×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: Триъгълникът на смъртта: Грудово-Елхово-Звездец


Спомени от соца: Триъгълникът на смъртта: Грудово-Елхово-Звездец
Кръвта на 18-годишните се смразяваше при мисълта, че могат да попаднат на това място
11 Октомври 2015, Неделя, 18:05 ч.
Източник: socbg.com

В този район на страната са били струпани най-големите поделения по охраната на турската граница, а службата най-тежка и най-дълга


Имаше години, когато гимназистите трепереха месеци преди да получат т.нар. повиквателно, за да разберат къде са разпределени да отбият задължителната си военна служба. Кръвта на 18-годишните се смразяваше при мисълта, че могат да попаднат в така наречения Триъгълник на смъртта – полковете в Елхово, Грудово (днешен Средец) и Звездец, където са „кашиците“.  Тогава да те разпределят войник там е било чисто наказание. Там службата е била най-сурова.  В този район на страната са били струпани най-големите поделения по охраната на турската граница, а службата най-тежка и най-дълга.

Отдалечено от големите градове особено от столицата. Близко е до границата с Турция  член на НАТО, а България тогава членува в противниковия военен блок – Варшавския договор. Светът е на прага на война. А „Триъгълникът на смъртта“  е най-близо до нея. Затова там се е поддържала висока степен на бойна готовност, постоянно учения и тревоги, стрелби, наряди, работа, строга дисциплина и малко отпуски за войниците.

По  правило в трите поделения са изпращани предимно млади, жадни за успешна военна кариера офицери. Друга  голяма част от  военнослужещите на срочна и свръхсрочна служба, които са се провинили в други казарми в страната, наказателно са изпращани в някое от трите поделения.
Терминът добива широка популярност в Българската народна армия през 1970-те и 1980-те години, когато много от командирите заплашват наборните войници с командироване в „Триъгълника на смъртта“. Така терминът се превръща в нарицателно име за тежка военна служба за военнослужещите  – наборните войници, сержантите и  офицерите които никога не са служили в някоя от трите казарми.


По  правило в трите поделения са изпращани предимно млади, жадни за успешна военна кариера офицери

Грудово е бил един от най-големите гарнизони на ІІІ армия с щаб в Сливен. През годините на социализма  се превръща в своеобразен военен град, а пък e било и престижно да се омъжиш за български офицер. Много от по-възрастните днес са служили в поделенията на тогавашната Българска народна армия БНА и с носталгия си спомнят за отминалите години. А и има защо.

Когато и последната кубинка напуска градчето, започва и голямото рушене. Преди десетина години четирите поделения (артилерийска, танкова, механизирана част към Бургаската механизирана бригада и една механизирана част към Ямболската дивизия) са закрити напълно. Циганите само това и чакат. Въоръжени с чукове, кирки и лостове започват да разрушават бившите казарми и военни блокове. Керемидите и тухлите се сортират и товарят  на каруци и се изнасят от района. После се продават. Дървените каси, греди, дограми и дюшемета се разбиват и трошат  за дървен материал. Най-голям е интересът към металите. Каруци,  натоварени с желязо, допълнително влачат арматура от колоните и сноват непрестанно между казармите  и пунктовете за изкупуване на вторични суровини.

Най-възмутителното обаче било, когато циганите започнали да изнасят одеялата от поделението,  а в същото време в местната болница нямало с какво да се завиеш. Кубинките, шинелите и другите дрехи нарочно били късани и пробивани, за да могат да се бракуват, защото тази процедура е къде-къде по-лесна. А и нали сме страшно „богата“ държава, че може да си позволим да унищожаваме. Мургавите дори започнали да си покриват бараките с завивки с надпис МО, споделят местните. А те помнят. В болшинството си са пенсионирани или съкратени военни.


Най-възмутителното обаче било, когато циганите започнали да изнасят одеялата от поделението,  а в същото време в местната болница нямало с какво да се завиеш

Най-възрастните и до днес си спомнят как в местността Градока през 1950 г. започва строежът на поделение. То трябва да ни пази денонощно от врага. Бившето Грудово е на 30-ина километра от границата с Турция. Малко повече пък е разстоянието до браздата с Гърция. Все страни, които до 1989 г. се считаха за врагове на България. Именно за това и в този регион са дислоцирани най-много военни поделения. Полкът е трябвало да издържи 4 часа на вражеска атака. Освен в Грудово много войска е имало и в Елхово, Звездец, Болярово.

След като казармата е готова и се стичат военни от цялата страна, започва строежът на жилища за семействата. Вдигат се десетина масивни блока на няколко метра от портала. Всяка година е по време на клетва е имало по 3-4 хил войници строени на площада, който не е можел да ги побере.. Хората пък, които са идвали на клетвите е нямало къде да отсядат и са ги настанявали по къщите на хората.  Гарнизонът е наброявал 3700 души, а местните са се сработвали добре с военните. Днес от всичко това е останал само споменът на хората, които трудно се примиряват с днешната действителност, а тя е умопомрачителна.


Всяка година е по време на клетва е имало по 3-4 хил войници строени на площада, който не е можел да ги побере

Всичко е изоставено на произвола на съдбата. Поделенията са закрити, хангарите с техниката са опразнени, военното имущество е бракувано и унищожено, за да не може да се използва. За сградите споменахме вече.

Армията не се интересува от имотите си. Общината не прави нищо, защото не е собственик, полицията не прави нищо, защото няма подаден сигнал или оплакване и …така. А циганите, като виждат, че няма противодействие, за няколко месеца опоскват всичко.

Положението в Звездец не се различава съществено от тукашното.  Напротив, дори е по-зле. Селцето от военно се е превърнало изцяло в циганско. Руините и на двете места олицетворяват напълно състоянието на славната някога наша армия. Там вражески войник не е стъпвал, но разрухата наподобява наказателна операция на нечий окупационен корпус.


Руините и на двете места олицетворяват напълно състоянието на славната някога наша армия

Единствено в Елхово нещата са малко по-добре. Там днес е съсредоточен центъра на Гранична полиция. Разрухата, която не липсва и там, като че ли не е толкова очебийна.

И все пак в годините на социализма в Елхово е имало над 20 000 жители, голяма част от които семейства на военни от цялата страна, изпратени да служат в полка, смятан за тежката артилерия на българската армия. След като България стана член на НАТО, поделението е закрито. Остават само старите Гранични войски, вече преобразувани в Регионална дирекция “Гранична полиция”. Жителите на градчето пък намаляват наполовина, а десетки военни блокове оттогава стоят празни.

В категории: Ретро Флагман


23
Коментара
Флагман.БГ Преизбраха Садик Хан за кмет на Лондон Преизбраха Садик Хан за кмет на Лондон 09/05/2021, Неделя 09:30 2
Томина Неделя е
Томина Неделя е 09/05/2021, Неделя 09:01 1
Флагман.БГ „Софиямед“ празнува 9-ти рожден ден утре „Софиямед“ празнува 9-ти рожден ден утре 08/05/2021, Събота 20:43 0
23
Коментара по темата
23.
И.Иванов
25.03.2021 11:55:15
0
0
Аз служех в 32210 в Звездец. Миналото лято минах да разгледам и останах втрещен. Пълна разруха. Превърнато в стопанство. От спалните излязоха говеда. Т.е. превърнати в обори. Жалко, много жалко. Специално 32210 или така наричания разузнавателен батальон, можеше да се превърне в мещо по-добро, но......демокрация.....
22.
Marko
27.03.2020 22:10:51
2
1
Na 18 v kazarmata na 20 super boez
da brani slavna Bulgaria. Super voiniski Uniformi a ofizerskite kakto na Russite kato Kukli.! Kakvo Sa Sega 18-20 godisnite sopolankovzi, nedonoseni istarsozi, narkomani I pederassheta. Ofizerite s obrazovanie I Akademii a ne samoproizveli se kako Sega I izgiesdat kato Padari. Triagalnik na smrta ne e imalo! Imalo e super Armia a ne Kokoskarska Armia kakto Natovskite Kokoskarska armii. TAKAV UPADAK NE E IMALO PREDATELI NA BULGARIA!!!!
21.
редник
14.10.2015 15:56:35
4
13
оооопс ,...... снимката с войника на клетва не е от нашата армия , а от съветската армия - надписите са на руски и униформата не е нашата - това е руска униформа - шапка , знака на ръкава, не сме имали такива автомати
20.
Пешо
14.10.2015 14:38:42
3
1
Ба,си - еййй- номер 5 - направо ме шашардиса - че има някой който помни катъра Никодим..../ не Никопол/, верно - имаше такъв, това за свръхсрочнослужащите също е вярно - голямо тегло изтеглих и аз от калпави офицери и сержанти, травми останаха , здравето ся скърца , по доктори ходимеа
19.
Чудя се?
12.10.2015 20:07:34
4
3
На кого беше Жигулата в дясно?
18.
Аз
12.10.2015 13:23:16
2
16
Имах баба в Звездец и понякога летата ходих там. Вярно e че имаше много блокчета. И прекрасна природа. След като се закриха поделенията, не можеше ли тези блокчета да се превърнат в старчески домове, дом за хора без жилища? С много малко средства, с повече желание това можеше да е факт. А ставаха и за нарко комуна. Но не - оставиха се на произвола и сега са само призраци - грозни и страшни.
17.
Az
12.10.2015 08:12:11
3
6
18 930..... Мечта за всяка битка
16.
моисей
12.10.2015 03:18:18
1
23
държавата се съсипа и разграби благодарение на продажната политика на вси4ки след 1990г.
Да се избесят на площадите им е малко.
Дано да има кой да ги съди тия предатели.
15.
танкиста от Грудово
11.10.2015 20:02:32
3
28
Служих в 70 320 Грудово после стана 22210 бяхме мамини синчета станахме мъже .Трудна служба беше на 18 месец излязох в дом.отпуска но се калявахме имаше и дивотии ,но пак казвам станахме мъже и Родолюбци.А разграбването и рушенето започна при Н.Ненчев и кмет Тодор Пройков за да спечелят гласове.Сегашния кмет Жабов свари вече руините на бившите поделения.Циганите разрушиха всичко което беше правено с нащи пари и труд .Идиотщина .
14.
грудовец
11.10.2015 19:48:29
4
22
до №8 Унищожението на казармите в Средец започна и приключи преди мандата на Жабов. Така че не пишете глупости. Най-лесно е да оплюваш.
13.
bulgarka
11.10.2015 17:39:26
4
20
Da se varne kazarmata, zashtoto maje ne ostanacha- samo geicheta razni i narkomani
12.
Ох
11.10.2015 17:30:26
5
15
Спомени от соца, и то какви? Господи,колко идиотщини на този свят!
11.
Свободата Санчо
11.10.2015 15:46:07
45
17
От кого пазехте границата,задръстеняци? От нормалните,будни,свободолюбиви БЪЛГАРИ,който искаха само едно, да живеят в нормалният свят! Може би някой от вас се гордее че е убивал инакомислещи по границата! Как можем с такива чугунени кратуни тази държава да дръпне напред.....
10.
глухия
11.10.2015 15:25:26
11
19
Аз бях в ,,Глухите''...последното от 4те поделения от Грудово към Ямбол.ЦОР значеше циганско-офицерски ресторант!ПРАЩАЛИ надъхани млади жофицери...глупости...пращаха човешката измет с пагони алкохолици,наказани от другите!Бях от оперативно-тактическите
..че и секретно го водеха...наистина беше тежко...а отпуската в града Грудово -време колкото да се изакаш на баира и обратно...
9.
Дядо кашик
11.10.2015 15:09:35
2
32
Служил съм в елхово.Марш на скок до село Пчела -10 км и 10-обратно .Пълно бойно снаражение,автомат лопатка противогаз одеало.Атакувале сме и една река ,Поповска се казва-през зимата през реката-никой не те пита как си .Нямаш време да мислиш за нищо .А пък наряди наряди.Имаше и един карцер от долу беше гола пръст ,СТАИЧКАТА беше 2 на 2 метра ,,дървен нар който през деня се заключваше,без стол или нещо друго .А пък вътре студ студ .Как съм изкарал ,като се сетя какво беше и какво е сега .Ама излязохме оттам мъже,а влязохме мамини синчета.
8.
ГЕРb
11.10.2015 14:34:55
3
19
Декора за последните снимки е благодарение на Жабовите роми и евро програмите му за ромското вкючване.
7.
БЕЛИЯ ЦИГЪНИН
11.10.2015 13:40:58
7
38
НЕКА СЕГА СЕГА ТИЯ БАТКИ С АДИДАС И НОЖКИ ДА ИЗКАРАТ ПО ЕДНА ТАКАВА СЛУЖБА И ТОГАВА
Да СА СИЛНИ ВЕЧЕРТА В 2 ЧАСА ОБАЧЕ САМ НЕ НЕ 20 ЧОВЕКА В ГОРАТА И С РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА ЩЕ СА НАСРАНИ ЩОТ ТОГАВА НА ЛИКЕТА КАТО ТЯХ МАЙКИТЕ ИМ СИ ПРОДАВАХА КЪЩИТЕ ЗА ДА ГИ ОТЪРВАТ ОТ КАЗАРМА САМО ИСТИНСКИТЕ МЪЖЕ НЕПИСКАХА
6.
Batman
11.10.2015 12:02:00
0
35
Бях в 22210 грудово с незабравими старшини и офицери . камбура чалъма гендов майор даката горанов капитан стефчо старшината стоянов мечо танкиста но имаше и олигофрени като кобрата камбоджанеца зам командира абе казарма си беше
5.
!потърпевш
11.10.2015 11:17:04
11
16
Звездец се славеше с най просташките офицери и сержанти,направо си бяха уроди!Единствено готин беше катъра Никопол,кайто бяхме произвели в чин ефрейтор! Голяма гадурия беше
4.
Дядо Мишо
11.10.2015 11:09:41
22
24
Звездец тъпотия, офицери и сержанти простаци и две от най цените ми години пропилени в простотии! Само катъра Никопол ми допадаше,затова и го удостоихме с звание ефрейтор! Най мрачния период от живота ми!
3.
Г
11.10.2015 11:09:33
5
5
ЦОР-Грудово, що е то и съществува ли още ?
2.
Командира
11.10.2015 10:23:19
4
31
Това което се случи с тези поделения е същото което се случи с цялата държава. Ние които четем флагман, винаги ще бъдем роби и винаги ще съжаляваме за отминалото време.
1.
бат Манчо
11.10.2015 09:58:53
3
40
Абе има си и весела част от службата в Грудово,особено,като на хвана дизентерията 3-4 хиляди човека,незабравима картинка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутатът от ГЕРБ Дилов-син: Добре е, че Слави нарита политическия кошер, България не се развиваше Депутатът от ГЕРБ Дилов-син: Добре е, че Слави нарита политическия кошер, България не се развиваше Всяка една система се развива чрез кризи, обясни народният представител Борисов за Деня на Европа: Положихме много усилия, за да бъдем достоен и активен член на ЕС Борисов за Деня на Европа: Положихме много усилия, за да бъдем достоен и активен член на ЕС Премиерът отбеляза празника със съобщение във "Фейсбук" Русофили шестват в София за Деня на победата, БСП също се включи Русофили шестват в София за Деня на победата, БСП също се включи Поднасят венци и цветя на Паметника на Съветската армия "Софиямед" празнува 9 години от създаването си "Софиямед" празнува 9 години от създаването си Болницата и нейните диагностично-консултативни центрове се превърнаха в едни от водещите в страната Томина Неделя е Томина Неделя е Имен ден имат Тома, Томислав, Томислава Радев за служебния премиер: Ще е българин и мъж Радев за служебния премиер: Ще е българин и мъж Очакванията към служебното правителство са огромни и е въпрос на баланс да се намерят най-подходящите хора, заяви президентът АПИ заради очаквания интензивен трафик: Не изпреварвайте рисково! АПИ заради очаквания интензивен трафик: Не изпреварвайте рисково! Шофьорите да спазват правилата за движение, да карат внимателно и със съобразена скорост 45 нови случая на ковид в Бургаско, 466 – в цялата страна 45 нови случая на ковид в Бургаско, 466 – в цялата страна 5882 са хоспитализираните към 9 май, а 566 са в интензивно отделение Премина ли категорично България през третата вълна на пандемията Премина ли категорично България през третата вълна на пандемията Страната ни вече е излязла от зоната за опасност, здравната система вече започва да се разтоварва Смразяващи кадри: Мазилка се стовари на метри от пешеходец в Бургас Смразяващи кадри: Мазилка се стовари на метри от пешеходец в Бургас Инцидентът е станал по обед и по чудо се е разминал без пострадали
Преизбраха Садик Хан за кмет на Лондон Преизбраха Садик Хан за кмет на Лондон За мен е огромна чест, че лондончани ми гласуваха доверие да продължа да ръководя най-великия град на земята, каза той Индия регистрира 1,5 милиона нови случая на COVID-19 за седмица Индия регистрира 1,5 милиона нови случая на COVID-19 за седмица Общият брой на заразените с коронавирус в Индия, която сега се бори с втора вълна на COVID-19, е вече 21,49 милиона Франция блокирала договор на ЕС за 1,8 млрд. ваксини на Pfizer Франция блокирала договор на ЕС за 1,8 млрд. ваксини на Pfizer Кой иска да променя границите на страните на Балканите Кой иска да променя границите на страните на Балканите Въпросният документ, чиято истинност до момента не е потвърдена от никого, предлага спорни промени на границите на държавите от бившата Югославия, а името, което носи, е "Западни Балкани - път напред"     Туристическият бизнес може да се срине след 11-ти май, секторът зове президент и премиер за незабавна реакция Туристическият бизнес може да се срине след 11-ти май, секторът зове президент и премиер за незабавна реакция Ако България бъде обявена за вражеска страна на Русия, туризмът ни ще загуби милиони потенциални приходи, категорични са от бизнеса Индия с нов черен ковид рекорд за денонощие Индия с нов черен ковид рекорд за денонощие За последните 24 часа са установени 412 262 новозаразени   След хита „Корона, чао“: Александър и Дац посветиха песен на ваксините След хита „Корона, чао“: Александър и Дац посветиха песен на ваксините През последната година те станаха известни не само на Балканите, а и в цял свят   Турция недоволна от плана за разделяне на Босна и Херцеговина Турция недоволна от плана за разделяне на Босна и Херцеговина За съществуването на такъв документ, който словенският премиер Янез Янша уж изпратил до ЕС за промяна на границите в Западните Балкани съобщиха местни медии преди седмици   Фейсбук реши да остави в сила забраната за Доналд Тръмп Фейсбук реши да остави в сила забраната за Доналд Тръмп Тръмп има окончателна забрана да ползва и Туитър, където имаше над 88 милиона последователи   Няма да има привилегии за ваксинираните срещу COVID-19 в Белгия Няма да има привилегии за ваксинираните срещу COVID-19 в Белгия В края на седмицата влизат в сила облекчения на противоепидемичните мерки за първи път от половин година насам
Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен Премиерът притисна Боби Михайлов за оставка Виц на деня Виц на деня Учителката влиза в клас, а цялата дъска изписана с псувни. Тя веднага:
- Иванчо, ти ли написа това?
- Не! Когато ги писаха, аз бях зает.
- И с какво беше зает?
- Диктувах.

Виц на деня Виц на деня Жена пита мъжа си:
- Къде е книгата ни "Как да доживеем до сто години"?
- Изхвърлих я, защото видях, че майка ти я чете...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всяка епоха има своите изкушения, своите слаби страни и опасности. Нашата се отличава със своя снобизъм и нечистоплътност
Затвори