×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стефан Диомов заключва поет да напише текста на “Ах, морето”


Стефан Диомов заключва поет да напише текста на “Ах, морето”
Маестро Стефан Диомов на юбилейния си концерт в Бургас
23 Август 2015, Неделя, 12:21 ч.
Източник: 24часа, снимки: 24 часа

Създателят на “Тоника” има над 500 песни, обиколил е с фотоапарат 56 страни и е сменил 8 велосипеда
Той държи ключа на Бургас и всеки ден минава с колелото по ул. “Богориди” на път за центъра. Хората са свикнали с него като част от пейзажа на града. Но не бургаският ключ, а онзи ключ сол от петолинието му е отворил душите на хората. За народа той е най-добрата част от българската песен. Кой не знае за Стефан Диомов и кой не е пял песни от него!

Това лято маестрото навърши 70 години и с приятели направиха мегаспектакъл с 60 изпълнители на сцената, кукли и кукловоди, клоуни. И с 30 песни на Диомов. Те са капка в морето от творчеството на композитора, но достатъчни да разплачат хората.

На 2 август бе първият концерт в Бургас, на 13 август - във Варна. И на двата концерта има правостоящи. На 9 септември старозагорци ще се стекат в Летния театър. И никаква ирония няма в съвета да си носят кърпички, защото песните на Диомов ще завъртят спомените им като на виенско колело. После следват Пловдив, Русе, а напролет спектакълът ще спре и в НДК в София. Озаглавен е “Хайде заедно” сякаш като награда за човека, който даде на България над 500 песни, а конкретно на “Тоника” над 200. Той е щастлив, че събра всички. “Посланието “Хайде заедно” стигна до хората. Имаше много песни и много приятелства. Беше прочувствено. Отдавна не бях събирал толкова приятели на сцената - “Тоника СВ”, Ваня Костова, Тони Димитрова, “Петте сезона”, казва Диомов.

Той навлиза в музиката, като преподава китара и акордеон, а после става художествен ръководител на ансамбъла на ГУСВ.

През 1972 г. създава вокален квартет към оркестър “Тоника” в Културния дом на транспортните работници в Бургас. Оттам тръгва пътят на възходи и падения, обиди и прошки, раздели и нови събирания.

С “Тоника” започва репетиции в изоставен вагон на гарата

в Бургас, за да стигнат до национален ефир и милиони почитатели у нас и в чужбина. “Поканих Гого и Ева за солисти, те се залюбиха и им станах кум”, спомня си Диомов.

“Балада” е първата му авторска песен, с която “Тоника” печели Младежкия конкурс за забавна песен през 1974 г. Песни на Диомов печелят и Младежкия конкурс за забавна песен и Бургаския фестивал. Възходът е тотален. До Виетнам.

След изтощително турне в СССР “Тоника” веднага е командирована да пее във Виетнам. При полета се изгубва куфарът на Ева и тя пристига без дрехи. Гого и Ева протестират срещу мизерията и прекарват нощта на пейка. Да протестираш в социстрана, е все едно да изнасяш революция. ЦК на БКП разформирова “Тоника” и унищожава записите в радиото и телевизията.

Трудът на Диомов от 1971 г. насам рухва. През 1980 г. той убеждав ГУСВ за нов състав. Обявен е национален конкурс, а на кастинга се явяват над 300 певци. В новата “Тоника СВ Ваня Костова има глас на солист и пее повечето парчета, което настройва останалите. През 1986 г. те отиват при началника на Строителни войски Борислав Йотов с 4 молби за напускане. Уволняват Ваня, за да запазят групата. След певицата напуска и Диомов. От 1986 до 1991 г. ръководи група “Магистрали” към Транспортни войски. През 1992 г. държавата закрива всички ансамбли и Диомов остава без работа. Кани го да се върне в Бургас кметът Продан Проданов.

С Гого и Ева си прощават и събират групата. Две години по-късно цялата “Фамилия Тоника” обира овациите с два концерта, а песента му “Здравей, как си, приятелю” печели годишната класация на програма “Хоризонт” за 1995 г. През 1996-а Диомов става директор на възродения конкурс “Бургас и морето”. И пак раздори с “Тоника”. Той иска мир, те отговарят с шумни скандали.

Днес всичко е забравено. За кой ли път! Композиторът не иска да се връща към кошмарните спомени, мечтае приятелството да остане завинаги и е въодушевен, че на юбилея му са всички.

Мнозина смятат Диомов и за автор и на хита “Ах, морето”. Не е, но има голям принос за нея. Тогава е шеф на конкурса “Бургас и морето” и песента трябва да се направи бързо, за да се яви на конкурса. “Виждах я как с всяка думичка става все по-запеваема, трябваше да се допише само един куплет. И

заключихме в студиото текстописеца Иван Ненков да не избяга, а да допише песента

С автора на музиката Стефан Маринов отидохме да пием бира. И го забравихме, седял и писал 2-3 часа. “Ах, морето” взе трета награда и бе суперизненада непознато момиче от Бургас като Тони Димитрова да вземе въобще награда. А после стана хит.

Пак с Иван Ненков решават да направят три песни за няколко дни и отиват на остров Св. Анастасия. “Иван е дълъг и пишеше текстовете скрит под слънчев чадър. Но бе трудно да се побере под сянката и краката му от колената надолу така изгоряха, че после трябваше да търсим лекарска помощ. Така се правеше песен - забравяш всичко друго и потъваш в дебрите на мелодията.”

През 1996 г. Диомов написва “Сезони”. Тони Димитрова я чува и му я иска, а той не я дава: “Написал съм я за “Тоника”. 10 години по-късно тя я изпява прочувствено и “Сезони” става “нейна”. Тогава тя му казва: “Г-н Диомов, Господ каил не става, толкова плаках за тази песен, че той ми я даде”

Днес 70-годишният юбиляр по-леко върти педалите на колелото, защото му е леко на душата: “Сега съм в приятелски отношения с “Тоника”, всичко друго съм загърбил” От тежки думи към него чак се бе поболял - получава аритмия, вдига кръвното. И най-неочаквано оздравява с диета, а не от таблетки. “Започнах да се храня само с плодове и зеленчуци, загърбих хляба, пърженото, месата. Успокоих нервите и свалих трайно 12 кг. Тази салатена диета я препоръчвам на всички, които имат проблеми със здравето. Мъдра приказка казва: “Ако искаш да имаш нормално тегло, превърни глада в свой приятел.”

Стефан Диомов е превърнал и велосипеда в свой приятел. “Всеки ден съм с колелото. В Бургас знам всички пътечки и велосипедни алеи. Любимият ми маршрут е по ул. “Богориди" към центъра.” Колелото му сега е “Пежо” и се чуди, че още го има. Преди него са му откраднали 7. Шегува се, че благодарение на него в Бургас има 7 велосипеда повече.

Обича да пътешества. С фотоапарат обикаля 56 държави

Миналата година отива до водопадите Игуасу на границата между Аржентина и Бразилия и прави първата си фотоизложба в Бургас. В Централния парк на Кейптаун, ЮАР, обаче става сакатлък - забравя в тоалетната фотоапарата и чантичката с международния паспорт, парите, самолетните билети. Усеща се, че никона го няма, чак когато иска да щракне красив обект. Връща се на бегом и открива всичко, където го е оставил. Тази година снима Гранд Каньона на река Колорадо в Невада.

От Германия, Италия и Македония са искали разрешение за песните на Диомов, но най-голямият певец от чужбина е Филип Киркоров, който нарежда на 4-о място “Обич” (под името “Остров”) в прочутия му албум, който излиза в милионен тираж.

“Песните си пиша трудно. Получавам някаква телеграма - едно мимолетно хрумване, което трябва да уловиш, да запишеш с ноти и то да остане. Обикновено повечето ми хрумки отиват в кошчето”, казва композиторът. Негов любим певец е покойният Пламен Ставрев, който си отива твърде рано. Смята за най-великия Нат Кинг Кол.

“Страстта към създаването на групи не ме оставя - “Тоника”, “Тоника СВ”, “Горещ пясък”, “Фамилия Тоника” и “Петте сезона”. Направих и любопитен дует - песента “Време е за чаша вино” изпяха Тони Димитрова, Ваня Костова и групата “Петте сезона”. Получи се прекрасно. А публиката, изпълнила до краен предел концертите, даде да разбера, че дългогодишният ми труд не е бил напразно. Поклон пред нея”, казва маестро Диомов.

В категории: Животът


3
Коментара
Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 1
3
Коментара по темата
3.
..
24.08.2015 10:30:35
0
2
Долна комуняга
2.
Рейса
23.08.2015 12:24:45
0
4
Флагман пишете всяка седмица за някой известен Бургазлия, даже ако искате си направете една рубрика, защото повечето които четат тук не знаят и 10 известни и малко известни Бургазлии...
1.
петър
23.08.2015 09:48:22
1
14
Диомов е музикална легенда за Бургас, но жива легенда! Да си жив и здрав още дълги години и никога да не те напуска вдъхновението, Диомов! И твоите песни все ще се пеят... :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори