×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще бъде ли благодетелят на БСП Бенчо Бенчев най-прецаканият политик в Бургас?


Ще бъде ли благодетелят на БСП Бенчо Бенчев най-прецаканият политик в Бургас?
Ако не бяха промените в Изборния кодекс Бенчо Бенчев със сигурност щеше да е в следващия Общински съвет, сега обаче не е сигурно
10 Септември 2015, Четвъртък, 19:53 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Активната битка за преференции може да изхвърли бизнесмена от ОбС, нищо че се очертава да плати цялата кампания на социалистите



В нощта на 25-и срещу 26-и октомври със сигурност ще има много прецакани. От едната страна ще бъдат болно амбициозните кандидати за власт, които ще бъдат приземени. Те, ако са умни, може би ще си направят оценка за собствените си качества. Тях историята бързо ще ги забрави.

Ще запомни обаче други – онези, които ще хвърлят десетки, стотици хиляди левове, за да финансират политическата си кампания, може би, за да увеличат влиянието си или да се чувстват още по-могъщи. Бившият президент на САЩ Ричард Никсън дава точното описание: „Властта е най-добрият афродизиак“.

Историята ни дава по един подобен пример на всеки вот. Последните избори това беше Ваклин Стойновски, който направи изключително солидна и подкрепена с много пари предизборна кампания, канеше се да стигне поне до балотаж, а дори не успя да стане общински съветник.

През 2007 година в тази ситуация попадна Ивайло Зартов, нарекъл сам себе си Благодетелят на Бургас. Той раздаваше щедро пари и вещи на пенсионерски клубове, социални заведения и изпаднали в нужда бургазлии. Цялата му кампания бе основана на дарения, а накрая неговото „Движение за социален хуманизъм“ не успя да прескочи бариерата.

Васил Илиев направи най-скъпата кандидат-кметска кампания в историята на Бургас през 1999-а година, за да претърпи крах
Най-горчивият хап през 1999-а година пък бе за кандидата на СДС Васил Илиев, който направи най-скъпата кампания в историята на Бургас - за 1,5 млн.лв. и претърпя пълен крах.

На тези избори не е трудно да се прогнозира, че в подобна ситуация ще изпадне Бенчо Бенчев

- уважаван бизнесмен, за когото публична тайна е, че е сред основните благодетели на бургаската структура на БСП. През 2011 година той изнесе основната тежест във финансов план, очаква се същото да се случи и сега.

Може би в знак на благодарност му бе дадено възможно най-челно място в листата – петата позиция, която за непартиен член си е същински пробив. В друга ситуация Бенчев щеше да е спокоен. Позицията му е добра и гарантира още четири години в новия Общински съвет. Сега обаче положението е много по-различно.

Промененият Изборен кодекс допуска изключително лесно пренареждане на листата. За местни избори местата, на които партийните централи са наредили кандидатите изглеждат формални и със същия ефект имената можеше да бъдат спуснати по азбучен ред.

7 % от общинската избирателна квота ще са достатъчни за заработването на преференцията. За Бургас това са около 140 гласа. При положение, че има преференция в над 50 % от бюлетините и мястото на водача не е сигурно. Борбата ще е глас за глас и ще овълчи кандидатите. Повече от сигурно е, че ще има тотално пренареждане.

Безспорно в БСП ще бъде най-интересно.

Общинската конференция нареди на по-задни позиции сериозни фактори, за които е сигурно, че и от която и да е партия да се кандидатират, ще съберат достатъчно гласове,

за да влязат в следващия Общински съвет.

Йордан Георгиев например заема 13-ата позиция, но няма да му е никак трудно да събере не 140, а много повече гласове, за да заработи преференцията. Д-р Красимира Каракашева е на 7-мо място и може да се включи активно в битката. Очаква се и шестият Тодор Ненов, който бе сред най-дейните червени общински съветници, също да работи здраво за личната си кампания

Сериозна изненада, неприятна за водачите в челото, може да донесе и Женя Илиева, областен координатор на клуб „Русофили“. Тя заема 9-ата позиция, сестра е на Георги Тодоров, който на последните парламентарни избори бе в листата на БСП Бургас и с лекота събра над 500 преференции за собствената си кандидатура. Генезисът на семейството е свързан с лявата идея, широко познати са в Бургас, а и зад тях имат сериозен бизнес, което може да им помогне. Мнозина помнят, че бащата Тодор дълги години бе сред спонсорите на „Позитано 20“. 

На този етап никой не може да предвиди какви са способностите на шестимата кандидати от гражданската квота и тази на коалиционните партньори.

Бившият зам.-кмет на Йоан Костадинов Тодор Георгиев със сигурност ще размести листата на БСП. Големият въпрос е дали може да събере най-много преференции
Стига да поиска, Тодор Георгиев, който е 38-и в листата, може да стане общински съветник.

Той дори е изчислил и колко гласа му трябват за първата шестица – 350 преференции.

Георги Караилиев, също кандидат от гражданската квота, е друг от скритите фаворити за челото. Той е известен с изключително активната си гражданска позиция, защитник е на правата на хората в неравностойно положение, а и има сериозен бизнес – верига от аптеки в Бургас.

Засега десният Радослав Петков остава енигма и не е ясно дали присъствието му в листата е странна екзотика или може да събере гласове, които да го намесят в борбата за съветническо място.

При това положение всеки един от кандидатите на първите шест-седем места, колкото е план максимум за БСП, ще трябва да се постарае да запази мястото си.

Колкото и да е благ и добър да е, Чанко Мирчев със сигурност ще сдаде лесно втората позиция, нищо чудно след пренареждането да се озове след 10-ото място. И четвъртият Живко Господинов едва ли ще запази мястото си.

Йордан Георгиев(вляво) едва ли ще има проблеми да събере преференциални гласове. Областният лидер Николай Тишев(в средата) пък сериозно трябва да работи, за да запази първото си място, което не изглежда толкова сигурно


Сигурни сред първите шест изглеждат само Евгений Мосинов като кандидат-кмет и Николай Тишев, защото все пак е областен лидер. За последния тези избори също ще са тест за качествата му на политически лидер. Той досега не се е явявал пряко на вот и не е ясно дали и каква подкрепа има извън тесните партийни конференции.

Най-несигурният за мястото си обаче е Бенчо Бенчев, човекът от когото се очаква да изнесе финансовата тежест на кампанията. Някои ще кажат, че зад него са пенсионерите. Да, ама не. Пенсионерите се роят по-динамично от земеделците и е безкрайно непредсказуемо кои от тях ще подкрепят Бенчев.

При засилената битка ще му е нужно не просто да плати кампанията, а да събере и преференциални гласове. При това немалко. А Бенчев през последните четири години показа, че е успешен бизнесмен, но трудно се справя като политик. Опората, която има той в лицето на пенсионерите, също не е много сигурна.

В категории: Политика


19
Коментара по темата
19.
ЧЕРВЕН
13.09.2015 16:58:23
0
3
Ще има голямо пренареждане. но листата е пълна с чужди и боклуци. А точно тоя дудук Панайотов едва ли ще събере толкова преференции.Като отколешно протеже на Тишев (това му е най голямото постижение в партията и извън нея), ако не играе за гурото си, то и Тишев може да не бъде съветник поради недостатъчни преференции.
18.
Гошо
11.09.2015 21:00:25
0
3
Прави впечатление, че май бизнеса има реален шанс в преференциите...Честито на социалната партия...
17.
Енчо
11.09.2015 20:57:53
0
3
БСП-то да кажат какво смислено искат да правят за гражданите и града, ако имат съветници, а не само да се борят за избираеми места...
16.
Ина Милева
11.09.2015 01:20:24
3
7
Флагман, недейте да подценявате Тишев, а да надценявате Женя Илиева и разни други недоразумения като Ненов.
15.
Bollw
10.09.2015 23:15:47
0
3
E...j gero ne e prestypnik , toi e analnozavisim
14.
до Стайко
10.09.2015 23:13:26
3
6
Как изобщо вкара в таз хава тоз престъпник джуджето геро , да не би да участва в изборите ?
13.
С.Е.М.
10.09.2015 22:55:58
3
3
ПРЕКАЛЕНО ЕЛЕМЕНТАРНА И ПРОЗРАЧНА СТАТИЯ, ДОРИ И ЗА КАСАБОВА. И Я ПУСНАЛИ ОТ ИМЕТО НА ЧОВЕК, КОЙТО Е ОТСКОРО В БУРГАС И НЯМА ПРЕДСТАВА КАКВО Е БИЛО ПРЕЗ 2007, 2003 И 1999 ГОДИНА.
12.
*********
10.09.2015 22:54:33
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
*********
10.09.2015 22:39:28
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
BASTA na KUKITE, MUTRITE,KOMUNISTITE i DS PATRIOTI
10.09.2015 21:49:46
1
6
Zashto da sa im 6 opredelenite mesta i koi im gi e opredelil ???? Pone 10 coveka mogat da imat BSP, nali za tova sa tezi v grajdanskata kvota.Te pyrvo shte glasuvat za BSP,a sled tova i za svoeto mqsto s preferenciqta.

Drug e vyprosa, za kakvi obshtinski savetnici shte se borqt KATO NQMAT EDIN LEV za reklama na svoite licnosti i biznes kacestva. Cqlata BSP organizaciq e ostavena na milostinqta na B.BENCEV za negovite - 100 hilqdi leva. Ot koito trqbva, da se namesti TV reklama, Bilbordove, plakati,flaeri,radiostanciim pari na zastypnici pone 1000 coveka, nabludateli 100 coveka i red oshte razhodi !!!!

A spored preferenciite, zashto podcenqvate Bencev i sadrujnika mu Naiden Milkov ? Ta te samo ot seloto M.Rudnik sa si izkarali 500 glasa i otgore ......

No vyprosa za izberatelqt e drug - BASTA na KUKITE, MUTRITE,KOMUNISTITE i DS PATRIOTITE v upravlenieto na Obshtina Burgas.
9.
kircata
10.09.2015 21:21:18
3
5
Даам само дето пропуснахте Христо панайотов :)той ще е един от тези ,които ще поднесат изненада с преференцийте :) в момента има около 400 гласа
8.
бай Ставри
10.09.2015 20:56:29
6
6
Валенсиана, самия номер номер на бюлетината подсказва какъв ще е резултата. Тези хора са изчерпани вполитиката . Да пробват на къра, примерно
7.
*********
10.09.2015 20:54:02
3
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Valensiana
10.09.2015 20:45:43
11
6
Успех нa Йордaн Георгиев! Aз ще глaсувaм зa него с НОМЕР-13!!!!!!!!!Пич и мъжкaр.
5.
Valensiana
10.09.2015 20:45:42
11
8
Успех нa Йордaн Георгиев! Aз ще глaсувaм зa него с НОМЕР-13!!!!!!!!!Пич и мъжкaр.
4.
Valensiana
10.09.2015 20:45:41
11
9
Успех нa Йордaн Георгиев! Aз ще глaсувaм зa него с НОМЕР-13!!!!!!!!!Пич и мъжкaр.
3.
MITI4
10.09.2015 20:42:42
6
16
Бате Данчо е пич.
Бенчо - не може да се надскочи.
С тези купени свищовски дипломи не може да стигне далече.
2.
на бай Ставри авера
10.09.2015 20:38:25
3
8
А на пред последната един мушморок от класа!
1.
*********
10.09.2015 20:29:19
4
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори