×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Индия регистрира рекорден брой смъртни случаи от коронавирус за 24 часа
  • Над 2000 чужденци във Франция получиха гражданство заради принос в битката с COVID-19
  • Гей двойките в Хърватия вече ще могат да осиновяват деца
  • Без карантина за българите в Швейцария и Лихтенщайн
  • На първо четене: Преизчисляват пенсиите, отпуснати до 2018 г.
НА ЖИВО

BG островите в Черно море: Всички с имена на светци, забулени в тайни за пиратски съкровища


BG островите в Черно море: Всички с имена на светци, забулени в тайни за пиратски съкровища
Остров Св.Анастасия е единственият обитаем в България
02 Януари 2016, Събота, 11:38 ч.

Пет са значимите български острови в Черно море, всичките са с имена на светци и забулени в тайни за скрити пиратски съкровища.

И петте късчета земя в морето са разположени по протежението на Меден рид - крайбрежно разклонение на Странджа.

А това, че носят имена на светци никак не е случайно.

В различни периоди през годините на островите "Св.Анастасия", "Св.Иван", "Св. Петър", "Св. Кирик и Юлита" и "Св. Тома" е имало манастири, а останките на някои от тях са запазени и до днес.

На един от българските черноморски острови археолози направиха откритие от изключително значение за целия християнски свят, припомня 168 часа.

Новината за намерени мощи на Йоан Предтеча на о-в Св.Иван край Созопол изстреля България в световните топ емисии.

Екипът на проф. Казимир Попконстантинов със сигурност няма да забрави лятото на 2010 г., когато при разкопки на острова попада на реликварий с мощи.

Датата е 28 юли. Археолозите тъкмо приключват работата за деня и се готвят да напуснат острова, когато под стълб на олтарната маса на базиликата "Св.Богородица Калеоса" откриваТ мраморен реликварий. Той е поставен в "касета" от тухли, свързани с хоросан.

На следващия ден, на метър западно от мястото, където е открит реликварият археолозите намират малка каменна кутия с надписи на гръцки "Йоан Предтеча" и датата на пренесените мощи.

Мощите се показват официално на церемония в Археологическия музей в Созопол, на която присъства и Сливенският митрополит Йоаникий.

Находките представляват

ЗЪБ, ЧАСТИ ОТ РЪКА, РЕБРО, ЧЕЛЮСТ

Открито е и керамично парче с надпис на гръцки Впоследствие светинята бе изследвана и в чужбина. Учени от Оксфорд установяват, че костиците са на човек, живял в началото на първи век - период, съвпадащ с времето, когато според библейския разказ е живял Йоан Кръстител.

Според антрополога Йордан Йорданов от БАН откритите кости принадлежат на един и същ индивид. До това заключение стигат и учени от Копенхаген след направен ДНК анализ на откритите мощи - горен зъб, част от горна челюст, фрагменти от ребро, китка, предмишница и бедрена кост.

Друго важно уточнение на изследователите е, че

КОСТИТЕ СА ОТ МЪЖ И СА ОТ ДЯСНАТА ПОЛОВИНА НА ТЯЛОТО

А това е особено важна подробност, защото с дясната ръка Йоан Кръстител благославя и кръщава Исус Христос. Затова частица от нея се смята за една от най-ценните реликви, свързани с Кръстителя, обясняват експерти.

В момента мощите се съхраняват в созополския храм "Св.св.Кирил и Методий" в центъра на Стария град и привличат хиляди почитатели на поклонническия туризъм.
Остров Св.Иван, който носи името на Йоан Предтеча, е най-големият по българското Черноморие - разположен е на площ от 660 дка и се намира на 1 морска миля от Созопол.
На тераса в южната му част е разположен средновековен манастир, който става известен с името на светия си патрон "Св. Йоан Продром (Предтеча)" през втората половина на ХIII в., когато е обновен от византийския пълководец Михаил Глава Тарханиот.

Манастирът е разрушен от османските турци в 1629 г., тъй като в продължение на няколко години е служел за убежище на пирати-казаци. Монасите се преместват в манастира на о-в Халки до Константинопол/Истанбул, като съхраняват значителна част от манастирската библиотека, разказва проф. Казимир Попконстантинов.

Това лято неговият екип отново работи на острова и разкри

ПОГРЕБЕНИЕ НА ДВАМА МЪЖЕ, ДО КОИТО Е ПОЛОЖЕН ОВЕН

Най-вероятно това са монасите-основоположници на манастира "Св.Йоан Предтеча", смята професорът, но уточнява, че в момента находките се изследват.

От 2013 г. насам разкопките на острова се подпомагат единствено от фондация ДСв. Йоан Предтеча и КръстителФ, която е създадена, за да съхрани археологическото наследство на острова, да издирва и изследва паметници и ръкописи, които произхождат от островния манастир и да подпомага консервацията и ретаврацията му, обяснява уважаваният професор от Великотърновския университет.

Освен като духовен център, о-в Св.Иван е и защитена територия от над 20 г., тъй като там се срещат редки и застрашени видове животни и птици, включени в Червената книга на България. На острова е най-голямата колония от сребриста чайка.

ПЪРВАТА ДВОЙКА ПТИЦИ Е ДОНЕСЕНА ОТ ЦАР ФЕРДИНАНД

през 1906 г. от Френското крайбрежие. Там е и единствената в страната популация на заек-подземник.

Да се стигне до о-в Св.Иван не е проблем, тъй като сравнително лесно може да се наеме лодка от рибарското пристанище в Созопол. Собственици на пасажерски корабчета се договарят персонално, като минималната цена на курса е около 30 лв. Най-често обаче договорката е по 10 лв. на човек. Пътуването е около час и половина, в който се включват отиване, 15-20 минути престой на острова и връщане.

Източно от "Св. Иван" се намира малкият остров Св. Петър. Той всъщност представлява ансамбъл от скали в морето, разположени на петнайсетина декара.

Известен е още като "Островът на птиците", които с присъствието си придават специфичния бял цвят на скалите. Според археолози на територията на острова са открити следи от възрожденски параклис и антична керамика.

Между двата острова има тeceн пpoлив. Според някои сведения в минaлoтo двaтa ocтpoвa ca били cъeдинeни, а между тях и сyшaтa е имaлo oщe двe мaлки ocтpoвчeтa - големи cкaли, наречени Mилoc и Гaтa. Зa тяx cпoмeнaвaт изcлeдoвaтeлитe бpaтя Шкopпил и Koнcтaнтин Иpeчeк.

Mилoc и Гaтa пocтeпeннo били paзpyшeни oт мopcкитe вълни и ceгa oт тяx ca ocтaнaли caмo пoдвoдни pифoвe. Mнoжecтвoтo oткpити в района кaмeнни и жeлeзни кoтви пoказвaт, чe тyк ca cпиpaли чacт oт кopaбитe, идвaщи в дpeвнa Aпoлoния, смятат археолози.

Районът около островите Св.Иван и Св.Петър е любимо място за гмуркачите най-вече заради уникален подводен феномен, известен като "каменната гора".

На дълбочина около 20 м. има каменни колони с диаметър 4-5 метра. Според някои проучвания това са

ДЪРВЕТА НА МИЛИОН ГОДИНИ, ЗАЛЕТИ ОТ МОРЕТО И ВКАМЕНЕНИ

Още един български остров край Созопол може да се похвали с древна история. Това е "Св.Кирик и Юлита", който се смята за

ГРАДСКОТО ЯДРО НА АНТИЧНА АПОЛОНИЯ

- най-древният град в България, казва археологът Димитър Недев, директор на музея в Созопол.

Има данни за съществуването на два храма на острова - този на Аполон Ятрос /Лечител/ и голяма ранно християнска базилика от началото на 5 в.
Открити са много графити, посветени на бог Аполон, както и табелата на храма на Аполон върху варовиков блок, разказва Димитър Недев.

През 2013 г. екип на археоложката Кръстина Панайтова, в който участват доброволци от чужбина, попада на интересна и важна находка - паница с посвещение на Аполон.

Пред 168 часа известната археоложка допълва, че до сега са открити над 40 фрагмента от съдове с посвещение на бог Аполон. Тези находки още веднъж доказват, че именно на о-в Св.Кирик

СЕ Е НАМИРАЛ ХРАМЪТ НА НАЙ-ГЛАВНОТО БОЖЕСТВО,

единодушни са ерхолозите Недев и Панайотова.
Според доц.Кръстина Панайотова тази версия се подкрепяла и от факта, че в древността "Св.Кирик" е бил полуостров - много по-достъпен за местните, от съседния о-в Св.Иван, на който също има открити останки от голямо тракийско светилище.

Някои дори предполагат, че именно там се е намирала прословутата бронзова статуя на Аполон, изработена от Каламис, но досега изследователите на двата острова не са попадали на никакви археологически догадки в тази посока.

Проф.Казимир Попконстантинов разказва, че северно от средновековния манастир Св. Йоан Предтеча на о-в Св.Иван през 80-те години на ХХ в. е проучено тракийско светилище от VII-IV в пр. н. е., изградено от огромни каменни валуни около извор, образуващ малко езерце. В източния му край се издигал по-голям валун, който е бил използван за жертвеник.

Сред жителите на Созопол и досега се носела легенда, че болен човек, стъпил на този камък, се излекува от болестите или облекчава страданията си.
Последователите на тезата, че не остров Св.Иван, а "Св.Кирик" е мястото с храма на Аполон, изтъкват, че именно там

СЕ ЗАРАЖДАТ ПЪРВИТЕ ДОМОНЕТНИ ПАРИ НА ДРЕВНА АПОЛОНИЯ

Те са под формата на плоски метални стрелички и делфинчета, допълва шефът на музея в Созопол

В началото на 11 в. в югозападната част на острова е изграден манастирът "Св.Кирик и Юлита".

През 1925 г. започва строителството на рибарско училище. По-късно мястото се ползва от Министерството на отбраната за военоморско училище, а впоследствие става военно поделение. На територията на острова са построени 38 сгради, три подземни склада и хидросъоръжения.

Заради лесния си достъп до Созопол островът с площ около 80 дка е апетитна хапка и обект на много инвестиционни намерения. По времето на тройната коалиция дори се заговори, че там ще изникне тузарски туристически комплекс с казина, но до раелизация на конкретен проект така не се стигна.

В началото на 2010 г. Росен Плевнелиев, тогава министър на МРРБ обяви, че държавата дарява сградата на военоморското училище на Министерството на културата, което да я превърне в Музей на черноморските цивилизации.
В момента

ДОСТЪПЪТ ДО БИВШЕТО ПОДЕЛЕНИЕ Е ЗАБРАНЕН, А МУЗЕЙ НЯМА

За сметка на това някогашният военен имот почти всеки ден става обект на кражби, казват от полицията.

На запитване на 168 часа, от министреството на културата обясниха, че има готов проект, но се търсят европейски средства за реализирането му. Както и че се изчаква приключването на разкопките.

Сред последните находки на Св.Кирик, открити от екипа на доц.Панайотова това лято, е непозната структура от кирпич под формата на лавров венец.

"Досега няма подобно откритие по нашите земи, свързва се с култови дейности, съпътстващи изграждането на античния храм", смята изследователката.
Почти нищо не е останало от съществувалия християнски храм на о-в Св.Тома край Аркутино.

Екзотичното кътче земя в морето е единственият остров у нас, доскоро фигурирал като частен.

Той е включен в популярния Опис на бившия министър-председател Кимон Георгиев от 1946 г.с имоти на царската фамилия.

В него 12-те декара земя в морето фигурират като личен имот на Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария Луиза. След завръщането си в България обаче Симеон, който обича да нарича острова "царската градина", се отказва от него и го дарява на държавата.
"Св.Тома" отстои само на 50 метра от брега, известен е като

ЕДИНСТВЕНОТО МЯСТО В БЪЛГАРИЯ С ДИВОРАСТЯЩИ КАКТУСИ

от рода Опунция. Те са пренесени от ботаническата градина в Братислава през 1933 г. по нареждане на цар Борис III. Освен кактуси, на острова има много сиви водни змии, дали другото име на Св.Тома - Змийският остров.
Той е част от резерват "Ропотамо" и в него гнездят над 250 вида птици, 71 от които са в Червената книга.
Сведенията за съществувал през средновековието малък християнски комплекс на острова са доста оскъдни.
Екип на арх. Дунка Герганова и проф.Никола Мавродинов стъпват на Змийския остров през 1955 г. Откриват и заснемат каменни зидове на еднокорабна църква, най-вероятно от времето на Второто Българско царство, както и останки от сграда с три малки помещения северно от църквата.
5-6 г. по-късно обаче останките от църквата са били унищожени, най-вероятно от рибари, които имали далян в морето край острова.

Св.Тома край Аркутино, известен още като Царския остров.
За сметка на това остров Св.Анастасия край Бургас е напълно възстановен и превърнат в една от най-атрактивните туристически дестинации, не само в България, но и зад граница.

Бившият "Болшевик", сега

"АНАСТАСИЯ" Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОБИТАЕМ ОСТРОВ ПО РОДНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Малък е, площта му е около 20 дка и може да се обходи бързо, но на него има какво да се види.
На острова има църква, музей, лекарна, в която се предлага чай от билков букет, рибен ресторант с вкусни морски дарове и хотелска част, в която някогашните манастирски килии са превърнати в удобно и приятно място за нощувка.

Св.Анастасия бе преобразен с европейски средства, след като преди 2 г. общината спечели проект за превръщането на острова в атрактивна туристическа дестинация.

Първите туристи започнаха да пристигат на Св.Анастасия през май м.г., а интересът беше огромен - на ден миналото лято управителят на острова Павлин Димитров отброяваше по 500 посетители.
Всеки един от тях, стъпвайки на островна земя,

ПОЛУЧАВА СЕРТИФИКАТ, ЧЕ Е СТАНАЛ ОСТРОВИТЯНИН

Интересът към морската дестинация не спадна и това лято, а десетки родни и чужди изпълнители направиха романтични вечерни концерти на острова.

Първоначално общината нае няколко частни пасажерски корабчета, а по-късно си поръча свой - катамарънт "Св.Анастасия". Той прави по няколко курса на ден и ще пътува поне до края на септември.
В пиковия сезон двупосочният билет от Бургас струва 12 лв., но от 15 септември вече е 9 лв.

Любопитните островитяни могат да изслушат беседа за Св. Анастасия Фармаколитрия и за историята на острова, с която се посреща всяка туристическа група.

На Св.Анастасия има музей, но той няма нищо общо с традиционните експозиции. В част от витрините са изложени древни монети и стари глинени съдове, открити в акваторията на острова, но в залите е наблегнато на модерните форми - в една от тях

МОЖЕ ДА СЕ ПРОСЛЕДИ ДВИЖЕНИЕТО НА ПЛАНКТОНА

, във втора се излъчват кадри на нощното море и звучат стихове на Христо Фотев. Бургаският поет е бил редовен посетител на острова през 60-те г. на м.в., когато Св.Анастасия се превръща в любомо място на местната бохема.
Според историци островът се е появил след изригването на вулкан, а в комбинация с морските бури са изваяни причудливи и красиви скални образувания - Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето, които са любимо място за снимки на посетителите.
Късчето земя на 4 морски мили югоизточно от Бургас е разположено между нос Чукаля и нос Атия.
Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории.
Според една от тях преди много години, когато на Св.Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова,

ЗА ДА ТЪРСЯТ ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ,

заровено от техен събрат. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес / бел.ред. скалното образувание "Вкамененият пиратски кораб/.

Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на Св.Анастасия.
Говори се, че

НА ОСТРОВА СЪЩЕСТВУВАТ ТАЙСТВЕНИ ПОДЗЕМИЯ,

но до момента те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.
Най-ранното човешко присъствие на острова е от късната античност и затова свидетелстват множеството фрагменти от керамични съдове, открити при подводни проучвания през 1973 г.

На острова е бил изграден манастирът Св. Анастасия Фармаколитрия (Лечителка). Това е единствената островна обител в България, част от която е добре запазена до наши дни.
Най-ранните данни за съществуването на манастира са от XV век. През годините той е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

През 1923 г. манастирът е превърнат в затвор, в който са заточени 132 комунисти и земеделци. След атентата в софийската църква "Света Неделя" на острова отново се изпращат затворници. 43 от тях успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей. От 2001 г. "Св. Анастасия" е със статут на културно-историческа забележителност.

ТОЙ СТАВА И СНИМАЧНА ПЛОЩАДКА -

на него са снимани филмите "На малкия остров" на Рангел Вълчанов и "Островът" на Камен Калев, в който участва френският модел Летисия Каста.

Името на холивудската знаменитост Том Круз също се завъртя покрай бургаския остров, след като преди няколко години плъзна слух, че актьорът иска да купи Св.Анастасия и да го дари на Сектата на сциентолозите.

Единствено фарът на острова е зона, забранена за туристите. Той е изграден от френска компания през 1889 г. Монтиран е върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище и при добро време светлината му се виждала от 10 мили.

През 1912 г. в северната част на острова са положени основите на новия фар, който работи и до днес.

В българската територия на Черно море има още две съвсем малки късчета земя, но те са по-скоро скални образувания, отколкото острови.

Едното е известно като Птичият остров /7 дка/ и се намира край къмпинг Арапя южно от Лозенец.

Другото островче е популярно с името "Русалка". То е едва 2 дка и е разположено в Птичия залив, северно от нос Калиакра.1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Възмутен
02.01.2016 09:27:18
0
0
Що преписвате от други сайтове бе. Толкова ли сте зле вече - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5204199
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На изпроводяк: Каракачанов пусна военните да си почиват и на 7 май На изпроводяк: Каракачанов пусна военните да си почиват и на 7 май Това било компенсация за 6 май, когато всички работели Добра новина за всички, които са планували сватби и кръщенета през месец май! Добра новина за всички, които са планували сватби и кръщенета през месец май! Отпадат ограниченията с присъствие до 15 души Скандал: Ива Митева прекрати заседанието на парламента заради безредици в залата Скандал: Ива Митева прекрати заседанието на парламента заради безредици в залата Ябълката на раздора се оказа законопроект на БСП за преизчисляване на старите пенсии Нов обрат: Агенцията по вписванията не призна оттеглянето на оставката от Боби Михайлов Нов обрат: Агенцията по вписванията не призна оттеглянето на оставката от Боби Михайлов Решението може да се обжалва Важно: Удължават учебната година за някои класове, всички ще завършат присъствено Важно: Удължават учебната година за някои класове, всички ще завършат присъствено Учебната година се удължава за децата от първи до шести клас След дълъг дебат: Депутатите оставиха партийните субсидии на 8 лв. След дълъг дебат: Депутатите оставиха партийните субсидии на 8 лв. Не мина предложението на ИТН за 1 лв. на глас БСП и протестните партии не подкрепят Ципов за шеф на ЦИК, но и не предлагат алтернативен кандидат БСП и протестните партии не подкрепят Ципов за шеф на ЦИК, но и не предлагат алтернативен кандидат Това е бягство от отговорност, призна Христо Иванов от "Демократична България" Бомба: Партията на Слави предложи шефката на РИК-Бургас за член на ЦИК Бомба: Партията на Слави предложи шефката на РИК-Бургас за член на ЦИК Номинацията на Елка Стоянова бе обявена на консултациите при президента днес ГЕРБ предложиха бивш зам.-министър на вътрешните работи за шеф на ЦИК ГЕРБ предложиха бивш зам.-министър на вътрешните работи за шеф на ЦИК Красимир Ципов е дългогодишен депутат, от ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" скочиха срещу номинацията му Удължават пет социални и икономически мерки заради пандемията Удължават пет социални и икономически мерки заради пандемията За целта се отпускат още над 240 млн. лева
Няма да има привилегии за ваксинираните срещу COVID-19 в Белгия Няма да има привилегии за ваксинираните срещу COVID-19 в Белгия В края на седмицата влизат в сила облекчения на противоепидемичните мерки за първи път от половин година насам Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност Премиерът на РСМ се надява, че ще се намери решение с временното правителство СЗО бие тревога: 3 млн. души по света годишно умират заради много сол в храната СЗО бие тревога: 3 млн. души по света годишно умират заради много сол в храната Световната здравна организация препоръчва дневният прием на сол да не надхвърля 5 грама Българите, пристигащи в Абу Даби: С PCR, под карантина и с проследяваща гривна Българите, пристигащи в Абу Даби: С PCR, под карантина и с проследяваща гривна Това се предвижда в нови правила за влизане в емирството, които са в сила от 3 май 2021 г. Арестуваха боксьор, убил бременната си приятелка Арестуваха боксьор, убил бременната си приятелка Престъплението е извършено по изключително жесток начин Русия спира полетите на туристи до България Русия спира полетите на туристи до България Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, поискал държавата официално да забрани купуването на имоти в България   Руски политик, близък до Путин зове: Да забраним купуването на имоти в България и почивките Руски политик, близък до Путин зове: Да забраним купуването на имоти в България и почивките Руснаците да купуват имоти в държавата си, настоява лидерът на либерално-демократическата партия   Разводът на Бил и Мелинда Гейтс - залог за 146 млрд. долара Разводът на Бил и Мелинда Гейтс - залог за 146 млрд. долара Гейтс има инвестиции в сферата на недвижимите имоти, енергетиката и хотелиерството, както и дялове в десетки публични компании   В Германия арестуваха българско семейство по подозрение в търговия с бебета В Германия арестуваха българско семейство по подозрение в търговия с бебета 58-годишен мъж и 51-годишната му съпруга са обвинени, че са част от престъпна организация   Бил Гейтс се развежда Бил Гейтс се развежда След дълбоки размисли и много усилия по нашата връзка ние взехме решението да сложим край на нашия брак, написаха в Туитър отделно двамата съпрузи
Петър Курумбашев, евродепутат Петър Курумбашев, евродепутат Има 5 човека от "Ку-Ку" в парламента и само заради това си струва той да бъде разпуснат Виц на деня Виц на деня - Раната на главата Ви е доста тежка. Сигурно са ви нападнали за пари?
- Така е, докторе...
- Бихте ли познали нападателя, ако Ви го покажат?
- Естествено, докторе, кой не познава жена си.
Виц на деня Виц на деня – По Великден няма да влизам във фейса!
– Що бе?
– Tо друго освен яйца и козунаци няма да има.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Алкохолът помага да свалите стрес, напрежение, сутиен, бикини и... други проблеми.
Затвори