×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бензинът в САЩ вече стана по левче за литър


Бензинът в САЩ вече стана по левче за литър
У нас горивото е над два лева за литър, но пък бил почти най-евтин в ЕС
07 Декември 2014, Неделя, 22:58 ч.

Сривът е равносилен на обявяване на война на американските производители на шистов петрол, коментира "Комерцбанк"

Американският петролен пазар се е устремил надолу, след като Саудитска Арабия в четвъртък намали цената на своя петрол в Съединените щати, подкрепяйки твърдението, че монархията има по-голям интерес към това да запази дела си на пазара, отколкото да вдигне цените, обяснява в свой анализ Wall Street Journal. Галон бензин в определени части на САЩ се продава за под 2 долара. Това ще рече, че 3.78 литра бензин (1 галон = 3.78 литра) могат да бъдат закупени за 3.16 лв., изчислени по фиксинга на Българска народна банка, информира Profit.bg.

Или иначе казано 1 литър бензин вече се продава за 0.84 лв. У нас литър бензин се продава за 2.29 лв., което отрежда на страната ни второ място по най-ниска цена в ЕС. Пред нас е само Естония, сочат данни на energy.eu.

В световен мащаб страната ни се нарежда на 50-а позиция сред 156 страни. Средната цена на бензина в Европа е 1.37 евро - над два пъти повече, в сравнение с цената от 0.65 евро за литър в САЩ. Изчислено в долари това прави 1.68 и 0.80 долара средно за литър.

Падането на цените на петрола продължава вече няколко месеца на фона на световен ръст на доставките, особено от САЩ, което превишава търсенето. Миналата седмица ОПЕК реши да не понижава квотите за добив на „черно злато”. Резултатът от това може да бъде понижаване на цените до нови рекордни минимални нива.

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco в четвъртък понижи цените на януарските фючърси за петрол в САЩ с от 0.10 до 0.90 долара за барел. Освен това компанията понижи цените си и на азиатските пазари и ги повиши за Северозападна Европа и Средиземноморието.

„Понижаването на петролните фючърси в САЩ е „равносилно на обявяване на война на американските производители на шистов петрол. Те вече се сблъскват лице в лице с много ниски цени”, се казва в доклад на германския банков концерн „Комерцбанк”.
На Нюйоркската стокова борса цените на петрола паднаха до 66,09 долара за барел, достигайки най-ниското си ново от пет години насам. В Европа на борсата ICE Futures Europe цената на петрол марка Брент падна до 69,06 долара – почти достигайки минималните нива за последните пет години.

Саудитска Арабия смята, че цената на барел петрол може да се стабилизира на ниво от 60 долара, предполагайки че и тя и другите страни-производители от Персийския залив могат да издържат на този спад на цената. Това, според анализатори, предполага, че най-малкото в краткосрочна перспектива ОПЕК няма да настоява за съкращаване на квотите за добив, даже и ако цените паднат още по-ниско.

Производството на петрол в САЩ сега се е увеличило до 9 млн. барела дневно, за първи път от десетилетия. Причината за това са новите технологии, позволяващи да се получи достъп до пластове от петролни пясъци. Управлението за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол и газов кондензат в страната са достигнали 36,5 млрд. барела, което е най-високото им ниво от 1974 година насам.

Настоящето падане на цените може да застраши жизнеспособността на американския отрасъл за добив на шистов петрол. Някои компании вече са съкратили плановете за капиталови разходи през следващата година, обобщава Wall Street Journal.

Предупреждениета за опасната тендеция не са от вчера или днес. Ето какво писа още през пролетта, когато цената на петрола бе над 100 долара за барел, finanzen100.de:

В американската индустрия за производство на шистов петрол от няколко години цари златна треска. Много инвеститори са вложили гигантски суми в очакване на чудото - да открият големи находища на шистов петрол. Десетки енергийни фирми затъват в дългове, макар да не е ясно кога техните капиталовложения ще имат възвръщаемост. А миналата седмица браншът преживя един разочароващ шок.

Мечтата на американците за независимост от вноса на петролни продукти изглеждат попарени: Агенцията за енергийна информация (Energy Information Administration (EIA), която е част от Министерството на енергетиката, съобщи, че прогнозните данни за находището на шистов газ в Монтерей, Калифориня са коригирани от 13.7 млрд. барела на само 600 млн. барела. "Не всички петролни залежи са еднакви" - коментира Адам Сименски, анализатор на АЕИ. "Освен това се оказа, че е ще бъде много по-трудно, отколкото предполагахме, да се експлоатират тези резерви".

При сегашната цена на петрола това е икономически абсолютно нерентабилно. Макар цената от $104 за барел да е три пъти по-висока от тази преди 10 години. Досега шистовото находище Монтерей бе считано за най-голямото в САЩ - дори пред находището Бакен в Северна Дакота.

Доскоро много анализатори прогнозираха, че добивът на шистов петрол ще разкрие 2.8 млн. работни места и ще носи на хазната в Калифориня по $24.6 млрд. приходи на година. Но дори и да бъдат добити тези 600 млн. барела, те ще стигнат като резерв за покриване нуждите на САЩ само за 32 дни. И тъй като икономическият ефект от добива на шистов петрол се оказва че не е чак толкова голям, през последните седмици се забелязва активизиране на еколозите и природозащитниците, които алармират за рисковете от фракинга за почвата и водите.

След рекордната корекция на прогнозите за находището в Монтерей сега на мушката на критиките е фирмата Intek от Вирджиния, която именно през 2011 години изготви експертния доклад за залежите в шистовите полета на Монтерей и на базата на които бяха правени всички стратегии за развитие на бранша. Всъщност в момента САЩ разполагат със същите залежи от петрол в шистовите полета, колкото и преди седмица. Но добивът му е толкова скъп, че икономически е неоправдан. Това е лоша новина за петролни гиганти като Occidental Petroleum, който е ангажиран сериозно с добива на шистов петрол и газ. Надеждите са цената на петрола да скочи дотолкова, че добивът да гарантира добра печалба. А цената ще скочи, когато Федералният резерв спре да печата долари, от което цената му пада. А истинският губещ е индустрията за добив на шистов газ и петрол, коментира през май finanzen100.de.

В категории: Бизнес


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
oven
08.12.2014 00:44:14
0
0
Кажи ми къде .и аз да си взема от този в тубите.
1.
гочо
07.12.2014 20:10:39
2
6
тука е по 1 ,80 в туби , много алчни тука ,бе
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори