×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сирийски бежанци: Български полицаи ни пребиват, за да ни върнат обратно в Турция*


Сирийски бежанци: Български полицаи ни пребиват, за да ни върнат обратно в Турция*
След като по границите бяха командировани 1400 гранични полицаи вълната от бежанци рязко спадна. За януари официалните данни са, че браздата е преминала от едва 50-ина души
02 Февруари 2014, Неделя, 11:46 ч.
Източник: capital.bg

Сигнали за полицейско насилие срещу бежанците тръгват към европейските институции
"Пристигнаха двамата началници. Помислих си, че ще мога да се разбера с тях. Казаха си нещо с останалите двама и изведнъж извадиха палките и почнаха да ни бият. Не казаха нито дума", спомня си сириецът Омар (името е сменено). Денят е 30 декември, около шест сутринта. Мястото е районът на река Каламица, няколко десетки метра навътре в българска територия. След побоя Омар е върнат насила в Турция. Официално той никога не е стигал до България и подобна случка няма. Истории като тази – преминаване на границата и връщане със сила обратно през браздата – са трудно доказуеми. По закон, веднъж стъпили на българска територия,  чужденците трябва да бъдат задържани, но в никакъв случай не и връщани обратно по този начин.

Някои от върнатите са самотни авантюристи, които просто си търсят късмета в Европа. Други обаче са цели семейства, бягащи от войната в Сирия или друга гореща точка в Африка или Близкия изток.

Операцията е успешна

Историите за насилствено връщане през границата зачестяват особено много след началото на специализираната полицейска операция през ноември, в рамките на която бяха изпратени 1400 полицаи от цялата страната по границата. Задачата е да допълнят личния състав на Гранична полиция, за да може движението на хора да бъде засечено още на чужда територия и да бъдат предупредени турските власти. По границата има жива верига от полицаи, разположени на всеки 100 - 200 метра, които гледат към Турция. Най-проблемен е участъкът източно от ГКПП Лесово, където минава основният поток от хора и в момента се строи стена.

Тези мерки очевидно работят, при това много добре. От 3626 преминали души през октомври, броят им е 1652 през ноември и едва няколкостотин през декември. В същото време по данни на международни хуманитарни организации всеки ден от Сирия бягат над 5000 души. В България обаче от началото на януари са дошли едва 50-ина души. Това е по-малко дори от миналата година, когато вълна нямаше, а границата бе премината от 193-ма за януари.

Зад това има повече от една причина. Лошите условия, бавната процедура и нежеланието на българите да приемат хората в нужда вече са добре познати на идващите в страната. Те едва ли пропускат да кажат това и на свои приятели и роднини, тръгнали по същия път. В същото време обаче толкова рязък спад не бе очакван. "Със сигурност няма да има съществено намаляване на потока", каза пред "Капитал" Даниел Инджиев, директор на дирекция в Държавна агенция за бежанците (ДАБ) в края на декември.

Гранична полиция има свое обяснение. "По принцип, ако видят полицай, те се връщат. Сирийците, които представляват около 55% от преминаващите границата, имат две възможности. Ако има полицай на границата, тя е затворена за тях. Ако няма полицай, границата е отворена. Това е логиката на хората, които идват при нас," казва Славчо Янев, зам.-директор на регионалната дирекция на Гранична полиция в Елхово.

Омар обаче не постъпва по този модел. Заедно с друг сириец – Ахмед, той сам се предава на властите. Двамата ходят по брега на река Каламица, но заради зимните условия не се решават да я прекосят. Изведнъж виждат полицаи. "GPS-ът на Ахмед показа, че се намираме в България. Видяхме полицейски автомобил и решихме просто да отидем при него. Оказа се, че през реката има мост и просто влязохме", разказва Омар.

Първото нещо, което граничните полицаи правят, е да се обадят на началниците. Докато ги чакат, започват обиските. "Този, който претърси Ахмед, беше пълен, намусен и пълен с омраза човек. Другият, който претърсваше мен, беше по-добър. Попита дали имам джобно ножче и веднага му го дадох. Той говореше английски и не се поколеба да ме разпита за документите и историята ми. Учуди се и разказа на другия полицай. Той звучеше ядосан. Доближи се до мен, наплю ме и каза:  Bulgaria impossible. Всъщност полицаите е трябвало да задържат двамата мъже и да ги откарат в най-близкия арест, защото те са извършили престъпление.

Законовите разпоредби обаче отпадат, ако мигрантите поискат убежище. И в двата случая обаче връщане обратно на турска територия не е предвидено. "Не може да ги върнем към Турция. Веднъж ако минат границата, те нарушават законите ни. Това е престъпление и действаме според закона", казва Христо Стефанов, началник на ГКПП Лесово. "Тези хора са мирни и не показват признаци на агресия. Те са принудени да бягат, бягат от нещо. Или бягат заради финансови или социални причини. Но не са агресивни. Не сме имали такива случаи (на насилие) и се радваме, че не сме", допълва той.
Над 5 хил.бежанци напускат всеки ден Сирия. До България през януари са достигнали едва 50

Колко е важно да не си сам

Въпреки уверенията на българските власти все повече и повече хора разказват, че са изритани насила обратно в Турция. Такъв е случаят със сириеца Тарек, който иска да дойде при жена си Ясмин. Тарек се опитва да влезе в България, но е избутван със сила. Четири пъти. Историята на разделеното семейство показва какви може да са човешките последици от подобни нерегламентирани връщания.

Ясмин е една от първите обитателки в лагера в Харманли. Има син на пет години, бременна е в деветия месец с второ дете и скоро й предстои раждане. Идва в България сама, родом е от кюрдския град Камишли, където живее в едно от предградията. Принудена е да бяга, след като мъжът й е отвлечен от терористичната групировка "Джабхат ан Нусра", която е свързана с "Ал Кайда".

"Чувахме, че те са наблизо, но така и не ги виждахме", спомня си Ясмин. "Един ден мъжът ми работеше в полето заедно с още десетина души. Дойдоха и ги отвлякоха. В такива случаи хората се връщат изпочупени или с отрязани глави. Ако изобщо се върнат", казва Ясмин. Тя е спокойна, дори се усмихва. Разказвала е историята десетки пъти – на други бежанци, на хора от институциите, на много журналисти.

След като мъжът й изчезва, къщата й също е взривена. По това време е в шестия месец. Заедно с други хора от района просто решават да тръгнат. Докато е на път, някъде между Истанбул и Одрин, съпругът й Тарек се обажда. Разминал се е леко – само със счупена челюст. Той я убеждава да продължи напред с обещанието да се съберат някъде в Европа.

Двайсет и пет годишната Ясмин пристига в България в края на октомври и попада в новосъздадения лагер в Харманли. "В началото, когато дойдохме тук, бяхме в палатки. Имаше някакви каравани, но те не бяха достатъчни. Бях в палатка 25 дни, беше студено, валеше." Сега Ясмин живее заедно със сина си на топло в каравана. Проблемът й обаче е друг – сама е, скоро ще ражда и няма на кого да остави сина си, когато влезе в болница. Тарик се намира на около 350 километра в Истанбул. Досега е направил четири неуспешни опита да влезе в България. От последния, малко преди Нова година, са му оставени по-видими спомени – охлузвания по кокалчетата на ръцете, които е вдигал, за да се пази от ударите.

Истанбул - Одрин - България

Полицаите по границата са буквално на всеки 200-300 метра. Според сирийци те ги пребиват и връщат обратно през браздата


Намирането на пътя към България не е трудно, но струва скъпо. Около изхода на метрото в квартал Аксарай в Истанбул има хора, които шепнат – България, Гърция, Европа. "Не ми отне дълго време да намеря трафикант в Истанбул. Репутацията му вървеше пред него. Разбрахме се за цената по телефона и отидохме в граничния град (Одрин)", разказва Омар, който е минал по същия път.

Той е отведен в краен квартал на града, където влиза в стая заедно с още няколко души. "Само двама бяха сирийци, останалите други - араби. Всички искаха да отидат в Европа. Нямаха си обаче никаква идея в коя държава отиват, какви са процедурите и т.н. Докато чакахме около час, останалите араби се упражняваха да говорят със сирийски акцент и ме разпитваха неща за Сирия", казва Омар.

В последния момент останалите араби решават да тръгнат към Гърция. Остават само сирийците Омар и Ахмед. Към един сутринта каналджии им нареждат да се качат на кола и тръгват към границата. "Не бях ял и пил цял ден, виеше ми се свят. Но видях границата и това ми даде енергия. Най-накрая след 20 месеца опити да напусна, виждах пътя си навън", казва Омар. След лутане от няколко часа двамата стигат до река Каламица и следва срещата с българските полицаи. В 6:30 сутринта, докато говори с тях, Омар изпраща SMS на приятелка в България (който тя потвърди пред "Капитал") и съобщава за срещата с властите. Няколко минути по-късно е подгонен обратно в Турция.

Границата недостъпна

Тези плетове не спират сирийските бежанци. "Юмруците" на граничните полицаи ги връщат обратно
Омар и Тарик днес се намират в Истанбул. Омар не е опитвал да повтори перипетиите си, а Тарик събира пари за следващ опит. На теория той може да се възползва от правото на събиране на семейства, предвидено в Закона за убежището и бежанците. За да се случи това, Ясмин трябва да получи статут в България. Самата процедура обаче трае дълго време и тя най-вероятно ще трябва да роди, преди да дойде Тарик.

"Ако мъжът ми беше тук, щеше да е по-добре. Щеше да има кой да се грижи за мен, щеше да има кой да ме чака, когато се върна от болницата. Сега обаче не знам какво ще стане със сина ми. Нямам никой тук, при който да го оставя", казва Ясмин и нервно пали цигара с треперещи пръсти. Насъбралите се наоколо обитатели на лагера я гледат със съжаление, но бързо се разотиват.

Историите на Тарек, Омар и други са почти невъзможни за потвърждаване. Подобни разкази обаче може да бъдат чути във всички бежански лагери. Някои от върнатите в Турция показват и снимки на следите от удари – но няма как да бъде гарантирано, че те са от полицейски палки.

Но подобни случаи за насилствено връщане има не само в България. Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) в Гърция например е събрала десетки сигнали  и през ноември е изпратила свидетелските показания до властите. Често става дума за обърнати лодки, опитващи се да стигнат гръцките острови. "Оцелелите казват, че полицаите са ги псували и са насочили оръжия към тях. Когато лодката се обърнала (в един от случаите) и хората са паднали зад борда, за тях не е имало спасителни жилетки или въжета", казва говорителката на ВКБООН в Атина Кети Кехайъйолу. Отговор на сигналите до гръцките власти все още няма, допълва тя.

Възможно е наистина подобни случаи да са единични, но статистиката е красноречива. Броят на нелегално преминалите е най-малък от години насам, и то в условията на топлата зима в началото на януари. Сирия продължава да бълва бежанци и част от тях със сигурност достигат България. По един или друг начин те са спирани и това скоро може да доведе до последици. На 15 януари Европейската комисия е предупредила правителството в София, че срещу страната може да бъдат предприети мерки заради неспазване на европейското законодателство. Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом е изпратила писмо, в което са посочени трите проблемни области - условията за настаняване, регистрацията и недопускане на търсещи закрила на българска територия.

Вероятно писмото на Малстрьом ще бъде вплетено във вътрешнополитическия дебат за вота на недоверие в сектор "Сигурност", който ГЕРБ ще поискат през февруари. Така обаче съществува риск да не се обърне внимание на по-широкия европейски разговор дали Европа трябва да продължи да бъде непристъпна крепост, или да приеме ролята си на притегателен икономически и културен център за околните региони. България трябва ясно да определи какво иска и да го заяви. Пътят на Запад минава оттук.

*Заглавието е на Флагман.бг

В категории: Политика


23
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
23
Коментара по темата
23.
Anita
07.11.2015 04:57:33
0
0
Tedi hora ne sa za syjalenie be I Ai obqsnete tiq deto mnogo govorite v nas haha dyrjawa ima samo MANGALI horta v chujbina ni mislqt I nas za takiva ne ni stiga I tova ami sega I Siriici arabi I pakistanci ni trqvat ami nashte policai mnogo hubavo prawqt neka prodyljat zashtoto zaradi tiq izmeti Bulgari ne ostanaha Radvam se che ima koi da zashtitava Bulgaria ama teq MANGALI da gi otpratqt zaedno s shibanite siriici !!! kraino vreme e da se napravi neshto po vaprosa Bulgaria inache she zagiva malko po malko... A teq koito mnogo gi zashtitavate predimno pomislete za dyrjavata si togava govorete shtot mnogo znaete ama ne gi znaete kvi mizerii prawqt
22.
45 godini stigat...
03.02.2014 20:42:37
0
1
ние зелените НПО сме против изграждането на кльона защото ще пречи на костенурките да се чифтосват и ще уведомим ЕК!В ЕС костенурките,кокошките,ромите и "сирийските" бежанци имат права!Долу тиранина Путин!
21.
Жоро Бекъма
03.02.2014 18:14:26
0
2
тая граница да не е за минаване ей така ве? Едно време граничарите стреляха на месо, ся си минават всякакви ей така като разграден двор. Не само ще ви млатят ами трябва да си стрелят на месо...
20.
Асан
03.02.2014 10:17:48
0
2
Сирийците да бягат при техните богати братя араби в Арабия и ОАЕ. Ама щом и те не ги искат смятайте ква измет са
19.
пострадал
02.02.2014 23:23:56
0
3
АЛО ГОСПОДА ОФИЦЕРИ ОТ СДВР --СТИГА С ТАЗИ ГРАНИЦА И ТЕЗИ КОМАНДИРОВКИ В СОФИЯ ПО ПЛОЩАДИТЕ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА И ПРЕВЕНЦИЯТА В ГОЛЕМИТЕ . А ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ ТАМ КОЛКО РАБОТА ИМАТЕ ЗА ВСИЧКИ РПУ-та. ааааааааааа искаме повече ПОЛИЦАЙ МЕЖДУ ХОРАТА И ПОВЕЧЕ ПРАВА ЗА ТЯХ иначе ще стане още по страшно.......!111!11!
18.
бургазлия
02.02.2014 23:17:32
1
7
Всички вие уважаеми, знаете ли как Турция охранява границата си със Сирия (ако не знаете тя граничи с тази страна !)..???

С ТАНКОВЕ и се среля без предупреждение !!!

Птиче не може да прехвръкне, дори и вечер ! Всичко се наблюдава по границата ДЕНОНОЩНО !!!

А и сирийците знаят какво ги очаква в Турция, особенно в техните зандани, така че не горят от желание да пробват...

Така, че това не са сирийци, а сган от която Турция иска да се отърве и да ни я прати на нас....
17.
ДО МВР -СОФИЯ
02.02.2014 23:12:45
1
0
жалко че полицаите не са за това да пазят границата а предимно борба с престъпността- нали?
16.
ДО МВР -СОФИЯ
02.02.2014 23:11:16
2
3
Успех на всички охраняващи границата ни, мръзнещи на постовете си в студ и сняг и защитаващи територията ни от прииждащата паплач. Подкрепяме ви момчета, жалко че полицаите не са за това да пазят границата а предимно борба с престъпността- нали?
15.
tarkan
02.02.2014 20:17:30
8
2
maikavi prosta bulgrska
14.
milen
02.02.2014 20:12:54
5
2
maikavi bulgarska
13.
BOKO
02.02.2014 18:04:15
1
6
ЛЕКО НА УШЕНЦЕ,НА ПОЛИЦАИТЕ ,КО ДА ПРАВЯТ, ресто в турция,и като разкажат на другите сирийци ко става в БГ,,шъ хванат обиколния маршрут..малко мангал тука че и внос от сирия ---и то храна ,спане екстри ,стаите не били хубави ,манджата не била сирийска,хай-стига бе европооо,затрихте на.
12.
45 godini stigat...
02.02.2014 17:15:25
3
4
Q-brat скоро след като нацинално отговорни патриотични сили вземат власта с решаващата помощ на братския православен руски народ отряд на ОФ ще ти дойде на гости и ти заедно с ятаците ти от БХК ще полагате обществено полезен труд на кариерата в Белене
11.
Друго мнение
02.02.2014 16:36:41
2
11
Малко цитати от Ориана Фалачи по същия проблем (с бежанците): ,,Една държава има преди всичко задължението да пази своите граждани. Дори като издига стени.Великата китайска стена е издигната заради това.''
Още: ,,Дори щедростта трябва да се проявява cum grano salis - с малко здрав разум. на 3/4 от тази планета не съществуват демократични свободи. В Китай, в Африка, в Близкия изток..Е, трябва ли да доведем в Европа 1 милиард китайци и поне още толкова мюсулмани?!! Възниква въпросът: за кого, все пак, е създаден ЕС - за нас или за чужденците? И като защитаваме така горещо правата на чужденците, къде отиват правата на европейските граждани?''
10.
bulgaria
02.02.2014 16:15:25
2
6
нека не реват тези мангали да отиват другаде ние си имаме достатъчно в бедната родина а що се отнася до бити на границата ... те си идват бити ограбени ебани просто не ги допускаме да минат и викаме резаците да си ги вземат . те ги вземат и ги пускат на друго място . това е един непрекъснат кръг и докато не стане тази прословута стена няма да се свърши . въпреки постоянните хули срещу нас и трудностите които срещаме на границата мизериятя а сега и клеветите от страна на бежанци и разни терористи ние сме там и ще ви спрем с цената на всичко а ако трябва и ще ви бием ....
9.
Izgrev
02.02.2014 15:35:01
1
9
Много добра работа вършат полицайте като няма огради те трябва да ни пазят от гадната напаст на гнусните и пълни с болести бежанци,само бой даже ако можеше да ги гърмят и да ги хвърлят някаде я в река я в турско!Браво,а отсностно ония мангал Q-brat то е ясно че е някой шибан комплексиран мангал дето си мисли че има равни права с българите.Ще кажа само едно за циганите: Вие сте по мизерни и нежелани от хлебарките,нямате си държава и родина и бъдете благодарни че ви търпят в тоя кенеф България и като ви пребиват трябва да сте благодарни щото друго не заслужавате.Да пукнете всички МАНГАЛИИИИ!
8.
gb
02.02.2014 14:53:33
1
16
Добре правят полицаите : малко шамари и връщане в Турция. Обществена тайна е , че турските граничари ги пропускат безпрепятствено през граничната си зона. Нашите момчета просто връщат жеста засилвайки им ги обратно.

Успех на всички охраняващи границата ни, мръзнещи на постовете си в студ и сняг и защитаващи територията ни от прииждащата паплач. Подкрепяме ви момчета!!!!
7.
Горски
02.02.2014 13:02:03
0
13
абе.. ко са обаждате катo не сте запознати... ? ? ? 1% от всички които премениават в момента границата са Сириици останалите са Африканци, Авганистанци, Пакистанци !!! на 10 нарушитела 1 е сириец !!!
6.
Бръмбарче
02.02.2014 12:21:53
1
17
Ако преди двадесет години не бяха разградили всичките ни граници и затворили заставите , сега нямаше да го има този проблем .
5.
bb-бивш полицай
02.02.2014 12:19:36
5
1
за съжаление всичко това е истина -!!!!!-
4.
Q-brat
02.02.2014 12:10:16
15
4
МАЛУМНИЦИ
ХОРАТА НЕБЯГАТ ОТ ХУБАВО

ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ИМ Е ХУБАВО ДА СА БЕЖАНЦИ



ИНТЕРНЕТ ХЕЙТАРИ
КАТ СТЕ ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ ОТИДЕ В КОМУКА и СЕ ДОКАЖЕТЕ


АМА

КАК КАТО Е ПО-ЛЕСНО ПРЕД КЛАВИЕТУРАТА
3.
морски
02.02.2014 12:08:00
3
6
за днес ми се оправи настроението,да ги застрелват с предлог че са имали оръжие и са действали така за да защитят живота си.стрелба по усмотрение
2.
bolgar
02.02.2014 12:07:50
2
12
Ний сме българи бе сириецо,ако не пердашим вас ,се млатим едни други,гърмим трепем се,,Бойко Борисов--мин. председател--най-големия бияч ,каратист,пусни телевизора и гледай Бойко как се кара -поръчват се /кой кой да убие/ ти си седнал за един пердах да се жалиш. Кът си оттървал кожата щракай с пръсти и бягай.
1.
Rasist
02.02.2014 11:51:53
4
11
Не пребиване, трепане трябва!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори