×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Масово убийство вещае Майдан и в Армения (видео)


Масово убийство вещае Майдан и в Армения (видео)
Жители на Гюмри отдават почит към избитото от Валерий Пермяков семейство. Снимки БГНЕС
20 Януари 2015, Вторник, 13:20 ч.
Източник: clubz.bg

Русия отказва да предаде свой войник, разстрелял 7-членно семейство
Армения може да се взриви всеки момент от антируски бунтове и вината за евентуалния нов Майдан ще бъде единствено на Русия. Това сподели за Клуб Z журналистът Николай Торосян от ереванското онлайн издание "Панармениан".Денят Х може да настъпи още днес. Достатъчно е само поменът за едно бебе да прелее в необуздан гняв. За това може да допринесе Москва, ако приеме решение, от което се опасяват хората в Армения.

    Какво се случи?

Напрежението в Армения се покачва непрекъснато от 12 януари. Тогава войникът Валерий Первмяков избяга въоръжен от 102-а руска военна база, разположена във втория по големина арменски град Гюмри. Той нахлу в дома на 7-членното семейство Аветисян в града и хладнокръвно разстреля шестима души, сред които двегодишно дете. Вчера почина едва шестмесечният Сергей Аветисян. Пермяков не можа да го убие с автомата си, който засече. Тогава войникът наръга няколко пъти бебето с щика. Малкият Серьожа издържа само една седмица.

Убиецът Пермяков бе заловен на 13 януари - ден след клането, от руски граничари, при опит да премине в съседна Турция. Той веднага призна деянието си. Войникът разказа, че е отишъл у семейство Аветисян да пие вода, почукал, но не му отворили. Той се опитал да влезе, чул гласове отвътре и започнал да стреля.

Пристигналите на местопрестъплението полицаи откриха всички жертви в леглата им. Там бяха намерени и военните обувки на Пермяков.

Убиецът бе предаден на командира на неговата база и в момента е под арест. И Русия, и Армения повдигнаха срещу него обвинения за убийство.

    Дотук - добре. Но само дотук

Дотук - добре. Но само дотук, защото Армения настоява тя да съди Пермяков, а Русия поне засега дава сигнали, че няма намерение да предава убиеца.

Такива сигнали бяха дадени още на 13 януари, веднага след залавянето на Пермяков. В резултат няколкостотин души протестираха пред руското посолство в Ереван. Те настояха за закриване на базата в Гюмри.

До сериозни сблъсъци се стигна на 14 януари. Тогава вече хиляди демонстранти обкръжиха самата руска база в Гюмри и поискаха Пермяков да бъде предаден на арменските власти. В Ереван бяха арестувани 14 души. Те влязоха в стълкновения с полицията, която им попречи да изгорят руския национален флаг пред посолството на Русия в арменската столица. Ранени бяха 33-ма души, сред които 18 полицаи. За щастие, няма сериозно пострадали.

Днес, след като в Гюмри почина шестмесечният Сергей Аветисян, от Ереван към града се отправиха спецподразделения. Обстановката там е нажежена и е достатъчна само една искра, за да излезе ситуацията от контрол, каза пред Клуб Z колегата Николай Торосян. Той допълни, че днес всички с безпокойство очакват помена за невръстното дете.

Опасенията на арменците са няколко. Те смятат, че Пермяков ще се отърве със символична и дори с условна присъда. Друго притеснение е, че няма да бъдат осъдени всички виновни, а ще го отнесе само убиецът, отбелязва Торосян. Хората подозират, че в базата, в която той служи, става нещо много лошо и по всяка вероятност командването тормози войниците. Трудно човек би могъл да обясни по друг начин защо солдатът е избягал от частта с автомат. Именно с него той е разстрелял семейство Аветисян. Пермяков може да разкаже някои нелицеприятни неща за ставащото в базата пред руския съд, но те да си останат тайна и да не стигнат до арменските власти.

    "Със сигурност има виновни сред по-висшестоящите военни. Разбира се, Пермяков трябва да получи най-суровата присъда - 20 години или до живот. Но и тези, които са го докарали до това състояние, не трябва да останат безнаказани", споделя пред Клуб Z друг журналист от изданието "Панармениан" - Самсон Оганесян.

Други жители на Гюмри пък изтъкват, че в тази база има много войници от най-низшите слоеве на обществото - от най-бедните и необразовани семейства. Русия ги праща в Армения като на каторга.

Това обаче едва ли важи за Валерий Пермяков. Той е син на евангелистки пастор от сибирския град Чита. Едва ли неговото семейство може да бъде определено като проблемно.

Официална версия за мотвите на солдата още няма. Неофициално предположенията са две - конфликт между Пермяков и жертвите му на етническа основа ири психически проблеми на войника. Възможно е също така съчетание на двата фактора.

    "Трябва да знаете, че отношенията на Армения с Русия са много специални, особено в Гюмри. В нашата страна няма голямо руско малцинство. Но Гюмри е най-проруският град у нас. На всекщи 9 май там има съвместен военен парад на победата на руската и арменската армия. В този град посрещат руснаците с хляб и сол. А сега Москва заплашва да развали всичко", отбелязва Николай Торосян.

Той очаква влошаване на отношенията с Москва, но не и антируски погроми.

Проблемът е в това, че Русия отказва да предаде Пермяков на Армения под предлог, че нейната конституция не й позволява да предава свои граждани на чужди страни. В същата тази конституция обаче е записано, че подписан от Москва международен договор има по-голяма сила от нейния основен закон.

Именно на това се позовава Армения. Тя твърди, че договорът между Москва и Ереван от 1992 г. за руско военно присъствие в Армения задължава Русия да предава своите солдати на властите в задкавказката република при необходимост или при извършване на престъпление.

Явно Кремъл няма намерение да се съобразява с това. И не е изключено Русия да обяви окончателния си отказ днес.

Прокълнатата 102-а руска база в Гюмри

В Армения има няколко руски военни бази. Те са създадени в съответствие с двустранен договор от 1992 г. Те са следствие от напрежението между Армения и Турция в онзи период. Заради конфликта между Армения и Азербайджан за анклава Нагорни карабах Турция заплашва да се намеси на страната на Баку. Което принуждава Ереван да се обърне за помощ към Москва. Днес арменската страна на границата с Турция се охранява почти изцяло от руснаци.

102-а база в Гюмри е създадена съгласно договор от 1995 г. Първоначалният му срок е от 25 години. При визитата на руския президент Дмитрий Медведев в Армения през 2010 г. срокът на договора е удължен на 49 години. С други думи, базата в Гюмри ще функционира поне до 2044 г.

Не за първи път в тази военна част стават инциденти, разказва Николай Торосян.

През 1999 г. двама пияни руски войници от 102-а база откриват огън на пазара в Гюмри. Те убиват двама и раняват други 9 души. Солдатите са заловени от арменските власти и осъдени на по 15 години затвор. По-късно те са екстрадирани да излежават наказанията си в Русия.

Най-пресният инцидент е през 2013 г. Тогава две овчарчета на възраст 10 и 14 г. проникват на територията на незаградения танков полигон до базата в Гюмри. Децата загиват от взрив на мина, която гръмва в краката им. Руската военна прокуратура обаче постанови, че двете момчета събирали незаконно метал за вторични суровини.

Но масовото убийство на 12 януари явно е преляло чашата.

Опасността е арменците да променят отношението си към Русия, смятат колегите Николай Торосян и Самсон Оганесян. Преди по-малко от месец Армения се присъедини към създадения и оглавен от Русия Евразийски съюз. За разлика от Украйна, там нямаше проевропейски Майдан. Според социологическите проучвания 60 на сто от жителите на задкавказката република подкрепят евразийската интеграция. Против нея гласуваха едва 7 от общо 131 депутати в парламента в Ереван.

Дори считаните за прозападни политици подкрепиха влизането в Евразийския съюз.

Сега обаче зорлем може да се стигне до арменски Майдан. И ако той се случи, вината ще бъде изцяло руска.



Коментари
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 0
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори