×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

При остър миокарден инфаркт всяка минута е от значение, защото загива част от сърцето Ви


При остър миокарден инфаркт всяка минута е от значение, защото загива част от сърцето Ви
50% от причините за смърт са сърдечни заболявания, останалите 50% са за всички други болести, сърдечните проблеми са епидемия, каза д-р Радослав Славов, инвазивен кардиолог от МБАЛ „Дева Мария”
24 Октомври 2014, Петък, 17:38 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

В МБАЛ „Дева Мария” сме инвестирали в Катетеризационна лаборатория с модерен ангиограф, а отделението  приема пациенти 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата


Д-р Радослав Славов работи в сектор „Инвазивна кардиология” на МБАЛ „Дева Мария”, който е разкрит преди 3 години

- Д-р Славов, все по-плашеща е статистиката с броя починалите от инфаркт българи, какви са начините за преодоляване на този проблем?

- Исхемичната болест на сърцето е социално значимо заболяване. Близо 1,9 милиона пациенти в Европа са починали от сърдечно-съдови заболявания. Около 240 пациенти на 100 хиляди души население в България умират от сърдечно-съдови заболявания, включващи остър миокарден инфаркт или форми на остър коронарен синдром. Това е повече от пациентите, които умират от ебола в Африка в момента, за което се шуми толкова много. Проблемът е сериозен. Освен това, че води до сериозни лични и социални проблеми, преодоляването му ангажира и огромен обществен ресурс. Това е усилие не само на българската здравна система и на българските лекари, това е усилие в световен мащаб. Тук се стараем да бъдем част от това усилие, да направим каквото можем.
Инвестирали сме в Катетеризационна лаборатория с модерен ангиограф. Това е последен модел на „Дженерал Електрик”, с много добри възможности като технически параметри и безопасност по отношение и на пациента, и на персонала, който работи с него.
Създадена е организация на работата 24/7, което означава, че отделението може да приема пациенти 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

- Как пациентите могат да разпознаят симптомите на започващ миокарден инфаркт и как да реагират адекватно в такава ситуация?

- Типичните симптоми са стягаща болка в задгръдната кост. Обикновено болката се провежда към лява гръдна половина, към лявото рамо и левия лакът, шията и горната челюст. Съществуват и форми на атипична болка, където боли само корем или само лакът. Нека в такива случаи пациентите да не импровизират, само предполагайки какво им се случва, а да потърсят лекарска помощ.

- Колко време имат пациентите за реакция, преди да стане фатално?

- Симптомите настъпват много бързо, затова и в Западната школа говорят за „сърдечна атака”. Симптомите настъпват бурно, мигновено, започват изведнъж. При различните форми на исхемичната болест на сърцето и те имат варианти. При хроничната форма на това заболяване, симптомите, които описах, се появяват предвидимо и най-често при повишено ниво на физическо насилие и с еднаква характеристика. В тези случаи знаете, че всеки път, като  изминете 20 метра, ще Ви стегнат гърдите.
Докато при острата форма на заболяването не може да предвидите какво ще се случи. Ако преди 30 минути сте се чувствали перфектно и ежедневието Ви е минавало, както обикновено, това не означава, че можете да прогнозирате, че ще Ви се случи нещо толкова драматично. Ако почувствате стягаща болка в гърдите с характеристиките, които описах, незабавно повикайте Спешна помощ. Болката обикновено е провокирана от физическо усилие, а в по-тежките случаи се проявява и в покой, продължава 5 – 10 минути, не се повлиява от позицията на тялото Ви, от това да отпиете глътка вода, да се притиснете, да вдигнете ръка и да се промени.

Според съвременните практики, пациенти с остър коронарен синдром, особено тези, които имат и данни за инфаркт с елевация на ST-сегмент (това е електрокардиографски белег за тежък инфаркт) – такива пациенти по най-бързия начин трябва да бъдат откарани в болница, която разполага с инвазивна кардиология, като се заобикаля Спешен център, тъй като се смята, че не си струва рискът да се губи време. При остър миокарден инфаркт всяка минутка означава маса жив миокард, всяка минутка загива някаква част от Вашето сърце. Колкото по-бързо бъде излекуван инфарктът, толкова по-малко миокард ще бъде загубен от лявата Ви камера и толкова по-благоприятни ще бъдат последствията и прогнозата за Вас. Затова всяка минутка е от значение.

При наличие на гръдна болка с посочената характеристика, не губете време, не чакайте и не умувайте дали се касае за настинка или нещо друго. Викате Бърза помощ, колегите се ориентират и директно Ви транспортират към болница, която разполага с Инвазивна кардиология. МБАЛ „Дева Мария” разполага с такава и може да Ви приеме по всяко време на денонощието.

- Как Бърза помощ прави преценка до коя болница да закара пациент с такава диагноза?

- Работата на колегите от Бърза помощ е да се ориентират незабавно, че става въпрос за остър коронарен синдром, а пациентът има право да избере болничното заведение, където да се лекува. Това е Ваше  конституционно право. Вие трябва да бъдете добре информиран къде има такава болница, как работи и да направите своя избор. В МБАЛ „Дева Мария” може да получите такава помощ, и то високо качествена.

- Д-р Славов, как стои въпросът със заплащането на такъв тип лечение, тъй като МБАЛ „Дева Мария” е частна болница?

- Лечението на пациентите се поема изцяло от НЗОК. Ние имаме сключени договори с НЗОК и обслужваме пациентите, докарани със Спешна помощ. Това означава, че пациент, който е докаран с линейка на Спешна помощ, бива хоспитализиран и неговото лечение се поема от НЗОК. Можем да приемаме 24 часа в денонощието всеки ден. Всеки пациент, който е докаран с линейка на 112, бива приет и лекуван по спешност по НЗОК. Имаме такива клинични пътеки и организация денонощно да приемаме спешни пациенти.

Как да намалите риска от сърдечни проблеми, съветите на д-р Радослав Славов четете утре във Флагман.Бг

В категории: Здраве


Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори