×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Била”, “Лидъл" и “Кауфланд” всеки месец изнасят от България 700 млн. евро и не плащат данъци у нас!


„Била”, “Лидъл" и “Кауфланд” всеки месец изнасят от България 700 млн. евро и не плащат данъци у нас!
Всеки ден десетки хиляди българи подаравят пари на монополистите, примамвани от съмнителни промоции
11 Август 2015, Вторник, 21:26 ч.

Веригите продават стоки с по-ниско качество в България, лъжат с цени и промоции, поставили са колене родните производители 

„Била”, “Лидъл”, “Карфур” – гигантите не инвестират почти нищо в България. Всеки месец изнасят от страната ни до 700 млн. евро. Цените им в България много по-често са по-високи от тези в Германия, Испания, Австрия или Италия, а в България се внасят нискокачествени стоки, които се преопаковат извън страната, като им се поставя по-дълъг срок на годност от реалния. Българският производител трябва да плати между 30 и 40 вида такси за всеки един артикул поотделно на чуждестранните търговци: от т.нар. входна такса, през бонуси, отстъпки и дори подаръци, които трябва да се правят на търговеца, споделят от freeallabc.wordpress.com

Само за отварянето на обект като „Била”, „Лидъл”, „Карфур” или „Кауфланд” в дадено населено място българските търговци са задължени да направят между 8 и 10 на сто отстъпка по фактура и стока, която може да стигне количества от пет тона.

„В „Била” можете да намерите всичко на изключителна цена”. „Карфур” ви очаква със своите специални коледни намаления”, „Седмица на големите отстъпки в „Кауфланд”. Сигурно сте се наслушали на подобни рекламни съобщения тези дни. Освен това със задоволство сте забелязали, че поне една, а най-често цели три големи търговски вериги са отворили врати в центъра на вашия град, така че да пазарувате удобно, без да е необходимо да палите колата и да губите време в задръствания и обиколки в покрайнините.

Преди 12 г. откриването на „Била” в София бе събитие от национално значение. То бе знак, че в България вече влизат големи чужди инвеститори и страната се отваря за Европа. Досега от тази верига са открити 88 обекта, а името й означава „евтин магазин”. Конкуренцията не закъсня, появиха се „Кауфланд”, „Карфур” и „Лидъл”, които много бързо покриха територията на страната и както вече казахме, превзеха центровете на големите и малки български градове.

Всичко това изглежда много хубаво, но само на пръв поглед.

И не само защото веригите са измислени така, че да влизаш за едно, а да излизаш с три неща или пък защото цените им в България много по-често са по-високи от тези в Германия, Испания, Австрия или Италия.

Оказва се, че известните марки експлоатират безскрупулно българските производители, не инвестират почти нищо в България, нямат дори влогове в банки у нас и плащат минимални данъци, защото много често отчитат загуби. Това не им пречи да изнасят от България огромни суми. Според неофициална информация големите търговски вериги изнасят от страната между 500 и 700 млн. лева месечно, които депозират в банки извън територията на страната. Навлизането им в центровете на големите градове пък унищожи малките квартални магазини за хранителни стоки и дрогерия, които бяха средство за препитание на десетки хиляди българи, а и много често по-удобни и уютни за пазаруване обекти.

Най-убийствено обаче се оказа влиянието им върху българските производители, които бяха оставени без избор и принудени насила да се съобразяват с търговския монопол на „Била”, „Лидъл”, „Карфур” и „Кауфланд”.

Освен това се оказа, че чуждите търговци не вземат стоки, които не им носят брутна печалба от 40-50 на сто, което рязко стеснява кръга от качествен асортимент. Всички големи вериги се разплащат 30 дни след като фактурата е заведена в тяхната система. Много често те натискат доставчиците да дават фактури на ръка, които биват вкарвани в системата с два-три дни закъснение. Това акумулира за гигантите огромни средства от лихви по депозити, които са в банки извън България.

От своя страна пък производителят трябва веднага да се разплаща със своите доставчици, което много често кара хората да вземат кредити с големи лихви. Освен това се случва често търговците да акумулират наведнъж и без предупреждение сумата, която си удържат от различни бонуси, и в деня на разплащането сметките на производителя да не излязат с няколко хиляди лева, без той да е подготвен за това. Договорите са направени така, че всички загуби да са за сметка на българския доставчик, а огромните печалби – за чуждестранния търговец. Ако някой не достави в „Кауфланд” или „Карфур” заявеното количество стоки, плаща глоба. Ако веригата обаче не ги продаде, загубите си остават изцяло за сметка на производителя, а парите му се удържат автоматично от следващата фактура.

През 2010 г. всички големи търговски вериги отчитат спад на потреблението от цели 32 на сто. Това обаче не им пречи в търговските споразумения за 2012 г. да поискат 5 на сто отстъпка от всички български производители. Огромен шок предизвиква и непредвиденото, но чувствително повишаване на цените на различните суровини, стигащо понякога до рекордните 60 на сто. Това, разбира се, оскъпява крайния продукт. Например даден производител на месо трябва да плати веднага на своите доставчици увеличението на дадена суровина заради по-скъпия ток, бензин или нещо друго, но веригата, която продава стоката му, увеличава цената само след едномесечно предизвестие.

Така рентабилността на българските производители, които са принудени да продават стоките си през „Била”, „Кауфланд”, „Лидъл” и „Карфур”, достига скромните 3 до 5 на сто рентабилност, което е оцеляване с по-голям риск от потъване, но с почти никакъв шанс за развитие, разширяване на бизнеса и перспективи в бъдеще.

В „Лидъл” 80 на сто от стоките са чуждестранни

Огромен проблем е, че все по-малко български стоки се продават в големите магазини. В „Лидъл” например артикулите, произведени в България, са едва 20 на сто, а много от вносните стоки са със съмнително качество, има дори и преопаковани, с неизвестен или подправен срок на годност, а разликата между качеството на асортиментите между „Лидъл – България” и „Лидъл – Германия” е очевидно.

И дума не става за износ на български стоки в други европейски страни, което би било най-логичното нещо за международни гиганти като споменатите марки.

Кой е виновен? Всъщност виновници има и те се намират по върховете на държавата и съответните администрации и институции. Работата е там, че държавата не дава равен старт на участниците в тази игра, а недалновидната политика на родните управници от всички правителства досега позволява на чуждите търговци да злоупотребяват както намерят за добре с българските производители.

Неслучайна е приказката, че не е луд онзи, който яде зелника, а онзи, който му го дава. У нас споменатите големи търговски вериги минават за големи чуждестранни инвеститори и се ползват с изключителни преференции, някои от тях дори са освобождавани за известно време от данъци, а държавата не е направила и минимални усилия, за да защити интересите на българските производители и търговци.

Работата е там, че нито „Била”, нито „Лидъл”, нито „Карфур” или „Кауфланд” са големи инвеститори. Те не са вложили значителни средства, за да започнат бизнес у нас, персоналът, който работи за тях, е значително малък, така че не може да се говори за висока работна заетост, а както вече казахме, всичките им печалби се изнасят извън страната.

Това, както казахме, остави без поминък много хора, притежатели на малки и средни магазини, чийто бизнес най-често е семеен.

За сравнение в Полша е забранено големите вериги да имат магазини в центъра на столицата или останалите градове, за да се насърчават местните търговци. Гигантите имат разрешение да търгуват само в покрайнините, на околовръстните шосета или малко извън съответното населено място.

Още по-добър е примерът на Словения. Тамошните политици са постъпили по-разумно от нашите и са пуснали споменатите марки, при условие че ще продават 5 на сто словенски стоки във всичките си европейски вериги.

Тук държавата е абдикирала от задълженията си и не се намира дори един-единствен политик, който да защити собствените ни интереси.

Защото ударът по производителите неизменно ще се разпростре и върху потребителите, а в края на краищата нито едните, нито другите ще могат да се възползват от отварянето на България към света, от който засега успяваме да вземаме само най-лошото. Оставаме обаче слепи и глухи за доброто и големите шансове за развитие, които сами пропиляваме.

Защо не закрият „Била“, като е на загуба? Компанията, която не плаща данъци, обяви, че от 3 години няма печалба!

Големите вериги не плащат данъци, докато българските доставчици, преди да фалират, плащат данък печалба! Звучи невероятно, но е факт: от три години търговската верига „Била“ в България работи на загуба. Поне така пише в официалните отчети на компанията, публикувани в търговския регистър.

Не е ясно защо този изключително благороден жест на чуждите инвеститори е убягнал и останал незабелязан за широката българска публика. Всеки ден гигантът обявява невероятни намаления и промоции, а от отчетите му личи, че работи безкористно за благото на българския народ. И така цели три години.
Разбира се, че в случая става дума за счетоводни шашми, които прикриват огромните печалби на веригата, за да не плаща данъци.

Засега обаче нито той, нито държавата предприема нещо, за да спаси българските производители от унищожението, на което са подложени от големите търговски вериги като „Била“, „Лидъл“, „Кауфланд“, „Карфур“, „Метро“ и останалите.

На всичкото отгоре всички тези големи компании се водят за чуждестранни инвеститори клас А, което означава, че държавата им оказва всякаква административна и логистична подкрепа.

Например, за да открият „Метро“ или „Била“, „Кауфланд“ и „Карфур“, „Лидъл“, „Бриколаж“ и „Практикер“ свои обекти в различни населени места на територията на България, се свиква специална Междуведомствена комисия, която да придвижва различните разрешения и документи в максимално кратък срок, нещо, което за български предприемач или търговец би отнело две години, за тези гиганти отнема няколко седмици.

Защо това се прави, не е ясно, тъй като въпросните вериги не са никакви инвеститори. Те наемат помещения или земя под наем, не влагат кой знае какви средства. Средствата ги влагат българските доставчици под формата на такси нов магазин от групата, за да започнат бизнеса, а както писах по-горе, не плащат и данъци.

Друг интересен факт, който излезе от търговския регистър, е, че повечето от изпълнителните директори и главни мениджъри на тези фирми са българи с двойно гражданство. Някои от тях са граждани на България и на Австрия, на България и Германия или на други страни от Европейския съюз, което освен врата за бягство от отговорност в даден момент е много силен мотив за въпросните мениджъри да изпълняват безпрекословно корпоративната политика.

Почти никой от представителите на българските производители все още не желае да говори открито за тези проблеми обаче, защото не усеща подкрепата на властта и правосъдието. Вече има случаи на фалирали бизнесмени, които са си позволили да се опълчат на безумните условия, а веригите просто са ги изхвърлили от мрежите./scena.bg

В категории: Бизнес


39
Коментара
Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
39
Коментара по темата
39.
Gghhjj
17.11.2021 22:02:20
1
1
То затова е конкуренцията аз намирам различни продукти на различни места не пазаря само от големите вериги
Например някой продукти например някой прахове са на по висока цена в Кауфланд
В малките магазини тези прахове са на по ниска цена
Салфетките в калфланд са на по висока цена и асортимента им през последните години е по малък
В Кауфланд не предлагат кислол
38.
Гхйййййййй
17.11.2021 21:53:43
0
1
Да така ние сме един пазар
Но данъци не влизат в българската хазна
Затова на повечето вериги в България нехранителни и хранителни не трябва да ги хвалим и да им се радват
То затова се нарича конкуренция
Не всичко можеш да намериш в големите вериги
37.
минаващ
05.11.2019 13:33:52
0
4
Така е. В момента има "промоция" на контролер за акумулатор, цената му е 59,90 лв. В тази минута съм в Лидл Слатина в Румъния, където същия контролер е на цена 99.99 леи или точно 40 лева наши пари. А тези, които плюят автора на материала да оставят на мама и тате за седмица животните на село и да отидат в Румъния. Обещавам им и много други изненади за едни и същи стоки.
36.
до 11
17.08.2015 10:38:16
3
1
ами недей да ходиш там , като не ти харесва. купувай си салам кучешка радост от кварталната будка, и турски гащи от сергията отсреща, ако искаш. всеки търговец продава това което иска.явно има и клиенти, които купуват. ако си тръгнат, служителите ще останат на улицата или ще бачкат за някоя мутра - много хубава перспективапреди да навлязат веригите, какви магазини имаше? тенекиени от соца! .....това ли искаш? е га ти евтиния популизъм..... ядосах се с такива простотии!!!!
35.
az
17.08.2015 10:31:02
3
0
подкрепям 54, 53 и други подобни мнения. това е поръчково тормозене на веригите. ако клиентите не им харесва -да ходят в други магазини. нали това е смисълът на конкуренцията. поне в сферата на хранителниет стоки има такава...а производителите - да продават на магазините, които не са чуждестранни - вериги или магазинчета или да проявят интелигентност и да си намерят алтернативни възможноти. да не говорим пък, че БГ производителите саимат много добро качество в началото, а когато разберат вече че имат позиции се успокояват и развалят качеството... (важно уточнение в моето мнение - не се отнася за всички БГ производители). тук водата я мътят няколко по- големи производители които използват малките за параван.
34.
BGGlupak
16.08.2015 17:29:00
4
1
Чудно ми е ако цитираните вериги се изнесат от България, какъв ще го лапаме? Ще ядем турски боклуци и ще викаме машала и аферим. Българина угода няма, прост народ, слаба държава! И как се изнасят 700 мил. Евро, някой задава ли си въпроса. Да еба платената ти журналистика и статия. Повръща ми се от помия и платени драскачи.
33.
Оня
12.08.2015 18:31:49
1
5
10-ти,за твое голямо разочарование не съм такъв,какъвто ти се иска.И недей да изкривяваш нещата и да намесваш твои лични проблеми.Аз коментирам статията като невярна и популистка и давам пример за това.
Отделно снабдителите никой не ги бие насила да продължават да търговските си взаимотношения с тези вериги след като не са коректни,а също така никой не ги е спрял да направят свои собствени тържища/магазини,където да си предлагат стоката и ако не могат по сами,то да се обединят няколко,защото тези магазини не нищо друго освен един вид пазар,на който прекупвач предлага разнообразие от стоки.
32.
гандура
12.08.2015 18:14:46
1
4
Кой пита "Къде е държавата"?.Такова животно у нас нема. Това което е останало се нарича- колониална администрация. Президента е -губернатор на ЕС,а министър председателя е - Управител. Робите чакат - кърджалиите, Гарибалди, Раковски ,Левски ,цар государ, ....
31.
Боби
12.08.2015 16:34:39
3
6
Ми кажете коя е Българската верига, да пазарим от нея? Защо за 25г. я няма никаква? Или да се върнем по гаражчетата да пазарим? Айде у лево....
30.
1111
12.08.2015 15:40:13
0
7
МОЖЕ И ДА Е ТАКА,НО СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ЛУКОЙЛ,ДАЖЕ ТАМ Е ДОСТА ПО-СОЛИДНО ИЗНАСЯНЕТО И ЗАМЪРСЯВАНЕТО СЪЩО ДА НЕ ЗАБРАВЯ!!!!
29.
do 27
12.08.2015 15:32:27
0
2
Po standart imah predvid pokupatelnite sposobnost na naselenieto a da znae ovek tova ne mu e nujno koi znae kakva literatura A za6to ima razlika v standartite e ikonomi4eska tema za kojato sas sigurnost sam 4el povee ot teb
28.
То бива ама...
12.08.2015 15:18:41
4
5
Все съм чел некомпетентни статии, но днес с тази статия определено задминахте и най-големите ми очаквания.Журналиста който го е писал ако има и капка срам трябва да си скъса дипломата и да смени професията.
27.
До 26.
12.08.2015 15:05:12
2
3
Айде да се научиш да пишеш първо и тогава обсъждай стандартите. А ако започнеш и да четеш, някой ден ще имаш шанс да попаднеш на литература която да ти помогне да разбереш, защо има разлика в стандартите.
26.
a
12.08.2015 14:29:31
2
6
Ne e verno che Lidl v Avstria a o6te po malko v Italia e po evtin nito che v Germania i kadeto i da bilo drugade stokata e po kachestvena ima standarti v ESkoito se spazvat striktno v Bruksel ima otdel ot blizo trista choveka koito sledjat za tova Istina e obache che tezi magazini biha mogli da svaljat malko zenite predvid standarta na vseka strana
25.
д
12.08.2015 12:06:45
1
8
Май нещо гореизброените не изкат да ви плащат за реклама, докато не разкриете истинските собственици на Флагман.
24.
Истината
12.08.2015 12:04:41
0
8
Монополист е само държавата защото няма друга такава, тя е само една която да се конкурира да краде пари от фондове и хора. частните бизнеси не са монополисти, всеки може да влезе и да се конкурира. Но никой не мпже да се конкурира със тъпотията на държавата или да направи държава в държавата.
23.
ффф
12.08.2015 11:37:10
4
11
Още такива статии пишеше Карл Маркс, умря беден, ходеше некъпан, прочетоха го Руснаците и Германците и си провалиха историята.....социализма е болест на слабите които дискриминират тези които рискуват, работят и инвестират.
22.
*********
12.08.2015 11:31:35
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
Меца
12.08.2015 11:28:29
0
6
Колко данъци плаща Кмета и от къде взима заплата?
Колко данъци плащат счетоводните къщи и защо повечето дори нямат табели за да не ги проучат данъчните!!!!!
Колко данък би искал от Добалд Трумп ако дойде и безплатно те учи на инвестиции, и ти плаща заплата. Би ли го поканил? Или би го удариш със данък веднага да го изгониш?
20.
явор
12.08.2015 11:24:28
7
8
Глупости и лъжи, явно пак платени статии от АТАКА и руското посолство.
Защо не пишете още една статия за циците на Цецка фолк певицитс или за задната прашка.
Изглежда журналиста там превключа от АТАКА на секс и обратно.
19.
уж
12.08.2015 10:52:52
10
9
Мисля че е достатъчно че плащат и тренират хората и купуват от българските производители.
като не ги харесвате, пазарувайте във Българските насрани вериги дето всичко е менте.
Ако Била крадеше просто нямаше да съществува в Европа.
Явно Флагман пак върти статии на АТАКА без минимална подготовка.
18.
Явор
12.08.2015 10:49:17
3
7
надали Флагман плаща данъци.
Все играе че е на загуба.....
Може да проверим....
Ние е крупен инвеститор така или иначе.
Монопол е на новините които излизат от полицията.
Лоша работа.
И калво става като почнем да сочим пръсти?
Пръст в гъза.
17.
ебал съм ти руснаците кухи
12.08.2015 10:47:23
3
17
Защо не пишете за Лукойл и Газпром? Те не плащат данъци. Между другото дали Флагман плаща данъци?

Те продават на тройна цена петрола тук в сравнение със Англия.
16.
Жорж Български
12.08.2015 10:43:21
14
12
Не плащали данъци, глупости.
да не би дядото дето продава домати да плаща?
Да не ония със замъка да плаща?
Ние сме насрана страна от руснаците. Единствения начин да привлечем западни инвеститори е не само да не плащат данъци ами и да им дадем облекчения да дойдат тук с тяхната организираност, чистота, и цивилизация.
Я посегнете срещу бизнеса да видиш какъв шут ще ви набият от Беюксел и ще ви върнат под Путин веднага.
Много ви е ниско нивото като журналисти да пишете на теми за икономика.
15.
Жорж Български
12.08.2015 10:43:19
9
10
Не плащали данъци, глупости.
да не би дядото дето продава домати да плаща?
Да не ония със замъка да плаща?
Ние сме насрана страна от руснаците. Единствения начин да привлечем западни инвеститори е не само да не плащат данъци ами и да им дадем облекчения да дойдат тук с тяхната организираност, чистота, и цивилизация.
Я посегнете срещу бизнеса да видиш какъв шут ще ви набият от Беюксел и ще ви върнат под Путин веднага.
Много ви е ниско нивото като журналисти да пишете на теми за икономика.
14.
гошо
12.08.2015 10:33:39
10
18
Еба си лъжите.
Как ще са монополисти когато всеки един продукт може да се купи на 100 различни места?
Май Флагман малко ви липсат класовете по финанси.
Моно значи едно. Единствено място.
Кой ви плаща за тези статии.
Ясно кой.
Айде да се върнем на съветските опашки. Яжте им бананите на руснаците
13.
Бай Тошо
12.08.2015 10:19:14
14
12
Аз искам да пазаря от веригата РУМ, където има само кренвирши, един вид сирене и хляб от време на време. За хамбурски салам да чакам 3 дни, а като има банани да тренирам бокс пред магазина на опашка с бабичките. Тази статия да не е реклама на "ВоленСидеров Маркетс"?
12.
DO KOGA
12.08.2015 10:17:23
2
2
http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/cenata-na-petrola-s-rekorden-minimum-6040845 DO KOGA shte traem
11.
Анева
12.08.2015 09:28:21
10
23
Не съм икономист, а обикновен потребител. И статията за мен е обективна по следните причини: Наистина стоките са над 50 процента вносни. В Лидъл са толкова нагли, че половината вносни нямат и етикети на български. Не знаеш какво купуваш. Българските пък са с луда надценка. Вкусът на уж вносните салами е на по-голям боклук от българските. И са произведени в "Равно поле"- България - филиал на "Лидъл". Предлаганите дрехи на промоция са китайски боклуци. Дали в немски "Лидъл" това е възможно? Там са известни като най-евтините магазини, тук като най-скъпите. А ние сме овце, че купуваме оттам.
10.
до специалиста или листката от номер 5 до номер 8
12.08.2015 06:58:29
11
23
Много се защитаваш ,да не си управител или мениджър на някоя от веригите.Ако е така кажи след колко месеца плащате на доставчиците си .И защо стоката ви е 90 % вносна ? Най големите измамници сте вие заедно с електроразпределителните дружества.Но за жалост е така заради политиката на държавата НИ!!!Правителството алансира 20-30 олигарси за да може някой да си взима дяла, а другите малки фирми да го духат>Къде е средната класа в БЪЛГАРИЯ?И защо я затриха !!!
Статията показва точно и обективно какво се случва в страната с така наречените чуждестранни инвеститори.Те са добре дошли но да не изнасят паричния ресурс извън България .Парламента да приеме закон с който да им позволи само 10-20% от печалбата да се превежда в друга държава.И да се задължат 90% от стоката да се копува от български производители!!! Ако нямаме такова тогава да правят внос!
9.
баба пена
12.08.2015 01:13:58
2
7
Междуведомствената подкрепа се състои в прибиране на дарвния от гореспоменатите държавни институции, ама това никъде не го пишете!
8.
Оня
12.08.2015 00:09:37
5
16
Надявам се хората да имат малко акъл в главата.Тези вериги няма как да не инвестират нищо след като трябва да купят земята,на която да построят магазините или да ползват помещения под наем.Ако и това не е инвестиция,то не знам за този виден икономист списал тази глупост какво се води инвестиция.Отделна една проста аритметика може да покаже как е писано на изуст.Ако приемем,че печалбата им е 50% от оборота,което е нереално,то излиза,че въпросните вериги имат оборот от 1,4 милиарда евро на месец,това прави около 2,8 милиарда лева на месец,което разхвърлено на 6 милиона население,излиза,че българина харчи по почти 467 лева само и единствено в тези вериги,което на фона на доходите на по-голяма част от населението е абсурдно.Ако печалбата на тези вериги е по-малка в процентно съотношение,то тогава оборотът им ще е още по-голям и тогава ще излезе,че българинът харчи още повече пари там,което няма как да стане,защото повече нямат такива доходи.
7.
Оня
11.08.2015 23:56:58
9
17
Мине не мине време и тази съчинена статия се върти в публичното пространство.Иначе все едно Болен Сайдеров я е писал.
6.
DESPERADO
11.08.2015 23:02:44
12
15
НЕКА ТОЗИ, КОЙТО НАПИСА ТАЗИ ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ ДА СИ НАПИШЕ И ИМЕТО .
5.
elena
11.08.2015 22:39:03
14
22
Super glupava i platena statiq!!!Trqbva da vi kaja che vsichki verigi si plashtat vsichki vidove danuci i osigurovki i nameriha rabotni mesta -NORMALNI rabotni mesta na suma ti hora-rabotni mesta na koito im davat zaplata vseki mesec tochno-bez da se nalaga da se molish za zaplatata si,rabotni zaplati s pulni osigurovki,za razlika ot vuprosnite kvartalni magazini deto ti davat 280lv i oshte 200 v plik ,za koito ne plashtat nikakvi danuci i osigurovki.v golemite verigi vinagi absoljutno vinagi ti davat kasova belejka,koeto oznachava che si plashtat do lev danucite i nqma kak da gi ukriqt,a v tupite selski kvartalni magazini moje 20 choveka vuobshte da ne poluchat kasov bon i trqbva da se primolish za neshto koeto ti se polaga.kato vkljuchim i tova che malkite magazini ne mogat da osigurqt tova kachestvo na obslujvane,koeto vuv verigite vseki den gi obuchavat i durjat....i kakvo stava-edna bezsmislena glupava statiq na nqkoi koito si e platil i go e qd che ne moje da izkara parite na golqmata veriga.shto se otnasq do bulg.proizvoditeli - absoljutno nikoi ne im izviva rucete - te prosto ne mogat da proizvedat takova kolichestvo,koeto e neobhodimo za verigata da poddurja nivo na obslujvane.i poneje ne mogat da proizvedat tolkova mnogo laqt che im oguvali rucete...drun drun drun...trqbva da si suvsem ogranichen za da ne vijdash ochevidnite neshta!
4.
bulgar
11.08.2015 20:43:49
3
16
Много ми е интересно дали
някои т.н.политик ще вземе
отношение по въпроса.
Ама дали има такива съвестни
или всички са галоши.
Гласуваи народе - робе
3.
пешо кура
11.08.2015 20:09:00
5
17
АМИ НАЛИ ЗАТОВА ИНВИСТИРАХА В БЪЛГАРИЯ С ПРОТЕКЦИЯТА НА НЯКОЙ МИНИСТЪР И ГОТОВО ИНАЧЕ КЪДЕ ЩЕ ИМ ИЗЛЯЗАТ СМЕТКИТЕ НА НЕМСКА СТОКА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ
2.
ехеее
11.08.2015 19:37:57
5
18
сега ли ви светна ?
1.
ало
11.08.2015 19:10:03
2
12
Ти за субконтракторски вериги чувал ли си?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков катастрофира с автомобил на НСО Кирил Петков катастрофира с автомобил на НСО ПТП-то е причинено от внезапно изскочила кола от път без предимство 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна Мащабното мероприятие се организира от БКА – ИКО България, с председател световният шампион Шихан Емил Костов Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис В раницата му ченгетата намерили буркан с глави суха зелена тревна маса Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Това, разбира се е голям купон, а и учителката е притисната от новите морални норми и няма да може да го изхвърли от стаята за да не бъде дадена под съд за дискриминация Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Извършени били много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта към нея Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Церемонията, с която ще бъде отбелязано началото на летния сезон у нас, ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Климатичните промени донесоха и нещо хубаво по нашите географски ширини Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Домакин и организатор на проявата е боксов клуб „Роял“, входът е свободен НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами По първоначална информация строителната бригада обещавала извършването на ремонтни дейности на покриви и огради, договаряли си определено заплащане, но след това променяли условията си и изнудвали клиентите си да им доплащат големи суми Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Мъжът може да получи до 20 години затвор
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори