×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Стефан Касабов, АБВ: Здравеопазването е огледало на живота ни. Нужни са хора да движат процесите, а не да ги следят безучастно


Д-р Стефан Касабов, АБВ: Здравеопазването е огледало на живота ни. Нужни са хора да движат процесите, а не да ги следят безучастно
Д-р Стефан Касабов е известен бургаски хирург, той влиза в политиката като кандидат-депутат от АБВ, защото смята, че е време за промяна
02 Октомври 2014, Четвъртък, 18:03 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Хората всеки ден ме избират като идват при мен да ги лекувам, време е в парламента да влязат доказани професионалисти, смята хирургът, носител на званието "Лекар на годината"


Д-р Стефан Касабов е роден през 1963 г. в Бургас, 25 години работи като хирург, специализирал спешна хирургия. Има натрупан солиден опит. Той е носител на наградата „Лекар на годината“ за помощта, оказана на пострадалите при атентата на Летище-Бургас през 2012 г. Интересите му са основно в областта на здравеопазването като един от най-изявените бургаски лекари. Смята, че проблемите във здравеопазването са пряко свързани с обществото и икономиката. „Здравеопазването е огледало на това, което се случва в обществения живот – като резултат, структура и дейност.“, смята д-р Касабов. Той е трети в листата на АБВ в Бургас за предстоящите на 5-ти октомври парламентарни избори

- Д-р Касабов, кое Ви накара да влезете точно сега в политика, за първи път участвате в избори. Защо се кандидатирате за депутат?

- Да, за първи път се включвам като кандидат по време на избори. Причината е в това, че трябва да влязат в парламента и управлението хора, които са професионалисти и са показали, че могат да движат процесите, а не само да ги наблюдават. Време е за промяна. Надеждата ми е, че политическата система, която се възпроизвежда през годините, може да бъде променена.

- Защо избрахте АБВ, това е млада партия, смятате ли, че имате шанс да осъществите промяната, за която говорите?

- След прочит на идеите на АБВ и това, което партията предвижда като своя работа в парламента, видях, че те съвпадат с това, което аз съм изповядвал. Това е например повече права на Президента, да се наблегне на мажоритарният вот, както и ясното намерение да се спазват правилата. Спазването на правилата най-вече означава отказ от корупция. Това създава у хората чувство за справедливост.
Темата за здравеопазването е особено чувствителна не само по време на избори. В Бургас все още има доста упреци към нивото на здравеопазване. Какви са вашите виждания като действащ лекар?
Така направените реформи в здравеопазването, чисто административни, които продължават и са заложени – като това, че непрекъснато се говори за национална здравна карта, за още по-тясна специализация и завишаване изискванията към болниците, вместо да повиши качеството, практически го намалява. Ограничаването на дейността и възможността на хората за получаване на специализирана помощ на място с все повече изисквания, които се поставят пред болниците, на практика централизира здравеопазването. Всяко по-тежко заболяване се пренасочва към Университетските болници. Но това означава, че ако едно време целта беше да се намали лекарският туризъм, да не пътуват лекарите, сега пътуват пациентите. Вместо да пътува един лекар към 100 пациенти, пътуват 100 пациенти към 1 лекар. Това натоварва хората, както финансово, така и откъм време и им отлага получаването на специализираната медицинска помощ. Ето, какво стана в Бургас като закриха отделението по изгаряния? С новите изисквания, които постави Здравната каса, стана невъзможно Бургас да има такова отделение.

- Вие смятате ли, че реално е възможно това отделение да бъде възстановено, очевидно е, че Бургас има неоспорима нужда от него?

- Eдиният от двамата лекари съм, които бяха изпратени на специализация в „Пирогов“, за да поддържаме такъв сектор в Бургас. В момента, в който Здравната каса промени рамковия договор и изиска минимум двама лекари с такава специалност, той се разпадна. Такива специалисти предпочитат да работят в областта на пластичната хирургия. Практически е невъзможно да се назначат двама души, които да се занимават с тази дейност. На практика такива лекари работят във Военноморска болница- Варна, Клиниката по изгаряния в "Пирогов", отделения в Пловдив и Плевен. Това са четири центъра в цяла България.
Трудно е, защото няма такива специалисти, които биха могли да бъдат привлечени и да работят. Изгарянията са тежка хирургия, свързана с много разходи. Самото отделение е достатъчно тежко и заплащането няма да е на това ниво, което лекарите могат да имат в пластичната хирургия.

- Една от най-коментираните теми е и открития Факултет по обществено здраве в Бургас, който да е евентуална първа крачка към създаването на бъдещ Медицински университет. Ще повиши ли това качеството на здравеопазването в Бургас?

- Не съм много убеден, че е необходим Медицински университет. Такива има достатъчно. Разводняването на образованието в повече университети не повишава качеството.  Липсата на конкуренция ще доведе до там, че в тях да се влиза с 2,76. След като няма подбор на входа, няма как да искаме на изхода качество. Повече университети означава повече хора, които ще заминават масово в чужбина.

- Но целта е именно в Бургас да се обучават кадри..

- Качеството на здравеопазването не се вдига от наличието на даден университет, а от мотивацията на хората да работят и да се усъвършенстват. В момента, при една зациклена здравна реформа, лекарите са хем търговци, хем лекари. Единствената мотивация е вътрешна. Добрият специалист трябва да печели от труда си, явно, открито и регламентирано. За да стигнеш до това ниво имаш над 20 години да се утвърдиш.

- Вие имате ли своя цел, която си поставяте да изпълните като евентуален бъдещ депутат?

- Иска ми се да вярваме, че можем да променим статуквото, да се надяваме че това ще стане скоро. С мъдрост да изберем правилните хора и да застанем зад тях и да работим заедно. Винаги ми е било странно делението на: „тези в парламента“ и „ние – хората“. Има ли такова деление, това автоматично изключва управляващите от тези, които ги избират. В моята професия съм свикнал да ме избират всеки ден. При мен хората идват, за да ги лекувам. След като ме изберат – работата по лечението винаги е съвместна. В политиката е същото.



10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
До ФБ
09.07.2018 21:01:14
0
1
Макар и след година, се чувствам длъжен да отговоря на коментара Ви! Просто сега го прочетох:
НЕуважаеми, хората, които ме познават, за разлика от вас, знаят добре, че НИКОГА не бих бил част от Партията, която уби баща ми! Коментар за морала ви е излишен!
9.
ФБ
09.11.2015 09:01:12
3
2
Досрамя го да се предложи на БСП..., а определено си пада по тях. Познавам го пича. И като лекар, и като човек. Готин е, отговорен, но не му е мястото в политиката, пък била тя и местна. Но като няма развитие с научна кариера, му остава да се натяга на политическата сцена.
8.
М.Т.
04.10.2014 11:35:01
3
8
Всеки, който познава д-р Касабов знае качествата му на човек и професионалист. Трябва да си много безхаберен за да напишеш , че той би се отказал "от лекуването на хора". Злобните, дребни душици бързат да оплюят някой, когото не познават. Искате достойни хора в политиката, а когато се появи такъв го заливате със злоба. Не съдете по себе си за другите! В тази държава има и много стойностни хора, като д-р Касабов. Успех, докторе!
7.
Х.Л.
03.10.2014 18:12:17
3
11
Хора,защо е тази злоба у вас? Докато не различите доброто от злото,човешкото от материалното ще се лутате в характеристиката на определената личност. Познавам д-р Касабов- прекрасен колега и професионалист,обгрижващ своите пациенти. Защо го критикувате,че е от партия АБВ-има ли нещо лошо щом е харесал програмата им? Не свързвайте личността с партията, а оценявайте качествата. Той притежава такова, които в днешно време се срещат рядко- чест, морал и достойнство.
Дерзай д-р Касабов!
6.
познат
03.10.2014 14:01:24
2
4
Доктора е много достоен, но какво да правим с петия в листата им - осъждания за кражба от детска градина Деян Господинов от Айтос.
Достатъчно крадци ни радваха за 25 години и сега да пратим там един осъждан за кражба.
5.
запознат
02.10.2014 21:48:55
4
17
Много достоен като лекар. Винаги се раздава и кипи от енергия. Не познавам друг подобен лекар в Бургас.
4.
дафи
02.10.2014 21:45:27
4
15
харесвам, когато истински хора са кандидати за депутати, а не познати измислени герои. Успех на д-р Касабов. Не го познавам лично, а като лекар и му желая от сърце успех
3.
Грозно
02.10.2014 21:14:49
16
6
Що за низост да се откажеш от лекуването на хората и да се забъркаш с убиици като първанов и неговия клон на бкп известен сред простолюдието като абв.
Дано да е завършил частен университет, а не да са пропиляни парите на данъкоплатеца(нашите пари) за да го учат на медицина въпростния комуняга...
2.
М.Р.
02.10.2014 20:57:39
9
10
само, че е много стойностен Човек....в парламента няма да му се налага да "реже".....
1.
меденрудничка
02.10.2014 20:52:34
20
5
ми той хич го няма като хирург
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори