×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Майка ридае вече 1 г: Камелия имаше мечти, но ми я върнаха в ковчег. Кой е виновен за потопа? (ВИДЕО)


Майка ридае вече 1 г: Камелия имаше мечти, но ми я върнаха в ковчег. Кой е виновен за потопа? (ВИДЕО)
Ганка Желязкова всеки ден посещава гроба на Камелия
10 Септември 2015, Четвъртък, 17:03 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът, видео: Радостина ГЕОРГИЕВА

Едва, когато аз отидох в полицията, започна разследването за смъртта на дъщеря ми, искам истината, каза Ганка Желязкова
Датата е 6-ти септември 2014 година. Малко след 01,00 часа през нощта обилните валежи причиняват потоп в Бургас. Река Отманлийска излиза от коритото си и залива пътя Бургас-Созопол. По това време оттам минават автомобили, които са отнесени от приливната вълна. В един от автомобилите е и младата бургазлийка Камелия Желязкова, заедно с трима свои приятели. По чудо и благодарение на спасителите тримата оцеляват, но Камелия остава там..завинаги на 21 години. Във водния ад загина и 69-годишната бургазлийка Недялка Толева.

Камелия няма да може да се дипломира като психолог и специалист по социална педагогика, нито ще може да помага на нуждаещи се деца, каквато е била мечтата й. Бъдещето й остава неизживяно. Вместо усмивки и гордост от постигнатите успехи, нейните родители оттук нататък ще изпитват огромна болка и празнота. Единствено десетките снимки по стените на семейното жилище и в албумите сгряват сърцето на почернената майка. Защото момичето й вече го няма, отнесено от водната стихия край парк Росенец.

Силната майка, погребала единственото си дете

Почернената майка Ганка Желязкова не поиска да застане пред нашата камера, тъй като тя не търси медийна известност. Единственото, което желае, е обществото да не забрави тази трагедия и да се предприемат мерки, за да няма повече нелепо загинали хора. Пред Флагман.Бг тя разказва покъртителната история, която почерни семейство Желязкови.

Връзката между нея и майка й е много силна. Освен родител, Ганка е и най-добра приятелка на Камелия, която споделя с нея всичко – преживявания, тъга, щастие... всички свои вълнения като млад, амбициозен и пълен с мечти човек.

Трагичната вест за смъртта на момичето идва при Ганка часове след инцидента. Малко след 06,00 часа сутринта на 6-ти септември приятелката Мартина, която била в колата с Камелия, пристига в дома на Желязкови, за да съобщи, че момичето им е в неизвестност.

Майката и бащата веднага тръгват на място, за да се включат в акцията по издирване. Нито за минута не допускат, че ще я открият мъртва, надеждата им умира последна. Те са убедени, че дъщеря им ги чака някъде в гористата местност за помощ и ще бъде спасена.

Около 08,00 часа сутринта започва издирването. В него се включват и приятели на Камелия. Няколко часа след това откриват тялото на нелепо загиналата в дерето край спортната площадка на парк „Росенец“. С това животът на семейството се преобръща. Бащата на Камелия не издържа при вида на мъртвата си дъщеря и буквално се срива на земята. Майката Ганка едва се крепи, но трябва да бъде и емоционална подкрепа на съпруга си. Дошлата на място линейка оказва и първа помощ на родителите, за да могат да се съвземат от шока.

„Аз съм силната майка на силното момиче! Боря се заради нея, защото знам, че тя това иска. Чувствата ги изливам на хартия, пиша стихове, спомени, описвам най-емоционалните ни моменти. Те бушуват в мен. Пиша неща, които са в сърцето ми. Това ми помага да си излея душата“, казва със сълзи на очи Ганка /ВИЖ ПОДРОБНОСТИ ВЪВ ВИДЕОМАТЕРИАЛА/ и после признава: 

„От момента на трагедията до сега никой от нашите управници не се е свързал мен. И искам да питам – когато послучай годишнината от потопа на Ченгене скеле се раздаваше курбан, някой спомни ли си за момичето, което загина? Някой сети ли се, че в този момент близките страдат? Защо нямаше никой да преклони глава пред плочата на моето дете, да постави едно цвете?“. Тя осъзнава, че въпросите й са риторични, но все пак иска да намери обяснение, отговор.

Разследването

Разследването е започнало чак 6 месеца след трагедията,  разказва майката. Процедурата се задвижила едва, след като тя отишла в следствието със съпруга си, за да разбере дали се работи по него.

„Съвсем отговорно заявявам - започна работа по разследването, когато аз се появих в следствието. Попитах следователя Велчо Велков какво са свършили до момента и защо ние не сме уведомени и потърсени до момента. Попитах защо децата, които оцеляха и са преки свидетели на инцидента, също не са потърсени. Отговорът, който получих, не ме удовлетвори. Но тогава започна разследването, започнаха разпити, включително и на мен. Едва тогава бяха разпитани и приятелите й от колата. До момента няма официално заключение.

Пред Флагман.Бг Велков обясни, че се чакат резултатите от тройната експертиза, която трябва да установи има ли виновни за водната стихия, погубила два човешки живота. Очаква се те да бъдат готови в началото на октомври. Едва тогава ще стане ясно каква е причината за приливната вълна.

Майката е убедена, че официално виновни няма да бъдат открити.

„Аз не съм специалист и не обвинявам никого. Аз съм една майка, която погреба детето си. Не мисля, че ще има виновни по документи, но може би пред собствената си съвест – да!“, добави тя.


Камелия – от палаво и непокорно дете до стойностен човек, намерил своя път с професията си


Изключително лъчезарен човек – така я описват приятелите на Камелия. Тя винаги била в центъра на вниманието, където и да е. Привличала хората с позитивизма си. Освен това била и много напориста – винаги следвала мечтите си, независимо какво ще й коства това.

„Камелия беше доста своенравно дете, отстояваща своите позиции, в същото време тя беше един прекрасен човек. Изграждаше се с времето, преминавайки през различни етапи от своя живот – от палавото и непокорно дете, през бунтара тийнейджър, докато стигна до един стойностен човек и намери своя път със своята професия.

Камелия е била студентка във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методой“, специалност „Социална педагогика и психология. И тя както всеки млад човек имала своите мечти и планове за бъдещето.


Последният подарък на Камелия за майка й по случай 8-ми март

„Искаше да бъде човекът, който да бъде в помощ на нуждаещите се деца. Доброволно работеше в един център за деца с увреждания. След смъртта й те получиха нейни вещи като подарък от нея. Аз осъществих тази инициатива, защото бях сигурна, че ще бъде удовлетворена от своята постъпка“, разказва почернената майка, гледайки снимките на дъщеря си – спомените, които са останали след нея. Тя е направила албум след смъртта й, на който са залепени фотоси от най-силните и забавни моменти на Камелия.


Навсякъде в апартамента има спомени от Камелия

В стаята й пък се е настанил котаракът й Томас. От една година той е тъжен, търси навсякъде стопанката си, чака я да се върне. В деня на погребението той е застанал на прага на стаята й и плачел.


Котаракът на Камелия е постоянно в нейната стая

„За първи път видях животно да плаче със сълзи. Винаги са ми разказвали подобни истории, но никога не съм си мислила, че е вярно. Видях го с очите си – той тъгуваше за нея, плачеше“, добави емоционалната майка.


Изключително емоционален текст, който Камелия написала за майка си месеци преди трагедията


Сега Камелия е във вечен покой. От Общината са предоставили парцел във ВИП местата на гробищата в Бургас. Мястото, където тя спи вечния си сън, е потопено с  цветя и свещи. До него майката на Камелия е засадила и цветето с нейното име, което й е било любимото.
На гроба й е изписано част от стихотворението, написано специално за нея от Дейзи Патън – българка от Стара Загора, която от години живее в Южна Африка. Историята за нелепата смърт на Камелия докоснала сърцето на поетесата, която загубила сина си по нелеп начин.

Година по-късно трагедията е забравена от обществото, но не и от близките, които всеки ден отиват до гроба на младото момиче, за да оставят цвете, да запалят свещичка и да се молят за нея.



В категории: Лична драма


Автор
9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Do 3
11.09.2015 12:49:23
3
1
Qko prosta kurva si! Zaradi takiwa maloumni mladi kopeldaci i kopeldachki kato tebe, bydeshteto na БЪЛГАРИЯ e zagubeno. Dano da puknesh zaesno a cqloto si kirlivo semeistvo, shibana maloumna kurvo!
8.
анонимен
11.09.2015 11:27:17
0
8
Много прост народ, ей! Тези, които обвиняват децата, че са тръгнали на път, си нямат представа за какво иде реч! Определено нямат! Та питам сега... кой е виновен? Виновни са децата, защото са тръгнали да се забавляват ли или онези, които не са си свършили работата, като да почистят деретата, затворят пътя и т.н. и т.н. Едва ли така щяхте да говорите, ако Ваши близки бяха на мястото на загиналата Камелия. АМАН от хейтъри!!!!!!!
7.
ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР Вашето име:
10.09.2015 20:24:58
1
13
До 5 информиран ли си или просто говориш за да не заспиш.Да дава пари,на тези който не можаха да я спасят.Кви пари кви пет лева,Камелия е можело да бъде спасена.Почивай в мир Ками ти не си забравена.
6.
една душа
10.09.2015 20:13:01
1
21
Тъпунгери злобни. Вие вместо да проявите съчувствие, те тръгнали да търсьт под вола теле...
Млъкнете! Мислите ли, че тези родители не са си помислили всичко това!
Млъкнете и помислете!Толкова много болка и сълзи има в тази статия...Това не е сензация, това е тихо крещене, мълчалив болезнен вик на една потънала в скръб МАЙКА!
5.
йстория
10.09.2015 19:27:07
7
11
Шшш, съди общината!!!! Бъди първата. Защити се! Ако спечелиш пари ги дай обратно за да купим апаратура за пожарникарите и полицаите! накажи виновните!
4.
....
10.09.2015 19:15:26
8
4
Много млади хора загиват нелепо всеки ден! И цяла България плаче че губим! Но протете ми, не търсете вината в друг!
3.
....
10.09.2015 19:12:38
12
11
Съболезнования на роднини! Вината не е в управниците нито във хората аз съм на годините на това момиче! Аз не съм от Бургас но живея и пътувам по този път всеки ден! И точно на тази дата аз трябваше да пътувам през деня но не тръгнах защото знам че като вали в този район обилно не само пътя се наводнява! Извинявам се но жертвите на потопа са виновни какво правят в 1 часа през ноща в дъжда там на пътя и са тръгнали! Не искам да виня никой! Мир на праха й! Но трябва да има в училищата часове по логика! Защото не държавата и управниците са виновни а ние самите!
2.
една душа
10.09.2015 19:11:26
0
17
Колко мъка, колко любов,
Колко жесток е тоз епизод...
Майка мила за рожба скърби,
Не рожба, а животът си и ти...
Ах, съдба- болезнена, злокобна
Тъй тежка и трудна си ти.
Камелия – мила и млада,
Тъй хубава си ти!
Кажи ни на нас как е в рая,
А може би наоколо си ти...
Нека мир да има в душата ти,
и милата ти майчица да се утеши...
Но как? Как е възможно, тази болка да намери покой?!
Утеха няма, има дни, в които всеки ден- всеки върви...
Но аз вярвам, знам, знам, че ти от човек в ангел се превъплъти,
Просто трудно е да повярвам, че твоята мисия
Е да помагаш на простосмъртните души...
Силни прегръдки на Гането!!!
1.
Noname
10.09.2015 18:38:16
14
7
Може би американците са виновни, че използват харп.Може би църквата е виновна, че не се е молила достатъчно на бог. А може би малоумника "шофьор " просто е трябвало да спре и да изчака да мине бедствието
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори