×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Времето във вторник - четете тук
  • Цената на биткойна достигна двуседмичен връх
  • Ваксината срещу Covid-19 на Novavax показва над 90% ефективност
  • Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Невръстните бургаски изнасилвачи


Спомени от соца: Невръстните бургаски изнасилвачи
В началото на 80-те нацепените батки са още мираж за девойките, но банда непълнолетни серийни изнасилвачи вилнее из Бургас
14 Ноември 2015, Събота, 17:20 ч.
Източник: socbg.com

Само зa полугодието на 1981 г. са регистрирани тридесет и пет случая на изнасилване и блудство с непълнолетни и малолетни момичета


ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА е тясна за шестнадесетте непълнолетни момчета, съобщава socbg.com. А формулировката на обвинението: „В Бургас зa половин година има тридесет и пет случая на изнасилване и блудство с непълнолетни и малолетни момичета…” не изразява напълно съдържанието на извършеното.
Февруари 1983 г. Началото на дълъг и мъчителен съдебен процес. Всъщност тази история, сякаш измислена от болната фантазия на някой съчинител на булевардни романи, има няколко начала: на престъплението, на съдебния процес и още едно начало — благодарение на което бе сложен краят. Нужен, безрадостен и поучителен:
Едно момиче споделя с майка си

17 януари 1983г. „ 20.30 часът, комплекс „Изгрев“

Петнадесетгодишната Ани  се връща от урок по английски. Свикнала е да се прибира навреме — затова съучениците й я смятат за „загубена“. На спирката среща четири момчета от квартала: Пирата, Кафуна, Калпавия и Усмивката. Ани бърза да ги отмине — чувала е доста истории за тях. Пирата я хваща за ръката — До кога ще се прави на горда? Този път няма да се измъкне! Ще дойде с тях у Кафуна! Да послушат музика… Пръстите му и причиняват болка. Момичето се съгласява, но след няколко крачки внезапно се отскубва. Тръшва секретната брава на входа под носа на преследвачите си. Спрели пред вратата, момчетата приемат бягството на Ани като шега. Те са сигурни в себе си. И тя скоро ще падне в „чувала“. Никое момиче не ги е разигравало дълго. Отново на автобуса и към дискотеката на централния плаж — тяхното топло гнездо. Постоянното им убежище. И тази вечер там ги чака тайфата. Четиримата са неразделното ядро на тази компания, пуснала дълбоки корени в дискотеките на Бургас.Пирата е известен навсякъде в града. След осми клас се опитвал да поработи тук-там, но разбрал, че от него „бачкатор“ няма да излезе. Усмивката вечно „търси“ работа. Всъщност това е само за пред баща му и органите на МВР. Вече има съдебно минало: преди две години разбил уличен павилион заради няколко кашона „боро“. Получил условна присъда. Седемнадесетгодишни са.
Кафуна и Калпавия са с една година по-малки. От време на време ходят на училище, от време на време се прибират в къщи. Колкото да „изръсят“ някой лев. Ежедневието на останалите момчета от тайфата е подобно — какво друго би ги свързвало така? Животът е песен. Приятно, леко се живее, когато имаш време, пари, цигари, водка … И никой не ти търси сметка къде ходиш и какво правиш… Светът е пълен с приключения: особени, сладко-горчиви, истински „мъжки“ приключения …! Хубаво е да си на седемнадесет родини! Наистина, още нямаш кой знае какво, но всичко е под носа ти … Ако си си наумил — и момичетата! Най-вълнуващото нещо … Поклащат се между масите в дискотеката, захапали дълги цигари … Нахакани. Безгрижни. Свободни … Момичета, за които ученическият час не означава нищо.

Тази вечер „чувалът“ остава празен. Но … както пее Васко Кеца:     .

«И утре е ден!»

Рапорт

на капитан Тончо Пръвчев, оперативен работник към РУ на МВР — Бургас

Другарю Началник,

донасям Ви, че на 18 януари 1982 година получих сигнал от гражданката Иванова, че младежи от комплекс „Изгрев“ са заплашвали дъщеря й с изнасилване. Същата споделила с майка си, че тези младежи вече били изнасилили много момичета от квартала. Моля за разрешение да започна разследване по сигнала.

Сигналът на майката, чиято дъщеря не попада в „чувала“, слага началото на разследването. Оперативните работници на МВР дълго се ровят в този „чувал“, за да извадят от него случаи и факти, довели шестнадесетимата в съдебната зала.

Започнало така: Мила, ученичка в четвърти клас, и Къдрицата, тринадесетгодишен, често играели заедно. Семействата им били близки. Един ден през деня, на пода в детската стая… започнала тяхната „любов“. След две години Къдрицата се похвалил пред тайфата. Отдавна бил мъж. Кафуна и Пирата решили също да станат „мъже“.

3 юни 1981 г., 10 часът, домът на Пирата

През голямото междучасие Кафуна извикал Мила да послушат музика у Пирата… Боят сломил съпротивата й … И двамата станали „мъже“,

15 юни 1981 г., 18 часът, домът на Усмивката

Тук са още Пирата, Къртика, Калпавия и Кокала. Поканили са и Петя, която пък знае, че на сбирката ще бъде и приятелката й. Разбрала лъжата, но да си тръгне било късно. Усмивката я блъска в детската стая. Кокала я бие с колан по главата. Къртиката и Усмивката — с юмруци. Засилват магнетофона докрай. Калпавия става първият мъж в живота й. Другите я държат — чакат реда си… После отново.

4 юли 1981- г., 14 часът, жп прелезът при хотел „Парк“

Жертва е ученичката Мария, която се връща от плажа. А нападателите — Кафуна, Къртика, Маймуната, Парцала. Станало в храстите.

10 август 1981 г., 10 часът, домът на Усмивката

Пирата повикал на „разговор“ тринадесетгодишната си приятелка Василка. С Кафуна, Кокала, Лудия и Качулката я „разиграли на трампа“.

20 септември 1981 г., сутринта, домът на Пирата

През голямото междучасие Хафуна помолил Надя да извика Пирата от тях.
Когато Надя позвънила и вратата се отворила, ръцете на Пирата и Лудия я придърпали вътре. По стълбите, идвал и Кокала …

13 октомври 1981 г., 20 часът, Централен плаж

Не защото е тринадесети, не защото момичето било облечено в анцуг за игра … извършеното не може дори да се разкаже: Валя е само на единадесет години. В градината я срещат Бозата, Усмивката, Кафуна, Масура и Качулката… В съблекалнята я завличат лесно — тя е малка и лека, те са много… „Докато Кафуна беше върху мен, аз му обещах, че брат ми ще му даде футбол, ако ме пуснат.. .“Само че тези „мъже“ вече не играят футбол.

31 декември 1981 г., след полунощ, домът на Сава

Както стана модерно напоследък, младежите празнували сами. Пийнали порядъчно, решават да се позабавляват. Те карат домакина (момче, което не знае за техните „подвизи“) да се обади иа няколко момичета и да ги покани на гости. Идват Соня, Людмила, Бистра, Таня. Ключът се превърта зад тях и да ги „поздравят“ с Новата година излизат: Бързия, Кафуна, Пирата, Къртика, Кокала, Калпавия, Лудия, Усмивката, Маймуната, Масура, Качулката, Парцала и Комбината… Две от момичетата просват в спалнята, едно — в кухнята, а най-малката — в детската стая. Оргията трае до сутринта. На „трампа“…

Първа любовПовечето от „героите“ са били първата любов на тези момичета. Само че те са имали други разбирания за любовта…

Усмивката „ходел“ с Мариана. Тя го обичала и не смятала, че има нещо лошо в това да се люби с него. Мечтаела един ден да се оженят. (И наистина по време на съдебния процес те се оженват. След като тя ражда обаче…) Един ден Усмивката й казал, че трябва да мине „на трампа“. Съпротивлявала се. Молела се. Плакала. Съгласила се, защото … любимият й я заплашил, че ще я „пусне“ на половината Бургас.

Христина обичала Кафуна, но когато той поискал да „спи“ с нея, не се съгласила. Тогава той я завел в тайфата. Дори златният синджир, който му закачила на врата, не го разколебал. Направил го, защото Христина била горда. Това го дразнело.

И Марина обичала момчето си. Нищо, че прякорът му е Лудия. Само че… той станал първият мъж в живота й. Той само й запушил устата — да не вика. И я държал — да не бяга …

Освен, че вярвали в първата любов, момичетата били доверчиви. Прекалено доверчиви…

Вредни химикали и лоши идеи

След прочетеното обвинение тишината в залата става още по-плътна. Мълчат обвиняемите, навели остригани глави. Мълчат стъписаните им родители. И в това мълчание напират закъснелите въпроси. Към кого? Естествено най-напред към самите извършители.

Въпрос: — Защо?

Отговор: — …

Шестнадесетте момчета навеждат още по-ниско глави. Търсят оправдание в наивната си младост. От малкото, което знаели за любовта, те направили два извода: нормално е момичето да се съпротивлява, а мъжът да използува сила. Не си давали сметка какво точно правят. Не мислели, че ще ги съдят …
Спомням си една саркастична сентенция на писателя Курт Вонигът: „Вредните химикали и лошите идеи са причина за всички злини на планетата.“

Наистина в човешкото тяло врат и циркулират доста вредни „химикали“, които човек трябва непрекъснато да неутрализира със силата на морала и съвестта си. В нашия случай ще бъде по-правилно, ако потърсим част от причините в едни други „химикали“, които се приемат отвън. Всеки път, преди да посегнат на някоя жертва, тези момчета са подсилвали „куража“ и „мъжествеността“ си с порядъчно количество алкохол. В дискотеките никой не те пита колко си голям, а какво ще пиеш!
А лошите идеи? Всъщност тук за лоши идеи дори не може да се говори. Подсъдимите произхождат от привидно нормални, работнически семейства. Само че… идеи просто няма. Има първобитност, нагон.

Естествено сентенцията на Вонигът няма да ни разкрие причините за това престъпление. Но в залата са родителите на подсъдимите момчета.

Въпрос: — Защо?

Отговор: …

Момчетата навеждаха глави, бащите вдигаха рамене. През ум не им е минавало подобно нещо… Защо ли се е получило така … Децата им сякаш не са по-различни от другите. Уж ги контролират. Може би много се влияят!?… Гледали са да ги нахранят и облекат. Да купят коли, апартаменти — нали всичко е за тях! Но какво правят всъщност децата им, как и заради какво живеят — това е оставало тайна. Огромни бели полета …

А много грижи не означават добро възпитание! Й сега чрез своите непълнолетни момчета тези родители сядат на подсъдимата скамейка. Заради потребителското отношение към света и безочливото консуматорство, което са възпитали у синовете си. Мъчат се да дадат обяснения, които … нищо не обясняват. .

Иска ни се да зададем въпрос на родителите на пострадалите момичета, но тях ги няма в залата. Родителите им не могат да ни отговорят не са ли видели кръвта, синините, разкъсаните дрехи? Не са ли поглеждали часовника, когато дъщерите им са се прибирали късно вечер? И откъде се е взело у тези момичета примирението? Защо са преглътнали насилието…?Тогава да попитаме самите потърпевши.

Въпрос: — Защо?

Отговор: — …

Страх! От заплахите? От побой? От ново насилие? От срама? От родителите…?
Процесът приключи. Присъдите влязоха в сила — от три до пет години лишаване от свобода. Едно дете ще играе за пръв път с баща си след години. Случаят отшумява. Дискотеките са претъпкани с петнадесетгодишни. Публична тайна е какво обществено зло станаха за свободната младеж тези „свободни университети“ — дискотеките. Обществото издига в свой висш принцип нравственото възпитание на младите си поколения, но за тези заведения на този етап водещият принцип остава търговският.

Съдебният процес, за който разказахме, е една тревожна камбана. Не бива да ни успокоява неговата драстична изключителност. Защото дори когато спрем удивени от екстравагантните облекла на момчетата и момичетата по улиците, когато чуем дръзките им разговори или видим разбит павилион за цигари, платоничният въпрос „Кой е виновен?“ ще бъде вече закъснял. Ние нямаме право да закъсняваме спрямо тях. Обществото ни разполага с всички институции и средства за противодействие на злото — просто трябва да ги използува.

Препечатано от сп. „Общество и право“, 1984 г.

Оригинално заглавие: Съдебен очерк – Насилие

Автор: Петър Спасов

В категории: Ретро Флагман


10
Коментара
Флагман.БГ Куршевел: съществуващата зимна приказка Куршевел: съществуващата зимна приказка 15/06/2021, Вторник 09:46 0
Флагман.БГ Дъжд по морето днес Дъжд по морето днес 15/06/2021, Вторник 09:13 0
10
Коментара по темата
10.
запознат до 4
17.11.2015 10:04:53
0
7
статията е преписана от списание "Общество и право" от 1985 или 1986г. това беше широко оповестен процес. но пона имаше наказания, а не като сега!
9.
ошщкснэ
16.11.2015 19:25:34
1
7
Абе, ей, кво ченге си ,тъпанар? Това били законите на природата - нормално е момичето да се съпротивлява , ама НЕ Е НОРМАЛНО мъжът да използва сила. Изрод
8.
Ченге
16.11.2015 02:06:11
10
2
"нормално е момичето да се съпротивлява, а мъжът да използува сила. "

Ами това са законите на природата. На великата природа.
7.
chechka
15.11.2015 06:01:40
8
0
AVE TVA VIE OT FLAGMAN NIAMA LI DA PRESTANETE DA NI OSIRATE XUBAVIA GRAD S PEDERASKITE SI STATII,TOZI KOITO E NAPISAL TAZI STATIA DA DOIDE DA PRIBERE MAIKA SI OT "BALTIMORA"CHE CIGANITE E PUKNAXA DA E EBAT ZA DVA STRAKA KOPRIVA,ZA POLOVIN STRANDJANKA BEZ LUTENICA SHTE TI PRAVI MNOGO MAZNI KAVALI A AKO ISKASH DA E PERDASHISH V GAZA TRIABVA DA VZEMESH EDIN FLEX I DA I IZREJESH KORATA OT ZASAXNALI LAINA INACHE NEMA VKARVANE BATKA.Aide sega drasni edna statiika za palavata ti maika a utre shte razkaja kvi gi varsheshe sestra ti na PETROVA NIVA zamaliala mastioooo
6.
chechka
15.11.2015 05:57:21
7
2
AVE TVA VIE OT FLAGMAN NIAMA LI DA PRESTANETE DA NI OSIRATE XUBAVIA GRAD S PERASKITE SI STATII,TOZI KOITO E NAPISAL TAZI STATIA DA DOIDE DA PRIBERE MAIKA SI OT "BALTIMORA"CHE CIGANITE E PUKNAXA DA E EBAT ZA DVA STRAKA KOPRIVA,ZA POLOVIN STRANDJANKA BEZ LUTENICA SHTE TI PRAVI MNOGO MAZNI KAVALI A AKO ISKASH DA E PERDASHISH V GAZA TRIABVA DA VZEMESH EDIN FLEX I DA I IZREJESH KORATA OT ZASAXNALI LAINA INACHE NEMA VKARVANE BATKA.Aide sega drasni edna statiika za palavata ti maika a utre shte razkaja kvi gi varsheshe sestra ti na PETROVA NIVA zamaliala mastioooo
5.
Изгрев
15.11.2015 00:08:04
1
17
В Изгрев все още си е така. Само прякорите са се сменили и водката е заменена от марихуана и пико.
4.
Be es
14.11.2015 15:43:35
7
12
Защо не пишете от къде сте преписали тази статия (socbg.com) бе измекяри долни!!!!!! Неграмотен сайт, гнусен !!!!
3.
Коментар по темата
14.11.2015 14:42:05
9
29
Духовно ми бедни преписвачи на чужди мисли, жалки слуги и неморални сервилни, вратите ни бяха отворени, деца играеха навън и имаше във всеки випуск по 5 класа с по 35 деца!
Това не се изтрива, колкото и пари да получавате за лъжите си.
Престъпност има винаги, но тогава имаше броени проститутки, които работеха за МВР, съвсем нормално е да има и нерези, винаги ги има, не само при соца, защото хора и животни има винаги.
Само една разлика, тогава хората бяха много повече и се опитвате да ни внушите, че да си животно е по-добре , особено днес-да си необразован и простак-също!
това е най-печелившата качествена характеристика днес!
И защотомислите, че сте "демикратична и свободна медия", ще ви кажа, че не е израз на това, да противопоставяш едно прекрасно време, в което е имало мърша на фона на високия морал, на едно време, в което моралът на мършата, се смята за демокрация.
Сигурно след три месеца ще прочета моето писание с друг автор.
Вече имам опит от Вашата "честна" и "обективна" , чиста като сълза , медия.
2.
bggfds
14.11.2015 12:50:36
1
54
Само, че такива изроди за които пишете по "соца" чукаха камъни на "Слънчев Бряг" или ядяха камшика ежеминутно в Бойчиновци. Разбира се сега са жертви на комунизма и са героизирани и почитани с паметници от извратените "демократи". Разбира се ефекта от тази странна свобода е пред очите на всички. Изродите ни заобикалят и се радват на безнаказаност.....
1.
ydt9s7tls74s5e6r6d6cpnfpbd
14.11.2015 10:07:50
13
29
СПОМЕНИ ОТ КАПИТАЛИЗМА 50 УБИЙСТА И 400 ИЗНАСИВАНИЯ И 4000 КРАЖБИ НА ДЕН ХА ХА ХА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кмет раздава безплатен разсад за домати Кмет раздава безплатен разсад за домати Кристиян Димов е осигурил за пострадалите от градушката стопани безплатен разсад за домати   Голям пожар в завод "Неохим", гори административна сграда Голям пожар в завод "Неохим", гори административна сграда Към мястото са изпратени пожарни екипи от Хасково и Харманли Ватерполният "Черноморец" вдигна вицешампионската купа при мъжете Ватерполният "Черноморец" вдигна вицешампионската купа при мъжете Това е втори пореден сребърен комплект медали и купа за бургаските ватерполисти   Проф. Христо Бозов: Казваме „Сбогом“ на COVID-19 с "Джерусалема", но в КОЦ – Бургас сме готови за нова вълна Проф. Христо Бозов: Казваме „Сбогом“ на COVID-19 с "Джерусалема", но в КОЦ – Бургас сме готови за нова вълна Този танци ни вдъхновява за изпълнение на нашата основна мисия – да помагаме на хората, сподели той Щракнаха белезниците на рецидивист от бургаския кв. Горно Езерово Щракнаха белезниците на рецидивист от бургаския кв. Горно Езерово 22-годишният крадец направил пълни самопризнания Стотици милиони левове изтичат в празни гьолове, цъкащи бомби ли са язовирите? Стотици милиони левове изтичат в празни гьолове, цъкащи бомби ли са язовирите? Видях празни язовири, които са уж завършени, каза служебният министър на икономиката  Кирил Петков Проливни дъждове в Източна България заради циклон Проливни дъждове в Източна България заради циклон Времето в западната част на страната ще бъде слънчево Бой в бургаско училище, децата приемали агресията за игра Бой в бургаско училище, децата приемали агресията за игра Потърпевшото момче е отличник, а проблемният ученик е бил преместен от друго училище заради насилие  ЦИК обявява цената на новите машини за гласуване ЦИК обявява цената на новите машини за гласуване Очаква се производителят да ги достави в четвъртък 15 починали от COVID-19, 157 са новите заразени 15 починали от COVID-19, 157 са новите заразени Само един е регистриран с коронавирус в Бургас през денонощието
25 застаряващи хубавици в спор за короната на "Мис 40+" 25 застаряващи хубавици в спор за короната на "Мис 40+" Претендентките са жени между 40 и 67 години Спор за носене на маска завърши със стрелба, има убит и ранени Спор за носене на маска завърши със стрелба, има убит и ранени Касиер в хранителен магазин е застрелян след спречкване с клиент, който отказал да се маскира  Облекчават правилата за носене на маски в Германия Облекчават правилата за носене на маски в Германия Страната отчита рязък спад на заразените с COVID-19 Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Той има ключови роли във филми като "Избавление", "Супермен" и "Телевизионна мрежа" Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Лидерите на държавите-членки ще поискат уверения от президента Джо Байдън, че могат да разчитат на Вашингтон Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Руският президент имал позитивни очаквания за срещата Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Сред темите на срещата на пакта са отношенията с Китай и Русия, както и изтеглянето на натовските войски от Афганистан Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Ева Мурати предизвика сензация в социалните мрежи Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Такива са законите на Апенините Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага  
Бойко Борисов Бойко Борисов Ето по един бонбон, одъртях и не ми се празнува Виц на деня Виц на деня - Взимате ли този мъж за законен съпруг?
- Ами... може ли да видя и другите?
Виц на деня Виц на деня - Марче, мисля, че си имаш любовник!
- Ти луд ли си бе, Жоре? На още един да пържа тиквички??
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Надпис на вратата на магазин: "Вход само с маски!". Отдолу добавено на ръка: "А с дрехи може ли?"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори