×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Империята на ВИС - кока, контрабанда и туризъм


Империята на ВИС - кока, контрабанда и туризъм
Георги Илиев се усмихва на заседание по делото за побой срещу него, заведено от Слави Бинев
06 Юни 2015, Събота, 15:39 ч.
Източник: 24 часа

Групировката е в разцвет при правителството на Иван Костов


25 април 1995 г., 20,50 часът. Босът на най-мощната силова групировка в този момент Васил Илиев излиза от парк-хотел “Москва”.

Бившият борец и президент на ВИС се качва в чисто новия си сребрист “Мерцедес 600 SL”, купен 24 часа по-рано от друга митична фигура в престъпния свят по онова време - Филип Найденов-Фатик. Когато шампионът по класическа борба наближава “централата на ВИС” ресторант “Мираж”, от строеж наблизо изскачат двама мъже и откриват автоматичен огън към колата.

Три куршума пробиват предното стъкло веднага, а докато килърите пресекат от другата страна, Васил Илиев е вече мъртъв.

Убийството на първия голям бос на борците разтърсва тогава подземния свят, всички вещаят бърза смърт на неговите структури

20 г. по-късно обаче тези прогнози са напълно опровергани. Империята на ВИС започва разцвета си в следващите 10 години, разраства се до огромна структура, контролираща както незаконните дейности като цигарената контрабанда и продажбата на кокаин, така и успява да завземе сериозни дялове от легалните печеливши сектори в туризма, търговията и имотите.

След смъртта на брат си начело на ВИС застава Георги Илиев, който създава “ВАИ холдинг” и започва да разширява дейностите на групировката. Смята се, че най-големият възход на ВИС е между 1997 и 2001 г. при правителството на Иван Костов. Тогава висаджията Константин Димитров-Самоковеца буквално се превръща от портиер в контрабандист №1 в България, а Димитър Димитров-Маймуняка и други от лейтенантите в организацията подчиняват ключови митници в страната, през които нелегално се пренасят тонове цигари и килограми кокаин. От същия период на възход е и най-известната изцепка на сприхавия Георги Илиев.


Наемен убиец разстреля Константин Димитров-Самоковеца в Амстердам, точно когато бе на върха на контрабандните канали у нас

На 11 октомври 2000 г. Главния влиза в столичния клуб БИАД. Охранителите на заведението го предупреждават, че има заповед от собственика Слави Бинев, че мястото е “забранено за висаджии”. Илиев отговаря на предизвикателството, като удря на Бинев шамар. Бизнесменът завежда дело, но в съда основните свидетели един по един се отмятат от показанията си.

Пак по същото време ключовите контакти на висаджиите със софийската организация на СДС осигуряват на групировката контрола над най-оборотните паркинги и пазари в столицата, категоричин са наблюдатели. С борба за контрол над софийските паркинги се свързва и убийството на бившия висш общинар Георги Василев.

След 2000 г. ВИС дава огромен брой жертви в гангстерската война. Сред най-свидните е кумът на Георги Илиев- Румен Маринов-Нарциса, застрелян пред дома си на 27 октомври 2003 г. Същата година килър прави опит да ликвидира близкия му приятел и основен мениджър в групировката Николай Цветин, но куршум покосява негов адаш.

Няколко дни след убийството на Нарциса “математикът на ВИС” Методи Методиев - Мето Илиянски изчезва безследно.

По-малко от 2 месеца след това в Амстердам на оня свят е пратен Косьо Самоковеца. С чести бягства в чужбина от покушения се спасяват другите най-приближени на боса на ВИС - Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро.

Възходът на ВИС е прекъснат на 25 август 2005 г., когато снайперист екзекутира с един куршум президента на “ВАИ холдинг” в Слънчев бряг. Наследството на империята на ВИС е доста голямо и до днес, фирми, близки до групировката, печелят в различни сектори на икономиката.

В категории: Крими


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
baihui
09.06.2015 21:12:26
0
0
И СИК-аджията Бойко Борисов произвеждаше нелегални цигари в с.Крайморие, но нещо му се размина ! Защо ли ? Всичко което става в България е плод на държавна (милиционерска) поръчка !
9.
ДС
07.06.2015 01:10:14
0
7
Те ги създадаха и те ги премахнаха,времената вече бяха други.
8.
ддддв гъз
06.06.2015 21:01:07
0
23
Най гадния е Иван Костов той ги прикриваше и правеше пачки,тоя черен мангал земята черна да ги прибире до девето коляно.
7.
kiro
06.06.2015 19:13:03
0
24
Хубаво че ги избиха мръсните уроди.В ада да се пекат !!!!!
6.
борко
06.06.2015 16:39:08
1
28
kakvi bokluci e rajdala i rajda balgarska maika yuna6ka
5.
Хорхе
06.06.2015 16:14:29
2
34
Хаха ей 2 забавляваш ме искренно честно .Това пък къде го измисли те неискали милите ама лошите политици ги накарали много познати са плакали и фалирали от тях заради космическите рекети които са им искали а като откажат да плащат следваха грозните им методи кръв и сополи изпочупване и запалване на имуществто олигофрен или забравяш че рекета това им беше един от основните доходи а
И времената станаха такива че всеки 18годишен сопол искаше да стане част от тях защото виждаха мекото на хляба там вместо да учат и просперират те избираха да правят мизерии за лесни пари днешните младежи голяма част от тях още ги издигат в култ тия грабители на България а или не си чувал колко природни ценности злата и антики са изнесли на безценица
4.
До Старото
06.06.2015 15:51:17
1
43
В онези години бг народ умираше от глад и мизерия и страх от мутри и заминаваше извън Б- я. Не само, че не са хранили бедния народ , а го рекетираха и храниха приближените си и тези които им духаха.
3.
Касабова
06.06.2015 15:06:01
4
15
Империята на ВИС - кока, контрабанда, туризъм и моя милост Касабова.
2.
СТАРОТО
06.06.2015 14:28:41
39
17
Хорхе, хората като теб са пълни олигофрени. Тези момчета са вкарани в цялата тази система от политици, ченгета и други имащи власт хора. Повечето от тях в началото даже не са искали да работят това, не са знаели дори колко богати ще станат. Точно тези хора хранеха бедния български народ в онези години. Не говорете глупости, когато нямате и грам представа за какво иде реч.
1.
Хорхе
06.06.2015 14:14:09
5
40
Аре ве 18 годишните пумиари къде са да се барат за,циците и да,вика въй много яко чуек какъв маняк искам да съм като него и да,си мечтаете,да,карате стара s-ka
Без грам да ви мине че тия хора,много са допринесли за мизерното състояние на България,сега
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори