК, които касаят незаконното преминаване на границата, каналджийството и подпомагането на нелегалните имигранти", заяви Мария Москова. Тя уточни, че разпитите на нелегално преминалите чужденци, които стават с преводачи, допълнително утежняват работата на съда.

Маршрутът на каналджиите в този регион минава през река Резовска на българо-турската граница. От там с коли бежанците се прекарват към вътрешността на страната по пътя Приморско - Бургас. Много често "транспортерите", опитвайки да се измъкнат от полицаите на КПП-та, предизвикват див екшън на пътя. При подобен опит каналджия с 15 бежанци катастрофира в отсечката Лозенец - Китен. Той се отървал невредим и избягал, но много от пътниците му, които се оказаха предимно жени и малки деца, бяха ранени. 15-те сирийци са били натъпкани в лек автомобил "Фолксваген Пасат".

След започнало преследване колата изхвърчала от пътя и се обрънала странично. От нея са извадени десет деца, сред които 2-годишно момченце, три жени и двама мъже. Освен че били в шок от катастрофата, бежанците се страхували да не бъдат пребити от полицаите, както ги наплашил предварително каналджията.
Той така и не бе открит от полицията, затова пък рецидивистът Калчо Иванов от Бургас, съден за кражби, стана първият каналджия, задържан на територията на община Царево, който получи ефективна присъда.

На 10 септември магистрати от Царево го осъдиха на 11 месеца лишаване от свобода, 2000 лв. глоба и конфискация на личния му автомобил.
Каналджията бе спипан зад волана на микробус, в който били натъпкани 54 иракчани - деца, жени и мъже. Бежанците са открити полузадушени, легнали един върху друг на площ от 4 кв. м.

Решетки най-вероятно очакват и други трима каналджии с обременено сдебно минало, задържани край Китен на 16 октомври.

Старозагорците Мирослав Маринов и Асен Асенов и софиянецът Йонко Асенов превозвали 25 нелегални имигранти с микробус и лека кола. Сред мигрантите имало и три невръстни деца. Организатор на трафика бил Мирослав Маринов, а останалите двама негови помагачи. Преди броени дни съдът пусна под гаранция Асенов заради чистото му съдебно минало. Другите двама обаче отават зад решетките.

На 26-ти октомври те пробваха да излязат на свобода, каналджията Мирослав дори се жалва, че няма кой да се грижи за жена му и 5-месечното му дете, но това не трогна съдиите.

До 10 г. лишаване от свобода и глоба 20 хиляди лева е вече санкцията за нелегално превеждане през границата на лица или групи хора, след като промените в НК бяха гласувани в Народното събрание.

Мерките са още по-строги, когато са замесени длъжностни лица - от 3 до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 30 хиляди лв.

Рекордьор по парична санкция, поне засега, е продавач на телевизори от София, висшист по образование, който бе осъден за трафик на група сирийци през Странджа. Той получи условно наказание, но ще трябва да плати 10 000 лв. глоба.

Поне седем са маршрутите, по които

се придвижват бежанците през Странджа.

Единият минава край Сливарово и Бръшлян, а другите са около селата Белеврен, Вършило, Зидарово, Голямо Буково и Близнак.

За тумбата афганистанци, които бяха изловени до малкия мост в местността Рибарска среща край Средец освен сънародниците им каналджии, твърде вероятно пред съда да бъде изправен български граничен полицай.

Инцидентът придоби международен отзвук и предизвика разнопосочни коментари още преди фактическата обстановка да бъде напълно изяснена.

Преди дни шефът на Бургаската апелативна прокуратура Любомир Петров заяви, че разследването вече е на финал, но е очаква заключението на много сложна експертиза - съдебно медицинска, трасологична и балистична, която ще бъда решаваща за изхода на делото.

Искаме на 100 процента да се установи, че става дума за рикошет, уточни Петров.
И сега има известни данни, но целта на тази експертиза е да се докаже категорично, за да направим адекватни правни изводи дали следва да носи отговорност и каква съответното лице, което е простреляло бежанеца, уточни обвинителят.

Веднага след извършената аутопсия съдебните медици от Бургас изразиха становище, че става въпрос за рикошет. Според запознати потвърждение за това може да се търси поне в две посоки - начинът на проникване в тялото и състоянието на самия поектил. При директен изстрел при всички случаи щеше да има изходна рана, а рикошетът може да се разпознае и по деформацията на проектила след удара в твърдо повърхност, коментира криминалист пред "168 часа".

Засега безспорно е установено, че около 22 ч. на 15 октомври трима гранични полицаи засичат голяма група бежанци близо до мостче на около километър от Средец.
При опита на граничния патрул да задържи и контролира 54-та мъже до пристигането на помощ е произведен изстрел, куршумът от който е попаднал в шията на един от мигрантите.

Заради тъмнината много малко напрактика са преките очевидци на прострелването. След произведения изстрел бежанците легнали на земята. Ден след инцидента на 50-60 метра от мостчето на единия бряг на дерето имаше следи от пребиваването на чужденците - дрехи, опаковки от храна, дори чифт маратонки. Вероятно това е мястото, където е било пренесено тялото на ранения Зияулах, за да му бъде оказана помощ. Само можем да си представим какво се е случвало тук в тягостните минути, докато полицаите са държали на мушка огромната група бежанци и до тях вече е бил трупът на младия им спътник.
При разпитите част от афганистанците твърдели, че полицаите са били повече, както и произведените от тях изстрели, но този факт не се доказва по никакъв начин.

Разпитани са над 60 свидетели, готови повечето от назначените експертизи: съдебно-медицински, химически, технически, балистична, съобщи говорителят на окръжната прокуратура Красимира Кателиева.

Освен комплексната експертиза: съдебно-медицинска балистична трасологическа, се очакват и резултатите от физико-химическата.

Междувременно  тялото на убития афганистанец и транспортирано до родината му.

Досега са извършени три огледа, както и следствен експеримент. Основната версия е, че куршумът е рикоширал в свода на мостче, под което са засечени бежанците.
Мега разследването, заради което бе сформиран екип от 9 следователи, все още се води срещу виновно лице. Разследването ще продължи поне до 17 февруари.

В категории: Темида


1
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
1
Коментара по темата
1.
Бяс
02.01.2016 09:20:23
0
6
Е то това е силната страна на МВР Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори