Кръчмите остават без шкембе чорба
09 Май 2015, Събота, 11:38 ч.
Единствено в закусвалните ще се предлагат ястия от субпродукти
В кръчмите няма повече да се сервира шкембе чорба. Това посегателство срещу изконния роден лек срещу махмурлук ще стане след въвеждането на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлеченията. Българинът ще може да консумира любимата си чорба в закусвалните и ресторантите.Единствено в закусвалните е записано, че може да се предлагат чорби и ястия от субпродукти. Ресторантите пък ще са профилирани като класически, национални, специализирани, пицарии и тематични. В питейните заведения, към които спадат и кръчмите, ще може да се консумира освен алкохол и безалкохолни напитки, но и салати, студени предястия, ядки и сладкарски продукти.
Поръчката за студени предястия, салати и аперитиви трябва да се изпълнява до 10 минути в заведенията “пет звезди” и “четири звезди”, и до 15 минути в заведенията “три звезди” и “две звезди”. Това предвижда същата наредба на туристическото министерство, публикувана за обсъждане. За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави. За всички категории ще важи изискването отварянето на бутилираните напитки - безалкохолни, бира и вино, да се извършва пред погледа на клиента при поднасянето им, съобщава "Монитор".
Към всички обекти и категории има разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.
По отношение на апартаментните туристически комплекси е предложена възможността за припокриване с изискванията към хотели.
В предложения за обсъждане документ се разделят видовете туристически обекти в две категории - клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили и клас Б - семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги; ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.
Опростяват се и намаляват формалните изисквания към местата за настаняване клас Б и се завишават към висококатегорийните хотели. Сега например са фиксирани размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, броят и видът на възглавниците, съдържанието на мини-бара, броят и размерът на кърпите в банята. Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност.
С наредбата се създава задължително изискване за въвеждане на единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с хотелските рецепции.
Според Благой Рагин от БХРА новата нормативна база ще помогне на бранша. „Настояваме да се въведат и евростандартите за категоризацията на хотелите. Сегашните наредби са много тежки и оскъпяват продукта ни”, добави той.
Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг смята, че категоризация има и в момента и всичко ще си е същото, казано по друг начин. „Разбира се, условия за категоризацията на базата трябва да има, за да не станат нещата по български, да кръстим една къщичка „Гранд хотел”, каза тя. „Задължително е да се въведат европейските стандарти. Какъвто е хотелът от съответната категория в Лондон, такъв трябва да е и в София”, поясни Иванова.
След влизането в сила на наредбата, действащите места за настаняване и заведения за хранене, ще имат на разположение 6 месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с изискванията.
В категории:
Животът
Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра...
Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България
Теорията на Юнг: Защо сънуваме кошмари, бивши и секс
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига
Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ
19/05/2024, Неделя 14:00
0
Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева
19/05/2024, Неделя 13:41
0
Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда
19/05/2024, Неделя 13:21
0
Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев
19/05/2024, Неделя 13:13
2
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра...
19/05/2024, Неделя 13:00
0
Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България
19/05/2024, Неделя 12:41
1
Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност
19/05/2024, Неделя 12:21
4
Български университет затваря утре в знак на протест
19/05/2024, Неделя 12:18
0
Президентът на РСМ се възхити от българската опера
19/05/2024, Неделя 12:05
0
Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й
19/05/2024, Неделя 12:00
2
Шопската салата поевтинява, поскъпват млечните продукти
19/05/2024, Неделя 11:43
1
От Русе до Истанбул: Вижте българката, която е сред най-популярните актриси в Турция (ВИДЕО)
19/05/2024, Неделя 11:17
1
Още малко и ще ми забранят оная работа по предназначение да ползвам...
Я да си е.ат мамата...
Е.ахти държавата скапана.
Ще емигрирам
Някак не ми се вярва, защото лятото добре, но зимата ракийка с варени свински уши си е класика. А селският хоремаг, като е един в цялото село, как ще го кръстят, закусвалня или питейно заведение. Каква е целта, ще ни отказват от ракийката с мезе по този начин за да пием по малко ракия ли? Остава да влезнат у нас и да надигат капака на тенджерата да виждат, дали ям позволена каша.
Забрана без всякакви уговорки да се консумира месо и месни производи от български животни.Мотиви:
- европейска директива
-намаляване вредните емисии от метан произвеждан от домашните животни.
- да се избегне затлъстяването на българските граждани ако има все още такива.
- въвеждане ГМО с цел благородната идея да тестваме негативите в полза на ЕС за което ще получим евросубсидии.Кой ще ги получи?.Как кой ?- евроинвеститорите.
Аз бях българче ,обичах наште планини обезлесени ......българче се аз наричах ,няма радост веч за мене.