×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Слънчев бряг нямаме убийство, изнасилване, въоръжен грабеж. Това не е късмет, а успех за полицаите


В Слънчев бряг нямаме убийство, изнасилване, въоръжен грабеж. Това не е късмет, а успех за полицаите
Началникът на РУП-Несебър Стайко Манев има над 20 години стаж в борбата срещу престъпността на тази територия, а в кабинета си пази реликви с изключителна историческа стойност
15 Септември 2013, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимки автора

Сезонът ще е до октомври – добре е за бизнеса, но ние се очертахме като най-тежкото управление за служба в България

Стайко Манев е на 50 години, роден е в Бургас, зодия Везни. Целият му живот е свързан със системата на МВР. От 14-годишен започва обучението си в средното сержантско училище в Пазарджик, след това записва висше образование в Симеоново, след което завършва и право в Софийския университет. За 33 години е минал през охранителна полиция, бил е следовател – 10 години в икономическа полиция, а после 10 години в  РУП в Слънчев бряг. От 11 години е началник на РУП – Несебър. Семеен, с една дъщеря, която учи право в Бургаския свободен университет. Разговаряме с г-н Манев в кабинета му за равносметката след сезона.


- Като полицай имали ли сте по-тежко време от това, което бе през последните месеци, г-н Манев?

- Минал съм през почти всички линии на работа в МВР, но такова уникално управление – като РУП-Несебър няма. Това, според мен, е най-тежкото място за носене на служба в България, а не в Бургаска област. На 31 декември, като сложим черта на свършеното от всяко районно управление на полицията, ще се види, че РУП-Несебър е най-натовареното, при това в сравнение с всички управления на ОД на МВР - във Варна, Пловдив и Бургас. По натовареност РУП-Несебър изпреварва поне 12 областни дирекции на МВР. И така е не само през тая година. 

- Тези резултати се получават в рамките за 3-4 месеца само през лятото?

- Отдавна не се работи три месеца в Слънчев бряг, а 12 месеца. Колеги преди години казваха: „Не се оплаквайте и не настоявайте за повече щатни полицаи, защото девет месеца играете табла“. Отдавна не е така. Тази година сезонът реално започна през април, а ние обследваме хотелите и персонала от февруари. Сезонът се очертава до края на октомври, така че не са 3 месеца, което е добре за бизнеса, но е тежко за нас. През останалата половин година на наша територия остават всички тези стотици хотели и апартаменти, които трябва да се охраняват, тъй като ги няма  собствениците и е още по-сложно. Освен това, РУП-Несебър не обслужва само Слънчев бряг, а това хората не го знаят. Наша територия е цялата община заедно с населените места от Равда до град Обзор, където се включват и 13 села. Населението е около 35 хиляди постоянно живеещи. Но през летния сезон пребивават по 450-500 хиляди души, което е два пъти повече от населението на Бургас, това е един Пловдив или една и половина Варна.

- Какъв щат Ви е нужен, за да работите спокойно?

- Най-лошото в нашата работа няма да го скрия – кадровият потенциал. Щатът на районното управление не е променян от 1990 г., когато в Слънчев бряг легловата база беше 25 хиляди, а в момента е около 370 хиляди. Изчислете вие какво искам да кажа като цифра, просто е.

- Как балансирате между икономически, политически и чисто престъпни интереси?

- Икономическите интереси са изчистени. Те бяха на преден план по време на приватизацията  - при закупуването на хотели и големи обекти, парцели, което отдавна е регулирано,  няма такива спорове. Има икономически интереси на по-ниско ниво, например, за разпределяне на сергии, за ресторанти, концесии, но не е изразено в онази опасна престъпна степен, както беше преди 10-15 години.

 
Част от странната колекция полицейски шапки, носят му ги от цял свят,
последната пристигнала от Тайланд
- Г-н Манев, късмет ли е, че този сезон се разминахме без сериозно престъпление на Ваша територия, напрежение имаше, тук бе струпан целият престъпен контингент на държавата – от джебчиите, през шанаджиите до големите мафиоти?

- Това е най-големият ни успех, не е късмет. Защото провеждаме подготовка за сезона, правим срещи с всички хотелиери и собственици на големи заведения, анализираме обстановката. Отделно раздаваме флаери за туристи на 3 или 4 езика, с инструкции какво да предприемат, с цел почивката им да протече безпроблемно.  А през самия сезон с директора на ОД на МВР – Бургас комисар Милен Димитров поддържаме  връзки с Община Несебър и Съюза на собствениците, ако не ежедневно, то задължително през ден.

-Всички Ваши колеги от подобен полицейски ранг отдавна се оттеглиха от системата – преждевременно пенсионирани, деликатно отстранени, директно уволнени и като цяло омерзени, какво Ви задържа на това инфарктно място толкова дълго?

- И аз също съм бил на прага, не веднъж. Но тази работа ми е в кръвта, това съм учил и от това разбирам. Откакто съм в Слънчев бряг има моменти, в които напрежението е толкова голямо и трябва да се реагира и мисли толкова бързо, че ти се струва нечовешко. Имал съм седмици, в които се сливат съботи, недели, дати – но така съм не само аз, целият ми екип работи по този начин. Заради колектива работата върви и това ме задържа тук.

- В Слънчев бряг гостите вече не са туристи, а пияна разгулна паплач, което означава и огромен риск – кое беше характерното това лято?

- Няма тежки криминални престъпления. А няма, защото предотвратихме извършването на такива. И това не е късмет, повтарям – това е целенасочена работа. Нямаме убийство, изнасилване, тежки въоръжени грабежи. Основният проблем е т.нар. от вас алкохолен туризъм. Слънчев бряг стана увеселителен комплекс за младежи, тук е по-свободно и по-весело, отколкото в собствените им държави. Това са ниско ниво туристи – като манталитет и като платежоспособност, за съжаление, всички ще го потвърдят – и ресторантьори, и хотелиери. Това привлича вниманието на целия криминален контингент на България. Другият аспект е социален – основна част от извършителите на кражбите и  грабежите са от ромски произход. Днес, 11 септември, сме задържали група от 6 души и досега сме доказали авторството й върху 7 грабежа и 6 кражби, като работата с тях продължава.

-Грабежи на какво?

- Основно издърпване на златни накити, телефони и чанти. Тази година има увеличение на уличните грабежи, на кражбите по плажа  при оставени без надзор вещи, както и от хотелски стаи - в повечето случаи с незаключени врати и отворени прозорци.

- Сутрин виждахме дълга опашка пред входа на РУП-а – все  жалващи се от поредното посегателство, как коментират Вашите колеги това ежедневие?

- Разполагаме с двама преводачи, както и с недостатъчен брой оперативни работници и полицейски инспектори. Затова обслужването се забавя. Голяма част от чужденците са с нисък социален статус,  заявяват неизвършени криминални престъпления – най-вече кражби на айфони последен модел, с цел получаване на удостоверение, с което като се върнат в страната си, вземат парично обезщетение от застрахователя. Установяваме ги, но времето е недостатъчно за аргументите ни, тъй като идват в последния момент, заявяват, че полетът им е след 3 часа и нямаме време да разследваме, за да докажем, че  лъжат. На тази тема посолствата са чувствителни и при отказ да издадем такова удостоверение, винаги се подава  вербална нота. Това ни отнема много ресурс, който бихме могли да внедрим в разследване на реални престъпления. Едно удостоверение за изнасилена чужденка, например от Англия, струва 10 хиляди паунда. Изплаща се от застрахователите, но те веднага пускат жалба срещу туроператорите и регресният иск стига до нашата държава. Независимо, че иде реч за симулирано изнасилване. Имахме такъв случай миналия сезон. 


Замръзналото море в Несебър през 1929 г., оригиналът, както и още
 стотици безценни снимки като тази, се пазят от полицай Манев

- Сводките изобилстваха със задържани наркодилъри, но  липсва разбита организирана група, имаме ли починали от наркотици?

- Няма смъртен случай. Нямаме и изразени организирани депа. Става въпрос за притежание на наркотици. Имаме заловени и предадени за съд три пъти повече дела от миналата година – за притежание на дрога. Около 100-120 души. Но повечето са за задържани с топчета марихуана и канабис. Хероин тук не се разпространява, а кокаинът се ползва от туристи с висок статус, каквито са рядкост.

- Какви специализирани акции имате?

- Всяка седмица се провеждат съвместни между РУП-Несебър и ОД на МВР-Бургас.   Ежедневно се изпращат служители за взаимопомощ от ОД на МВР – Бургас. Има и командировани служители от вътрешността на страната. Подсилено е и звеното за разследване на престъпления. Но реално съставът на районното управление не е адекватен на обективната обстановка, особено по линия на „Криминална полиция“. Не може с 10 служители да се опазят 50 хиляди души по тази линия.  Идват командировани колеги, но те са за по 20 дни и не могат да се адаптират. Пловдивчани и столичани питат как издържаме на това напрежение. Да не говоря за колеги от дирекции, като напр. в Бяла Слатина, които изобщо нямат представа за какво става въпрос.

- Дъщеря Ви завършва право, ще стане ли полицай?

- И да иска – няма да позволя, ако разбира се, ме чува. Един полицай в семейството стига. Достатъчно тежко се отрази тази работа върху семейството ми. През летния сезон почти не се прибирам.

- Разкажете за Вашите колекции, за които се носят легенди?

- Едната е свързана с работата ми – полицейски кортици, медали, значки. Имам изключителни експонати от тях. Другата е свързана с футбола и моя приятел Христо Стоичков. Имам и историческа – местата, където аз и колегите сме ходили, пазя спомените с тях. Тъй като всички знаят какво е хобито ми, сами създадоха друга колекция – от чинии от цял свят. Но най-голямата ми слабост са старите картички и фотографии от Несебър и Бургас.

- Може ли да се каже, че сте най-големият колекционер на оригинали от стари картички?

- На Несебър 100% - имам най-богатата колекция. В Бургас има още 5-6 колекционери, които притежават сбирки на моето ниво, но и на тях не се давам.

- Каква е цената на несебърската ви колекция?

- Не я измервам в пари, нямам идея. Тя е събирана повече от 20 години. Предоставих я безплатно на Община Несебър, за да си направи най-голямата изложба – за честването на юбилейна годишнина на ЮНЕСКО преди три години. Предоставих я и на Слънчев бряг АД за юбилея на курорта. .

- Кои снимки на Несебър смятате, че са уникални и ги имате само Вие?

- Замръзналото море от 1929 г., старата Община – от 30-те години на м.в. Безценна е първата известна гравюра на Несебър от 1878 г. на Феликс Каниц.


Аз съм от ЦСКА и моят най-голям приятел е Христо Стоичков –
един от малкото истински мъже в България, казва полицаят 

-Нищо не споменавате за плота под прозорците на кабинета Ви – тук са наредени стотици полицейски шапки, някои от които направо екзотични?

 - Това е интересна тема. И не съм аз инициатор. Идват колеги от   Европа, които виждат, че колекционирам полицейски вещи. Оказва се, че те пък колекционират шапки и в началото стана на разменни начала.   Аз  предоставям български, те оставят германски, руски и т.н. Приятели като видяха тези шапки, решиха, че целенасочено ги събирам и се разчу – сега кой откъдето се завърне носи полицейска шапка. Имам от цял свят. Последното попълнение е тайландската шапка.

- Христо Стоичков защо Ви е приятел?

- Аз съм голям фен на футбола. И съм от ЦСКА!  Още докато беше футболист на ЦСКА се запознахме с Ицо и нашето приятелство се прехвърли в семействата ни. Поддържаме връзка докато беше в Барселона, после в Италия, сега като е треньор, за мен Ицо е един от малкото истински мъже на България.

- Г-н Манев, не се ли чувствате уморен?

- Може би намеквате, че след толкова години друг вече трябва да е началник на това управление? Аз съм полицай. Ако сред колегите има такъв, който смята, че може да носи по-достойно и търпеливо тази служба, нека заповяда.


В категории: Несебър


Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 0
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
България Всички новини
Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори