×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте кой е великият италианец преобразил Бургас


Вижте кой е великият италианец преобразил Бургас
Архитектът (в центъра със свитък) е проектирал храм "Св. св. Кирил и Методий"
01 Август 2015, Събота, 03:05 ч.
Автор: в. "Десант", снимки: личен архив

Герой от Сръбско-българската война е архитект на едни от най-красивите сгради в крайморския град


В историята на урбанизирането и модернизацията на Бургас след Освобождението едно име се откроява с особена слава – това на знаменития италиански архитект Рикардо Тоскани. Някои от проектираните от него къщи, като Родевата и Бозвелиевата, сега са известни ресторанти и техните собственици използват името му при рекламирането им.

Много е писано за неговата мащабна дейност в крайморския град, но животът му преди идването тук досега винаги е оставал забулен в сумрака на изминалото време. Напоследък с помощта на художника Кольо Кехайов успях да получа информация за рождената дата и месторождението на именития бургаски архитект. Според далечната потомка на Тоскани – госпожа Марсела Щерн от Виена, той е роден на 4 септември 1857 г. в градчето Индуно Олона, което се намира в областта Ломбардия, недалеч от провинциални център Варезе, близо до границата с Швейцария. Когато Рикардо се ражда, днешна Северна Италия била владение на Австрийската империя, но в ранната му младост през 1876 г. австрийската зависимост била отхвърлена.

Рикардо Тоскани (1857-1929)

Точната дата на пристигането на Рикардо Тоскани в България засега остава неизвестна. Можем да предположим, че след завършване на политехническо образование в Италия той е пристигнал в нашето Отечество през 1883 година. Тогава именно, след подписване на конвенция между Австро-Унгария, Сърбия, България и Османската империя, се продължава строителството на международната ж. п. линия в сектора от Саранбей (Септември) до София. След тази дата италианското дружество „Виталис” предприема строителни дейности и голяма група италианци, ръководени от инж. Бартел пристигнали в България. Сред тях със сигурност е бил и Рикардо Тоскани, който трябва да е бил един от лидерите сред своите сънародници. До този извод стигаме на базата на свидетелството на военния историк генерал Йордан Венедиков, който в книгата си  „История на доброволците от Сръбско-българската война – 1885 г.”, издадена през 1935 г. на стр. 120 отбелязва героичното участие на италианските работници във военните действия срещу подтикнатото от Австрия нахлуване на сръбски войски в България. Тогава 70 инженери и работници сформират италианското Дружество за взаимопомощ „Mutuo Soccorso” и заедно с цялата си техника и голямо количество санитарни материали се присъединяват към защитниците на току що обединена, макар и частично, България.

Председател на „Mutuo Soccorso“ бил Рикардо Тоскани и това говори за неговия организаторски талант, който той тепърва ще проявява при урбанизирането на Бургас.

Скица от плана на къщата на Руси Кожухаров (сега Музей „Петя Дубарова”) с подписа на Рикардо Тоскани. В тази къща са родени и израснали художникът Иван Кожухаров (1934-1994) и поетесата Петя Дубарова  (1962-1979)

Генерал Венедиков подчертава великодушието и безкористния  ентусиазъм на младите италианци като изтъква отказа им от обезщетение в полза на семействата им, в случай че загинат в сражение. На първо място в съчинението на Венедиков фигурира името на ръководителя на италианските доброволци Рикардо Тоскани. С техническите си средства и с уменията си на санитари италианците допринасят за спасяването на голям брой ранени в сраженията при Сливница и Пирот. Някои от тях загиват в името на България. След края на войната италианският крал Умберто І (царувал от 1878 до 1900 г.) удостоява със специален медал за гражданска доблест знамето на италианската доброволческа дружина „Mutuo Soccorso“. На лицевата страна на медала е гравиран герба на Италия и с големи букви е написано “AL VALORE CIVILLE” (За гражданска доблест), а на опакото в дъбов венец с панделка специално е отбелязано, че медалът е за знамето на Дружеството за взаимопомощ: “ALLA/ BANDIERA/ DELLA SOCIETA/ IN M(utuo).S(occorso) FR.A GLITALIANI /IN BULGARIA („На знамето на Дружеството за взаимопомощ на италианците в България”) и с малки и големи букви е гравирано: “Campi di Battalia/ da Slivniza a Pirot/   18 al 29 Nov. 1885” („на бойните полета при Сливница и Пирот/ от 18 до 29 ноември 1885 г.”). Датите на тези сражения, които са широко известни, всъщност могат да ни послужат като „граница, след която” (terminus post quem) Рикардо Тоскани е дошъл в Бургас. Това би могло да стане в 1886 г.

Лидерските качества на арх. Тоскани се проявяват и при строежа на бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методи”. Освен с проектирането й, той се занимава и с организирането на определени строителни операции. Една от тях е организирането на група италиански каменоделци, които се залавят с оформянето на декоративните архитектурни детайли. В книгата си „Светилото” Вида Буковинова споменава имената на повече от 10 италиански работници, но нито едно от тях не съвпада с имената на доброволците от „Mutuo Soccorso“, цитирани от генерал Венедиков. Авторката на книгата за църквата „Св. св. Кирил и Методи” е издирила изключително ценна фотография, в центъра на която виждаме младия арх. Рикардо Тоскани със свитък на чертеж в ръка. Вдясно от него виждаме отец Максим Фратев, който е председател на  Църковното настоятелство по време на строителството. На снимката пред тях са митрополит Гервасий и бургаските първенци Димитър Бракалов, Сава Хаджидечев, бащата на поета Вен Тин Константин Тинтеров и др. Присъстват също така италиански и български строители. Отпред са насядали дечица – тогавашното бъдеще на Бургас. Присъствието на Негово Преосвещенство владиката Гервасий е показателно за датирането на снимката. Той става сливенски митрополит през 1897 г. Италианските работници и няколко вече оформени каменни детайла могат да се считат за доказателства, че снимката датира от един по-късен момент от самото началото на строителството. Въз основа на храмовия архив Буковинова пише, че те са работили  през 1898 и 1899 г. С голяма доза сигурност можем да твърдим, че тази ценна фотография се датира от 1898 година.

Храмът "Св. св. Кирил и Методий'

Италианският консул в града и началник на Фаровата служба от Босфора до Констанца Йосиф Бонал насърчавал младия архитект да проектира и строи много други обществени и фамилни сгради в Бургас. Подписът му стои под проектите на редица красиви постройки в Бургас – хотел „Империал”, „Модерен театър”, къщите на Йови Воденичаров, д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др.
Художникът Кольо Кехайов ми предостави една скица от проекта на къщата на началника на Бургаската пожарна Руси Кожухаров. На този чертеж четем: „Съставилъ Р. Тоскани“. Интересно е, че архитектът се подписва едновременно на български и италиански. Това недвусмислено говори за неговата дълбока любов към България и преди всичко към Бургас. Според Веселина Казакова Тоскани е бил женен за българка. Той съвършено ясно е съзнавал, че неговата личностна реализация се е осъществила преди всичко в Бургас. Сега, ако потърсите името му, изписвайки на търсачката на Гугъл неговото име на италиански, то няма да се появи. Става обаче очевидно, че в малкото му родно градче Индуно Олона е роден само един знаменит състезател по колоездене – Луидже Ганна (1883-1953), станал шампион при Обиколката на Италия през 1909 г. За бургаския архитект Рикардо Тоскани, колкото и да търсите, няма да намерите нито дума. В края на живота си, болен от туберкулоза, с надежда да оздравее, заедно със сина си той отива в Котел и там днес почиват тленните останки на този знаменит бургазлия, вградил завинаги сянката си в най-представителната сграда на Бургас – катедралата „Св. св. Кирил и Методий”.

В категории: Ретро Флагман


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
bingo
02.08.2015 07:38:01
0
4
Какво ми го хвалят тоя, я вижте сега какви архитекти имаме сега, какъв прекрасен площад в краката на вечния като морето Альоша, с прекрасните турски плочки изпънати като по конец, водни мъгли от които ми се губят листата на дъветата. Всичко е толкова прекрасно. Бъди вечен на този пост Митко, че лакеите ти ще умрат от глад на свободния пазар.
13.
До № 2
01.08.2015 19:31:45
2
1
И на теб какво точно ти открадна, бе голтак!?
12.
До Лили N 8
01.08.2015 15:59:35
5
3
Явно не сте запозната че одобрението и старта на проекта се случи по времето на Йоан....
11.
До Лили N 8
01.08.2015 15:59:33
5
2
Явно не сте запозната че одобрението и старта на проекта се случи по времето на Йоан....
10.
Жорж Български
01.08.2015 15:09:12
3
4
Разплакахте ме, наистина.
Чудесен човек.
Браво Флагман, вие сте най добрата медия която Бургас е имал. Никога не съм вярвал че ще имаме такава медия, отговорна и свободна!!!! Продължавайте само така!!!!! Бургас е най надежноя порт мегаполис на Европа на Черно Море!!!! Само най доброто и качественото за него!!!!
9.
История
01.08.2015 14:49:19
0
7
Наистина трябваше да има осъден за храма, това 5 години вече сърцето на града е на ГЪЗ и СРАМ!!!! Църквата и тя какво мълчи тези хуйове имат толкова много пари, да бяха се впуснали да ремонтират сами, какъв е тоя прост поп, във Ватикана поне учат всякакви науки не само попство, те учат всичко, за да са в полза на църквата.
8.
Алисия Вартерес
01.08.2015 14:38:11
2
13
Кмета Николов и шайката му хрантутници и комисионери от Греб позволиха разцепията и разрушията на тази хубава църква зарад пари, лобита и пак пари за строежа на този пусти му подземен паркинг.Защо трябваше да се слагат тея предателски подписи за това разрешение?И като почна строежа защо го нямаше контрола за да стане тая бела с катедралата?Некадърност или "слепота".Навън за такива издънки има оставки и съд до дупка!Още 100 години ли ще се строи това чудо на чудесата паркинга на площада пред храма?Това е най якия символ на града и ти да го прецакаш а сега го кърпели и шпакловали..........Да си шпакловат главите продажни и да ги посипят с пепел.
7.
Отворено писмо до Общината
01.08.2015 14:20:42
5
4
Заради БСП навремето най кадърните архитекти избягаха във Европа и чужбина. БСП са тея убитаци дето им плащат от Москва да инсценират че не трябвало да има санкции срещу руската диктатура --- тези безмозъчни амеби дето живят във гуза на гъсеницата Путин.
6.
Отворено писмо до Общината
01.08.2015 14:20:36
4
4
Заради БСП навремето най кадърните архитекти избягаха във Европа и чужбина. БСП са тея убитаци дето им плащат от Москва да инсценират че не трябвало да има санкции срещу руската диктатура --- тези безмозъчни амеби дето живят във гуза на гъсеницата Путин.
5.
Тракиец анти-Руснак
01.08.2015 14:04:33
3
5
Сложете един блестящ купол на тази сграда то бива скучно и грозно, нали трябва да афишираме града да блести да привлича
4.
Явор
01.08.2015 14:03:00
4
3
Истината е че храма е доста скучен като изпълнение и дезайн, но другите му сгради са класики и си отиват на морето. Просто не трябва да се позволява да се строи във друг стил, само такъв но модерен, тези сиви блокове ги срутите ако искате туристи и уважение. Ако не, има сума ти градове които биха го направили това за да се нахранят. действайте, общината!!!!!
3.
Нонка
01.08.2015 13:53:05
2
7
Тоя човек, най накрая го написахте!!!! Досега комунистите криха истината за да са удобни на Москва която иска да елиминира България като Европейска сила!!!!
Най накрая!!! За да ce учат младите!!! Кмете, докарайте нови италианци и Холандци да строят!!! Правете всяка сграда като произведение на излиството. Нека се прочуе Бургас със качество и модерен дезайн, със свобода и глобален мащаб. Наказвайте грозните сгради и държете на Холандко качество и майсторлък.
Бургас трябва да се прочуе със качество и чистота на работата не със много и тъпо. Качество като германци!!!!!
2.
До n1
01.08.2015 11:32:35
7
13
МИТКО МОМАТА Е ИЗПЕЧЕН КРАДЕЦ И СХЕМАДЖИЯ.
1.
ГАД ЗМЕЕВИ
01.08.2015 10:35:08
20
7
ЗА МЕН ИСТИНСКОТО ПРЕОБРАЗЯВАНЕ И НАЛИВАНЕ НА ПАРИ СТАНА ПРИ 3 ТЕ МАНДАТА НА КМЕТА НИКОЛОВ , НЕКА НА ЗАРАДВА С НОВ МАНДАТ ...... ,, ВЕЧЕН КАТО МОРЕТО ,, .......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Учени мълчали за лабораторния произход на пандемията, за да не ги обвинят, че поддържат Тръмп Учени мълчали за лабораторния произход на пандемията, за да не ги обвинят, че поддържат Тръмп Бившият президент бил „расист“ и те не можели да се обвържат с негови изказвания, било страшно и пагубно за кариерите им Страстен и бърз в леглото – проблем ли е Страстен и бърз в леглото – проблем ли е Мъжът има език и поне няколко пръста на ръцете си, не бива да се притеснява да ги пусне в действие Въпреки гласуването с машини: Печатат 366 000 хартиени бюлетини за МИР-Бургас Въпреки гласуването с машини: Печатат 366 000 хартиени бюлетини за МИР-Бургас 364 569 е броят на имащите право на глас в района според предварителните избирателни списъци Изследвания доказаха: Водата в Добрич и в курорта „Албена“ не става за питейно-битови нужди Изследвания доказаха: Водата в Добрич и в курорта „Албена“ не става за питейно-битови нужди РЗИ взе проби след постъпили сигнали Бургазлия от най-елитния университет в света: Математическата гимназия ми даде всички основи Бургазлия от най-елитния университет в света: Математическата гимназия ми даде всички основи Виктор Балтин следва биологично инженерство в Технологичния институт в Масачузетс MyLondon: България е отворила границите си за всички британци, не е нужна ваксинация и тест MyLondon: България е отворила границите си за всички британци, не е нужна ваксинация и тест Въпреки нарастващия брой случаи на Covid и притесненията около индийския вариант, много държави ще посрещат ваксинирани британски туристи без карантина Утре „запушват“ едната тръба на Траянови врата Утре „запушват“ едната тръба на Траянови врата Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон Вече е късно да се мисли как да се привличат туристи за лятото, твърдят от асоциацията Мускулест мъж стресна Бойко Борисов по време на поход, експремиерът пита: Наш ли си? Мускулест мъж стресна Бойко Борисов по време на поход, експремиерът пита: Наш ли си? Покани го пред къщата му в Банкя на следващия протест Отлична новина за туризма! България влезе в зелената карта на ЕС за Covid-19 Отлична новина за туризма! България влезе в зелената карта на ЕС за Covid-19 Да използваме летните месеци и масово да се ваксинираме, призова здравният министър
Жилищна сграда рухна, най-малко петима са загинали Жилищна сграда рухна, най-малко петима са загинали Инцидентът е станал в Китай, на мястото са пристигнали над 400 спасители След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят Българинът е сгоден за Дарси от края на миналата година, но сега отношенията им са под голяма въпросителна За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд За денонощие са регистрирани 9120 случая Астролог предрича каква ще е в бъдеще дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл Астролог предрича каква ще е в бъдеще дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл Момиченцето се роди на 4 юни Двама пилоти и 7 парашутисти загинаха в самолетна катастрофа в Русия Двама пилоти и 7 парашутисти загинаха в самолетна катастрофа в Русия Още 17 души са ранени при фаталния инцидент в Кемеровска област Хеликоптер с избирателни урни се разби в Иран Хеликоптер с избирателни урни се разби в Иран Един човек е загинал, 11 са ранени   Мъж е намерил картини на 350 години в кофа за боклук в Германия Мъж е намерил картини на 350 години в кофа за боклук в Германия Властите разследват случая Лондон може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020 Лондон може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020 От УЕФА обявиха, че имат план Б Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина В 68 държави ще имат възможност да гласуват българите в чужбина От днес влизаме в Гърция и с отрицателен бърз антигенен тест на хартиен носител От днес влизаме в Гърция и с отрицателен бърз антигенен тест на хартиен носител Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната граждани, независимо от вида транспорт,  които пристигат от  т. нар. зелени държави
Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Може да задействам план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите Виц на деня Виц на деня – Жена ти умее ли да готви?
– За умеене - умее, ама аз не умея да ям, това, което готви.
Виц на деня Виц на деня - И как разбрахте, че трябва да отслабнете?
- Ами когато паднах в една водопроводна шахта и не паднах!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много ходят на фитнес, защото са дебели, но никой не се сеща да ходи в библиотеката, защото е прост!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори