×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

7 причини бургаският площад "Тройката" да не е това, което трябваше да бъде


7 причини бургаският площад "Тройката" да не е това, което трябваше да бъде
Вместо новият проект да смачка Альошата като символ на т.нар."соцреализъм" той го подчертава и прави акцент на целия площад
18 Декември 2014, Четвъртък, 17:09 ч.
Автор: София СТЕФАНОВА, Виа Понтика

Новото си е ново! Затова хиляди бургазлии минаха по шпарца на пл. „Тройката” след отварянето му, огледаха плочките и лампите, надникнаха от любопитство зад оградата от бръшлян, която скри донякъде грозния съсед – изкопа на ГУМ-а
Ремонтираният площад – не ще и дума – е по-хубав от стария. Но дали е това, което му прилича на Бургас, съответства на прословутия артистичен дух на града и и ще се превърне в атракция за туристите?

Заедно с ръкоплясканията за приключването на мащабния проект хората, които имат заслуга за случването му, трябва да са готови да чуят и други мнения.


1. Площадът изглежда доста недодялано и грубо. Излъчва студенина вместо уют, стерилност вместо артистичност. Вместо новият проект да "смачка" Альошата като символ на т.нар. соцреализъм, да го превърне в незначителен детайл, соцреализмът е излязъл от рамките на паметника и се е разлял по целия площад.

2. Няма запомнящи се детайли, всичко е предвидимо и скучно. Като че ли единствената цел е била овехтелите и изпочупени плочки да се сменят с други, градинките да се прекопаят, а дърветата – подрежат. В преустройството на площада е свършена много, много повече работа – сменени са комуникации, направена е нова транспортна връзка – т.е. подземната улица... Но няма промяна в духа. За това са необходими оригинални елементи, каквито тук липсват. Добрата новина е, че лечение има и то е в изкуството.

Бургаски художници предложиха някои идеи, но те бяха приети твърде противоречиво. С конкурс или с обществено обсъждане, изкуството трябва да бъде пуснато на „Тройката”, иначе площадът ще остане като "постна пица”.

3. Зеленината е оскъдна, твърде оскъдна – една от причините е сезонът, но и мястото, където може да има цветни петна не е голямо.

Общото впечатление е, че общината намалява озеленените зони след ремонт. Добрата практика от ул. "Републиканска" - на мястото на всяко отсечено дърво да се появи друго, не се случи например на ул. "Раковска" и ул. Александър Стамболийски", на които след масовата сеч бяха засети само няколко мършави фиданки и проскубани туи.

На "Тройката" пространството без сянка е подтискащо много. А разположението на малкото дървета е такова, че през горещите летни дни тук няма да се стъпва.

4. Къде е фонтанът? Това, което в проекта са нарича фонтан дори не е далечна роднина на запомнящите се водните атракции от големите европейски градове. По-точно е да се каже, че на "Тройката" има някакви водни ефекти, но истински, тържествен, с пищни водни струи фонтан няма.

5. Ах, този Альоша! Както вече стана дума, преустройството вместо "да скрие" Альошата, още повече го извежда напред. Паметникът е станал по-забележим, отгоре на всичко е осветен и с прожектори. Художникът Кольо Кехайов предложи как градската управа да се справи с неуместния му "ръст" - просто да свали фигурата на човешко ниво. Но за това трябва смелост и твърда ръка.

6. ГУМ-ът - мастилено петно върху домашното. Дори със златни плочки да бъде застлан площадът, все ще стои незавършен, докато не се реши проблемът с джунглата до него. А докато дупката за Градски универсален магазин се запълни с нещо, площадът пак има нужда от ремонт.

7. Мастодонтите наоколо. Успоредното с преустройството на "Тройката" в съседство изникнаха две огромни сгради. Те видимо са с параметри, които се разминават с архитектурния облик на центъра. Многото стъкло и алуминий правят по-приемлива новата постройка до подземната улица. Но за бетонния колос на ъгъла на "Александровска" и "Левски" нищо добро не може да се каже. Инвеститорите очевидно нямат срам и мярка, но не е луд този, който изяжда баницата....

В категории: Бургас


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
81
Коментара по темата
81.
dino
21.12.2014 19:07:32
2
1
До проектант и еколог.
Не виждаш нищо ново защото си ИДИОТЧЕ.
80.
проектант и еколог
21.12.2014 15:36:27
0
2
Площадът е отражение на действителността ни и изразява сонволика .Интересно ми е има ли тук архитектурна мисъл, кой е архитекта и защо нямаше референдум за бургазлии? За бъдещ МОЛ там изобщо не трябва да се говори- немислимо е! Кой одобри височината на тези две нови сгради там? видях и новия подлез- мисля, че наклоните на пътя на влизане и излизане са над допустимите.Отидох да видя и подходът към пристанището- нищо ново не видях!Отидох и на площад Св. Св Кирил и Методий- нищо ново не видях!Накрая се прибрах в комплекс Зорница и нагазих в мръсотията...и се затворих в къщи.Мъчно ми е за моя град...и не ми се излиза...
79.
Денчева
20.12.2014 23:21:21
0
2
Ама как не ви харесва. Най-добрия град, с най-хубавия площад, с най-високата елха, с най-добрата коледна украса, с най-добрите изпълнители за новогодишния концерт, с най-много анцунзи от глава на населението и с най-комплексираните хора в България! Бургас винаги ще си остане симпатичен град,нищо повече, а туристите от големите кораби ще ги водим в Несебър и Созопол,защото няма какво да им покажем!
78.
sami
20.12.2014 18:23:12
0
1
ave tez plo4ki kato gledam kak sa slojeni mai sled edna godina 6te e trudno da se xodi po tqx
77.
Гост
19.12.2014 20:09:43
1
1
Аз съм против да се маха Альошата! Ако някой има някакви идеологически проблеми с него, проблемът е в него. А площадът ми харесва повече от преди, защото я няма улицата, но забележката ми е за хлъзгавите плочки и че не трябва да има малки стълбища от 2-те страни до паметника.
76.
bingo
19.12.2014 17:12:31
2
7
Грозно, сиво, скучно, но ще стане и горещо. Ха Ха. Тези в кой свят живеят същите подови светлини като старите, които вече почти не работят. Не са ли чували и виждали за новите с LED диоди, по-издръжливи и по-икономични. Кмете и Йоан се гушеше от подобни проекти, но изпълнението и качеството беше на по-високо ниво, а тогава се работеше с по-малко пари. Спрете да ди харчите парите по този начин.
75.
СТАНЕВ
19.12.2014 16:57:49
5
4
Най лесното е да намериш кусур. Лошото е, че интернет вече дава възможност и на най големият тъпак да се изявява като естет и познавач. На всички оплщвковци им давам съвет да си видят къщичките, книжките в тях и понеже не са ги чели вмести Биг Брадър фа прочетат поне една.
74.
dino
19.12.2014 16:01:48
5
5
Kато ви чета коментарите идиотчета кръгли,не случайно сте на 200 евро заплата.Неблагодарници,предлагам да махнем и новите автобуси,да върнем раздрънканите Икаруси.Така града ще е в пълен унисон с ИДИОТИ като вас.
73.
Един от Бургас
19.12.2014 13:20:03
4
7
В крайна сметка на площада трябва да се сложи информационна табела,където да е обяснено какво представляват нещата.Например едни каменни недоразумения с форма на паралелепипед,които само в главата на архитекта и комисията одобрила проекта изглеждат като пейки!
72.
gabi
19.12.2014 13:08:42
4
7
Преди беше по красиво и уютно..сега нещо не ми харесва по добре да не го бяха пипали...
71.
Do post 59 - burg
19.12.2014 12:53:06
2
3
NAPISAL SI za RUSKI VAZPITANIK ce e MIMETO NIKOLOV ??? I CE e ZAVYRSHIL v MOSKVA .... a DIPLOMA ZA VISHE OBRAZOVANIE DA SI VIJDAL na VYPROSNIJAT KMET ot USSR !!!

MAI , OSVEN za SPTU-to po AVTOTRANSPORT, NALOJENIJAT za KMET na BURGAS ot YOAN-GERB, OFICIALNO NE E POKAZAL druga DIPLOMA.Ta s naucenoto v AVTOTO , tolkova .

APROPO, MOMICKATA na NIKULDEN SE IZCEPI, CE SHTE POSRESHTAME VSICKITE PRAZNICNI DNI - NA PLOSHTAD "TROIKATA" !!! AMA NESHTO PAK IZLYGA ! NALI SE RAZPLOKAHA POLOVINATA PLOCKI I NACEPIHA, TA MOMATA BYRZO VDIGNA PODIUMA I SI GO ZAKARA PRED OBSHTINATA .... MDA, ZA DA SPASI GLAVATA SI I ZAMAJE IZMAMATA za 7 000 000 lv. DETO GUSHNA ZAEDNO s drugia DIMITYR - MIDIJATA.

HA CESTITA BANJA, LED I BEZPLATNA PISTA ZA SHORTREK i KYNKI.
70.
батка от село
19.12.2014 12:28:56
3
13
Да,площада е грозен и нелеп,но дано да не стане и зловещ.Тези ПОДОВИ СНЕТЛИНИ ,обилно заляти с вода имат ел.инсталации,които един ден може да направят бела.Още повече,че там ще се въртят най вече деца.В София имаше такъв случай,на площад Славейков.Да пази бог.
69.
ВЪЙ
19.12.2014 12:18:08
7
8
Сега остава и само онова "произведение на изкуството' - ВЪЙ да сложат,както предложиха едни скулптури,и напълно да се срамувам да казвам че съм от Бургас!
Отвисоко,добре осветена да ни гледа един чужд войник с автомат в ръка,и едно ВЪЙ под него!!!
Направо ВАЙ,ВАЙ,ВАЙ!!!
Ама след като и хората на изкуството ни са с тракива идеи - какво очаквате от администрацията?
68.
satan
19.12.2014 12:00:50
3
1
santan rlz
67.
ГРОЗОТИЯ
19.12.2014 11:50:47
5
13
Ей АРхитекта-НЕКАДЪРНИК Какви са тия ОГРОМНИ ЛАМПИ- ЧУДОВИЩНО ГРОЗНИ ,НЕКАДЪРНИК СЕЛЯНДУР-ДУРЕ
66.
герб
19.12.2014 11:47:57
5
10
А Вие какво очаквате от Кмета Митко- Съветски възпитаник- завършил в Москва
-доказан Комунист Много си е хубаво само ,че липсва МАВЗОЛЕЯ на Митко Кметчето
65.
az
19.12.2014 11:37:38
4
10
Альошата в предишния вид на Тройката ми беше някак по-незабележим. Сега имам чувството, че това е акцента на цялото пространство и сякаш е станал по-висок. Можем само да се надяваме, че зеленината ще пооправи нещата, но така както го видях онзи ден площада е сив, бетонен, огромен и става само да минеш набързо през него.
64.
bs
19.12.2014 11:33:04
7
6
На Червения площад е пълно с дървета..Или на площад ''Св. Петър''..Ама дърво до дърво..Да пазят сянка..По-малоумна критика не съм чел..Сянка нямало..Ами нали затова е площад ,не е гора..Вчера минах,десетки хора се снимаха..На всеки ъгъл.Що се снимат на тази грозотия?Сигурно не разбират..И много ме е чудно,как точно може да бъде ''смачкан'' Альошата,който си е проектиран да доминира?Такъв е бил замисълът.''Артистичното'' ,бургаско гражданство да е протестирало когато са го строили,сега е малко късно
63.
КГБ
19.12.2014 11:19:44
7
11
Площада е направен по поръчка на Кремал. За мен направеното е пълен провал на община Бс.по нескопосана работа не съм виждал.
62.
berliner
19.12.2014 10:48:24
4
11
До номер 45: z1
Паметниците на Червената/Съветска/ армия не са в цяла Европа, а само където геройски са загинали техни войни в Германия, Австрия, Полша и др. И това е нормално. НЕ Е НОРМАЛНО да има Паметник на Червената/Съветска/ армия в България, защото тук не е загинал нито един техен воин. С изключение на разстерляните от тях самите за мародерство. Освен това до 5 септ. 1944 г. Съветският съюз и Царство Былгария са поддържали дипломатически отношения. За какво Освобождение иде реч ЧЕТИРИ дена след това???
61.
анонимен
19.12.2014 10:35:19
7
3
Относно зеленината това все пак е площад, а не парк.Иначе като цяло за проекта - не стреляйте по проектанта, той толкова си може.
60.
bs
19.12.2014 10:08:15
5
4
Сигурен бях,че ще има нещо за ''сянката''.Просто няма начин...Но ако падне''сенчест'' клон,пак ще има недоволни.Можеше да набучат магнолии и няколко палми,но и те имат противници-нИ гИ щем...А какво е виновна Общината за паметника-един Господ знае... Дупката си е наследство от Костадинов и питайте тези,които си раздават бонуси,защо не са решили делото
59.
Burg
19.12.2014 09:36:41
4
11
До 44. Бург
Напълно Ви подкрепям! Само да вмъкна, че паметника на руския поробител отдавна трябваше да го няма, а сега наистина изпъква още повече. Разбирам афинитета на г-н Кмета към всичко руско, все пак завърши в Москва, но трябва да се мисли трезво в такива случаи.
58.
xxxx
19.12.2014 09:04:57
1
8
Защо ли ми се струва,че има твърде голяма разлика от обсъдения и приет проект за реконструкция и сегашното изпълнение? Или се бъркам? Май пак намирисва на икономии,но НЕ във цифрите по фактурите.....
57.
ххх
19.12.2014 08:50:40
10
10
Тъй като коментирате паметника, то предлагам следното - да не се бута, а да се издигне със същият ръст и височина, плътно до него - паметник на турския поробител, паметник на фашиста, паметник на капиталиста и още някой който не се сещам, ама пак да е окупатор или поробител... Все пак да не се разсърдят, че само на един имаме...
56.
за
19.12.2014 07:30:54
1
16
интересно ще е ква пързалка ще станат плаващите плочки като падне малко сняг със студ.
55.
Padko
19.12.2014 05:52:43
0
14
Прекалено голямата стилизация дава възможност да изпъкне архитектурното разностилие,създаващо впечатлението за несигурност. Дано напролет зеленината да тушира това. Необходим е символ, който да обединява...
54.
Dobrin
19.12.2014 02:28:25
8
10
Napravete edin pametnik na Charles Dickens nali e givial v Burgas 2 godni. Na miastoto na Ruskia okupator na bulgarskite businessi.
53.
Си е майката таковало
18.12.2014 23:56:07
3
25
Статията е супер много милиони хвърлени на вятъра.
Тази вечер се прибирам през площада и щях да се пребия на хлъзгавите черни плочки.И това недоразумение смесица между спукан водопровод и чешма течаща направо на тротоара?? На кой идиот мухрумна да се лее тая вода по целия площад и то посред зима ако беше по-студено нямаше да стигне гипса в болницата.
52.
мартин
18.12.2014 23:48:18
2
13
Съборете паметника на негово място сложете паметника на....ха ми няма на кой,да ва е..в глупаците все някой ви виновен,че не ва е оправил,щото сами не можете
51.
Ротари Адидас
18.12.2014 23:44:47
7
25
Площада е дело на АЛЧНИ безскрупулни архитекти-далече от нормите за хармония изящност красота и величие и техните подгасници от ГЕРБ.Толкова грозно сиво неприветливо с остри рьбове и форми сьрчащи грозни дьрвета архитектурно безумие надали може да се измисли
50.
e
18.12.2014 23:40:42
1
10
Neka da napravim sus zakon, da ne SE stroi nishto za giveene veche v centura, to biva guz do guz...
49.
ани
18.12.2014 23:37:14
4
21
Да оставим паметника на мира. В новата визия на тройката няма нищо романтично, нищо, което да е в хармония с духа на Бургас такъв, какъвто го знае цял свят. Една огромна аерописта, може би. Никакъв уют, никаква романтика, нищо, което да носи атмосферата на Бургас. Изчистено технократски, без никаква емоция, без още мноооооого неща, които да го правят наш си-бургаски, морски, интимен и топъл, духовен и неповторимо бургаски. ЖАЛКО за големите ни очаквания!
48.
пешеходец
18.12.2014 23:17:22
3
28
Грозилището на Левски и Александровска доказва що за корупция властва из Общината. Толкова не на място, и с такава абсурдна височина само показва степента на раздадените подкупи. Срамота кмете!!!!
47.
???
18.12.2014 23:13:28
7
15
Сега паметника ли Ви пречи?Това е история,а Вие по-младите дето пишете изобщо не я познавате.Господинът под №37 като е отишъл в чужбина да не дава сега съвети от там.Като не му харесва в България да стои да мие чинии в чужбина.Много милеете за България,пък не останахте тук за да я изведете със знанията си от батака.
46.
???
18.12.2014 23:13:28
17
13
Сега паметника ли Ви пречи?Това е история,а Вие по-младите дето пишете изобщо не я познавате.Господинът под №37 като е отишъл в чужбина да не дава сега съвети от там.Като не му харесва в България да стои да мие чинии в чужбина.Много милеете за България,пък не останахте тук за да я изведете със знанията си от батака.
45.
z1
18.12.2014 22:30:03
14
10
pametnici na Ruskia Voin ima po cqla evropa i sa poddurjani i uvajavani, bokluci sa tezi koito ne si priznavat 4e sme bili na stranata na fashistite za6toto bulgarite sa strahliv i robski narod, ne sa voyuvali a sa obqvili voina na RUsiq, "ne narod a mursha"
tozi pametnik trqbva da se izvisqva za ve4ni vremena na tazi zemq za da se znae 4e smelosta na ruskiq voin e nad vsi4ko
44.
Бург
18.12.2014 22:28:35
2
43
За мен това изпълнение на площада , ако трябва да сравняваме с предишните две е много слабо . За модерен и развиващ се град като Бургас е срамота такъв безидеен и некачествен проект . Толкова ли не се научиха фирмите , които са полагали плочките , как се прави това . Ръб до ръб и неравност до неравност . Като гледах как са рязали отделните плочи , за да слагат осветителните тела в земята - грозно и грубо - толкова ли не се научиха как се прави . Просто се повтарят същите грешки като на Александровска . На старият площад имаше три пъти повече пейки , които имаха поне ОБЛЕГАЛКИ ! . Осветлението вместо да е вдигнато на стълбове е по градинките . Предполага се че лятото ще има много деца , които ще играят там . Мога да пиша още много , но не знам дали има смисъл . Градът ни е страхотен , Г-н Кмете , и не заслужа такъв площад . Ако това беше вашия дом , така ли щеше да изглежда ?
Адмирации за всичко , което е свършено до сега в Бургас , но този площад е много ниска топка .
43.
goteniq
18.12.2014 22:27:15
8
4
NA Men mi haresva QKo EEee
42.
dd
18.12.2014 22:19:16
1
5
Do 39: Kakvo moge da napravish? Ami tova nali sa tvoite pari i tvoia grad? Tova e demokracia. Moge vsicko da napravish. Stiga sus tazi pasivnost. Stavai narode, i iskai hubavoto i uspeshnoto!!!
41.
на жоро приятел
18.12.2014 22:16:42
2
14
за мастодонта на левски и александровска няма никакви инвеститори, свързани с общината, питайте жоро дракалиев що чини тази глупост там
40.
на жоро приятел
18.12.2014 22:16:42
1
6
за мастодонта на левски и александровска няма никакви инвеститори, свързани с общината, питайте жоро дракалиев що чини тази глупост там
39.
PAKO
18.12.2014 22:16:39
4
14
Вижте сеа --като имам мангизи ,,добър бизнес,,пълни джобове,,всичко ми е хубаво и красиво ,,дали ще е альоша ,путин, барак обама,,през оная ми работа ,,я мина десетина пъти оттам я не,,тва е бизнеса на власта --те лапат от там ,,дразня се за някои неща ,ама какво мога да направя ,освен да им тегля една наум,ние българите тва го умеем най-добре.ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ БУРГАЗЛИИ.
38.
пешо
18.12.2014 21:52:09
3
6
През лятото няма да се минава през този площад? Един хубав фонтан ще го разхлади ! Много е висок паметника! Трябва да се преименува в памет на борбата против фашизма и диктатурата!
37.
v
18.12.2014 21:41:00
5
6
do 33: Kak da pisha na kirilica, kato rabotia v chugbina, zashtoto komunistite navremeto ni izgoniha kato okradoha Bulgaria, i niamashe prosto kakvo da rabotim vuv Bulgaria. Sega sme trugnali po nova puteka. Ste se vurnem, shte propishem pak na kiriclica, vagnoto e da ima investicii, ikonomika, i moderno mislene.
36.
vvv
18.12.2014 21:38:53
1
12
някои спомня ли си стратит плошад,
алеите застлани с пясък.
ниската растителност.
краасота!!!
35.
пурко
18.12.2014 21:38:40
0
9
Ами двете нови сгради до паметника,за тях нещо да се каже
34.
гражданин
18.12.2014 21:30:00
0
14
Съгласен съм,че на мястото на всяко (след анализ)отсечено дърво,трябва да се засажда младо такова.В града има много дънери на отрязани дървета.Нека се сформира комисия,направи опис и се залесят нови фиданки.
33.
шматока
18.12.2014 20:53:01
2
21
Граждани от Бургас ,пишете на кирилица ,че не мога да ви прочета простотиите ! Или ви е срам от правописни грешки, а ?
32.
бс
18.12.2014 20:51:12
3
33
Центъра е супер зле. Проектантите са много слаби. С връзки можеш да спечелиш, но като си некадърен след това се вижда. С идеята да заграбят всичко архитектите от проекта до комисионните тук се изложиха барабар с Общината. Вземете ланшафтни архитекти да ви направят такива обекти. А сградите които изникнаха, несъразмерно високи най вероятно им е вдигната застройката. Това се решава от Общината и се плаща скъпо на ръка.
31.
Мустафа Али емин
18.12.2014 20:34:24
14
18
Бургас е мръсен и грозен град с много прости хора с отвратителни комплекси.
Един площад няма да реши тези проблеми. Нека мине време и вандализмите на малоумното население да вземат връх над изграденото, дали тогава няма да се разпознаете???
30.
антикомунист
18.12.2014 20:29:00
27
20
Бургазлии са селяндури. Пречи им я паметникът, я новите постройки. Не билЕ за центъро. Трябваше да ги построят у вашето село нали? Или забравихте откъде дойдохте? Купувайте си дворно място в Лозово и дим да ви няма! Нещастници! Альошата бил окупатор, обаче в ония години мангалите не надаваха вой. А сега сте окупирани от мангалите. Прост народ, много прост!
29.
e
18.12.2014 20:21:54
6
8
do 28: Ruski shpionin, ne se obagdai.
Mnogo dobre znaesh che Aloshata e znak na Rusia, za da ne stupva zapada v Burgas.
28.
Иван Михов
18.12.2014 20:17:26
21
24
И тука било пълно с русофобски идиоти :D Альошата си е символ на Бургас и толкоз.
27.
dd
18.12.2014 20:14:00
3
8
Nacionaliziraite Lukoil za da moge da e v Bulgarski ruce -- inache e geopoliticheski risk za Bulgaria da ima takava goliama Ruska mrega ot spioni tuk.
26.
bs
18.12.2014 20:11:22
6
16
в бившите съветски републики събориха паметниците на Ленин и Сталин, в Ирак събориха паметниците на Саддам,но ние не можем,суверенна,европейска,независима т н държава
25.
ss
18.12.2014 20:11:07
2
6
do 24 : Kak da zenim istoriata 1944-1989 - pokagi kakvo imash za pokazvane prez tozi period????
Istoriata na Burgas ot 1700 do 1944 e drugo neshto -- razvivane, Italianski i Sveitzarski arhitekti, bogati turgovci, hubava hrana. Tova beshe
24.
Нез
18.12.2014 20:07:50
9
28
еЕЕЕ явно много ви бърка някъде този паметник , еми здрав е мами..та му :) не можаха да го съборят - тогава се научете че така се строи . Може да е символ на ........ което е голяма глупост ,но да речем че символ и на сила и доброто старо време , и не ми разправяйте Альоша бил НЕ ТОВА Е ПАМЕТНИК НА НЕЗНАЙНИЯ ВОИН , А народ който не си цени ПАМЕТНИЦИТЕ И ИСТОРИЯТА - НЕ Е НИКАКЪВ НАРОД .....НАПРАВО СЕ ЗАСРАМЕТЕ. И не ви ли е ясно ,че този "проект имаше за цел само да вдигне онези 2 сгради ....ей така тихомълком .....
23.
не бургазлия
18.12.2014 20:02:12
6
25
тук в бургас всичко се прави без идея без желание и не за бургазлии а за туристите(колкото да и замажем очите). куха работа и кухи хора..
22.
Хахах
18.12.2014 20:01:50
4
14
Альошата няма да го свалят докато царува Лукойл тук. Вие добре ли сте изобщо ?!
21.
Fuck Moscow
18.12.2014 19:57:12
4
6
Moskva samo gleda na Moskva da i e bogato, a drugite pod noga. Tova e edna primitivna imperia koiato shte se razpadne skoro.
Zashtoto e nasila napravena ot 100 naroda koito niamat nishto obshto, dori edin ezik niamat obsh, samo noga na Putin gi durgi zaedno. Tova e edna smeshna imperia koiato ima bruten dohod kolkoto Nigeria.
20.
dd
18.12.2014 19:53:48
7
8
do 18: Tupak. Rusia iskashe da zavzeme Istanbul za sebe si, i prosto triabvashe da mine prez nas. Ti znaesh kolko mnogo sme i plashtali zatova, kolko mnogo te sa ni krali, posle ni vzeha teritoriite v Ukaina i Ruminia.
Posle ne iskaha da se suediniavame sus Makedonia, no nie go postignahme.
Rusia vinagi e gledala da ni trie.
3-4 puti ni e obiaviavale voina.
Po vremeto na Samuil, Rusia izbi povecheto Bulgari vuv severna Bulgaria, hubavo che Gurcite ni pomognaha.
Pulni gluposti govorish.
Bulgarite, kato turkistko pleme sa bili obriavani.
Ama nie v Burgas i pod Stara Planina, sme Traki, Gurci i slaviani.
Aide stiga gluposti.
19.
супер
18.12.2014 19:51:09
17
20
Всичко е супер трябва да има прогрес ... а за паметника -историята не трябва да се забравя , лоша или хубава...
18.
ИДИОТИ
18.12.2014 19:48:34
28
30
застреЛЕЙТЕ СЕ ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ НА СЪБОРЯТ ПАМЕТНИКА СМЕШКОВЦИ, ЩЯХТЕ ДА ХОДИТЕ ОБРЯЗАНИ СЕГА АКО НЕ БЕШЕ ЕДИН НАРОД ПРЕДИ НЯКОЛКО ВЕКА, В КОЯ НОРМАЛНА СТРАНА СЪБАРЯТ ПАМЕТНИЦИ ??!! ГЛУПАЧЕТА
17.
U2
18.12.2014 19:45:06
15
23
Това е паметник на армия окупатор.Паметника на загиналите съветски войници от препиване с дървен спирт от фабрика Хемус е в сарите гробища .
16.
U2
18.12.2014 19:45:06
16
20
Това е паметник на армия окупатор.Паметника на загиналите съветски войници от препиване с дървен спирт от фабрика Хемус е в сарите гробища .
15.
bravo
18.12.2014 19:41:02
4
41
много точна и примерена статия Община Бургас води война с последните зелени площи останали в Бургас застроява и Морската градина, двете сгради които изникнаха покрай ремонтта буквално смачкват центъра и го превръщат в двор. Самия проект за пуст и тъмен площад е с десетилетия изостанал от модерните концепции за градска архитектура съчетаването и с културни и еко елементи
14.
Drago
18.12.2014 19:40:01
4
7
до 12... номер 4 си е прав, това е истината за куминизма и България , едно лайно колкото и да го чистиш все си мирише и да го махнеш какво, като си отворен иди го събаряй и живей в "новата България"
13.
t
18.12.2014 19:39:32
5
18
Kagete istinata za pametnika...kagete istinata za komunistite i kak razbiha i okradoha industriata i chastnata sobstvenost na vsichki Burgazlii koito se trudeha da imat neshto.
Ne go narichaite pametnik.Triabvashe da ima pametnik na Bulgarite koito biaha zatvoreni prez komunizma, kato goveda.
Ne mogeha da izlizat v chugbina.
Ne mogeha da pazaruvat sus valuta.
Ne mogeha da uchat v chugbina.
TOVA SI BESHE TOTALITARNO UNISHTOGENIE!!!

NA TOVA LI MU VIKATE PAMETNIK!!!!!
IMAITE MORAL!!!IMAITE UVAGENIE KUM SVOBODATA NA CHOVEKA!!! IMAITE UVAGENIE KUM CENNOSTITE NA NOVIA SVIAT!!!
12.
d
18.12.2014 19:35:01
8
21
do 4: Tupak. Kakvo iskash da kagesh na mladite. TOVA NE E PAMETNIK. TOVA e podigravka. Izlez v London i Berlin da vidish pamentnici. Tova nasheto e komunisticheska smeshka. Za nakazanie.
11.
Предложение
18.12.2014 19:34:22
10
32
Мястото на Альошата е в историческия музей. Да се обяви конкурс за символ на града, пък защо не един красив пищен фонтан - Панта рея ...
10.
!!!
18.12.2014 19:34:09
39
28
Всичко ми харесва в новия площад.
1.Радвам се, че паметникът си е на мястото.
2.Изчистеният дизайн отговаря на съвремието.
3.Зеленина ще има на пролет,старите дървета са запазени и прилежно подкасрени.
Единствено ме притеснява ГУМа,там скоро няма да има оправия!
9.
гошката
18.12.2014 19:20:00
18
38
Искам Альошката да го бутнат
8.
уууу
18.12.2014 19:19:56
6
17
Аве ко стана с Рижата?Някой чувал ли го е :)
7.
БУРГАС
18.12.2014 19:18:34
13
29
Няма угода, докато това чучело стърчи и грози площада
6.
аз
18.12.2014 19:17:09
5
26
Точно казано!
5.
ммм
18.12.2014 19:16:23
5
42
Е една добра с реална преценка стаитя да прочета в тоя Флагман.
4.
SM
18.12.2014 19:16:18
44
25
Кой идиот е писал тази глупост... че и по точки... паметникът еди си какво.. ми цял свят си пази паметниците и историята а ние я рушим, ами ако се почне да се събаря на ред то България ще заприлича на държава на 50 години... ФОнтаните , ами да нека има някакво разчупване малко или много, по добре е от онази зелана локва която се получава доста често. ГУМ-ът си е скрит много добре с тази зеленина и тези пана за плакати.. зеленината си е умерна .. Ако някой който не е успял да спечели пари от това сторителство е редно да недоволства... НАРОДЕ , радвай се че има нещо ново в този град , по добре е това от колкото старато..
3.
бургас
18.12.2014 19:14:42
41
16
Угодия няма! Естествено ще има хора, които харесват площада и които не! Спрете да дъвчете една тема и да си запълвате рубриките! Площадът е факт и има много споделяния и харесвания във фейсбук!
2.
Asparuh
18.12.2014 19:14:38
17
25
Kak moge Stalinistki pametnik na tezi komunistiki murshi, koito ni obiaviha voina prez 1944 da stroi po sredata na nezavisim Burgas, zapaden grad!!!!
1.
бург
18.12.2014 19:10:37
7
43
абсолютно съгласен, има и още
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори