×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Опасно ли е да стоим на течение


Опасно ли е да стоим на течение
Сцената с развятата от течението на вентилационна шахта пола на Мерилин Монро е призната за най-култова в киното
17 Август 2014, Неделя, 18:38 ч.

Ако сте стояли на течение и след това се появи някакво оплакване, значи имате слабо място в организма
Най-известните течения са бялото, Лабрадорското и Гълфстрийм. В сравнение с битовото, което се образува при открехване на прозореца и срещуположната врата при голяма жега, те не вдъхват особен страх у хората.

“Сега украинците се пазят от бомби и куршуми, но преди се пазеха най-вече от течение, казва познат представител на роднинската нация. В градския транспорт прозорците се отварят само от едната страна и е неразбиваемо табу да се отвори и от другата, че да стане “сквозняк”. Всички, особено лелите, започват да крещят от ужас, че ще се простудят.”

Странното е, че цивилизованите народи се срамуват от своя страх от течение и се корят: “Само ние пищим срещу течението, другите народи дори нямат такова понятие в езика си.” Интересното е, че и коравите немци си хвърлят подобно обвинение, дето ходят по пуловери на пронизващия ноемврийски северен дъжд. Те говорят за “чудноватия страх на германите пред движещия се въздух”. Даже имат едно обяснение, че се дължал на древни суеверия. Предците им вярвали, че тънката прохладна струя, която усещат внезапно в гърба си или покрай ушите си, е духът на демони или на мъртъвци.

Всички сочат за пример американците, които нарочно правят течения и преспокойно се разхлаждат в горещините. Широко разтварят врати и срещуположни прозорци и в цялата

Латинска Америка

през душното им лято, без да настиват от изкуствено създадения въздухопоток.
Ето тук обаче се крие едно от най-достоверните обяснения защо течението е опасно. Достоверно е, защото е формулирано от

китайската
традиционна
медицина

а на нея всички  имат вяра. Течението е изкуствено създадена струя, насочен “въздушен канал”, който нарушава обичайната естествена среда. Колко е по-тънка струята, толкова е по-коварна. Тя “се забива” в определена точка от тялото и пронизва организма през нея. Д-р Анжела Тян Чжу имала пациент, който непрестанно се оплаквал от безсилие и главоболие, докато накрая установила, че живее на вечно течение на 7-ия етаж с три прозореца, обърнати на три страни към океана. (Случаят е от Австралия.) “Ако организмът е силен и изпълнен с енергия, той е в състояние да се стегне и да отхвърли вредната атака на вятър, жега и студ. Отслабен ли е, е податлив и се разболява”, обяснява лекарката. Традиционната китайска медицина смята, че силното течение и силният вятър са една от най-големите “злини”, които предизвикват болести, казва д-р Тян Чжу. Другите пет са студ, жега, изпарения, влажен вятър и сух вятър. 
Тя препоръчва да си пазим най-вече врата, защото е най-уязвим и бил вход към тялото ни. Трябва да се съгласим с нея, защото всеки все някога е страдал от схванат врат след пътуване с кола или влак на отворен прозорец. Тя също като украинците съветва да се отварят прозорци и врати само от едната страна на жилището или транспортното средство, а най-добре източникът на свеж въздух да е само един.

Оказва се, че азиатците изобщо изпитват огромен, даже неадекватен страх от студ и вятър. В Китай, Тайван и югоизточна Азия имат понятие за този страх: па-ленг (фригофобия). При това страхът им не е от простуда, а от убеждението, че студът и вятърът предизвикват

умора, импотентност
и дори смърт

Подобно вярване е регистрирано и в Мексико. Драфтофобия е научното английско понятие за страха от течение, макар точно англосаксонците най-малко да му обръщат внимание. Англичаните преди половин век направили експеримент с хора, облечени в мокри дрехи - едните оставили в плътно затворено помещение, другите - в стая с течение. Разболели се равен брой от двете групи - онези с по-слабия имунитет. 
Д-р Тян Чжу казва, че най-чувствителни към течението са децата и възрастните, но според немският професор д-р Петер Крьолинг, специалист по заболявания, свързани с климата, от университета в Мюнхен младите жени са най-уязвими

“Женската кожа е по-влажна и затова при течение бързо се охлажда. А младите жени се обличат съвсем леко. Няколко са болестотворните фактора на течението, продължава Крьолинг. Повърхностните кръвоносни съдове се свиват при охлаждане. Кожата се оросява по-лошо. Локалното изстудяване може да отслаби защитната система и да даде шанс на вируси и бактерии. Освен това течението причинява стягане на мускулатурата. Повишеното напрежение в мускулите е особено коварно в областта на врата и раменния пояс. Самото разхлаждащо течение не разболява, казва още професорът, но от студа мускулите получават крамп, което може до доведе до скованост и силни болки. И понеже без древните гърци не може да мине нито един обзор, обърнете внимание на факта, че тяхната дума rheuma означава “течение”, а названието на болестта е ревматизъм.

ТАНЯ КАРАНОВА

Секс на вятъра води до коварна болест

Защо течението е опасно? Защото атакува изтощена или слаба част от организма, отговаря д-р Тян Чжу. То я пронизва и разболява. Ако мускулите ви са отслабени от тичане и стоите на течение, ще се схванат и ще ви заболят.
Ако тялото бъде изложено на течение след секс, когато е изразходвало огромно количество енергия, то е в пъти по-застрашено. Това засяга особено мъжете, които почти веднага след еякулацията изпадат в дълбок сън, а тялото им е разгорещено и влажно. Студен полъх в този момент е злина, нарушаваща общата енергийна хармония “ци”. 
Според традиционната китайска медицина най-разпространеното хронично заболяване на централната нервна система - множествената склероза - е свързано с изстиване на течение след секс.

Кой духа под
полата на Монро

Сцената с развятата от течението на вентилационна шахта пола на Мерилин Монро е призната за най-култова в киното. Тя е от филма на Били Уайлдър “Проклетите седем години”. Снимана е на 15 септември 1954 г. след полунощ пред тълпа от фотографи и поклонници в Манхатън, които накрая направо пощурели.
Героинята на Монро стъпва върху решетката, за да се разхлади в среднощната задуха. Направени са 15 дубъла, а Монро е носела два чифта гащи - но не за да се предпази от простуда и бяло течение, а защото бельото прозирало. Били Уайлдър не останал доволен от резултата и повторил снимките в студио, като направил нови 40 дубъла. 
Крайно недоволен от първите снимки бил и тогавашният съпруг на Мерилин бейзболистът Джо Димаджо. Гледката на снимачната площадка направо го разярила и той се втурнал да прибира жена си. После в хотела се стигнало до бой. 9-месечният брак и бездруго се клател и през октомври Мерилин подала молба за развод.

РИСК ОТ СВАЩАНЕ, ЦИСТИТ И ПАРЕЗА НА ЛИЦЕТО

Ако сте стояли на течение и след това се появи някакво оплакване, значи имате слабо място в организма.
Това обясни пред “Труд” д-р Антони Ненов, началник на гинекологичното отделение в столичната Втора АГ болница “Шейново” и член на борда на директорите .
Навяването например може да причини схващане на мускулатурата. “Ако реакцията на организма е спрямо пикочо-половата система на жената - примерно в пикочния мехур или яйчника, това означава че именно в тези зони има проблем”, посочи д-р Ненов. Не на последно място възможно е вече съществуващият цистит да се обостри. 
“Ако се появи едно от описаните оплаквания, пациентът не трябва само да го отчете, а да посети специалист и да се направят по-задълбочени изследвания”, посъветва д-р Ненов. В противен случай, ако се е активирала инфекция, тя ще се хронифицира. “Така ще става все по-болезнена, а лечението - по-трудно и продължително”, предупреди специалистът от “Шейново”.
Тъй като навън е адски топло, доста шофьори се спасяват от жегата, като свалят прозореца в колата си. Ако обаче продължително време пътуват на течение, рискуват вятърът да им “довее” пареза на лицевия нерв (т.нар. нервус фациалис).

Същия проблем може да причини пуснат климатик в автомобила, обясниха невролози.
Те припомниха, че лицевият нерв е

един от 12-те
в областта
на главата

и отговаря за т.нар. инервация (движение - б.р.) на всички мускули на лицето (с изключение на дъвкателния). Освен това той отговаря и за вкуса на предните 2/3 от езика. По тази причина невролозите го наричат комплексен нерв (едно негово клонче контролира тъпанната мембрана и др.), не е само двигателен.
Лицевият нерв има и една анатомична особеност, която обяснява много оплаквания. Всички ядра на нервите са в ствола на мозъка. А нервите излизат от черепната кутия през обикновени малки отворчета. Не е така обаче с лицевия нерв - той преминава през миниатюрно костно каналче с дължина от около 1,5 см. Т.е. пътят му, докато излезе от черепната кутия, е малко по-дълъг, отколкото на другите нерви. Ето оттук идва и обяснението на проблемите с лицевия нерв - при всяко възпаление

нервната
тъкан реагира
с оток

Т.е. когато налице е вирусна причина или студов фактор, нервът се възпалява. А проявлението му е оток, който обаче опира в стената на костта на каналчето. Тъй като няма накъде да изтече спокойно, отокът притиска проводника - аксончето в канала и белтъчната му обвивка.
22 души на всеки на 100 хил. от населението ни, или близо 1500 българи годишно получават увреждания на лицевия нерв (защото по рождение каналът им - на нерва, е по-тесен).

В категории: Здраве


Коментари
Пайнера с таен купон
Пайнера с таен купон 18/02/2020, Вторник 20:10 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 причини сексът да е по-добър на 50 години, отколкото на 25 5 причини сексът да е по-добър на 50 години, отколкото на 25

Да правиш любов на зряла възраст, е в пъти по-добро от това да се катериш върху пералнята, докато центрофугира, имитирайки, че много ти е кеф на млади години

Как реагират зодиите, когато ги зарязват Как реагират зодиите, когато ги зарязват

Девите не обичат драмите, Водолейте приемат нещата с усмивка

Николета се обясни на Божинов за РД: Ти си най-правилният ми избор! Николета се обясни на Божинов за РД: Ти си най-правилният ми избор!

Една от най-горещите българки честити рождения ден на бащата на детето си

Глобяват с 300 лв. непълнолетен, купонясвал в бар „Алайф” без родителите си Глобяват с 300 лв. непълнолетен, купонясвал в бар „Алайф” без родителите си

На ученика му бил връчен акт за нарушение

Лошият сън е честа причина за сърдечни проблеми Лошият сън е честа причина за сърдечни проблеми

Хората, които не си доспиват, по-често са засегнати от затлъстяване и диабет тип 2

Теменужка Петкова и Румен Овчаров се редят на „специализирана наказателна“ опашка със скенер Теменужка Петкова и Румен Овчаров се редят на „специализирана наказателна“ опашка със скенер

Настоящата министърка се оказа свидетел по делото срещу предшественика й

Един от нападателите над възрастно семейство в с. Зетьово е техният син Един от нападателите над възрастно семейство в с. Зетьово е техният син

V. 25-годишният мъж нападнал баща си с брадва, но въпреки това не бил задържан

Тръмп плаши да съди всички, замесени в разследването на Русия Тръмп плаши да съди всички, замесени в разследването на Русия

Американският президент отново повтори, че цялото разследване е било "незаконно"

Избухна жестока война между Буч и Ицо Хазарта Избухна жестока война между Буч и Ицо Хазарта

Двамата се обвиняват във всички грехове

Ескрадират българин от Англия, изтеглил с чужда карта над 5 бона Ескрадират българин от Англия, изтеглил с чужда карта над 5 бона

Престъпникът е издирван у нас и за влязла в сила присъда

Италианският град плаща наема на новите си жители Италианският град плаща наема на новите си жители

Новодомците тpябвa дa пpeбивaвaт в Teopa пoнe тpи гoдини и тpябвa дa имaт пoнe eднo дeтe

Застреляха дубльорката на Никол Кидман и съпруга й Застреляха дубльорката на Никол Кидман и съпруга й

Убиецът е бившият мъж на Шерил Сандърс

Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст

 Очакват се сериозни проблеми с транспорта

Коронавирусът е извънземен? Коронавирусът е извънземен?

Смъртоносният вирус 2019-nCoV е дошъл от Космоса, твърди астрономът Чандра Викрамасинге от Бъкингамския астробиологичен център

11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие 11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие

Окончателните отговори ще се появят след хистологичните изследвания

"Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка "Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка

Модерни и удобни кораби прекарват хората до брега, там ги товарят на лодка, а граничарите ги "спасяват"

Китай изобрети лекарство срещу коронавируса Китай изобрети лекарство срещу коронавируса

Въпросният медикамент преди е бил известен като фавипиравир или авиган

1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените 1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените

 У нас украинец е под карантина, очакват се резултатите му

Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България

Акцент в разговорите беше и подкрепата за малкия и среден бизнес чрез засилване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката

Тайните за красива коса на Меган Маркъл Тайните за красива коса на Меган Маркъл

Тя винаги залага на едри букли или нисък ток и страшно й отива

Осман Октай Осман Октай Гешев легитимира бездействието на институциите по модела на Борисов Виц на деня Виц на деня - Тате, а царете имат ли мания за величие?
- Случва се понякога.
- А за кой се мислят тогава?
- За народа.
Виц на деня Виц на деня За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е град?
Много селяни на едно място.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори