×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опасно ли е да стоим на течение


Опасно ли е да стоим на течение
Сцената с развятата от течението на вентилационна шахта пола на Мерилин Монро е призната за най-култова в киното
17 Август 2014, Неделя, 18:38 ч.

Ако сте стояли на течение и след това се появи някакво оплакване, значи имате слабо място в организма

Най-известните течения са бялото, Лабрадорското и Гълфстрийм. В сравнение с битовото, което се образува при открехване на прозореца и срещуположната врата при голяма жега, те не вдъхват особен страх у хората.

“Сега украинците се пазят от бомби и куршуми, но преди се пазеха най-вече от течение, казва познат представител на роднинската нация. В градския транспорт прозорците се отварят само от едната страна и е неразбиваемо табу да се отвори и от другата, че да стане “сквозняк”. Всички, особено лелите, започват да крещят от ужас, че ще се простудят.”

Странното е, че цивилизованите народи се срамуват от своя страх от течение и се корят: “Само ние пищим срещу течението, другите народи дори нямат такова понятие в езика си.” Интересното е, че и коравите немци си хвърлят подобно обвинение, дето ходят по пуловери на пронизващия ноемврийски северен дъжд. Те говорят за “чудноватия страх на германите пред движещия се въздух”. Даже имат едно обяснение, че се дължал на древни суеверия. Предците им вярвали, че тънката прохладна струя, която усещат внезапно в гърба си или покрай ушите си, е духът на демони или на мъртъвци.

Всички сочат за пример американците, които нарочно правят течения и преспокойно се разхлаждат в горещините. Широко разтварят врати и срещуположни прозорци и в цялата

Латинска Америка

през душното им лято, без да настиват от изкуствено създадения въздухопоток.
Ето тук обаче се крие едно от най-достоверните обяснения защо течението е опасно. Достоверно е, защото е формулирано от

китайската
традиционна
медицина

а на нея всички  имат вяра. Течението е изкуствено създадена струя, насочен “въздушен канал”, който нарушава обичайната естествена среда. Колко е по-тънка струята, толкова е по-коварна. Тя “се забива” в определена точка от тялото и пронизва организма през нея. Д-р Анжела Тян Чжу имала пациент, който непрестанно се оплаквал от безсилие и главоболие, докато накрая установила, че живее на вечно течение на 7-ия етаж с три прозореца, обърнати на три страни към океана. (Случаят е от Австралия.) “Ако организмът е силен и изпълнен с енергия, той е в състояние да се стегне и да отхвърли вредната атака на вятър, жега и студ. Отслабен ли е, е податлив и се разболява”, обяснява лекарката. Традиционната китайска медицина смята, че силното течение и силният вятър са една от най-големите “злини”, които предизвикват болести, казва д-р Тян Чжу. Другите пет са студ, жега, изпарения, влажен вятър и сух вятър. 
Тя препоръчва да си пазим най-вече врата, защото е най-уязвим и бил вход към тялото ни. Трябва да се съгласим с нея, защото всеки все някога е страдал от схванат врат след пътуване с кола или влак на отворен прозорец. Тя също като украинците съветва да се отварят прозорци и врати само от едната страна на жилището или транспортното средство, а най-добре източникът на свеж въздух да е само един.

Оказва се, че азиатците изобщо изпитват огромен, даже неадекватен страх от студ и вятър. В Китай, Тайван и югоизточна Азия имат понятие за този страх: па-ленг (фригофобия). При това страхът им не е от простуда, а от убеждението, че студът и вятърът предизвикват

умора, импотентност
и дори смърт

Подобно вярване е регистрирано и в Мексико. Драфтофобия е научното английско понятие за страха от течение, макар точно англосаксонците най-малко да му обръщат внимание. Англичаните преди половин век направили експеримент с хора, облечени в мокри дрехи - едните оставили в плътно затворено помещение, другите - в стая с течение. Разболели се равен брой от двете групи - онези с по-слабия имунитет. 
Д-р Тян Чжу казва, че най-чувствителни към течението са децата и възрастните, но според немският професор д-р Петер Крьолинг, специалист по заболявания, свързани с климата, от университета в Мюнхен младите жени са най-уязвими

“Женската кожа е по-влажна и затова при течение бързо се охлажда. А младите жени се обличат съвсем леко. Няколко са болестотворните фактора на течението, продължава Крьолинг. Повърхностните кръвоносни съдове се свиват при охлаждане. Кожата се оросява по-лошо. Локалното изстудяване може да отслаби защитната система и да даде шанс на вируси и бактерии. Освен това течението причинява стягане на мускулатурата. Повишеното напрежение в мускулите е особено коварно в областта на врата и раменния пояс. Самото разхлаждащо течение не разболява, казва още професорът, но от студа мускулите получават крамп, което може до доведе до скованост и силни болки. И понеже без древните гърци не може да мине нито един обзор, обърнете внимание на факта, че тяхната дума rheuma означава “течение”, а названието на болестта е ревматизъм.

ТАНЯ КАРАНОВА

Секс на вятъра води до коварна болест

Защо течението е опасно? Защото атакува изтощена или слаба част от организма, отговаря д-р Тян Чжу. То я пронизва и разболява. Ако мускулите ви са отслабени от тичане и стоите на течение, ще се схванат и ще ви заболят.
Ако тялото бъде изложено на течение след секс, когато е изразходвало огромно количество енергия, то е в пъти по-застрашено. Това засяга особено мъжете, които почти веднага след еякулацията изпадат в дълбок сън, а тялото им е разгорещено и влажно. Студен полъх в този момент е злина, нарушаваща общата енергийна хармония “ци”. 
Според традиционната китайска медицина най-разпространеното хронично заболяване на централната нервна система - множествената склероза - е свързано с изстиване на течение след секс.

Кой духа под
полата на Монро

Сцената с развятата от течението на вентилационна шахта пола на Мерилин Монро е призната за най-култова в киното. Тя е от филма на Били Уайлдър “Проклетите седем години”. Снимана е на 15 септември 1954 г. след полунощ пред тълпа от фотографи и поклонници в Манхатън, които накрая направо пощурели.
Героинята на Монро стъпва върху решетката, за да се разхлади в среднощната задуха. Направени са 15 дубъла, а Монро е носела два чифта гащи - но не за да се предпази от простуда и бяло течение, а защото бельото прозирало. Били Уайлдър не останал доволен от резултата и повторил снимките в студио, като направил нови 40 дубъла. 
Крайно недоволен от първите снимки бил и тогавашният съпруг на Мерилин бейзболистът Джо Димаджо. Гледката на снимачната площадка направо го разярила и той се втурнал да прибира жена си. После в хотела се стигнало до бой. 9-месечният брак и бездруго се клател и през октомври Мерилин подала молба за развод.

РИСК ОТ СВАЩАНЕ, ЦИСТИТ И ПАРЕЗА НА ЛИЦЕТО

Ако сте стояли на течение и след това се появи някакво оплакване, значи имате слабо място в организма.
Това обясни пред “Труд” д-р Антони Ненов, началник на гинекологичното отделение в столичната Втора АГ болница “Шейново” и член на борда на директорите .
Навяването например може да причини схващане на мускулатурата. “Ако реакцията на организма е спрямо пикочо-половата система на жената - примерно в пикочния мехур или яйчника, това означава че именно в тези зони има проблем”, посочи д-р Ненов. Не на последно място възможно е вече съществуващият цистит да се обостри. 
“Ако се появи едно от описаните оплаквания, пациентът не трябва само да го отчете, а да посети специалист и да се направят по-задълбочени изследвания”, посъветва д-р Ненов. В противен случай, ако се е активирала инфекция, тя ще се хронифицира. “Така ще става все по-болезнена, а лечението - по-трудно и продължително”, предупреди специалистът от “Шейново”.
Тъй като навън е адски топло, доста шофьори се спасяват от жегата, като свалят прозореца в колата си. Ако обаче продължително време пътуват на течение, рискуват вятърът да им “довее” пареза на лицевия нерв (т.нар. нервус фациалис).

Същия проблем може да причини пуснат климатик в автомобила, обясниха невролози.
Те припомниха, че лицевият нерв е

един от 12-те
в областта
на главата

и отговаря за т.нар. инервация (движение - б.р.) на всички мускули на лицето (с изключение на дъвкателния). Освен това той отговаря и за вкуса на предните 2/3 от езика. По тази причина невролозите го наричат комплексен нерв (едно негово клонче контролира тъпанната мембрана и др.), не е само двигателен.
Лицевият нерв има и една анатомична особеност, която обяснява много оплаквания. Всички ядра на нервите са в ствола на мозъка. А нервите излизат от черепната кутия през обикновени малки отворчета. Не е така обаче с лицевия нерв - той преминава през миниатюрно костно каналче с дължина от около 1,5 см. Т.е. пътят му, докато излезе от черепната кутия, е малко по-дълъг, отколкото на другите нерви. Ето оттук идва и обяснението на проблемите с лицевия нерв - при всяко възпаление

нервната
тъкан реагира
с оток

Т.е. когато налице е вирусна причина или студов фактор, нервът се възпалява. А проявлението му е оток, който обаче опира в стената на костта на каналчето. Тъй като няма накъде да изтече спокойно, отокът притиска проводника - аксончето в канала и белтъчната му обвивка.
22 души на всеки на 100 хил. от населението ни, или близо 1500 българи годишно получават увреждания на лицевия нерв (защото по рождение каналът им - на нерва, е по-тесен).

В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори