×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Божидар Димитров: С Жельо Вардунски за кмет ще върнем историческата слава на крепостта Русокастро


Проф. Божидар Димитров: С Жельо Вардунски за кмет ще върнем историческата слава на крепостта Русокастро
Проф. Божидар Димитров връчи почва и кръст от Божи гроб на кандидата за кмет на Община Камено Жельо Вардунски
04 Октомври 2015, Неделя, 14:19 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Крепостта е богатство, реставрацията й ще бъде мой приоритет, каза независимият кандидат за кмет, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок

Крепостта Русокастрон край село Русокастро може да върне славната история на района, да се превърне в туристическа атракция, която да привлича целогодишно български и чуждестранни туристи,  както и да съживи околните населени места. Това стана ясно днес, когато на място дойде директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който заедно с кандидата за кмет на Община Камено Жельо Вардунски обсъди възможностите за реставрация на обекта и източниците на финансирането им. В Русокастро по този повод бяха и депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Йорданова, които заявиха, че с всички усилия ще подкрепят подобно начинание с цел да се съживи културно-историческото наследство.
Проф. Божидар Димитров заяви, че ще помогне с цялата интелектуална мощ на Националния исторически музей на Жельо Вардунски, за да може Община Камено да реализира проект за възстановяване на крепостта

Проф. Божидар Димитров категорично заяви, че крепостта Русокастрон е забележителен български паметник, не само за Бургаска област, но и за цялата страна. „Тя е била част от отбранителната тактика на Българската държава, за която със завист пишат дори византийските хронисти. Вяско село е получило заповед да си изгради крепост, в която при война да се укрие. Крепостта в Русокстро обаче не спада към тези обикновени крепости, тя е била стратегическа за държавата, защото охранява най-краткия път от Византия до българските столици Плиска, Преслав или Велико Търново. Тогава се е използвал пътят през Айтос. Затова държавата е изградила мощни крепости по този маршрут. Тази в Русокастро е изиграла много важна роля при един от най-драмитичните сбълъсци  през 1330 година, когато България и Византия са били съюзници. Тогава обаче Византия ние изиграла типичен номер.  Атакувала е южночерноморските градове и Странджа, овладявайки почти цялата област Загоре. Цар Иван Александър с армия се е спуснал от крепостта Айтос, а срещу него е тръгнала византийската армия. Тук, при Русокастро са се срещнали и тогава за първи път в историята ние сме изиграли номер на византийците. Сключили сме мирен договор, според който те ни връщат Ямол, а ние им предаваме Поморие. През нощта през Айтоския проход е дошла 6 хил. татарска армия, които са били наш сюъзник. На другата сутрин договорът сме го скъсали и сме атакували византийците. Така по тези полета ние сме ги победили, а императорът е бил пленен”, разказа проф. Божидар Димитров за историческата значимост на крепостта.
Депутатите Димитър Бойчев и Диана Йорданова заявиха, че ще помагат за възстановяване културно-историческото наследство на района, както и за подобряване на инфраструктурата за развитието на туризма

В момента тя е труднодостижима, неразработена, днес единици бяха хората, които я посетиха. Местните жители са категорични, че е недопустимо подобно историческо богатство да не бъде съхранявано подобаващо. Поради тази причина работата по реставрацията на крепостта и превръщането й в един от най-значимите исторически обекти е залегнало в програмата на независимия кандидат за кмет Жельо Вардунски, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Той днес получи и уверение за пълно съдействие от проф. Божидар Димитров, който му предаде и кръст и почва от Божи гроб за църквата в крепостта.

Проф. Божидар Димитров, кандидатът за кмет на Камено Жельо Вардунски, депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Йорданова, общинският лидер на ГЕРБ в Камено Радослав Балтаджиев посетиха днес района, за да обсъдят възможностите за развитието му

„По европейски програми има отпуснати 300 млн. евро, добре е Общината да разработи проект за реставриране на крепостта. Ще помогна с цялата интелектуална мощ на Националния исторически музей,  Община Камено да го спечели и да направят разкопки. Очаквам да се открие замък, може да има жилища, върху основите на църквата е построена съвременната, която ще снабдим с чудотворни икони. Но без кмет, който да стои напълно зад тези дейности, нищо не се получава. Опитът показва, че без политическата воля на кмета, работата не върви. Ще помагам напълно на Жельо Вардунски, ако бъде избран за кмет”, каза проф. Димитров.


Жельо Вардунски заяви, че се е учудвал защо досега не са направени амбициозни стъпки от страна на администрацията да се извършат необходимите разкопки и да се реализира проект чрез който да се привлече финансиране. „Тази крепост е богатство на нашата община. Тя, освен че е с голямо историческо значение, би оживила и целия район. Защо ние изоставаме? Бъда ли избран за кмет – работата по крепостта ще е много важна точка в моето управление, ще работим заедно с проф. Димитров, с всички възможни институции. Тази крепост трябва да си върне историята”, категорично каза Жельо Вардунски. Той добави, че е необходимо да се направи и нормален път, по който хората да стигат с автомобилите си в близост до обекта. .
„Крепостта е уникална не само с историческата си стойност, от хълма изгледът е изключително красив. Открива се прекрасна гледва, която стига чак до Средец и до Карнобат”, каза Вардунски.
„Има много какво да се работи в Камено. Културно-историческото наследство тук е уникално. Воже да се направи адекватен проект, който може да върне историята на това място. С колегите ще помагаме по всякакъв начин на Жельо Вардунски”, заяви депутатът и областен лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев.

 


В категории: Камено


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 5
40
Коментара по темата
40.
З
06.10.2015 23:09:14
0
0
BONEV PETROV I RADEV SA ZA ZATVOR.
NAI GOLEMITE IZMAMNICI.HORA SABUDETE SE IBANA NI E MAMATA 4 GODINI
39.
З
06.10.2015 23:04:55
0
1
Бонев петров радев
В затвора
38.
Sladuranata
06.10.2015 20:28:11
1
2
Abe hora na vas ne vi li pisna ot tozi bonev.vijdate li do kade dokara kameno
37.
esr5w
06.10.2015 10:54:47
0
1
Някой може ли да ми каже как да стане така, че и мен да запишат за мангалка и да започнат да ме интегрират-по-точно -опъричват.Още по добре ще е ако мога да стана и бежанка ама аз съм скромна и със статут на мангалка ще се примиря.
36.
Мария
06.10.2015 09:13:29
2
3
Ще гласуваме за Жельо, Жельо ще спечели изборите, Камено ще стане приветлива община.
35.
Pertinax
06.10.2015 08:41:07
3
5
Какъв професор,какъв историк е този самозванец с претенции за патриот?!Един истински ПАТРИОТ който милее за страната си ще помага на всяка община или област независимо кой управлява и кой е кмет! Нима община Камено не е българска община ако кмета е Бонев?!Божко е един псевдо-патриот !
34.
до БСП Камено
05.10.2015 22:27:03
3
3
Всички вие виждате, че нещата не вървят в нашата община, нооо не можете да се примерите някой друг от друга партия да е кмет, защо бе хора вижте как другите общини вървят напред само ние назад. Пожелавам успех на Вардунски и Каменовци да придобият малко самочувствие и те.
33.
Нено Сенегалеца
05.10.2015 21:59:03
1
6
За да се задържи тази статия на първа страница явно доста пари са платени за това от менторите на Жельо!
32.
до Жеката
05.10.2015 13:12:42
2
3
Много хубаво говориш Жека, сигурно митничаря така ти каза и те спонсорира ааааааа.
Признай си ще ти олекне
31.
Stoyan
05.10.2015 10:14:02
3
5
Аз пък вярвам на Жельо. Човекът е пътувал, гледал, има контакти, всичко. Бонев кво знае... да ходи до аптеката и бръснарницата. Закостенял бесепар
30.
Петър
05.10.2015 10:10:44
3
5
Защото сегашния кмет е слънце, за това децата ни ще пътуват до Бургас за училище на извънземна цена на билетите и картите
29.
Дарина
05.10.2015 10:08:46
4
5
Ама както сте се хванали да защитавате Бонев заслужавате да си изгниете в къщите като умрете. Ни катафалка ще може да ви закара до гробищата по тия пътища, ни пък ако стигне ще намерят къде да ви заровят в тия драки. Кретени такива
28.
До:27
05.10.2015 10:08:38
1
7
Чети бе умнико,като четеш и статията и коментарите е нужно и малко сиво вещество за да преосмислиш написаното!Става въпрос за ПЪТ който води от асфалта до ОБЕКТА до крепостта който е направен отдавна и човека ти го е написал ясно,ама отде толкова акъл за да го разбереш!
27.
до 13
05.10.2015 09:47:30
4
8
Какъв път е направен бе каруцар , в цялата община Камено няма един нормален път за движение на автомобили. Даже в северозападна България пътищата са по-добри . Колко години този беше кмет , колко години неговата партия беше управляваща , да беше оправил пътищата в общината. Разни кметове на турскоезични общини с две български думи речник си направиха пътищата , а този цял живот кмет едно шосе не е направил.
26.
Bjul
05.10.2015 09:34:19
9
4
Как може да си помисли някой за Жельо
Самото излъчване ни отблъсква
25.
BRE BRE
05.10.2015 05:19:05
4
9
GOLEM GRBERASTKI NAPAN!!!!!
ZA JELIO DA E KMET !!!!!
KOLKOTO BESHE I KAKAVTO BESHE KAT MORIAK, TAKAV SHA E KATO KMET... NA NAS TOIA ZASPAL HUI NE NI TRIABVA.
24.
SS
05.10.2015 01:52:16
3
4
PS. SUBEKTA BOJIDAR DIMITROV DA OBIASNI , KOI VIZANTIISKI IMPERATOR E BIL PLENEN .....????
BASI PI4A ....V SASTOIANIE NA STARCHESKA DEMENCIA LI GO E PISAL ????
23.
SS
05.10.2015 01:42:53
3
5
""""""Тук, при Русокастро са се срещнали и тогава за първи път в историята ние сме изиграли номер на византийците. Сключили сме мирен договор, според който те ни връщат Ямол, а ние им предаваме Поморие. През нощта през Айтоския проход е дошла 6 хил. татарска армия, които са били наш сюъзник. На другата сутрин договорът сме го скъсали и сме атакували византийците. Така по тези полета ние сме ги победили, а императорът е бил пленен”, разказа проф. Божидар Димитров за историческата значимост на крепостта.""""""


LEEELE BOJEEE . KAV "PROFESOR , ISTORIK" , KVI "DVA LEVA" ???
22.
промяна
05.10.2015 00:32:39
5
13
Жельо, не се поддавай! Ще успееш! БСП ще пусне цялата си машина за лъжи, за да си запази Камено такова като нея - замряло и примитивно. Ние обаче искаме вече да сме модерни! Живеем само на крачка от Бургас и можем да бъдем за пример както ти каза. Желая ти победа на първи тур!
21.
Соня
05.10.2015 00:24:18
5
7
жельо УСПЕХ че ми писна родителите ни да живеят в умряло село а с толкова потенциал
аз самата бих се върнала с децата си там ако има условия
Очаквам от теб да ги създадеш
20.
dinko
05.10.2015 00:22:38
3
4
4e ot teja dupki po pati6tata moje li izon6to da se stigne do Rusokastro, a kamo li da govorim za turizam.
Imam hotel v Sozopol. Kak da vi pratq turisti kato 6e zatanat v dupkite. po mi e dobre da gi karam v zamaka v ravadinovo i na ropotamo
Ajde 4akame vi za hubava atrakciq koqto da se haresa na gostite ni
19.
Патриот
05.10.2015 00:19:19
7
5
Не може такава славна крепост да стои занемарена, селото да тъне в прахоляк и дупки и да чакаме някой да узнае, че там има История. Похвално е за Жельо, че иска да промени това. Време ни е и ние в Камено да започнем да се гордеем!
18.
dobre be
04.10.2015 23:09:41
6
7
gerbadjiisko govedo, i Botev sushto e bil komynist (kakto sam se opredelq v poeziqta si), no kakvo znaesh ti za istoriqta. Znaesh li kude se namira Rysokastron, zashtoto az bqx tam, kogato Bonev dovede tam ministur togava-Bojidar Dimitrov, oblasten ypravitel-Grebenarov i mnogo jyrnalisti i arxeolozi, slivenskiq metropolit beshe tam, kakto i Bagatyr, tova beshe epichna vuzstanovka na boevete. Bonev drupna straxotna rech, za zashtitata na poslednoto bulgarsko carstvo, a bojidarcho stoeshe i go slyshashe kato ychenichka, togava se pochyvstvax gord, che imame takuv kmet
17.
ГЕРБ
04.10.2015 21:53:47
8
8
Бонев и кохортата ми Цвятков и Радев са върнали 400 000 лева на държавата за разкопки, защото ги мързи да работят, пък няма как да ги откраднат. Всичко, което не може да се краде, не ги вълнува. Вече два пъти се палят изоставените фургони на работниците. Мръсни комунисти, приемете една различна от вашите идеи за развитие на тази западнала община. Тя е такава, защото вие я зарязахте.
16.
ентусиаст
04.10.2015 21:31:11
0
5
Искам да благодаря на всички ентусиасти, жители на Община Камено, както и граждани от цялата страна, политици, духовници, учени, общественици, журналисти и всички други, които през годините подкрепяха и подпомагаха разкопките и възстановяването на тази българска твърдина. Истината е, че винаги, когато е било нужно Община Камено в лицето на своя кмет, общинската администрация и Общинския съвет са заставали зад каузата - Русокастрон, независимо от своите политически и всякакви други възгледи. Вярвам, че това ще продължи и занапред, защото съм убеден,че ни обединяват повече неща, отколкото ни разединяват.
15.
цървуландия
04.10.2015 20:53:01
2
3
да не забравим за счетоводител на финансирането да вземем галито пияната, много им разбира и осигуровките ще ни внася и ще сме добре като цяло
14.
bg
04.10.2015 20:41:58
0
9
Мечтая за деня, в който някой кандидат за каквата и да е политическа длъжност ще излезе пред избирателите и ще заяви: Този преди мен направи това и това и това, но аз ще направя още повече. Омръзна ми от омразно говорене всеки срещу всеки. Апропо - нито дума за хората, заради които изобщо се заговори за тази българска крепост - някак си ги позабравихте - и политиците и журналистите.
13.
Pertinax
04.10.2015 20:39:50
7
17
Всичко което е написано в статията е пълна манипулация на която вярват само матряла от гейрб!Всичко е пълна лъжа,защото досега вече няколко сезона се извършват арх.разкопки от бургаския музей БЛАГОДАРЕНИЕ на Бонев и общината които подпомагаха разкопките и също така създадената точно за това фондация "Русокастрон".И какъв път ще прави Жельо до обекта като пътя отдавна е направен.И много други глупости са написани по-горе в статията,но невежият гейрберски матрял цвили от възторг за всяка глупост казана от техните хора!
12.
Ина Милева
04.10.2015 20:19:55
8
12
Хаха, той този Жельо знае ли въобще за каква историческа слава на Русокастро говори Димитров? Видяхме го Жельо - една приказка на кръст не умее да каже, а кмет тръгнал да става. При един дебат Бонев ще го побърка.
11.
Professional
04.10.2015 20:16:38
11
7
А бе вие с тоя кмет сте най-бедната община с най-разбитите пътища. С таз комунистическа свиня ще си тъните в мизерия. Европа е на 3 км от вас , ама вие сте прости селяни. Какво сте променили за 25 г. НИЩО
10.
Kameno
04.10.2015 19:40:45
7
12
Bonev shte e nashiq kmet, a bojidar dimitrov e idval 2 puti veche v rysokastron predi da izbqga v gerb, plyjak
9.
Do Bonev
04.10.2015 19:31:45
10
8
Boneeev, bunakooo smotan, ti si za zatvora, stqgai bagaja za tam, izmamniko, ne mi stoi w tazi obshtina samo da smuchesh pari i da vurtish dalaveri
8.
Браво
04.10.2015 19:30:47
9
8
Горд съм, че живея в Община, в която все още има хора като този човек Жельо, който да милее за нея
7.
До 2
04.10.2015 19:28:26
11
9
Да бе, и защото Жельо Вардунски е тъп, за това успя да докара Божидар ДИмитров в Русокастро, а Бонев 100 години спи. Ми то не, че Божидар е велик, ама пък тоя мустак Бонев толкова ли за нищичко не си мръсна пръста, не разбирам
6.
Gocho
04.10.2015 18:41:18
2
13
Ako i vashite jibri mirishat kato Bojo , znachi materiala vi e gotov da varite rakia !
Paolo Koelio !
5.
До Вардунски
04.10.2015 17:53:04
10
6
Жельо, не обръщай внимание на триглавата змия - Бонев, Радев и Цвятков! Ще ги вкараме заедно в затвора!
4.
Аман
04.10.2015 17:51:37
11
9
Инженерното мислене на инженерите Бонев, Цвятков и Радев доведе до опоскването на Община Камено. Тези трима крадци отклониха всеки лев за строителството на улици и сгради. Тримата са за затвора. Тролове на на тройната коалиция Бонев, Цвятков и Радев, СПРЕТЕ!
3.
MDAAA
04.10.2015 16:25:31
12
13
I BOIKO I BOIKOVIZA DA DOIDAT, KMETA NA KAMENO SHTE E PAK STEFAN BONEV.
TOIA LAJEZ PROFESORA SI GO ZNAEM.
2.
BB
04.10.2015 15:57:45
12
12
Вие които сте на снимките ще трябва много хляб да изядете и въпреки това Жельо ще си остане ПРОСТ и МНОГО ТЪП.
Нали знаете че Камено е НАШЕ
1.
1
04.10.2015 15:50:45
11
21
Професор Димитров, вие като директор на НАЦИОНАЛНИЯ исторически музей как така посочвате кандидат на определена партия и едва ли не само той може да я свърши реставрацията! Не сте ли ръководител на НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ, т.е който и да бъде избран да работите за каузата?! Никога в България не е късно да станеш за резил! Повръща ми се вече от такива мазни, гнусни лизачи като вас!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство
Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори