×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще осигурим финансиране за пътя за Слънчев бряг и обходите на Бургас от републиканския бюджет за 2015 г.


Ще осигурим финансиране за пътя за Слънчев бряг и обходите на Бургас от републиканския бюджет за 2015 г.
Бургаският депутат от ГЕРБ Диана Йорданова преди година предупреди тогавашния министър на финансите Петър Чобанов, че приходната част в Бюджет 2014 е завишена
27 Ноември 2014, Четвъртък, 16:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Махаме програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, парите по нея бяха разпределяни на партиен принцип между ДПС и БСП
Бургаският депутат от ГЕРБ Диана Йорданова е член на временната комисия по бюджет и финанси към 43-ото Народно събрание. От началото на тази седмица в комисията започнаха разисквания на финансовата рамка на държавата за 2015 година. Тя е сред икономистите, на които в ГЕРБ разчитат изключително много.

-Г-жо Йорданова, каква ще бъде основната философия на Бюджет 2015?

-На първо място запазване на финансовата дисциплина, свеждане на дефицита до разрешения по маастрихтскиите критерии – 3 % от Брутния вътрешен продукт(БВП). И на второ - харчене на това, което ще произведем и съберем като приходна част. Бюджетът е абсолютно реалистичен, може да се каже консервативен. Основната ни задача е да нормализираме ситуацията, така че отново да заслужим доверието на европейските на партньори. Ще имаме проблем със свръхдефицита от тази година. Трябва да покажем, че се придържаме към договореностите. В противен случай има опасност да бъдем подложени на наказателна процедура.

-Преди година вие предупредихте, че приходната част в Бюджет 2014 е силно завишена, но никой не ви чу. Оказахте се права – дефицитът е над 1 млрд.лв.

-Да, така беше, предупреждавахме и най-лошите ни очаквания се сбъднаха. Казвахме го, защото стъпвахме на здравата логика. Колегите от БСП и ДПС заложиха 2 млрд.лв повече приходи за 2014 г. в сравнение с отчета за предходната година. Оттам дойде големият проблем. Лошото е, че срещу неизпълнението на бюджета от 1,1 млрд.лв стоят разходи, които трябва да се плащат. Заради това и през 2015 година е планирано е вкарване на приходната част в разумните размери – в рамките на това, което беше през 2013 година. Това е здравата основа, на която ще стъпим. Ще се опитаме да подобрим и събираемостта, защото имаме определени резерви. Трябва да спрем и кранчета за теч. В момента се правят и предложения по данъчните закони, които целят стопиране на схеми и засилване на контролните функции на приходните агенции.

-Ще спре ли ГЕРБ едно подобно кранче: програмата гордост на „Орешарски“ „Растеж и устойчиво развитие на региони“?

-Със сигурност тя няма да фигурира в Бюджет 2015. Имаме друго виждане как да държавата да инвестира в регионите, предимно по отношение на децентрализацията. Според нас тази инвестиционна програма - „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, не бе направена с цел да стимулира развитието, а беше използвана за предизборен механизъм, защото колегите от БСП и ДПС знаеха, че животът на техния кабинет няма да е толкова дълъг. Направиха я така, за да може чисто предизборно да изпълнят определени проекти, харчейки без контрол държавни пари в любими за тях райони.

-Целесъобразни ли бяха проектите, които се финансираха? В Бургаско, например, се дадоха много пари на управляваната от ДПС Община Руен, в Сунгурларе пък се наляха 1,5 млн.лв.за път между две малки села – абсолютно безмислен проект, дори и според местните.

-Истината е, че парите по инвестиционната програма бяха разпределени на квотно-партиен принцип. Доказателството е, че тогавашният финансов министър, настоящ колега от ДПС Петър Чобанов, не успя да отговори конкретно на въпроси, които му задавахме в парламента за критериите за оценка на проектите, какъв ще бъде ефектът от тях и как ще се контролира харченето на публични средства.

-Казахте, че ще заложите на децентрализацията. Какъв ще бъде механизмът?

-В момента се работи по промяна на политиката за местни данъци и такси. Доста болна тема за бизнеса и гражданите е такса „Смет“, която трябва да започне да се определя по нов начин. Миналата седмица имахме среща с Гинка Чавдарова, председател на НСОРБ (Националното сдружение на общините в Република България, б.а.) и представители на бизнес асоциации. Договорихме се до 30 май 2015 година да изготвим методика, която да спуснем на общините, така че от следващата година те да изработят правилата си за изчисление на такса „Смет“. Плановете са от 2016 година да се прилага новата методика. В аванс ще ви съобщя и друга наша законодателна инициатива. Гражданите, когато придобиват автомобил или продават такъв, ще бъдат освободени от задължението да подават декларации. В момента има двумесечен срок и всеки, който извърши сделка с автомобил, ще трябва да подаде  декларация. Това от своя страна е свързано с ходене в съответното данъчно, губене на време. Ние сме го предложили като облекчение за всички граждани, а информацията, която ще получават общините, ще е по електронен път, ежедневно от системата на КАТ.

Строителството на четирилентовото трасе от Бургас за Слънчев бряг ще се възобнови през 2015 година
-Кои ще бъдат приоритетните проекти за Област Бургас през 2015 година?

-Ще работим по изграждането на подходите на Бургас, четирилентовият път Бургас-Слънчев бряг и продължаване на строителството на спортна зала „Арена Бургас“. Да не пропусна и финансиране за Медицинския факултет. Той има нужда от нова сграда, за която ще търсим средства в бюджета за 2015 година.

-Ще успеете ли да извоювате финансиране и в какъв размер, ако искате да се ангажирате с цифра?

-С цифра не желая да се ангажирам, но вярвам, че ще успеем да извоюваме средства. Но все пак знаете, че това са проекти, които не могат да се изпълнят за една година. Борбата ще бъде за осигуряване на поетапно финансиране, за да не се бави изграждането им.

-Г-жо Йорданова, вие сте член на бюджетната комисия на парламента, имате наблюдения върху събираемостта на приходите в Бургас. В тази връзка как оценявате работата на бургаската приходна агенция. Нуждае ли се НАП-Бургас от нов шеф?

-На този етап няма как да коментирам тази тема. Според мен бургаската приходна агенция работи в темпото, което винаги са работили. Ако има отклонение, то е по общо взето обективни причини. Но тепърва ще се правят анализи. Още повече, че работещите там имат нужда от спокойствие, тъй като трябва да приключат финансовата година. А и с оглед на предстоящото сливане на Митници и НАП мисля, че е твърде рано да коментираме дали са нужни кадрови промени.

-Лесно ли работите в настоящата ситуация в парламента? За разлика от 2009-2014 година, трябва да се съобразявате с много партньори.

-Изключително трудно е, защото тепърва трябва да изграждаме коалиционна култура. Както ние самите, така и с колегите, с които работим. Смятам, че с взаимни компромиси и стъпка назад, ако всички желаем развитието на страната и въобще повишаването на доходите трябва да се хванем за ръце, да преглътнем личното си его и продължаване напред. Нямаме друг избор. Това беше волята на българските граждани, подредиха ни така и желаят така да бъдат управлявани.

-Диалогични ли са бургаските депутати - и от управляващото мнозинство, и от опозицията и доколко е възможно да си сътрудничите по важните за Бургас проекти?

-Винаги сме имали диалог от колеги от Бургас. Радваме и това, че бургаското лоби се увеличава все повече и повече. Мисля че по основни приоритети, касаещи региона, ще бъдем единна група, такава, която може да постигне целите си.

В категории: Политика


12
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
12
Коментара по темата
12.
Аферим
28.11.2014 12:49:33
6
3
Евала Йорданова! НАТОвските танкове имат нужда от по широк път
11.
bs
28.11.2014 10:12:55
3
6
Дано,дано!Обходите и пътят до Сл. бряг...Изключително важно!А такива малоумници,като номер 9,винаги ще се намират
10.
Сашо
28.11.2014 09:30:56
3
6
Когато работят хората си личи, Браво г-жо Йорданова!
9.
си е.а майката
28.11.2014 08:39:19
7
4
Народа да се приготви да яде Хасфалт! Ама да си го яде, като е прост! А на мен мога да си пожелая много здраве, защото асфалт няма да ям и съм е.бал майката на целия тоя прост народ...и затва го казвам просто...добър ден зелена карта, някои печелят други не....е аз спечелих!
8.
истина една в нашата страна
27.11.2014 22:42:03
9
12
"От всички комунисти, яхали България в последните десетилетия, ГЕРБ са най-зловещите!!"
7.
Радо
27.11.2014 22:06:26
7
13
Вярваме във вас, във вас ни е надеждата!
6.
vvv
27.11.2014 21:59:58
8
6
Maloumnice selata nqmat li nujda ot patishta samo magistrali pravite sazdavate rabotni mesta za prostitutkite kato vas
5.
бат роско
27.11.2014 20:36:58
8
10
поредната измислена финансиска
4.
patoka
27.11.2014 20:11:28
9
14
Не дай си боже тази да ти води счетоводните сметки - е"аната ти е мамата-изключително слаб финансист ...
3.
D
27.11.2014 19:47:00
2
6
Nishto ne kazva che letishteto niama evtini poleti do nai elementarni strani.

Pomislete. Daite togava edno letishte na Sozopol da se konkurirat.

Mislete kato za razteg, ne kato na komunistichesko subranie.

Daite malko Pari na biotech ili computer companii da otvoriat offici i rabota v Burgas.

Dokaraite Google I Apple v Burgas. Aide de!!!
2.
USA loves Burgas!'
27.11.2014 19:42:26
2
7
Burgas!!!
Kak moge tazi gena da milsi tolkova slabo, tolkova passivno!
Mislete kato golemi hora!!!! Kato Dubai!

Ne 4lentov put ami 8 lentovi triabvat okolo Burgas!

Tie nishto ne kaza no prioritet #1 triabva da e provlichaneto na zapadni businessi i rabotni mesta!!!!

Zatova triabva razlichen tip lideri --- sus zapadno obrazovanie i opit; zashtoto kato vidish investitorite da moge da im napravish kefa, da im prodadesh i predlogish neshto novo i izgodno.

Kakvo stava s nai-hubavoto pristanishte? Niama li 200% razteg tazi godina, tova znachi, che nekadurnici upravliavat Burgas

Enough is enough! Work in the name of Burgas!!!!!
1.
СТАРОТО
27.11.2014 19:37:19
3
8
А ЗА ЗДРАВЕТО В БУРГАС Е МНОГО ЗЛЕ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори