×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Опасно ли е да стоим на течение


Опасно ли е да стоим на течение
Сцената с развятата от течението на вентилационна шахта пола на Мерилин Монро е призната за най-култова в киното
17 Август 2014, Неделя, 18:38 ч.

Ако сте стояли на течение и след това се появи някакво оплакване, значи имате слабо място в организма
Най-известните течения са бялото, Лабрадорското и Гълфстрийм. В сравнение с битовото, което се образува при открехване на прозореца и срещуположната врата при голяма жега, те не вдъхват особен страх у хората.

“Сега украинците се пазят от бомби и куршуми, но преди се пазеха най-вече от течение, казва познат представител на роднинската нация. В градския транспорт прозорците се отварят само от едната страна и е неразбиваемо табу да се отвори и от другата, че да стане “сквозняк”. Всички, особено лелите, започват да крещят от ужас, че ще се простудят.”

Странното е, че цивилизованите народи се срамуват от своя страх от течение и се корят: “Само ние пищим срещу течението, другите народи дори нямат такова понятие в езика си.” Интересното е, че и коравите немци си хвърлят подобно обвинение, дето ходят по пуловери на пронизващия ноемврийски северен дъжд. Те говорят за “чудноватия страх на германите пред движещия се въздух”. Даже имат едно обяснение, че се дължал на древни суеверия. Предците им вярвали, че тънката прохладна струя, която усещат внезапно в гърба си или покрай ушите си, е духът на демони или на мъртъвци.

Всички сочат за пример американците, които нарочно правят течения и преспокойно се разхлаждат в горещините. Широко разтварят врати и срещуположни прозорци и в цялата

Латинска Америка

през душното им лято, без да настиват от изкуствено създадения въздухопоток.
Ето тук обаче се крие едно от най-достоверните обяснения защо течението е опасно. Достоверно е, защото е формулирано от

китайската
традиционна
медицина

а на нея всички  имат вяра. Течението е изкуствено създадена струя, насочен “въздушен канал”, който нарушава обичайната естествена среда. Колко е по-тънка струята, толкова е по-коварна. Тя “се забива” в определена точка от тялото и пронизва организма през нея. Д-р Анжела Тян Чжу имала пациент, който непрестанно се оплаквал от безсилие и главоболие, докато накрая установила, че живее на вечно течение на 7-ия етаж с три прозореца, обърнати на три страни към океана. (Случаят е от Австралия.) “Ако организмът е силен и изпълнен с енергия, той е в състояние да се стегне и да отхвърли вредната атака на вятър, жега и студ. Отслабен ли е, е податлив и се разболява”, обяснява лекарката. Традиционната китайска медицина смята, че силното течение и силният вятър са една от най-големите “злини”, които предизвикват болести, казва д-р Тян Чжу. Другите пет са студ, жега, изпарения, влажен вятър и сух вятър. 
Тя препоръчва да си пазим най-вече врата, защото е най-уязвим и бил вход към тялото ни. Трябва да се съгласим с нея, защото всеки все някога е страдал от схванат врат след пътуване с кола или влак на отворен прозорец. Тя също като украинците съветва да се отварят прозорци и врати само от едната страна на жилището или транспортното средство, а най-добре източникът на свеж въздух да е само един.

Оказва се, че азиатците изобщо изпитват огромен, даже неадекватен страх от студ и вятър. В Китай, Тайван и югоизточна Азия имат понятие за този страх: па-ленг (фригофобия). При това страхът им не е от простуда, а от убеждението, че студът и вятърът предизвикват

умора, импотентност
и дори смърт

Подобно вярване е регистрирано и в Мексико. Драфтофобия е научното английско понятие за страха от течение, макар точно англосаксонците най-малко да му обръщат внимание. Англичаните преди половин век направили експеримент с хора, облечени в мокри дрехи - едните оставили в плътно затворено помещение, другите - в стая с течение. Разболели се равен брой от двете групи - онези с по-слабия имунитет. 
Д-р Тян Чжу казва, че най-чувствителни към течението са децата и възрастните, но според немският професор д-р Петер Крьолинг, специалист по заболявания, свързани с климата, от университета в Мюнхен младите жени са най-уязвими

“Женската кожа е по-влажна и затова при течение бързо се охлажда. А младите жени се обличат съвсем леко. Няколко са болестотворните фактора на течението, продължава Крьолинг. Повърхностните кръвоносни съдове се свиват при охлаждане. Кожата се оросява по-лошо. Локалното изстудяване може да отслаби защитната система и да даде шанс на вируси и бактерии. Освен това течението причинява стягане на мускулатурата. Повишеното напрежение в мускулите е особено коварно в областта на врата и раменния пояс. Самото разхлаждащо течение не разболява, казва още професорът, но от студа мускулите получават крамп, което може до доведе до скованост и силни болки. И понеже без древните гърци не може да мине нито един обзор, обърнете внимание на факта, че тяхната дума rheuma означава “течение”, а названието на болестта е ревматизъм.

ТАНЯ КАРАНОВА

Секс на вятъра води до коварна болест

Защо течението е опасно? Защото атакува изтощена или слаба част от организма, отговаря д-р Тян Чжу. То я пронизва и разболява. Ако мускулите ви са отслабени от тичане и стоите на течение, ще се схванат и ще ви заболят.
Ако тялото бъде изложено на течение след секс, когато е изразходвало огромно количество енергия, то е в пъти по-застрашено. Това засяга особено мъжете, които почти веднага след еякулацията изпадат в дълбок сън, а тялото им е разгорещено и влажно. Студен полъх в този момент е злина, нарушаваща общата енергийна хармония “ци”. 
Според традиционната китайска медицина най-разпространеното хронично заболяване на централната нервна система - множествената склероза - е свързано с изстиване на течение след секс.

Кой духа под
полата на Монро

Сцената с развятата от течението на вентилационна шахта пола на Мерилин Монро е призната за най-култова в киното. Тя е от филма на Били Уайлдър “Проклетите седем години”. Снимана е на 15 септември 1954 г. след полунощ пред тълпа от фотографи и поклонници в Манхатън, които накрая направо пощурели.
Героинята на Монро стъпва върху решетката, за да се разхлади в среднощната задуха. Направени са 15 дубъла, а Монро е носела два чифта гащи - но не за да се предпази от простуда и бяло течение, а защото бельото прозирало. Били Уайлдър не останал доволен от резултата и повторил снимките в студио, като направил нови 40 дубъла. 
Крайно недоволен от първите снимки бил и тогавашният съпруг на Мерилин бейзболистът Джо Димаджо. Гледката на снимачната площадка направо го разярила и той се втурнал да прибира жена си. После в хотела се стигнало до бой. 9-месечният брак и бездруго се клател и през октомври Мерилин подала молба за развод.

РИСК ОТ СВАЩАНЕ, ЦИСТИТ И ПАРЕЗА НА ЛИЦЕТО

Ако сте стояли на течение и след това се появи някакво оплакване, значи имате слабо място в организма.
Това обясни пред “Труд” д-р Антони Ненов, началник на гинекологичното отделение в столичната Втора АГ болница “Шейново” и член на борда на директорите .
Навяването например може да причини схващане на мускулатурата. “Ако реакцията на организма е спрямо пикочо-половата система на жената - примерно в пикочния мехур или яйчника, това означава че именно в тези зони има проблем”, посочи д-р Ненов. Не на последно място възможно е вече съществуващият цистит да се обостри. 
“Ако се появи едно от описаните оплаквания, пациентът не трябва само да го отчете, а да посети специалист и да се направят по-задълбочени изследвания”, посъветва д-р Ненов. В противен случай, ако се е активирала инфекция, тя ще се хронифицира. “Така ще става все по-болезнена, а лечението - по-трудно и продължително”, предупреди специалистът от “Шейново”.
Тъй като навън е адски топло, доста шофьори се спасяват от жегата, като свалят прозореца в колата си. Ако обаче продължително време пътуват на течение, рискуват вятърът да им “довее” пареза на лицевия нерв (т.нар. нервус фациалис).

Същия проблем може да причини пуснат климатик в автомобила, обясниха невролози.
Те припомниха, че лицевият нерв е

един от 12-те
в областта
на главата

и отговаря за т.нар. инервация (движение - б.р.) на всички мускули на лицето (с изключение на дъвкателния). Освен това той отговаря и за вкуса на предните 2/3 от езика. По тази причина невролозите го наричат комплексен нерв (едно негово клонче контролира тъпанната мембрана и др.), не е само двигателен.
Лицевият нерв има и една анатомична особеност, която обяснява много оплаквания. Всички ядра на нервите са в ствола на мозъка. А нервите излизат от черепната кутия през обикновени малки отворчета. Не е така обаче с лицевия нерв - той преминава през миниатюрно костно каналче с дължина от около 1,5 см. Т.е. пътят му, докато излезе от черепната кутия, е малко по-дълъг, отколкото на другите нерви. Ето оттук идва и обяснението на проблемите с лицевия нерв - при всяко възпаление

нервната
тъкан реагира
с оток

Т.е. когато налице е вирусна причина или студов фактор, нервът се възпалява. А проявлението му е оток, който обаче опира в стената на костта на каналчето. Тъй като няма накъде да изтече спокойно, отокът притиска проводника - аксончето в канала и белтъчната му обвивка.
22 души на всеки на 100 хил. от населението ни, или близо 1500 българи годишно получават увреждания на лицевия нерв (защото по рождение каналът им - на нерва, е по-тесен).

В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургазлията Радослав си спретна луда гонка с ченгетата, откриха в Мерцедеса му пико и трева Бургазлията Радослав си спретна луда гонка с ченгетата, откриха в Мерцедеса му пико и трева

Екшънът се разиграл посред бял ден в бургаския жк. "Славейков"

Опасен ли е сексът по време на пандемия? По-добре забравете за нови партньори Опасен ли е сексът по време на пандемия? По-добре забравете за нови партньори

Интимният живoт в дoмaшнa блoкaдa нe e лecнo нeщo, нo нe oзнaчaвa, чe трябвa дa ce зaчeркнe нaпълнo

Връзка с разведен мъж: 4 препятствия, които носи Връзка с разведен мъж: 4 препятствия, които носи

Ето кои са те

Див популизъм: Депутатите решиха те и министрите да не получават заплати до края на извънредното положение Див популизъм: Депутатите решиха те и министрите да не получават заплати до края на извънредното положение

Парламентът лиши от възнаграждения и шефовете на агенции, както и членовете на политически кабинети 

Накланя ли коронавирусът везната към тоталитаризъм в България Накланя ли коронавирусът везната към тоталитаризъм в България

Несъмнено предстоящата криза ще бъде политизирана от различни елементи, яхнали вълната от недоволство заради извънредното положение

Eфeĸтът нa eпидeмиятa: Злaтoтo мoжe дa минe иcтopичecĸитe $2000 дoлapa пpeз 2021 г. Eфeĸтът нa eпидeмиятa: Злaтoтo мoжe дa минe иcтopичecĸитe $2000 дoлapa пpeз 2021 г.

Зa шecтo пopeднo тpимeceчиe мeтaлът пocĸъпвa, a cпoт цeнaтa ĸъм ĸpaя нa минaлaтa ceдмицa e oĸoлo 1612 дoлapa зa тpoйyнция

Проф. Костов: Имаме азиатски ген и може да сме срещали COVID-19, кой знае колко прилепи сме яли Проф. Костов: Имаме азиатски ген и може да сме срещали COVID-19, кой знае колко прилепи сме яли

Добре сме имунизирани, казва професорът по белодробни болести 

Онлайн супермаркетите едва смогват на поръчките Онлайн супермаркетите едва смогват на поръчките

Заради Covid-19 търсенето на доставка на хранителни продукти до дома се увеличи многократно, обясни собственикът на eBag Иван Александров

Осигуриха таблет и учебници на първокласника Дончо от Ясна поляна, чийто дом изгоря Осигуриха таблет и учебници на първокласника Дончо от Ясна поляна, чийто дом изгоря

Мъката и притеснението са големи, споделя баба му 

Наемателите на билбордове в Бургас: Няма хора по улиците, отменете ни таксите Наемателите на билбордове в Бургас: Няма хора по улиците, отменете ни таксите

Налице са обстоятелства от непредвидим и непреодолим характер, които възпрепятстват дейността ни, търпим огромни загуби, обосновават се търговците

Мъж се самоизолира с бутилка уиски и порнофилм в магазин Мъж се самоизолира с бутилка уиски и порнофилм в магазин

Французинът бил задържан и вкаран в болница с алкохолно натравяне

В Германия: Бъдете спокойни, ползвайте вибратор! В Германия: Бъдете спокойни, ползвайте вибратор!

Както се казва да му мисли коронавирусът

Продадоха за $100 000 бялата ръкавица на Майкъл Джексън Продадоха за $100 000 бялата ръкавица на Майкъл Джексън

Ръкавицата е една от визитните картички на Краля на попа

Тигрица се е заразила с коронавирус от служител на зоопарк? Тигрица се е заразила с коронавирус от служител на зоопарк?

Положителната проба е от Ню Йорк

Австрия започва да отпуска мерките срещу коронавируса Австрия започва да отпуска мерките срещу коронавируса

Вдигането на ограниченията ще става при строги условия

Руски бърз тест дава резултат с 94% точност Руски бърз тест дава резултат с 94% точност

Общата численост на заразените в Русия е 6343

Сложиха Борис Джонсън на апарат за дишане Сложиха Борис Джонсън на апарат за дишане

Задухът на британския премиер се влошил през нощта

В разгара на епидемията: В Новокузнецк се роди Ковид В разгара на епидемията: В Новокузнецк се роди Ковид Семейство кръсти първородния си син на коронавируса Лепа Брена с онлайн концерт (Видео) Лепа Брена с онлайн концерт (Видео)

Във видеото балканската звезда изпълнява един от най-големите си хитове

Турската лира се срина Турската лира се срина

Валутата отслабна до най-ниските нива след кризата през 2018-а

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ И карантината раздели народа ни. По-простите хора по цял ден си разменят мемета, а интелигенцията си разменя миймове.
Виц на деня Виц на деня Настана време, в което човек може да спаси света, седейки у дома по пижама Виц на деня Виц на деня Глaвeн лeкaр извършвa визитaция.
- Кaк e пaциeнтът c пoдoзрeниe зa кoрoнaвируc?
- Нoрмaлнo, изoлирaн e в oтдeлнa cтaя, нaзнaчихмe му cпeциaлнa диeтa.
- Кaквa диeтa?
- Хрaним гo c биcквити.
- Нo зaщo c биcквити?
- Aми caмo тe минaвaт прeз прoцeпa нa врaтaтa.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е извънредно положение: Жените добиха представа какво е казармен режим, а мъжете - майчинство
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори