×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Великата Райна Кабаиванска - на 80 години: Аз съм давала с много обич и ми се връща с много обич!


Великата Райна Кабаиванска - на 80 години: Аз съм давала с много обич и ми се връща с много обич!
Оперната „дива” е обявена с единодушие за почетен гражданин на София
29 Декември 2014, Понеделник, 22:24 ч.
Източник: БЛИЦ

Една непомръкваща звезда представя младите звезди на операта


Оперната „дива” е обявена с единодушие за почетен гражданин на София

“Скъпи приятели! Наричам Ви приятели, защото Вие, публиката, винаги сте били моята сила. Винаги сте ми давали сила и енергия. В един не много радостен за мен ден. Защото да се празнува 80-годишнина, не е много ...радостно.”

Още с тези си встъпителни думи от сцената оперната дива Райна Кабаиванска трогна и изправи на крака публиката, изпълнила до краен предел зала 1 на НДК на юбилейния благотворителен галаконцерт. Трогна, защото кратко и ярко разкри някои от характерните черти на световноизвестната певица – нейното дълбоко уважение към зрителите и слушателите, към публиката, реализма и финото й чувство за хумор. Едва ли има българин, който да не знае името Райна Кабавиванска. Сигурно няма почитател на оперната музика, който да не изпитва възхищение от нейното голямо артистично изкуство. Не е необходимо, а и няма възможност, да се изброи целия низ от нейни триумфи, от звездни мигове! Та това са цели 55 години на сцената на всички световни оперни театри, на подиума на най-реномираните концертни зали на планетата. Репертоарът на девойката от столичния квартал «Цар Иван Асен втори» покрива цели три века от историята на операта – от ХVІІІ до ХХ век. Героините, които пресъздава, са истинско «А до Я» на сопрановите роли. Щастието да бъдат нейни партньори на сцената са имали великите тенори от няколко поколения – от Франко Корели и Марио дел Монако до «голямата тройка»: Доминго (неговият дебют в Миланската скала е бил именно с Кабаиванска и Гяуров), Карерас, Павароти.

«Запазена марка» на Райна Кабаиванска ще останат емблематичните й незабравими роли (и като актьорско майсторство) на Тоска, Мадам Бътерфлай (Чо-Чо-Сан) и Манон Леско в едноименните опери от Джакомо Пучини, на Адриана Лекуврьор от Франческо Чилеа и др.

През последните 15-ина години музикалният свят заговори за «Школата Кабаиванска». Оперната легенда предава на млади таланти не само своята изключителна култура и техника на пеене, но и голямото си артистично майсторство при изграждането на образите. «Трите кита» на Школата Кабаиванска са майсторските й класове в Академия Киджана в Сиена, Музикалния институт «Веки- Тонели» в Модена (и двете в Италия) и в Нов български университет. Всяка година след прослушване на 50-ина кандидати от всички континенти Райна Кабаиванска подбира до 12 талантливи млади изпълнители, с които започва да работи в майсторския клас. През 2002 г. тя учредява в Нов български университет с лични средства (забележете!) фонд за стипендии на най-добрите участници в тези класове. За да могат те да се шлифоват допълнително в България и Италия.

Сега именно Нов български университет (НБУ) бе главният организатор на юбилейния благотворителен галаконцерт «Райна Кабаиванска представя звездите на операта». Сега именно артисти – бивши ученици от нейната школа, бяха главните действащи лица в галата. И те сътвориха на своята любима преподавателка най-приказния дар за нейния 80-и рожден ден. Тричасовият концерт, организиран от НБУ наистина на европейско равнище (продуцент на галата Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ), бе истински еликсир за душата на всеки един приятел на операта.

11-те «ученика» от Сърбия, Италия, Пуерто Рико, Южна Корея, Украйна и България се изявиха като завършени майстори на белкантото. Та нали тенорът Андреа Каре (Италия) и сънародничката му Вероника Симеони (мецосопран), както украинското сопрано София Соловий и Виктория Йео (Южна Корея) са вече утвърдени «звезди» по световните оперни сцени. А. Каре, последният ученик на покойния Павароти, на когото го препоръчва в Модена именно Райна Кабаиванска, както и Симеони, имат зад гърба си вече дебюти в Миланската Скала, Ковънт Гардън, Арена ди Верона и други именити театри. София Соловий «извая» в зала 1 на НДК може би най-трудната и драматична ария по време на галата – тази на Анна Болейн от едноименната опера на Гаетано Доницети. Южнокорейското сопрано пък изпя чудесно арията на Чо Чо Сан от «Мадам Бътерфлай».

По техните стъпки уверено вървят и по-младите възпитаници на голямата Райна Кабаиванска и стипендианти на нейния Фонд: Елиза Барберо и едва 24-годишният Матео Дезоле (Италия), сръбското сопрано Ана Петричевич и българите Мария Радоева, Антон Марков (баритон) и Костадин Мечков (бас). Ярко впечатление на галата направи Мария Радоева – красивият й тембър и хубава визия са много добра предпоставка за силна кариера. Общото за всички млади звезди бяха не само красивите им гласове, но и голямата култура и техника на пеене – запазената марка на тяхната любима «учителка». Личеше си и педагогическият почерк на Райна Кабаиванска –да не изисква подражание, да не налага своя стил, а да доразвива и усъвършенства индивидуалността на всеки един млад талант. За истинския празник много допринесоха с вдъхновеното си представяне хорът и оркестърът на Софийската опера и балет под вещата диригентска палка на маестро Найден Тодоров.

Цялата зала 1 на НДК се изправи и аплодира на крака, когато самата Райна Кабаиванска изпя накрая солова ария. Въпреки своите 80 години, с младежки глас и стойка и запазени височини. Завършек на големия празник беше ансамбловото изпълнение на прочутата «Несун дорма» от «Турандот» на Пучини.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков обявиха единодушното решение на СОС Райна Кабаиванска да бъде «почетен гражданин на София». «Райна ще живее винаги – заяви емоционално акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. – Този приказен концерт беше истинска космическа одисея, озарявана от галактиката на Райна Кабаиванска».

Дълбоко развълнувана, юбилярката цитира думи на своята голяма приятелка, поетесата Блага Димитрова: «Това, което сме давали, никой не може да ни отнеме!». «Аз съм давала с много обич – сподели Райна Кабаиванска- и ми се връща с много обич. Благодаря!»

В категории: Просвета


10
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
10
Коментара по темата
10.
fff
30.12.2014 01:43:08
0
0
Kakvo e svurshila tazi za bednite Burgaski deca?????
9.
Ех, Сава!
29.12.2014 21:28:36
0
2
Невероятен неграмотник си. Изброявам ти певци, не композитори. Райна нямала нищо оригинално. Хаха! По тази логика и твоят любимец Азис няма, защото и той само пее, ако не е зает да се целува с някой като теб.
8.
Sava
29.12.2014 21:14:57
2
0
Do 5: kakvo mi izbriyavash kompozitori, tova sa tiahni pesni, Raina NIAMA nishto originalno, edin papagal, deto samo izdava zvuci kato mu kagat.
7.
Sava
29.12.2014 21:14:57
2
0
Do 5: kakvo mi izbriyavash kompozitori, tova sa tiahni pesni, Raina NIAMA nishto originalno, edin papagal, deto samo izdava zvuci kato mu kagat.
6.
Sava
29.12.2014 21:14:57
2
0
Do 5: kakvo mi izbriyavash kompozitori, tova sa tiahni pesni, Raina NIAMA nishto originalno, edin papagal, deto samo izdava zvuci kato mu kagat.
5.
До промития мозък 1
29.12.2014 20:59:38
0
2
Може ли да има ултратъпаци като теб? Райна Кабаиванска нямала нито една собствена песен. Тъпакооооооооооооо! Да си чувал думата опера? Да си чувал класика? Нещо там Павароти, Кабайе? Или само чалга ти е в главата. Вярно, Кабаиванска няма нито едно маане.
4.
ани
29.12.2014 20:49:29
0
0
До номер 4-Скрий се,маааааа, простотиьо!!!!!!!!!!!!!!!!
3.
ани
29.12.2014 20:13:12
0
0
Срамно е да се пише така за световната прима Райна Кабаиванска, най-малкото, защото е от Бургас и носи светли спомени от родния си град. И помни улиците и неговата прекрасна визия от своите детски години и сподели всичко тово, когато беше в Бургас не само като почетен бургазлия и като световна звезда на оперната сцена. Поклон пред великото й дело, пред голямата и душа, пред борбения й дух да успява винаги, когато е на сцена. И да предава своите умения на младите певци с пълни шепи и с голямо сърце!!!!!!!!!!!
2.
до 1
29.12.2014 19:56:56
2
3
ДДД, тъпанар като теб никога не може да оцени това, което е дала Райна Кабаиванска за България и за своите ученици!
1.
ддд
29.12.2014 19:43:45
3
1
Калво е дала? Лаптопи на бедните? Образование на сираците? Пример как да помнем бизнес? Дала тя. Нищо. Грешен модел. Истинските звезди променят света.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори