×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Проблемът с бежанците" - златна жилка в пресъхналия резерв на правителството


"Проблемът с бежанците" - златна жилка в пресъхналия резерв на правителството
Междувременно, за да спасят собствените си кожи, политиците ще насадят ксенофобия и предразсъдъци, които ще раздират обществото за много по-дълго време.
26 Ноември 2013, Вторник, 15:45 ч.
Автор: Ангелина ГЕНОВА

В опитите си отклони вниманието от себе си и протестите, кабинетът се хваща на посоки с всяка възможност

В опитите си да отклони вниманието от себе си или някак да смекчи натрупващото се напрежение от протестите през последните 165 дни, кабинетът "Орешарски" продължава да се хваща на посоки за всяка възможност. Опитаха с идеята да отменят пълната забрана за пушене на обществени места (от която впрочем още не са се отказали), след това и с безпрецедентно раздутия бюджет за социални дейности (на фона на социален министър, който твърди, че раздаването на помощи, колкото и големи да са те, не е ефективен подход).

Тогава се появи "проблемът с бежанците" и правителството попадна на златна жилка в пресъхналия си резерв от ходове. В петък премиерът Пламен Орешарски, чиято оставка искат близо половината българи, окачестви "въпроса за бежанците" като "най-важния за нашата страна в момента". На кръгла маса миналата седмица (уж с участие на посланици, за които не беше предвидено време за официални изказвания), представители на кабинета увериха, че бежанската вълна е "колосална" и многократно повториха, че ситуацията е наистина сериозна.

Въпросният проблем, който наистина никак не е маловажен, но не е и в мащабите, в които се опитват да го вкарат членовете на кабинета, е идеалната среда за разсейване на обществото, защото му създава фронт за още една морална битка, освен тази за начина, по който иска, или в случая - не иска, да бъде управлявано.

Посаждане

За "проблема с бежанците" се заговори плавно, за да не се досети драгият избирател, че той съществува от няколко години - откакто започна кризата в Сирия, а и преди това с бавните процедури, за всеки чужденец, потърсил помощ у нас. Бежанските центрове бяха препълнени и хората в тях живееха в ужасни условия дълго преди камерите да се насочат към тях в края на това лято.

След като усетиха потенциала, министрите, начело с вътрешния, заговориха за "опасност от нахлуване на терористи" и за лагери от затворен тип за бежанците, представляващи заплаха, преди изобщо да има контингент от такива хора и преди изкуствено насажданата ксенофобия да даде резултат.

 Всъщност огромното мнозинство от бежанците са безобидни жени и деца, които бягат, за да спасят живота си, повтори многократно еврокомисарят Кристалина Георгиева в опит да тушира нарастващата паника. Това също така не означава, че останалите са престъпници, макар че вероятно има и такива, за които, ако системата на прецеждане на границата работеше, щеше да се осигури място в арестите.

Покълване

Членовете на правителсвото натъртиха миналата седмица, че бежанците у нас са се увеличили с цели 200% спрямо миналата година. Не задълбочават обаче в това, че истинският удар поеха съседките ни и на фона на 700 хиляди бежанци в Турция и 500 хиляди в Гърция, нашите 9800 (по последни данни на МВР) просто бледнеят.

Макар че броят на бежанците у нас е малък, системата е натоварена отвъд предела си, защото нямаме инфраструктура и капацитет за това, обясняват политиците. Държавата наистина продължава да не може да сложи в ред нещата и да осигури нормален престой на тези хора, както и да ускори процедурата за документите им, както обеща.

В петък министърът на отбраната заяви, че безкритичното отношение към бежанците е също толкова осъдително колкото и ксенофобията, и сме длъжни да си направим сметката как тези хора натоварват здравната, образователната и социалната система.

Обаче ако парите бяха проблемът, нямаше да има проблем, защото по-голямата част са осигурени от ЕС, а не от държавния бюджет, както се спекулира от медии и свободни радикали, обслужващи интересите на правителството. Парите, които държавата плаща, идват от бюджета на Държавната агенция за бежанци - това са средства, които са предвидени точно за такива цели. От тях се отпускат и средства за здраве, като за няколко месеца едва 200 човека от центровете са се ползвали от услугите на здравната каса. Това, напомням, са хора, получили статут като на българи, т.е. наши съграждани. 

Условията, в които живеят бежанците - по няколко семейства в стая (ако имат късмет), или в палатки под открито небе - са предпоставка за разпространение на болести и натрупване на напрежение вътре и вън от центровете. Така проблемът се вкарва в омагьосан кръг - спекулациите за това колко са озлобени и опасни бежанците скоро могат да се превърнат в истина. Отнасяй се с другите така, както искаш да се отнасят към теб, нали...

Резултатът

Напрежението, за съжаление, расте. Хората все по-ревностно вярват, че бежанците ощетяват по някакъв начин собствените им доходи, макар че това на практика не е вярно. Ревнуват, че за тях се отделя повече, отколкото за собствените ни бедстващи пенсионери и малцинства, макар че допреди да се заговори за "проблема с бежанците", колективно се подминаваха тези дългогодишни пропуски в страната ни. 

Стига да искаме, в момента имаме достъп до ресурси и опит от цяла Европа, защото рискът от хаос е видим за всички - не за друго, а защото управлението ни е лабилно и без капацитет. За капак и понеже сме "максималисти", допълнително подхранваме страха с митове и заблуди.

Това, което прави правителството е безотговорно, защото "проблемът с бежанците" ще продължи с години. Междувременно, за да спасят собствените си кожи, политиците ще насадят ксенофобия и предразсъдъци, които ще раздират обществото за много по-дълго време.




1
Коментара по темата
1.
brawo
26.11.2013 20:33:38
0
0
Който може може
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор Бургас почете паметта на Христо Ботев Бургас почете паметта на Христо Ботев На поклонението присъстваха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, общински съветници, представители на държавната и местната власт Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Трябва да се обединим за високи цели, те ще ни диктуват и друго поведение, и друг диалог в парламента, посочи тя БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ Поднесоха венци и цветя на мемориала в Топчийско Кога най-после ще се оженят тези двамата Кога най-после ще се оженят тези двамата Появата на дъщеря им Амая през 2019 г. даде нов фокус на известните родители и плановете им за сватба минаха на заден план Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години
Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори