×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Официално: Любо Пенев вече не е треньор на ЦСКА 1948
  • Коледната елха в Рим грейна, захранвана от... грозни соларни панели
  • Коледният влак от София до Банкя и обратно с най-стария парен локомотив на БДЖ, ще поеме на 17-и декември, в 16:00 ч., двупосочен билет струва 35 лв.
  • "Левски" се разделя с нигериеца Абдулахи Шеху, договорът му е прекратен само три месеца след подписването му
  • Младите хора на възраст 18-25 години във Франция ще получават безплатно презервативи от аптеките, обяви Еманюел Макрон
  • Два грозни соларни панела, захранващи енергоспестяващата коледна елха на Рим разпалиха остра реакция сред италианците
  • Румъния връчи протест на Австрия заради ветото за Шенген
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Резерват Средока – изключително живописен, с богата фауна


12 Юни 2015, Петък, 19:45 ч.
Автор: Флагман
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Резерват „Средока“ е разположен на 3 км от гр. Малко Търново, по посока с. Стоилово. Обхваща десния северен склон на долно¬то течение на р. Мечи дол (Айдере) при вливането и в р. Велека. Теренът е много живописен, със стръмни склонове, а реката прави много меандри, редуват се вирове, прагове и водопади.
Обявен е през 1989г. Неговата буферна зона е прекатегоризирана в защитена местност „Градев Средок” и обхваща територитория с площ около 160 ха около резервата.

ФЛОРА

Голяма част от територията на резервата е заета от гори, в които преобладават смесени дъбови или смесени гори от, източен горун и бла¬гун и източен бук, някои на възраст 140 години. Средна¬та възраст на горските съобщества в резервата е около 80 години. От вечнозелените реликти, харак¬терни за Странджа, са разпространени червената пираканта,  лавровишнята, чашковидната звъника, понтийското бясно дърво и др. С висока консерва¬ционна стойност е разположеното в централната част на резервата голямо находище от лавровишня и компактните групи от колхидски джел, в който отделни екземпляри достигат до 6 m височина и 10 сm в диаметър. Други характерни представи¬тели на южноевксинската флора в резервата са пролетно ботурче, източен лопох, безстъблена иг¬лика, форскалеева какула, мушмула и др. Резерват „Средока” е единственият резерват на Странджа с много поляни и открити пространства – калунаци и пасища.
Флората има преходен характер между европейската и медитеранската - 17 вида са с природозащитен статут, 13 са включени в Чер¬вената книга на България. В ре¬зервата се опазват 3 балкански ендемита и 25 реликтни вида висши растения. Всичко това оп¬ределя високата консервационна стойност на резерватната те¬ритория в регионален и национа¬лен мащаб.

ФАУНА

В резерват „Средока“ и защитена местност “Гра¬дев Средок” са установени около 258 животински вида, от които 118 вида безгръбначни животни, 4 вида риби, 7 вида земноводни, 18 вида влечуги, 68 вида птици и 28 вида бозайници, от които 15 вида прилепи.
Два от установените в резервата видове риби са ендемични за Балканския полуос¬тров и за района - странджанската лешанка и приморската кротушка.
Най-голяма консервационна тежест при земноводните и влечугите имат трите вида костенурки, пъстрият смок и южни¬ят гребенест тритон.
Орнитофауната в ре¬зерват „Средока“ е по-разнообразна в сравнение с другите резервати в Стран¬джа, защото тук има по-голя¬моразнообразие от местооби¬тания, както горски, така и открити пространства с хра¬сти, а също и крайречни гори. Девет вида са включени в Червената книга на България, полубеловрата¬та мухоловка е част от световния Червен списък в категория “почти за¬страшен”. С най-голяма консервационна тежест сивия и южен белогръб кълвач.
Фаунистичното богатство се допълва и от много бозайници: дива свиня, дива котка, белка, златка, вълк и др.

МАРШРУТНИ ПЪТЕКИ

На територията на резервата са обособе¬ни три пътеки за по¬сетители, по които е разрешено преминава¬нето. Те са маркирани със зна¬ци и информационни табели. При преминаване по пътеките се забранява отклоняването на посетители и навлизане в ре¬зервата, замърсяване с битови и други отпадъци, бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове, убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или други начин на увреждане на екземпляри от живо¬тински видове, палене на огън и бивакуване.

В категории: Малко Търново


5
Коментара по темата
5.
крушката
17.06.2015 17:01:43
0
0
Много пари съм дал за пиене, леки жени и хазарт, но съм дал и много пари за глупости.Наздраве!За цялата добра тукашна компания наздраве!
4.
4ervenaмангалскаsgan
17.06.2015 16:43:27
0
1
КАкво става тука бе????????? Каква я мислихме каква стана?????????Не мога да прочета мненията на уважавания от мен съфорумник крушката , бръже му ги трият-ко стана с парите за изборите, що ги бавят този път, така ни може. Баси наглите!!!Някакви коментари???????????????????????????????? ?????????????????????????
3.
svilen siderov
15.06.2015 16:13:38
0
1
На стари кадри ми мирише... Отдавна забелязвам, че нашите бивши комсомолци много добре се сдушиха със старите строители на капитализма. И си правят съответните услуги. И те имат достъпа там, където за простосмътните плебеи той продължава да е отказ. Ама как са се разбрали просто не е истина! Само че в случая работата много се е разп`````, и затова се е стигнало до нелицеприятни бури в чаша вода. Но в крайна сметка - нашето момче си е наше момче, особено пък, когато си е в България! Дерзай, крушков. Връзките също са ясни. Особено, когато са в един финансов кюп .Н е знам кво да правя с 10 000 лв.
2.
крушката
15.06.2015 15:23:21
0
0
Какво бихте направили с 10'000 лева-аз ще ги изпия изям и и...а.
1.
ruu7ryr
13.06.2015 08:52:10
0
3
сега в средока освен вършина или некоя рогата кожа друго нема.нема горски нема еко -има бум-бам и хайде във фризера или пей сърце.а за сечта на дървесина там немам думи -идете и сами вижте-с пълна пара се работи за да се асигури на мангалските избиратели работа-нема значение за мораториум ли иде дума или за резерват или за защитена месност.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Куриоз: Мъж подкара със скоба Аудито си в центъра на София Куриоз: Мъж подкара със скоба Аудито си в центъра на София Столичани коментираха с чувство за хумор комичната случка За енергоспестяващата коледна елха на Рим и подигравката на екологизма* с обикновения човек За енергоспестяващата коледна елха на Рим и подигравката на екологизма* с обикновения човек С идеята „а ла Грета Тунберг” – да ползваме слънцето, за да спестим 5 киловата на час, жертваме не само красотата на Рождеството в историческия площад в Италия Министър Минеков за ордена на Вълканов: Смущава ме не само това решение, скоро ще говоря Министър Минеков за ордена на Вълканов: Смущава ме не само това решение, скоро ще говоря В МС продължават да крият как е прието да бъде награден бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Предстои топъл, ветровит и дъждовен уикенд Предстои топъл, ветровит и дъждовен уикенд Сняг в началото на следващата седмица Ще спре ли Ердоган нелегалните мигранти след срещата с Радев Ще спре ли Ердоган нелегалните мигранти след срещата с Радев След като Борисов вече не е фактор, турският президент може би е решил да прави достлук с Радев След акция в Сливенско: 11 шофьори са хванати с алкохол за седмица След акция в Сливенско: 11 шофьори са хванати с алкохол за седмица До 11 декември се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотици Сигнал до Флагман: Огромна дупка зейна в асфалта на ул. „Сливница” в Бургас (ОБНОВЕНА) Сигнал до Флагман: Огромна дупка зейна в асфалта на ул. „Сливница” в Бургас (ОБНОВЕНА) Молим за съдействие, трошим автомобилите си почти ежедневно, жалват се хората, които живеят в близост Разбиха група за трафик на мигранти, каналджиите взимали по 2500 евро за превоз Разбиха група за трафик на мигранти, каналджиите взимали по 2500 евро за превоз 7 души са задържани Защо депутатът Табутов избра „Мис Обзор“ за нещатен сътрудник в парламента Защо депутатът Табутов избра „Мис Обзор“ за нещатен сътрудник в парламента Джесика Гюмишева минала през фирма на народния представител Извънредно: Божанков изгонен от „БСП за България“ след емоционална реч в подкрепа на Украйна Извънредно: Божанков изгонен от „БСП за България“ след емоционална реч в подкрепа на Украйна Жени, деца, цивилна инфраструктура, възрастни и млади в момента са подложени на системен тормоз, терор и геноцид от Руската федерация, обяви той
Симптоми, диагностика и лечение: Какво е известно за заболяването на Селин Дион Симптоми, диагностика и лечение: Какво е известно за заболяването на Селин Дион Според Националната организация за редки заболявания на САЩ, около един на милион души има това състояние Енергоефективна елха "грейна" в Рим Енергоефективна елха "грейна" в Рим Очакванията са на ден да се спестяват по 27 кВтч Правителство в сянка организирало преврата в Германия, ясновидци са замесени Правителство в сянка организирало преврата в Германия, ясновидци са замесени Канцлерът Олаф Шолц определи като много лошо участието на бивша депутатка от „Алтернатива за Германия” в метежа  Меган: Обявяването на годежа ни с Хари беше режисирано реалити шоу Меган: Обявяването на годежа ни с Хари беше режисирано реалити шоу Появиха се първите епизоди от документалната поредица за семейния живот на херцозите Легендарен треньор на ЦСКА почина при тежка катастрофа Легендарен треньор на ЦСКА почина при тежка катастрофа Блъснал се е челно в камион Шок в Украйна след поредните ракетни удари, Кличко заговори за апокалипсис Шок в Украйна след поредните ракетни удари, Кличко заговори за апокалипсис  ООН тръби за масовите екзекуции на украинци от руски военни Часове до решаващия вот за Шенген Часове до решаващия вот за Шенген Единодушно решение има само за приемането на Хърватия Кой измести за кратко Илон Мъск в класацията за най-богат човек в света Кой измести за кратко Илон Мъск в класацията за най-богат човек в света Бернар Арно оглави за часове списъка на милиардерите на Forbes Тревога в еврозоната: Хората очакват все по-висока инфлация Тревога в еврозоната: Хората очакват все по-висока инфлация Това сочат резултатите от последното проучване на институцията Строим магистрала от Варна до Бургас с пари от Брюксел Строим магистрала от Варна до Бургас с пари от Брюксел Върнаха бившия коридор 8 в европейските приоритети
Корнелия Нинова Корнелия Нинова Когато Кирил и Асен отказаха да му козируват, Радев свали правителството Виц на деня Виц на деня - Миличко, излизам да пия по бира с приятелите.
- Алкохолик нещастен!
- Не съм излизал от една година ма!
- Мързелив алкохолик нещастен...
Виц на деня Виц на деня Какво правиш?
- В леглото съм, ям чипс.
- А какво ще правиш, ако съм до теб в леглото?
- Ще ядем чипс заедно.
- Имам предвид аз и ти в леглото, без чипс...
- Ще ида до магазина за чипс.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Носенето на презерватив в портфейла не е знак за предпазливост, а за надежда.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори