×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общината пуска вечерен курс до остров „Света Анастасия“ за празника му


Общината пуска вечерен курс до остров „Света Анастасия“ за празника му
Островът ще възроди празника си с богата програма
13 Август 2014, Сряда, 13:53 ч.

Извънредни курсове на 15 август до Острова
На 15 август – деня, в който православният свят почита Голяма Богородица, след дългогодишно прекъсване Остров „Света Анастасия“ ще възроди една традиция - своя празник. Датата е избрана за празник на Острова преди векове, когато там е имало действащ манастир, а честването е било свързано най-вече с храма, носещ името „Успение Богородично“.

Тази година празникът ще бъде отбелязан с редица събития, които ще продължат през целия ден. Специално за този ден от Бургас ще има 8 курса до Острова, като последния час на връщане към града ще бъде в 22.00 часа /вижте разписанието по-долу/ .

В деня на своя празник реставрираният през миналата година островен храм „Успение Богородично“ ще се сдобие с първите си икони след реставрацията. Те са 14 на брой, представляват апостолски ред и ще бъдат положени върху иконостаса, датиращ от 1802 г. В 12.00 часа иконите ще бъдат осветени и в храма ще бъде отслужена литургия за празника.  

Наред със почитането на християнската традиция, на 15 август през целия ден посетителите на Острова ще могат да се включат и в различни други занимания – морски, приключенски, свързани с изкуство, история, кулинария.  Училище за рибари ще учи записалите се в него, как се ловят различните  видове риба, как се вадят миди и рапани, как се управлява рибарска лодка с гребла, какво е гаган и др. Предпочелите да се запишат в Училище за млади капитани ще научават интересни факти, свързани с устройството и управлението на корабите, видовете ветрове, вълнение на морето и защо понякога морето изглежда като „тава“, а не става за плаване. Точно в 13:00 часа Островна кухня ще отвори врати на пристана и ще демонстрира, как се приготвят типичните за бургаския край миди на тенекия.

Любителите на приключения ще  могат да се включат в Търсене на скрито съкровище. Те ще се превъплътят в пиратите, нападали някога Острова, водени от убеждението,  че на него има заровени несметни богатства.

По стъпките на Фотев ще могат да минат ценителите на поезията и да се докоснат до живота на един от най-големите бургаски поети, прекарал не малка част от живота си именно на Острова. Филмът „Този влак за Бургас е тъй бавен“, разказващ за живота на поета, ще върви през целия ден в една от залите. В друга зала ще се прожектира Островно кино, което ще показва кадри от Острова преди реставрацията му в сегашния му облик. Любителите на изобразителното изкуство ще могат да се включат в кръжока Нарисувай Остров, който ще бъде воден от художника Красимир Зинин.
Интересуващите се от историята на Острова ще се срещнат с човека, който не просто я е описал в книга, но е и участвал в някои от събитията – проф. Иван Карайотов. Освен с чисто историческите факти, той ще  запознае най-любопитните и с много от историите на Острова, които лично някога е преживял там.

На 15 август ще заработи Островна поща. И въпреки че wi-fi-ят на Острова в този ден няма да спре, посетителите ще могат да изпратят картичка до близките си не чрез телефон или таблет, а в плик с марка. 

През целия ден Фарът, който е военна зона и през останалото време е с контролиран достъп, ще бъде отворен за посетители. Така ще бъде отбелязана 100-годишнината от неговото построяване. Освен да разгледат отвътре съоръжението, което толкова години вече направлява корабите в залива, посетителите ще могат да научат и някои от интересните истории на фараджиите.
Вечерта, която поднася една от най-красивите гледки - залеза над Бургас, в деня на празника на Острова ще донесе и още нещо – Acoustic point  - концерт с участието на Марияна Добрева-Велева (акустична китара и глас), Венци Велев (акустична китара), Богдан Димитров (акустична китара и глас), Ева Перчемлиева-Тъканова (перкусии). Под открито небе ще звучат  кавъри на популярни поп и рок парчета (Sting, TOTO, Amy Winehouse, Brian Adams, Stevie Wonder, др.), както и авторска музика в стил поп-джаз.

По време на концерта ще бъде обявен Час на Островните коктейли. Не е за изпускане възможността да се запознаете с вкуса на „Анастасия“, „Свободен Болшевик“, „Бягство от затвора“, „Леден чай от малкия Остров“ и специалното ни лятно плодово вино – вървят прекрасно с хубава музика.
През деня Ресторантът ще предложи специално празнично меню. В Лекарната ще има демонстрация на лечебните свойства на някои от предлаганите там продукти. 
Резервации за 15 август се приемат на тел. 0882 00 41 24 или по е-мейл [email protected] най-късно до 17.00 часа предишния ден.

Историческа справка за Празника на Остров „Св. Анастасия“
Според историка проф. Карайотов всяка година на 15 август на Острова се събирали множество миряни, за да запалят свещ в църквата и да отдадат почит на Света Анастасия Фармаколитрия (Узорешителница). Нейният празник е на 22 декември, но тъй като тогава морето обикновено е бурно, светицата патрон била чествана в деня на Света Богородица. Годишният събор бил тачен от жителите на крайбрежните градове и странджанските села и те не пропускали да предприемат пътешествие с лодки и гемии на този ден. Днес за тази хубава традиция свидетелстват само разказите от книгите, архивните снимки и старите пощенски картички.

РАЗПИСАНИЕ НА КОРАБИТЕ ЗА 15 АВГУСТ – ПРАЗНИК НА ОСТРОВА
Тръгване от Моста             Връщане от Острова
11:00 Диана                          13.30 Диана
11:30 Афала                          14:00 Афала
12:30 Диана                          15:00 Диана
14:30 Диана                          17:00 Диана
15:00  Афала                          17:30  Афала
16:00 Диана                           18.30 Диана
18:30  Афала                          22.00 Афала
19:00 Кук                                22.00 Кук

В категории: Бургас


Коментари
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
33-годишна родилка почина, бебето й също е мъртво 33-годишна родилка почина, бебето й също е мъртво Събран е спешен екип и е взето решение за абдоминално родоразрешение по витални индикации чрез секцио – установява се мъртъв плод БФС приключи с Цър-пър от "Ергенът", изгониха я, защото не върши никаква работа БФС приключи с Цър-пър от "Ергенът", изгониха я, защото не върши никаква работа Тя е била секретарка на Борислав Попов ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори