×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 1000 евро глоба в Гърция за тормоз на домашни любимци
  • От утре времето се разваля
  • Ford може да възроди Fiesta
  • България е един обран бостан в момента, няма ги парите. ПП-ДБ ни дължат ротация, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
  • 4 хиляди японски войници ще участват в американски маневри в Тихия океан
  • В Черна гора протестираха срещу резолюцията за Сребреница
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бойко Борисов: БСП не направи нищо за пътя Бургас-Слънчев бряг, министър Терзиева само си разхождаше цикламеното костюмче


Бойко Борисов: БСП не направи нищо за пътя Бургас-Слънчев бряг, министър Терзиева само си разхождаше цикламеното костюмче
Премиерът предупреди, че 2015 година за образованието ще е тежка. Пари по оперативните програми няма да има, а средствата в бюджета са много малко. Ще е нещо като Илф и Петров – ням филм вече няма,а говорещ още не е излязъл
02 Декември 2014, Вторник, 09:12 ч.
Автор: Флагман.бг., снимка: БГНЕС

Цикламката се снимаше на пътя Шумен-Белокопитово, за да се похвали, че го е завършила, но се оказа, че имаме да плащаме 40 милиона, недоволства премиерът
"БСП не направи нищо за строителството на пътя Бургас-Слънчев бряг, а през цялата кампания повтаряха колко им е важен. Няма нито една отчуждителна процедура, нито проект, нищо, нула.". По този начин премиерът Бойко Борисов коментира политиката в сфера "инфраструктура" на кабинета "Орешарски". Любопитната реплика е от последното заседание на Министерски съвет, стенограмата от която вече бе публикувана. От нея става ясен и интерес дебат между министрите за сформирането на финансовата рамка за 2015 година и борбата за по-високи бюджети на ведомствата.

Сред най-недоволните са министрите на вътрешните работи, образованието и отбраната, но останалите им колеги също имат забележки.

Претенциите им обаче са отрязани от премиера Бойко Борисов, който им обяснява, че наследеното от предишния кабинет финансово положение не позволява повече разходи.

"Аз не съм сложил Орешарски година и половина, за да загуби държавата девет милиарда. При нас беше 0.48 дефицитът. И тогава можеше да отидем до три и да похарчим пари. Ние не го направихме, ние показахме, че сме отговорни хора. Сега има да връщаме назад девет милиарда, колеги. Задачата е не да градим сега нещо, а да спрем летежа по линия на държавата надолу", заявява Борисов.

"Да – такъв е бюджетът заради това, че се похарчиха огромните пари. Заради това, че ни направиха проблема КТБ. Ти поне, Вежди, ги познаваш. Дали Дянков щеше да допусне да се случи това нещо с КТБ?Дали Цветанов щеше да прати жандармерията пред офисите, според тебе?", коментира Борисов.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заявява, че този бюджет "вещае една финансова криза в МВР". "Намаленият бюджет на МВР е с 8.31%, тоест минус 93 милиона 496 хиляди лева. Мисля, че финансовото министерство трябва да разясни по-подробно и пред мен, но и на пожарникарите и на полицаите защо МВР понася най-голямата щета. Например, предвидени са приходите в МВР да се увеличат с 35 милиона лева. Не можем да си обясним как ще стане това", коментира Вучков.

Той посочва, че на фона на намалението в МВР е предвидено известно увеличаване на бюджета на съдебната система, например, с 3.6%, на външно министерство с 15% и на други министерства, макар че когато 2009 година цяло едно Министерство на извънредните ситуации е влязло в МВР, то не отишло там със своя бюджет.

Според Вучков не е оправдано да се режат разходите на ведомството при положение, че "имаме огромен миграционен натиск и че имаме сериозен приоритет Шенген". "Не говоря за неразплатените дългове към края на годината, които ще са около 70 милиона лева, и нуждата от техническо оборудване от страна на МВР по най-различни поводи, включително и предоставяне на много електронни услуги", посочва Вучков.

Недоволство от бюджета изразява и военният министър Николай Ненчев, който предупреди за уволнението на 4000 души при орязване на бюджета за отбрана.

"Чувствам се длъжен да кажа някои неща за образованието, тъй като който пести от учителите после посяга на децата, което е дъното. По принцип, образованието е бомба с мултипликационен ефект, като имаме предвид 900 хиляди ученика, милион и половина родители, 250 хиляди студента, БАН, 28 регионални инспекторати, и то пръснати по цялата територия на страната", заявява образователният министър Тодор Танев.

Главният секретар на образователното министерство е изчислил,че минималният недостиг е 19 милиона и той няма да може да бъде покрит с вътрешни резерви.

"Проблемът е остър за първите шест месеца от 2015 година, тъй като спира субсидията по оперативната програма "Развитие на човешки ресурси“ и предстоящото вероятно навлизане на субсидирането по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж“. Тоест, 2015 за образованието е нещо като Илф и Петров – ням филм вече няма, говорещ още няма. Моля за тази дупка да помислим", казва още Танев.

Той съобщава, че при този бюджет заплатите на учителите за 2015 няма да могат да бъдат коригирани и освен това през летните месеци трябва да се спрат парите на възпитателите в целодневната организация на учебния процес.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова защитава бюджета и посочва, че въпреки недофинансирането няма голям полезен ход да не бъде подкрепен.

По думите й обаче има три недофинансирани сектори, на които държи да обърна внимание - осигуряване на финансиране и създаване на Фонд за енергийна ефективност, магистрала „Хемус“, за която няма предвиден ресурс и източник за финансиране, както и цялостното разпределение и управление на средствата, които са от заеми, т. нар. държавни инвестиционни заеми, които са предвидени за всички министерства.

"Нали си спомняте Цикламата как се снимаше на Шумен–Белокопитово (визиайки министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която направи инспекция на пътя с цикламов костюм – бел. ред.)? Оказа се, че за там 40 милиона имаме да плащаме за снимките им, за да се довърши. 40 милиона! Туристите говореха колко им е важен пътят за Слънчев бряг. Едно нещо не е направено на Бургас-Слънчев бряг – нито отчуждителни процедури, нито проект, нищо, нула. Нито за Хемус, нито за Северна България, за никъде. А парите ги няма", коментира Борисов по повод нуждата от пари за регионалното министерство.

Здравният министър Петър Москов посочва, че предложеният бюджет за Министерството на здравеопазването е всъщност 60% от търсения, но въпреки това ще го подкрепи. "Гледаме на бюджета на министерството и на бюджета на Касата като общ бюджет на здравеопазване с общи цели", посочи той.

"Бюджетът на културата, не знам защо, винаги е най-ниският в България от всички европейски страни и всички балкански страни – 0.4% от брутния вътрешен продукт", оплаква се и Вежди Рашидов.

"Разбира се, всички разбираме, че сме в криза, всички разбираме, че трябва да устискаме коланите, но миналия ден аз лекичко казах с някаква ирония, че като спасим животните, е хубаво да спасим и творците. Само трябва да ви кажа, че са много належащи, в тежко състояние са и всички бази, театри, музеи. Над 25 милиона са ми необходими за основни ремонти на училища", казва той.

В категории: Бургас


10
Коментара
Флагман.БГ Лимузина с абитуриенти e катастрофирала Лимузина с абитуриенти e катастрофирала 25/05/2024, Събота 08:04 0
10
Коментара по темата
10.
фенчо
02.12.2014 16:05:53
1
0
Тоз пък - беше се покрил, ама явно е било за кратко... Пак почна лайна да сипе
9.
Благоевград
02.12.2014 15:47:42
1
2
Благодарим Б.Б., че продадохте Булгартабак на Д.П. и разбихте цигарената фабрика в Благоевград. Сега очакваме и товарни превози да му продадете. Може пак да даде на фирма ИПОН да охранява обектите, както се случи в Благоевград.
8.
Русия
02.12.2014 12:24:29
2
5
Тука само психично болни,или рязани бургий пишат.
1944 г сме окупирани защото сме на страната на фашистите плиткоумници, твойте никому не известни политолози що не зема сметнат психичните моралните духовните и финансови загуби за 500 те години РОБСТВО на шибаните турци,който вмежду прочем най вероятно ти са рода нали ?
Другият пьк ми говори за велика Бьлгария а не са е научил даже да пише още
Е на затова сме на това дередже и си заслужаваме сьдбата
Аман
7.
daa
02.12.2014 11:03:53
3
5
Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин "Темата беше повдигната за пръв път през 1990 г. - разкрива политологът Антон Тодоров пред "168 часа". - Тогава според историка Мито Исусов за периода от септември 1944 до края на 1945 г. за издръжка на Съветската армия в България са изразходвани около 25 млрд. и 500 млн. лв., при бюджет за 1945 г. от 48 млрд. лв. Това разкритие скоро потъна сред дебрите на текущата политика в първите години на прехода. Преди десетина години Веселин Ангелов направи собствени проучвания и достигна до суемата 60 млрд. лева. Днес вече знаем, че тя е значително по-голяма. Точната сума е 133 280 719 447 лв. (сто тридесет и три милиарда двеста и осемдесет милиона седемстотин и деветнадесет хиляди и 447 лева). В тази сума влизат и разходите в размер на около 63,2 млрд. лв., които България прави поради участието си във войната срещу Германия (задължение според чл. 1 от Съглашението). 30 млрд. лева са разходите по изпълнение на примирието (Това е най-автентичното число. То надвишава сумата, изчислена от проф. Мито Исусов преди четвърт век, с цели 5 млрд. лева.) В сумата от 133 млрд. лв. са и определените косвени щети в размерна над 27 млрд. лв.,както и разходите за обезщетения, пенсии и еднократни помощи - 10,9 млрд. лв. - казва Тодоров. - За сравнение целият национален доход на България през 1945 г. е 141,8 млрд. лв., а по отношение на редовния бюджет сумата надхвърля три пъти приходната му част от 43 млрд. лв. Червената армия ограбва всяка държава, в която стъпи неин крак.
6.
Asparuh
02.12.2014 10:36:19
5
4
Da, pak se vigda che tezi "rusnaci" deto kupiha apartamenti sa rabotnici na Putin v Burgas. Gledam pak minusi na vsicko protiv komunizma i diktatorska Rusia. AMI DA VI EBA MAIKATA RUSKA.

TOVA E VELIKA BULGARIA. VUN OT TUK, MRUSNI KAZACI!!! VIE STE UBIICI!!! VIE STE MRUSNA TOALETNA!!! VUN RUSIA OT BULGARIA I EVROPA!!! MAHAITE SE!!!
5.
МММ
02.12.2014 10:20:15
9
10
Цикламено костюмче и миризливи джапанки!
Комунягите да си ходят в северозападнала Б-я при избирателите си!
4.
d
02.12.2014 10:08:24
2
2
Vegdi mnogo iska za kultura, da ne bi v America da ima fond kultura. Gluposti. Uvolniavaite orkestura Goresht Viatur, tova sa pari koito po hubavo da dadem na pensioneri...vseki sam se izhranva.
3.
Asparuh
02.12.2014 10:02:12
6
4
Osudete ia taia kurva.
Obesete ia na Aloshata -- pametnika na Ruskite okupatori -- deto bankrupiraha Burgas i okradoha naroda za 50 godini!!!!

Da vigee Velika Bulgaria! Smurt na komunistite.
2.
FUCK BSP
02.12.2014 10:01:05
8
9
BSP okradoha Bulgaria i okradoha Bulgarskite maiki, napraviha horata ot tupi po tupi. V Evropa sa gi zabranili komunistite. Zashtoto da si komunist, tova znachi che sam ne moge da svurshish nishto, a puk shtom samo ne mogesh da vurshish nishto, eba si tupaka triabva da si.
Vun komunistite ot Bulgaria!!!!
1.
Turist
02.12.2014 09:44:37
6
10
Прав е....... до сега трябваше да сме забравили за този проблем.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Треньорска сага разтърсва ЦСКА Треньорска сага разтърсва ЦСКА Засега треньорът Стамен Белчев продължава да се ползва с доверието на ръководните фактори в Борисовата градина Добавете това към кафето си и мозъкът ви ще заработи като компютър, а талията ви ще започне да се топи Добавете това към кафето си и мозъкът ви ще заработи като компютър, а талията ви ще започне да се топи Добавянето на черен пипер допълнително ще засили свойствата на куркумина Какво съдържат и опасни ли са вейповете Какво съдържат и опасни ли са вейповете Много дългосрочни ефекти засега са неизвестни Българите са пред исторически избор – или продължаваме към Европа с бързо повишанате на доходите, или се връщаме към постната пица с бухалки Българите са пред исторически избор – или продължаваме към Европа с бързо повишанате на доходите, или се връщаме към постната пица с бухалки Искахме реформа в службите, за да не се занимават те със събиране на компромати, а да борят корумпираните, но ГЕРБ и ДПС не ни позволиха, каза водачът на листата на ПП-ДБ за област Бургас Спипаха БГ шофьор с 40 кг пико в Румъния Спипаха БГ шофьор с 40 кг пико в Румъния Наркотикът се оценява на 1,6 млн. евро Днес времето ще е слънчево, ще превали само на отделни места, но не над Черноморието Днес времето ще е слънчево, ще превали само на отделни места, но не над Черноморието Прогноза за времето - събота, 25 май 2024 г. Лимузина с абитуриенти e катастрофирала Лимузина с абитуриенти e катастрофирала Част от предната броня е паднала Вижте блясъка на Випуск 24 – първата дигитална генерация Вижте блясъка на Випуск 24 – първата дигитална генерация Поколението, родено през 2005 година, израсна в интересни времена на трансформация на цялото ни общество Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица с правилните подправки месото изобщо няма да ви липсва Това ли са звездите на випуска в Бургас – двама бъдещи актьори, готови да покорят Холивуд Това ли са звездите на випуска в Бургас – двама бъдещи актьори, готови да покорят Холивуд Възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ определено са колоритни
След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Ще прави нов формат Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Интригантското риалити се опита да разсее слуховете за финала  Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта  
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори