×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Георги Маринчев, ББЦ: Политиката е в криза, време е да скъсаме с извиването на ръце. Няма да пестя усилия в полза на Бургас


Георги Маринчев, ББЦ: Политиката е в криза, време е да скъсаме с извиването на ръце. Няма да пестя усилия в полза на Бургас
Георги Маринчев и зам. председател на Движение "Гергьовден" и втори в листата на "България без цензура в Бургас", той смята, че е време хората да избират депутатите така, както избират лекар за децата си - прецизно и според качествата
02 Октомври 2014, Четвъртък, 20:37 ч.

За мен най-важното в момента е да осъществя контакти с възможно най-много хора, да ги изслушам и да познавам лично проблемите им, каза вторият в листата на България без цензура


- Г-н Маринчев, от години сте активно в политическия живот, а по време на кампании и в други коалиции, кое е различното на ББЦ и участието ви в нея?

- Да, доста години се натрупаха. Когато разказвам на колегите от ББЦ за важни политически събития от обществения живот на Бургас - като зимата на 96/97 г. или обединените усилия на десницата за единна кметска кандидатура през 2007 г.,  те ми отвръщат, че по-това време са били тийнейджъри и са се вълнували от други неща. Времето все по-осезаемо натежава, въпреки че съм едва на 42 години - прекрасна творческа възраст за всеки мъж.
За съжаление, не бих могъл да кажа, че чувствам кой знае какво удовлетворение, защото, ако смисълът на всяко обществено усилие, в това число и политическо такова, е да направи живота на хората по-спокоен и по-добър, е очевидно,  че това не е постигнато. Що се отнася до това какво е различното в сегашната коалиция ББЦ, в сравнение с предишните, бих могъл да откроя както много разлики, така и много прилики между тях.
Първо, да започнем от там, че като изключим партията “България без цензура“, останалите политически организации са партньори на „Гергьовден” от доста време на местно и национално ниво и имаме ефективно взаимодействие с тях. Визирам и земеделците, и радикалите, а с бургаската организация на ЛИДЕР може да се каже, че в голяма степен имаме единни корени. Разбира се, основна роля в коалицията на този етап има „България без цензура“ на Николай Бареков и това е нормално- като всеки нов и много амбициозен проект, той е носител на повече енергия и очаквания от страна на избирателите.  Аз лично гледам с интерес на този тип политически формати, които са характерни за съвременната политика в европейски и световен мащаб, които съчетават харизмата на популярни от малкия екран лица с конкретни компетенции, необходими за успешна реализация на държавно управление. Това не е първият такъв проект в България и отчитам като положителен факта, че по своята философия той още в началото се опитва да избегне грешката на предишните, които разчитаха основно на популярността на своите водещи лица. Поглеждайки назад, виждаме, че това е недостатъчно, за да се акумулира достатъчно доверие за по-мащабно политическо представителство. Затова и в сегашната коалиция се търси баланса между известните личности и такива, които са участвали пряко в управлението на страната, като Стефан Софиянски например и такива като "Гергьовден", ако щете, чиято основна роля е да  координира усилията на различните като представителство и история политически субекти.

- Не ви ли притеснява факта, че сте в една коалиция с ЛИДЕР, партията, около която винаги има скандали за купуване на гласове?

- Стана въпрос по-горе за колегите от ЛИДЕР. Регионалният им  координатор Димитър Колев е човек, който лично аз много уважавам и ценя и като специалист, и като личност. Едва ли са много икономистите въобще в България, които разбират повече от него от публични финанси и съставяне на бюджети. Известен е фактът, че той беше кандидат на Движение "Гергьовден" за кмет на Бургас и след това и наш общински съветник и съм убеден, че ако не беше създадена партия ЛИДЕР още щеше да бъде такъв. Фактът, че сегашният състав на коалицията ни даде възможност отново да работим заедно не само, че не ни притеснява, но дори сме удовлетворени. Какво бих могъл да кажа за закупуването на гласове? Ние в Движение "Гергьовден" не сме изкушени много по темата,  защото, за да реализираш подобни намерения, са необходими наличието на две условия: първо- необходимият финансов ресурс, който ние нямаме и второто и по-важното, което много често се премълчава, е най-общо казано репресивният апарат, чрез които да осъществяваш контрол на купения вот. Никой няма да тръгне да раздава пари на стотици и хиляди хора без да е изпълнил второто условие, защото просто може да ги пише в графата коледни надбавки през октомври. Нека вашите читатели си отговорят на въпроса колко от сега действащите политически партии могат да реализират подобен контрол. Без да им адвокатствам на колегите от ЛИДЕР, не мисля, че имат „капацитета“ да осъществят подобно купуване, особено в размера,  които им приписват определени медии. И въобще се наблюдава една тенденция за крайна нетърпимост към дадени политически субекти, и то към такива, чиято тежест и роля в управлението не е толкова голяма и същевременно се демонстрира свръх толерантност към тези партии, които управляват страната през последните 25 години. Между другото,  аналогичен е и случаят с парите на КТБ и Цветан Василев и Николай Бареков и политическия му проект ББЦ. Сигурен съм, че в най-скоро време истината за тези  пари ще излезе наяве и тогава ще се окаже, че ББЦ, ако въобще е получила средства, то те ще са в пъти по-малко от други политически партии с  да го наречем по-голяма електорална тежест. Закупуването на гласове е голям бич въобще за цялата ни демократична система и партии като Движение "Гергьовден", които основно разчитат на стойността на собствените си кадри са най-потърпевши от това. Кардиналното решение на този въпрос минава през стимулиране на висока избирателна активност и някои форми на ограничения на права за гласуване.  Все въпроси, които ние като общество колкото и да отлагаме рано или късно ще се наложи да решаваме.

- Вие сте на втора позиция в листата и имате шансове да бъдете избран за депутат, с какво бихте били полезен на Бургас в парламента?

- Доколко съм реално близо до влизане в парламента - ще го решават избирателите в неделя. Аз лично нямам някакви свръхамбиции в тази посока, по-скоро гледам на евентуална такава възможност като поемане на по-голяма отговорност пред много повече хора и като естествено продължение на пътя, който следвам от доста време. За мен най-важното в момента е да осъществя лични контакти с възможно най-много хора, при това от целия Бургаски регион. Не толкова, за да им излагам някаква наша визия за развитието на страната и региона след изборите, а да чуя тях, да ги опозная лично, защото това е истинския смисъл на политическото представителство.  Подчертавам, че това не е нещо, което правя кампанийно. Винаги съм се стремял да се срещам, да изслушвам и ако мога, да помагам на хората извън политиката. Важно е да се отбележи, че преференциалния вот дава големи възможности на избирателя да коригира партийните ръководства в техния избор на подредба на листи. Силно се надявам, че тази възможност ще мотивира хората да търсят повече информация за кандидатите, техните компетенции и лични качества.  Според мен идва време, в което ще избираме политици по начина, по който търсим лекар за децата си. Досегашните оправдания от типа „ние дори и да искаме някой, то зависи от мястото, на което е подреден от партийния си началник“ вече не са много уместни. Предстои ни дълъг път да извървим в тази посока - и тези, които търсим политическото доверие и тези, които трябва да се ориентират и отсяват от множеството претенденти. Това е пътят да скъсаме със задкулисните договорки и извиване на ръце. На един народен представител, пряко избран с преференциален вот, трудно можеш да му стъпиш на врата с аргумента, че ако не гласува конкретно предложение по желания начин, другият път няма да е в избираема позиция. Аз бих желал да бъда такъв народен представител, черпещ сили и свобода от доверието на тези, които са ми гласували доверие.
Що се отнася до това, с какво бих полезен на Бургас и региона, Бог ми е свидетел, че няма да пестя никакви усилия да допринеса с каквото мога, но възможностите за това в много по-голяма степен ще зависят от конфигурацията в бъдещия парламент. От  това дали ББЦ ще бъде част от едно дясно-центристко мнозинство, което е моето желание или в глуха опозиция. Това, което на този етап мога да твърдя със сигурност е, че ще търся нормални работни отношения с всички колеги депутати, без значение дали са представители на управляващите или опозицията, защото вярвам, че това е фундаментално условия за по-голяма ефективност в полза на хората от Бургаския регион.
         
- Предизборната кампания е в края си, смятате ли, че хората разбраха посланията на политиците?


- Избягвам да давам подобен род оценки, но и с просто око е видно, че има натрупана доста умора от политиката- както от страна на самите партии, търсещи доверието, така и на самите избиратели, които с основание са разочаровани, че въпреки многото претенции и героични спасители, живеят все по-зле и все по-сиво. Политиката в България е в криза - идейна, управленска и кадрова и това се отразява на политическия дебат като цяло. Ако трябва да направим сравнителен анализ на дебатите от зората на демокрацията между комунистическата номенклатура и брадатите представители на тогавашното СДС и сегашните техни подобия, ще стигнем до тъжната констатация, че доста сме деградирали в тази посока. Къде на шега, къде наистина мога да си позволя прогнозата, че в близко бъдеще просто ще  организираме един политически ВИП брадър и избирателите с телефонни позвънявания ще си определят елита. Конкретно за тази кампания най-натрапчива, поне за мен, беше реакцията към сполетелите ни природни бедствия и изявата на основните политически претенденти като хуманитарни организации. Намирам нещо наистина извратено в това с парите на данъкоплатците да организираш благотворителни мероприятия. И това при положение, че през цялото време им събираш данъци, за да оправдаваш съществуването на институции, чиято основна задача е да не се стига до подобни трагедии. Това е все едно да излезе министърът на вътрешните работи и да обяви, че не може да гарантира безопасността на гражданите и тяхното имущество, но за сметка на това е осигурил безплатно превозване до най-близката болница на пострадалите и талони за намаления за закупуване на ново имущество в замяна на откраднатото. Давам си сметка, че този пример е груб и излиза от рамките на добрия тон, но за мен така стоят нещата. Парите, дарени от партиите по пострадалите райони и най-вече дадени на медиите, за да се наслаждаваме на запъхтени политици с гумени ботуши и лопати в ръка, сигурно щяха да стигнат за предотвратяването на 90% от сполетелите ни нещастия. Даряват гражданите и благотворителните организации! Работата на политиците е да мислят за тези неща в перспектива с десетилетия напред и да осигуряват необходимата превенция с данъците, които им плащаме.



35
Коментара
35
Коментара по темата
35.
Свилен
06.10.2014 12:38:17
0
1
Жоро е пич, ако влезе ще се справи. Дано да влезе!
34.
ДОЛО БСП
03.10.2014 18:12:14
0
0
АЙДЕ ТРОЛОВЕТЕ НА ДРУГИТЕ ПАРТИИ НАЛАЗИХА. ПЛАЩАТ ЛИ ВИ МНОГО БЕ? ДОЛО БСП! КВО НАПРАВИХТЕ ВИЕ?
33.
ДОЛУ ДПС
03.10.2014 17:20:30
1
2
ТОЗИ ПЪК ИЗОБЩО НЕ СЪМ ЧУЛ ДА Е НАМПРАВИЛ КАКВОТО И ДА БИЛО, ТАКИВА РАЗНИ ГИ ЧУВАМ САМО ПО ИЗБОРИТЕ...АЙДЕ ЧАО ОТ СЕГА КЪРЛЕЖ
32.
Миро
03.10.2014 16:11:59
3
1
Само се казва интервю, иначе е платена публикация... иначе щяха да го питат дали това, което ББЦ прилага в бизнеса ще е "новият морал" в политиката: http://www.flagman.bg/article/69436
31.
Хрис
03.10.2014 15:28:19
0
0
Лили, в интернет пише какво ли не !
Иначе, съм стар и грозен и нямам визията на Маринчев.
30.
Лиляна
03.10.2014 15:28:03
0
0
щом е интервю не са ли му задавали от флагман въпросите, защо сам да си ги е задавал??
29.
Миро
03.10.2014 15:03:05
3
2
Интервюто ХИЧ не ми хареса. Мразя, когато човек сам си задава въпросите, отговаря си, а после и сам си троли в коментарите...опериран от всякакво чувство на естетика... с една дума - ГЪЗ!
28.
Dimitrov
03.10.2014 12:20:20
1
2
Intervuto mi haresa
27.
Лиляна
03.10.2014 11:50:43
1
3
В интернет пише, че е магистър по маркетинг, аз вече казах че не го познавам лично и не съм запозната в детайли с житието битието му. Знам че има успешен бизнес че е местен че семейството му живее тука и че не се е замесвал в скандали за всички години. Това плюс факта че ми харесва как говори ми е достатъчно на фона на всички други в тези избори. Между другото да вземем да си разменим скайповете, че го обърнахме на чат тука, аххахахаха :)
26.
Хрис
03.10.2014 11:43:39
1
1
Сигурно има нещо на "втория етаж".
С какво образование е младежа.
Говори добре по философски и общи теми но дали е специалист по нещо2 Това с почистването го
разбрахме. За тона не се иска много на "втория етаж"
25.
Лиляна
03.10.2014 11:37:17
0
2
Визуално не е мой тип :) Ама и той не кандидатства за манекенка все пак. По-добре да има нещо на горния етаж и да не е гелосан Роналдо отколкото да е гелосан Роналдо ама горния етаж да е празен. Ти така ли избираш за кого да гласуваш, визуално? :)
24.
Хрис
03.10.2014 11:15:03
1
0
А като го гледаш не ти ли е симпатичен ?
23.
Лиляна
03.10.2014 11:10:42
0
3
Нямам представа от къде е дошъл, аз казвам аз от къде съм. Не го познавам лично, но симпатизирам на Гергьовден откакто са създадени и от там го знам. И от както го знам като политическа фигура, не съм чула за нито един скандал с него а не са малко годинките. И сега като го чета ми става пак симпатичен
22.
Хрис
03.10.2014 10:54:23
0
0
Не от Грудово от Каблешково съм.
Но и г-н Маринчев май е от там дошъл.
21.
Лиляна
03.10.2014 10:27:17
0
3
Защото съм бургазлийка откакто се помня, не съм дошла от Грудово в последните години :) А бургазлии се познаваме- и хубавите, и лошите.
20.
Хрис
03.10.2014 10:13:01
2
1
Лили ти PR или фенка си на г-н Маринчев.
Добре си запозната с биографията му ?
Защо ли ?
19.
Лиляна
03.10.2014 10:07:56
0
3
Една от старите фирми за почистване е негова. Не е някой излязал от нищото който да иска да забогатява от депутатското място. Изработил си е името толкова години, надали ще плюе върху него. затова му вярвам. Тука някакви софиянци, дето идват в Бургас само за изборите и после не помирисват града- благодаря. Трябват ни местни хора в парламента.
18.
Хрис
03.10.2014 09:36:55
2
2
Какъв е бизнеса му ?
какво образование има ?
Добре говори, дано и да ги мисли нещата !
17.
Лиляна
03.10.2014 08:47:01
1
3
Маринчев е бургазлия, семейството му е тук, бизнесът му е тук, така че разчитам, че влезе ли в парламента, ще работи здраво за интересите на Бургас. Успех!
16.
Бисер
03.10.2014 07:58:52
0
2
Нещо повече за г-н Маринчев ?
15.
гласът е за
03.10.2014 06:26:19
1
1
Бюлетина № 13 преференция 3
14.
dd
03.10.2014 00:38:18
5
2
PIch slogi edna riza, sako, postrigi se za da ni uvagish, inache kakto gledam shte iskash nie da ti plashtame prustenite...pokagi che si gotov da ni pravish kavali, shtoto nie naznachavame vogdovite. Ti izglegdash kato che li nie shte ti sloguvame, pravim kavali etc. Ne, ti ako iskash rabota i nashte pari, shte triabva da pravish kavali, oblechi se pone.
13.
В.
03.10.2014 00:32:15
2
7
"Извратено е с парите на данъкоплатците да организираш благотворителни кампании"- браво,това трябва да си го набият в кухите кратуни всички.
12.
Mima
03.10.2014 00:19:03
4
4
Tozi chovek shte e interesno da go vidim v parlamenta.
11.
Петко
03.10.2014 00:17:23
1
6
Много читаво интервю, удоволствие е да го прочете човек. Барека не бива, ама това момче изглежда свястно.
10.
ff
02.10.2014 23:47:48
3
3
Tozi pich haha prilicha na beden muzikant deto ne e uspial i sega se opitva da stava politik.
Haha, kolko smotana partia.
Kude si trugnal be, smeshnik!!!!
9.
АТАКА
02.10.2014 23:14:54
4
9
Еееее тука много тролове бе :) изчаквайте се поне малко. Ще успеете ама друг път!
8.
Дарин
02.10.2014 22:51:54
7
4
Успех на изборите, заслужихте го.
7.
Панто Вълчев
02.10.2014 22:39:43
7
3
Радващо е да има толкова сериозен кандидат. Дано влезе. Успех!!!
6.
АДИДАС ФЕН
02.10.2014 22:38:58
7
3
Ще гласувам за ббц
5.
Пепи
02.10.2014 22:37:26
7
4
Успех на ББЦ!
4.
Киро
02.10.2014 22:36:03
7
4
Браво! Такива политици ни трябват!
3.
Олга
02.10.2014 22:31:46
7
3
Мерак и хъс, браво.
2.
Жоро
02.10.2014 22:31:42
7
3
Само ББЦ! Номер 13.
1.
Иво
02.10.2014 22:31:11
7
3
Успех!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Бивш лидер на БСП се отцепи от партията и отиде в коалиция „Левицата“ Бивш лидер на БСП се отцепи от партията и отиде в коалиция „Левицата“ Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн.
Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори