×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огромни витрини ще показват, че бившата Немска болница в Бургас става библиотека, а не мол. Вижте как


Огромни витрини ще показват, че бившата Немска болница в Бургас става библиотека, а не мол. Вижте как
Така ще изглежда изоставената стара Немска болница на кръстовището на улиците "Кирил и Методий" и "Оборище" в центъра на Бургас, ще бъде модерна библиотека
04 Ноември 2014, Вторник, 20:38 ч.
Автор: Флагман.бг

Зад прозорците ще се виждат книги, а по стъклената част от фасадата - изписани цитати от известни произведения

Огромни витрини с книги и изписани цитати от произведения по стъклата ще показват на бургазлии, че новатата, модерна визия на старата Немска болница в центъра на Бургас е библиотека, а не мол. Сградата се намира на ъгъла на ул. "Оборище" и ул. "Кирил и Методий" и ще събере на едно място Бургаската библиотека, ще има и музей на съвременните изкуства. Днес се състоя обществено обсъждане на проекта, представен от варненския архитект Делян Жечев от студио „Дизарх” ООД, което спечели конкурса за идейна концепция как да изглежда сградата, където ще се помещава Културно-образователния център.
През големите витрини ще се виждат книги

Наша цел беше след ремонта Немската болница да изглежда като библиотека, а не на мол. Трябва да изкараме младите хора от големите търговски комплекси и да превърнем културния център в едно притегателно място, каза арх. Жечев. Той призна, че за първи път работи по проектирането на библиотека и завидя на Бургас за подетите инициативи.

Сградата ще има паркинг и кафене, но с това приключват приликите с търговските комплекси. Ще има амфитеатър, асансьори, сред които и такива, пригодени за хора с увреждания, хранилища за книгите, гардероб, читалня, детски кът, звукозаписно студио. На втория етаж е предвидена голяма тераса, обаче на нея няма да има разположени заведения, а ще бъде устроена така, че посетителите да могат да седнат да четат книга на открито, при хубаво време.
Варненският арх. Жечев каза, че завижда на Бургас за подобни инициативи и призна, че за първи път проектира библиотека

Архитектът каза, че максимално е запазена визията на сега съществуващата сграда, по-модерна е визията на малкото здание, където ще се помещава музеят на изкуствата. То ще бъде стъклено.
На общественото обсъждане днес присъстваха основно архитекти, които изказаха своите виждания, критики и препоръки.

Сградата е построена през 1935 г. като Немско училище по проект на известни архитекти. 10 години по-късно е преобразувана в здравно заведение, което беше популярно в града като Немската болница дълго време. От 20 години е неизползваема.

"Това последен шанс библиотеката в Бургас да се събере на едно място. Била съм на много представяния на идеи и копки, но нищо от тях не се осъществи”, каза  директорът на Бургаската библиотека „П.К.Яворов” Наталия Коцева.

 




11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
До коментар №3
07.11.2014 11:00:44
0
5
Въпросът Ви е напълно уместен, никъде или почти никъде не се спомена дори името на класирания на второ място участник в конкурса. Критериите за оценка бяха леко загатнати а именно в духа на компромиса и ниската материална стойност е избран печеливш проект. Тук се сещам за прословутата фраза "за толкова пари толкова". Като цяло от така вече приключилият конкурс не печели никой, нито проектантите нито нито градът ни. Премирана е една слаба като архитектура и функция сграда по неясни правила и в тотален разрез с техническo задание за проектиране. Като финал проектът класиран на второ място е на бургаското студио INVICTUS ARCHITECTS .
10.
До Наблюдател
05.11.2014 10:31:28
1
1
Абсолютно сте прав, аз съм родена там през 1970.
9.
Нана
05.11.2014 09:28:56
1
0
"Музей на съвременното изкуство" не звучи логично.
Може би става дума за "Галерия"?
8.
до 5
05.11.2014 09:22:31
5
1
А бе малоумник,чети малко ве слепок.
7.
АЛФ
05.11.2014 08:16:08
2
12
Е може би най-после ще има едно място, където няма да се сбират (сбиват) батки и чалгарки.
6.
Отговарям на 1
05.11.2014 01:43:08
2
8
Аз чета книги, записана съм в библиотека и редовно я посещавам. Ако чета дълго на компа, ме боли глава, да не говорим за уморените очи.
5.
Наблюдател
04.11.2014 22:27:50
1
7
"През 1976 година е преобразувана в здравно заведение"?! ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА!Сградата беше преобразувана в лечебно заведение още в края на 40-те години - лично аз посетих пациент в болницата още през 1950 г.!
4.
Таня
04.11.2014 21:59:56
5
13
Браво! Време беше да се помисли и за културното развитие на градът.
3.
ДО ФЛАГМАН
04.11.2014 21:05:29
3
17
Моля Ви, публикувайте нещо за проекта който е на второ място. Публикувайте и подробности как точно е избран проекта победител. Направете справка на колко критерия отговаря от заданието всеки един от проектите.... истината е някъде там , че няколко човека по самнителен начин избират проекти които определено не са за първо място и въобще не отговарят на публикуваните изисквания. Моля направете едно по-обширно разглеждане на този въпрос,
2.
gb
04.11.2014 20:53:05
31
13
Що не я съборите и не направите градинка ...

Ей в този град общината търси къде да реди тухли за да може да събира комисиончета от пишман строителите....
1.
Адидас
04.11.2014 20:51:16
46
13
В ерата на ИНТЕРНЕТ кой чете книги .Момата пак фьрга грешна народна пара за глупости по добре Гигантски Фитнес центьр с много зали и подземeн мол специализиран за добавки химийки и екстри за уголемяване и ваене на мускули
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори