×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Пристанище Бургас търпи загуби от кризата в Крим и Украйна, но продължава да привлича нови круизни компании


Пристанище Бургас търпи загуби от кризата в Крим и Украйна, но продължава да привлича нови круизни компании
Пред бургаското пристанище предизвикателствата за развитие на круизния бизнес са подобряване на инфраструктурата и интермодалността на специализирания терминал, категоричен е шефа на порта Диян Димов
23 Април 2015, Четвъртък, 13:10 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА Снимка Архив


През тази година бяха планирани 31 посещения с очакван ръст от над 15 % спрямо 2014 – 48 000 туриста. За съжаление 12 резервации са отменени

- Г-н Димов, разбрахме, че всеки ден следите внимателно ситуацията в Крим и Украйна. Толкова ли е важна тя за круизния ни туризъм?

- За жалост ситуацията в Украйна и Крим не се подобрява. Геополитическата обстановка пряко влияе на круизния бизнес както на всеки друг бизнес. Необходима е сигурност, защото круизните компании поставят на първо място сигурността за живота и здравето на туристите. Размириците винаги влияят негативно на туризма и в районите, където има такива, се отчита  отлив на туристи. Затова повечето круизни оператори предпочитат временно да свалят дестинация Черно море от своите пътувания с цел да гарантират безопасността на туристите. Освен това целта на всеки бизнес е да генерира печалба. При круизните пътувания тази печалба се гарантира като на кратко разстояние бъдат посетени повече пристанища. С продължаващата нестабилност в Украйна и Крим и невъзможността да бъдат посетени основни пристанища от нашата дестинация, като Одеса, Ялта и Сочи, круизните компании не могат да изпълнят тази задача т.е. да генерират печалба.

Бих искал  да ви запозная с предисторията на куризните пътувания специално за порт Бургас, за да стане ясна спецификатана този вид пътувания.

През декември 2011 година на зимния круизен форум в Истанбул, съгласувахме първото посещение на круизен кораб за Морска гара Бургас за 03.10.2013 година - „ Prinsendam” на „Holland America ”, част от групата  „Carnival Corporation”. Към датата на преговорите проектът на новата морска гара беше в зародиш. Имаше само идейна визия, но за сметка на това ясна стратегия за изпълнение на Генералния план за развитие на Пристанище Бургас, подкрепена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ДП „Пристанищна инфраструктура“, Община Бургас и бургаската общественност, която включваше  изготвяне на ПУП на първата част от Зоната за обществен достъп с нова Морска гара.

С утвърдено финансиране за 2013 година от страна на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в размер на 3.3 милиона лева към датата на първия круизен кораб Морската гара официално беше открита.
През 2012 година на годишното изложение „Cruise Shipping Miami ”, на което пристанище Бургас активно участва вече четвърта година, се постигнаха и първите съгласовки за презокеанските лайнери на „Royal Caribbean”– от бранда „ Celebrity Cruises” с дължини около 300 метра и над 2000 пасажери. Подписаната и утвърдена  тристранна форма за морско–техническите изисквания за акостиране на тези кораби, между Морска администрация - Бургас, Пристанище Бургас и Департамента по  пристанищата на втората по големина круизна компания „Royal Caribbean”, създаде необходимите терминални условия всички кораби с параметри, позволяващи преминаването на Босфора, да бъдат приети в новата Морска гара - Бургас. Параметрите на Зоната за обществен достъп : 80 декара площ, 330 метра дължина на първо и второ корабни места с дълбочина 10 метра, както и  дължината на трето и четвърто корабни места  от 320 метра, с дълбочина 7,30 метра, позволяват едновременната обработка на един голям и един средно голям пасажерски кораб.
Новата морска гара с площ над 4000 кв м. (независимо, че се построиха  само първите два модула) позволява безпрепятствено и качествено обслужване на почти 3000 пасажера.

- Вярно ли е, че Бургас е бил обявен за най-бързоразвиващата се круизна дестинация в Европа и кога стана това?

- Най-големия тласък на круизите в Черно море и специално за порт Бургас беше подписването на 13 март 2012  на Меморандума за сътрудничество и взаимодействие между основните черноморски круизни пристанища /Истанбул, порт Бургас, Порт Одеса, порт Ялта, Порт Сочи и порт Батуми/,  обединени под бранда „Black Sea Cruises” и основните Туристически агенции, специализирани в круизния бизнес. Не случайно и дестинацията „Black Sea Cruises” беше номинирана на годишния круизен форум в Марсилия, Франция, за най-просперираща световна дестинация за 2013 година – едно сравнително малко море за круизния бизнес с шест изключително богати на културно и историческо наследство държави.
С това предисловие искам да подчертая спецификата на круизния бизнес – бизнес, който търси винаги повече от едно море /за нас, Средиземно, Мраморно, Черно/, няколко държави с историческо и културно наследство и не по-малко от 4 пристанища, позволяващи приемането на океанските лайнери.
Целта, която си постави порт Бургас – беше съизмерима с круизния поток в Одеса – най-голямото черноморско круизно пристанище – отчело през 2013 година  над 100 посещения и над 150 000 пасажера.

За срива в круизния бизнес в регион Черно море, след началото на Кримската криза, говорят и фактите за миналата година – само осем пътнически кораба посетиха пристанището в Одеса. Круизите, които бяха планирани за посещение в Одеса преди две години, се насочиха към Румъния - Костанца  и България - Варна и Бургас. По този начин крузните компании не претърпяха загуби от отказването на планираните пътувания.

За съжаление кризата все още не е напълно утихнала и круизните компании рязко промениха средносрочните си планове за 2015 и 2016 година. В тази връзка са и отказаните 4 посещения на първия кораб от флотилията на оператора –майка  „Royal” – „Rhapsody of the sea” (кораб, който до тази година обслужваше района на западното американско крайбрежие и Аляска). Това посещение за Бургас е може би най-добрата реклама и гаранция, че дестинацията е работеща и перспективна.
През тази година за Морска гара-Бургас бяха планирани 31 посещения на круизи с 48 000 туристи, а очакваният ръст бе над 15 % спрямо 2014 .

Другата важна постигната  договореност бе бургаското пристанище да бъде call port т.е. оттук да се качват пасажери, да направят своето круизно пътуване и отново да слязат в Бургас. Първият круизен кораб, за  който предварително бяха посгигнати съгласувания за този вид пътувания е „Zenit” с 1800 туристи на круизния оператор ”Pullmantur”.

- Говори се, че сваленият над Украйна пътнически самолет също е довел до голям отлив на туристи и ако е така - защо?

- Свалянето на малайзийския самолет над украинска територия е изтъкнато от круизните оператори като една от важните причини за отказване на дестинацията. Като във всеки бизнес и круизния си има собствени правила – подчинени на общото правило реализиране на печалба. Печалбата се формира, както от самия билет за круизното плаване, така и от допълнителните услуги, предлагани от круизната компания – както на самия кораб, така също и от екскурзиите на брега. И докато в българските пристанища избора е на пасажерите, то в Украйна и Русия – визовите ограничения еднозначно определят слизането на брега с някои от екскурзиите, т.е. почти 100% добавена стойност от посещенията.

-  Отказът на круизните компании от Одеса, Сочи, Ялта и други пристанища свързан ли е и със санкциите срещу Русия, или просто е въпрос на сигурност за пасажерите?

-  Отказът на круизните компании да извършват туристически пътувания по дестинация Черно море не е свързан със санкциите, а най- вече със сигурността , която  на първо място трябва да бъде гарантирана на туристите. Няма човек, който би  предприел пътуване с цел туризъм , ако е застрашен животът му.

- Доколко е вярно, че круизните компании също търпят големи загуби от конфликта между Русия и Украйна. Защо американските пасажери имат такъв интерес към Ялта, например?

- Круизният туризъм през последните години се развива с бързи темпове. Строят се нови кораби, предлагат се и нови дестинации. Увеличава се и броя на хората, които се записват на круизи. Круизните компании търпят загуби, че не могат да предложат дестинация Черно море, тъй като това е една от новите круизни дестинации, които привличат интереса на туристите. Бизнесът не търпи празнини и естествено круизните компании  насочват по нови дестинации своите кораби поради невъзможността да посетят всички черноморски пристанища, които са от интерес за туристите. Що се отнася до интереса специално към Ялта, то той е  обусловен от историческо събитие -  Ялтенската конференция    по време на Втората световна война. Трите основни държави от  Антихитлеристката коалиция /САЩ, Великобритания и СССР/ провеждат тази конференция от 4 до 11 февруари 1945 г., като заседанията се водят в двореца Ливадия, близо до Ялта (на Кримския полуостров). В конференцията участват държавните ръководители на страните по това време: президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт, премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил и председателят на Съвета на народните комисари на СССР Йосиф Сталин. За това ангичаните и американците имат интерес да посетят Ялта и да се докоснат до това историческо събитие.

- Какви такси плащат лайнерите за преминаване през Босфора и възможно ли е да се променят маршрутите така, че да изключват размирните райони в Черно море?

-Таксите за преминаване на кораби през Босфора и през пристанищния хъб Истанбул са завишени, но този въпрос не е от моите компетенции да отговоря. Що се отнася за това дали е възможно заобикаляне на размирни райони отговорът ми е принципно да, но това зависи от  калкулациите на круизните компании и техните намерения  да обединят посещения на пристанища в две морета в едно пътуване примерно – Средиземно и Черно море.

- Наскоро сте се срещнали с вицепрезидента  на Royal Caribbean в Маями. Какво обсъждахте с него?

- По време на круизно изложение „Cruise Shipping Miami 2015”  във водещата презентация “Развитие на пристанищната инфраструктура в новопоявили се пазари” Джон Терсек, вицепрезидент на Royal Caribbean Cruises Ltd изрично отбеляза, че България, в частност Бургас е нова круизна дестинация с голям потенциал. В отделен разговор дискутирахме силните и слабите места за развитие на круизите в Бургас. По думите на експерта пред бургаското пристанище предизвикателствата за развитие на круизния  бизнес са подобряване на инфраструктурата и интермодалността на специализирания терминал. Той заяви, че  е убеден, че положителните отзиви от успешното начало ще се повторят в скоро време, независимо от сложната ситуация в региона.

- Разбрахме, че в презентацията на Бургас пред круизните компании сте включили като забележителност и бъдещия Океанариум. Каква е ситуацията с него и има ли наистина шанс той да бъде построен?

- Относно бъдещето на „Океанариума” ще трябва да се обърнете  за информация към Община Бургас и фирмата инвеститор „Мостовик”. За нас би било от голяма полза да се осъществи тази атракция, тъй като тя  ще привлече много от туристите от куризните кораби.

- Какви пари влизат в Бургас от един лайнер и как тези приходи могат да се увеличат?

- Не може да се каже точно  колко средства постъпват от обслужването на един куризен кораб. Това зависи от големината на кораба и броя на пасажерите.Таксите се събират от различни оператори - държавни и частни компании, които са ангажирани с обслужването на корабите.
Задълбочения анализ на дисбурсментите /общата цена за посещения/ за 2014 година за основните черноморски пристанища показа, че има върху какво да поработим.След проведени разговори заедно с другите ангажирани страни, които предоставят услугите - пилотски, маневрени, влекачни, швартови, агентийски и туристически, обединяваме усилията си за намаляване на  цените на всеки един от участниците в обслужването на круизните кораби. Порт Бургас също редуцира пасажерската си такса от 6 на 5 евро, което е намаление с 20 %. Скоро с приетото решение на Министерският съвет за промяна на Тарифата на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и тонажната такса за корабите  беше редуцирана с 14%. Всички тези действия показват най-вече нашата визия за развитие на круизния туризъм с най висока добавена стойност на продукта.

За 2014 година приходите от круизния туризъм само за евросъюза са над 18 млрд. евро и са осигурили заетост на 3,3 млн. европейци.

Отговорно заявявам, че българските круизни портове – Бургас, Несебър и Варна - са потенциално привлекателни и стабилни точки на круизна дестинация – Черно море, това не са мои думи, а част от презентациите на ръководителите на Carnival  – Мишел Нестор, „Royal” – Джон Терсек, „MSC”– Пиерлуджи Сопрани и тяхното признание ни амбицира да надграждаме по четирите основни предизвикателства на дългосрочен успех – кейов фронт, терминална даденост /морска гара/, интермодалност, достъпни забележителност за еднодневен преход.  Не бива да забравяме, че можем да осигурим и дълъг круизен сезон от април до ноември, което е също голямо преимущество.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Още един протестър с коронавирус Още един протестър с коронавирус 31/10/2020, Събота 19:41 5
11
Коментара по темата
11.
Бургазлия-курназлия
25.04.2015 21:39:09
2
3
Именно защото няколко Човека в Бургас се мъчат да го направят туристическа дестинация,то тези хора заслужават уважение.Те не очакват признание,благодарности и фойверги,правят го за всички нас и децата ни.Така,че поклон.
10.
гербаджия
25.04.2015 08:21:42
0
1
Търси пърдухлите от Евросъюза,те да ни правят оборот.Не търси----Русия и Украйна-----глупости говориш муши трънка
9.
План
24.04.2015 10:59:02
5
3
Къв Генерален план, кви пет лева?! Ами къде са кейовете (т.нар. разширения), които трябваше да бъдат построени? Или те биха разбили монопола на Кирчо- галеника на Вожда (Б.Б)? Така е, "държавата" е мащеха за собствените си деца (държавното пристанище), и майка за "чуждите" (Кирчовото БМФ).Защо ли така?!!!!
8.
Бург USA
24.04.2015 10:14:52
9
5
Каква е тази "криза във Украйна" --- защо лъжете хората и не казвате нещата със инстинските думи -- Русия атакува Украйна точно както Хитлер атакува Полшя. Русия е най голямата заплаха за мира, защото е военна диктатура обаче пълна мафия и корупция. Защо покривате инстинста, за да се подмазвате на тези олигофрени във Москва. Последно, Димов много сте слаби като продавачи и маркетинг, просто бледнеете пред конкуренцията. Само с добри намерения не се прави бизнес. Иска се страхотен дезайн, най добрия Английски, и цялостна програма която да привлече круизите. Не може двама кукери и една скапана грозна гара да привличат на Европа парите --- поканете най успешната Германска фирма да ви изгради нова гара, нови условия нова връзка. Лайна тъпи ще банкрутирате Бургас, със вашата некадърност и стискане на пари.
7.
Ivan
24.04.2015 08:37:06
7
10
Морска гара е страхотна и пристанището придава много добър вид на Бургас и морето.Който не му харесва да не ходи. Относно пасажерите, само един глупав човек може да каже, че не носят печалба на града. А гледка с пасажер на Пристанище е страхотна, и дано я има и тази година.Успех
6.
shameful defeat
24.04.2015 01:10:54
6
8
Бургаската "морска гара" е по-зле и от селски клозет. Нормално е да отказват
5.
gosho
23.04.2015 21:21:04
7
15
Димов ,какви глупости говориш?Какви круизи бълнуваш?Бургас никога не е бил привлекателна дестинация,но пък ви бе прекрасен параван за крадене от най-различни безцелни проекти като Морската гара ,инфраструктура и т.н.Украйна ви дойде дюшеш оправдание за свършените безумия.Сега на загуба били.Ти ще си единственият в света ,който ще затвори много добре работещо търговско пристанище,обслужвайки интереса на банда крадци.Язък ти за опита,ама народа е казал " с какъвто се събереш ,такъв ставаш"!
4.
Солдат
23.04.2015 21:16:26
2
11
Олигофренията е пълна.Очакваме ръст от 15% ама от 31 кораба вече 12 са отказали да акустират в Бургас.От другите няма потвърждение.Как ще включиш океанариума в рекламата като той не е започнат.От Герб вече се хвалят и с идиотизмите си.
3.
ебал съм ти руснаците кухи
23.04.2015 20:59:14
5
6
Вие не можете да говорите Английски и да привличате компании, не се оправдавай некадърници, във най голямото пристанище не може да докарате западен бизнес. Слабаци! Заради вас града страда. Вземете западна маркетинг компания да продава. И не я наричайте криза ами я наречете Руска окупация и атака върху независима страна.
2.
Маймуни
23.04.2015 20:42:22
2
12
Ликвидатора на пристанището е велик ръководител работи с гигантски размах за собствена сметка. Нека се проверят неговите доходи, сметки и собственост. Да ама са на власт..............и неговото време ще дойде.
1.
Любопитен
23.04.2015 17:55:29
6
13
Какво точно ни засяга колко кинти щял да вземе собственика на пристанището,онази гелосана делиорманска мастия Киро Гела,та тоя заблуден гербераст Димов взел да опява..Така или иначе на тия кораби всичко е олинклузив,никой няма да пазари и за 1 евро от тук,пък и то какво можем да предложим на тия хора освен некачествени боклуци внос от съседни страни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Затягат цедката за почетни граждани, ще искат поне 300 подписа за номинация Затягат цедката за почетни граждани, ще искат поне 300 подписа за номинация

В момента е достатъчна подкрепата от 30 души, която лесно се покрива

 

Изследване: Онлайн обучението е довело до значителна промяна в начина на учене Изследване: Онлайн обучението е довело до значителна промяна в начина на учене

Учениците са прекарвали пред екрана учейки средно около 5 часа на ден

 

Здравният министър бесен на болнични шефове, ще им реже парите от НЗОК Здравният министър бесен на болнични шефове, ще им реже парите от НЗОК

Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка, ядосан е Костадин Ангелов

 

Още един протестър с коронавирус Още един протестър с коронавирус

Изпитвам обаче болка при движението на очните ябълки и болка на кожата на горната част на главата и на кожата на гърдите и корема дори при много слабо докосване, написа във фейсбук Лалов

 

Райна се разгони, сваля брата на Кобрата със среднощни смс-и Райна се разгони, сваля брата на Кобрата със среднощни смс-и

Певицата се запознала с Тервел в тв студио

Нова наредба ще решава проблема с безразборната популация на улични котки в Бургас Нова наредба ще решава проблема с безразборната популация на улични котки в Бургас

36 хил.лева са заложени в бюджета на общинския приют за кастрация, но мярката се оказва недостатъчна

 

Внимание, 2 опасни храни заляха БГ пазара! Ето кои са те Внимание, 2 опасни храни заляха БГ пазара! Ето кои са те

Изтеглят био сусамов тахан и козе сирене от Нидерландия

Ученици пиха водка в час, уволниха учителя им Ученици пиха водка в час, уволниха учителя им

За инцидента разказа самият преподавател

Говорителката на Спешна помощ се разплака в ефира на БНТ Говорителката на Спешна помощ се разплака в ефира на БНТ

От 200 нуждаещи се да влязат за лечение с COVID в София само 16 намериха място в болница

 

Борко Чучков заби близначката Доротея Толева Борко Чучков заби близначката Доротея Толева

Доротея е сестра на Емануела, жена на друг популярен продуцент - Андрей

 

Половин Гърция минава под ключ заради пандемията Половин Гърция минава под ключ заради пандемията

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в телевизионно съобщение до гражданите новите мерки

 

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в ЕС България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в ЕС

Ако Северна Македония признае българските корени, вето няма да има, каза Екатерина Захариева

Почина Шон Конъри Почина Шон Конъри

Издъхнал е на 90-годишна възрраст

 

Германия с нов рекорд на заразени Германия с нов рекорд на заразени

Страната регистрира 18 681 случая на коронавирус през последните 24 часа

Трети задържан за нападението в Ница Трети задържан за нападението в Ница

Извършителят Брахим ал Ауисауи, който е роден в Тунис през 1999 г., е пристигнал във Франция през октомври

Датската държавна телевизия пусна педофилско шоу Датската държавна телевизия пусна педофилско шоу

Възрастни мъже и жени се събличат пред дечица, а те им задават въпроси

С викове „Аллах акбар“ 50 младежи нападнаха църква във Виена С викове „Аллах акбар“ 50 младежи нападнаха църква във Виена

Те са успели да избягат

Пореден вторичен трус в Гърция от 4,1 по Рихтер Пореден вторичен трус в Гърция от 4,1 по Рихтер

Земетресение е регистрирано и в Норвегия

Каква е равносметката от управлението на Тръмп Каква е равносметката от управлението на Тръмп

Американският президент постоянно натъртва, че никое правителство на САЩ не е успяло да свърши толкова неща през първия си мандат, колкото неговото

Опустошителният трус в Турция и Гърция е усетен в цяла България Опустошителният трус в Турция и Гърция е усетен в цяла България

Над 15 са вторичните трусове от над 4 по Рихтер

Бойко Борисов Бойко Борисов Само на президента Румен Радев дадоха няколко часа карантина, сякаш е извънземен Виц на деня Виц на деня - Иване, работиш ли в неделя?
- Разбира се! Плащат двойно, а аз съм атеист. Грях е да не се възползвам.
Виц на деня Виц на деня - Щастливи ли сте в семейния живот?
- О, да! Толкова силно се обичаме, че вече трети път отлагаме развода.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Дядото се успокои, че не е толкова болен, като видя внука му колко таблетки пие преди дискотека.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори