×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският бизнесмен Радостин Дачев оглави новото сдружение на хотелиерите в Несебър


Бургаският бизнесмен Радостин Дачев оглави новото сдружение на хотелиерите в Несебър
Над 30 хотелиери се събраха на учредителното събрание
16 Юли 2015, Четвъртък, 12:11 ч.

Ще се борят срещу лошите практики в туризма
Ново сдружение на хотелиерите на територията на Община Несебър ще се бори за устойчиво развитие на туризма в региона. Учредяване му се състоя вчера в конферентната зала на един от известните несебърски хотели и събра повече от 30 собственици. На него бе избран петчленен управителен съвет с председател хотелиерът Радостин Дачев.

„Клубът на хотелиерите” си поставя амбициозната задача да се пребори с лошите практики  в туризма.

„В много голяма степен нашата организация ще търси решение на проблемите на хотелиерите, обръщайки се към Община Несебър и държавата. Задължително едно от нещата, които ще сложим на първо място, е проблемът с концесиите. Ако морските общини разполагат с концесиите на плажовете, тогава конфликтът на интереси ще бъде сведен до минимум. Постъпленията в община Несебър са предимно от туризъм, като най-съществен дял допринасят хотелиерите. Трябва да има реципрочност и решаването на проблемите на хотелиерите да бъде от първостепенна грижа на Общината. Не е логично хотелиерите да пълнят хазната на Общината, а в същото време тя да не може да реши този проблем”, сподели малко след учредяването на сдружението неговият председател  Радостин Дачев.

По думите му веднага след въпроса за концесиите на дневен ред идва и промяната в Наредба № 1 на Общината, с която да се въведе работното време на заведенията на нейна територия. „Не може всички собственици на заведения сега да се крият зад институцията, като казват, че именно тя не е им е ограничила работното време, категоричен е Дачев, а по този начин да страдат туристите от тормоза на прекомерния шум от нощните заведения.

Министерството на туризма също трябвало да поработи сериозно върху сега действащата Наредба, която не отговаря на съвременните нужди и изисквания на туристическия бизнес. „В момента в наредбата са заложени изисквания към квалификацията на кадрите, а в същото време на пазара на труда, добрите кадри стават все по-малко и по-малко с всяка изминала година. Всичко това трябва да се преосмисли – каква нужда имат хотелиерите,  и какво предлага пазара на труда. Трябва да се мисли дългосрочно, да се откриват все повече и повече паралелки в средните професионални училища и университети, обучаващи кадри за туризма. Трябва да се заложи на развитие на дуалното обучение в туризма, така както е в Швейцария, Германия и други държави с добри практики. Това означава - един семестър на учебната скамейка - един семестър практика”, обяснява Дачев.

Според местните хотелиери трябва да се постави и основният въпрос - какъв туристически продукт искаме да развиваме на територията на Общината. Защото към този момент липсва общинска средносрочна и дългосрочна стратегия в туризма - къде ще се развива семейният туризъм, къде алкохолният, историческит и т.н. „Трябва да има правила, за да не си пречим един на друг и всеки турист да получава онова, за което е дошъл. Туризмът на територията на Общината  досега се развиваше стихийно и без стратегия. Никой не си даваше сметка какъв туристически продукт искаме да развиваме, за да си гарантираме устойчивост в годините“.

Според хотелиерския бранш е недопустимо семейство да излиза сутрин с малките си деца на плажа и да вижда как се търкалят пияни туристи с бутилки на пясъка. Или пък на вечеря да се налага да преминават през бардаци, а от тях да ги приканват жриците на любовта. „Аз не казвам, че всички тези неща не трябва да съществуват, но трябва да бъдат регламентирани. Вижте за пример един Амстердам, който е изключително развит туристически център. Там не пречи да има 37 музея – да отидеш да видиш произведения на Ван Гог и в същото време да има таргет, и за Червените фенери, както и за кофи шоповете. Зоните обаче са разделени, както и таргет групите. Какво пречи и тук да се дефинират такива зони. Това би дало спокойствие на туристите, защото в момента е пълен хаос”, каза още Радостин Дачев.

Според членовете на „Клубът на хотелиерите” тяхното сдружение съществено се различава от това на „Съюза на собствениците” и всички останали не толкова в целите, колкото в принципите си, заложени в Устава.

Сдружението има претенции да е чист съюз на хотелиерите, за разлика от останалите формирования, в които освен собственици, участват концесионери, ресторантьори и други представителите на туристическия процес.

„Това е много съществена разлика между нас и тях, тъй като смятаме, че по принцип има конфликт на интереси между трите групи и бидейки всички в едно сдружение трудно, да не кажа не възможно, както показва практиката, се разрешават тези конфликти. Пред концесионерите има съвсем различни цели – къси пари, малки инвестиции. В този смисъл те могат да рискуват повече. За хотелиерите е точно обратно, те се нуждаят от устойчив туризъм, защото срокът на откупуване на капиталните вложения е дълъг”.

В това отношение собствениците на хотели дават конкретни примери, като споделят, че в момента на много места могат да се намерят цени за легло в хотел, които да са по-евтини, отколкото тези на един шезлонг. „Така само си гоним туристите и всяка година става по-зле“, категорични са още от хотелиерския бизнес.

Второто съществено различие е това с ресторантьорите. Работното време, при което работели техните заведения и шумът, който се излъчва от тях, бил в много сериозен конфликт с хотелиерите и със самите туристи. Сдружението е категорично, че трябва да бъде осигурено спокойствието на тази част от хората, които са се отдали на семеен туризъм. Съществуват шумопоглъщащи системи, които да гарантират  спокойствие за останалите туристи. Просто трябва някой да си свърши работата, поясняват собствениците на хотели.

„Друга отчетлива разлика между нас и останалите сдружения е в различните организационни механизми, по които ще работи сдружението. Ние изцяло залагаме на мандатния принцип на ръководене. Предвиждаме мандати от една година и най-много един член да повтори два мандата. В другите сдружения можем да видим хора, които векуват, по 10-15 години заемат определени постове. Идеята ни е да ограничим зависимости, външно влияние върху органите на управление и в по-голяма степен да се акумулира енергията от членовете на сдружението”, твърдят хотелиерите.

В този смисъл сдружението ще се бори и за пълна деполитизация. В момента в организацията има два вида членове – едните са активни, а другите асоциирани. Асоциираният член притежава същите квалификации, но с разликата, че има политическа характеристика, като общински съветник или партиен активен функционер. Самите те могат да участват изключително дейно в самото сдружение, но са без право да бъдат избирани в органите на управление. По този начин ще се гарантира в по висока степен съблюдаването на етични норми на поведение и нравствена хигиена в отношенията между всички. Това е още една гаранция, че сдружението ще работи единствено в полза на неговите членове.

‚Неразбираемо е за мен как едно професионално сдружение може да се ръководи от политически представени фигури и как ще се гарантира границата между политическите интереси на членовете в ръководството и професионалните интереси на останалите членове в сдружението“, задава реторичен въпрос Радостин Дачев.

Новото сдружение изцяло ще се води и от принципите на пряката демокрация, за сметка на представителната, която съществува в другите сдружения. Идеята е всеки да представлява себе си, да се създаде широка дискусия и всеки да участва пряко в решенията на определен проблем.  Затова се предвижда членовете на сдружението да се събират един път месечно и заедно да търсят решенията. Ролята на УС се състои да организира и ръководи дискусиите, като в последствие да изпълнява решенията.

Въпреки че имат съществени различия в принципите с останалите сдружения, от „Клубът на хотелиерите” не изключват в никакъв случай опции за съвместна работа с тях. „Заедно можем да водим общи кампании и да постигаме общи цели и всичко това за един по-устойчив туризъм“, казват от новата хотелиерска организация.

Те споделиха, че на този етап не е обсъждано членството им в национално представени браншови асоциации. Но ако трябва да го направят ще изберат такова, което е най-близко до техните принципи. „Но всяко нещо с времето си“, е твърдо убеден председателят Дачев.

Сдужението без всякакво съмнение сподели, че вратата им стои отворена за всеки хотелиер и човек, който има чисти помисли за по-доброто бъдеще на туризма в страната ни.

В категории: Несебър


1
Коментара
Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
Флагман.БГ Хутите свалиха американски дрон Хутите свалиха американски дрон 17/05/2024, Петък 16:00 0
Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
1
Коментара по темата
1.
Хотелиер
16.07.2015 11:10:52
4
5
‚Неразбираемо е за мен как едно професионално сдружение може да се ръководи от политически представени фигури и как ще се гарантира границата между политическите интереси на членовете в ръководството и професионалните интереси на останалите членове в сдружението“, задава реторичен въпрос Радостин Д
Като гледам кои са на масата, хич няма политически мирис
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Мистерия: Изчезна един от задържаните за контрабандната афера с горива в Бургас Мистерия: Изчезна един от задържаните за контрабандната афера с горива в Бургас Всичките 11 души, които са били арестувани, са освободени, но от оператора на най-важната инсталация в порта няма и следа Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори