×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • На първо четене депутатите актуализираха бюджета на държавата, увеличават се парите за общинските проекти
  • Японското правителство протестира срещу забрана за влизане в Русия, наложена на 13 японски граждани
  • В Румъния обявиха въздушна тревога заради руска атака с дронове
  • Американски ракети разкъсаха руска ракетна система „Бук“ на парчета
  • Днес е Световният ден на сексуалната практика BDSM
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Разгласиха прогнозата за времето до края на седмицата, очакват се обрати!
  • Тази нощ Албания беше разтърсена от земетресение с магнитуд 4,6
  • Камала Харис ще бойкотира речта на Нетаняху пред Конгреса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Позиция на "Сентрал парк Бургас"


03 Септември 2013, Вторник, 03:33 ч.

Областният управител на Бургас Павел Маринов е обект на пет сигнала по съмнения за коруптивни действия. Сигналите са адресирани и изпратени до: Главния прокурор, ДАНС, Министър -председателя, Главния омбудсман на България и МВР. Те са заведени с входящи номера в съответните държавни институции. Изпращач е бургаската фирма "Сентрал парк" ЕООД.

Повод за сезирането на държавните институции е поредица от действия на Павел Маринов, който непосредствено след встъпването си в длъжност, преди месец и половина, грубо се намеси лично в крупен инвестиционен проект. С действията си Маринов практически е обслужил определена частна фирма, неправомерно претендираща за държавно имущество. Първата заповед на новия областен управител на Бургас, бе да отмени заповеди на предшественика си Константин Гребенаров, които защитават държавна собственост и незаконно разпореждане с нея от частен субект. Актовете на Гребенаров са били съгласувани и консултирани с всички звена по веригата на държавната администрация. Те максимално обслужват съхраняването на държавния интерес.

Веднага след встъпване в длъжност Маринов издава заповед, която не е била изготвена от служители и експерти в областна администрация. Това е направено без да съществува дори технологично време за запознаване с казуса. Изводът е, че новият областен управител вероятно е бил лично предварително запознат с това какво трябва да направи, след като заеме поста на държавен служител. Заповедта му, с която отменя завършената процедура за защита на държавна инвестиция, е единствено в полза на конкретен частен субект, в случая фирма "Бутед" АД - Бургас.

Допълнително Павел Маринов прави опити да спре голям инвестиционен проект, определящ до голяма степен бъдещето на гр. Бургас и неговото инфраструктурно устройство. За целта "Сентрал парк Бургас" е дарил свой собствен терен от около 2000 м2 на община Бургас за прокарване на нова пътна и улична артерия, отваряща града на юг и осигуряваща байпас за директен достъп до Южното Черноморие, което е дългогодишна стратегическа цел. Именно това саботира новият областен управител.

Освен, че е създадал тотален хаос в работата на администрацията, Маринов се намесва в частен съдебен спор между две фирми, като дава основание да се счита, че директно работи за интересите на едната от тях, в случая "Бутед" АД. Факт е, че непосредствено преди да бъде издадена въпросната заповед на Павел Маринов, бе разгърната платена медийна кампания с тиражиране на текст на фирма "Бутед". Тя е била планирана нарочно, за да даде основание още същия ден Павел Маринов да разпише и заведе с изходящ номер заповедта обслужваща интересите на тази фирма. Организираните действия на "Бутед" и Павел Маринов най-малко са недвусмислен индикатор за съвместни действия, което разкрива сериозна и недопустима зависимост на държавния служител.

Съществуват конкретни доказателства, че възползвайки се от пропуски в приватизационния процес през годините фирма "Бутед" АД е завзела държавно имущество и активи. Кой получава през годините доходи от незаконно обсебеното държавно имущество? Това е предмет на отделни сигнали за проверки от съответните институции.

Съмненията за коруптивен интерес идват от неопровержими данни, че въпросната заповед на Павел Маринов е била написана директно от външни юристи, вероятно свързани "Бутед" АД. След това тя е била внесена на електронен носител /флаш памет/ в сградата на Областна управа от самия Маринов, където е била разпечатана и изведена, без да бъде съгласувана със съответните комисии и без да бъде консултирана дори с юристите на администрацията. След като Областна администрация не е участвала в издаването на тази скандална заповед, възниква основателният въпрос, кой е участвал в това и чий интерес се защитава с лостовете и възможностите на държавната власт от един държавен служител?

- Какви действия лично е извършил областният управител, за да издаде въпросната заповед? Свикал ли е комисии във връзка с издадената заповед? Кои лица са участвали в комисиите и какви документи са изготвени, в това число протоколи от проведените заседания? Кои са докладчиците по образуваната преписка? Кой е подготвил издадената заповед и по чие нареждане, в каква процедура е извършено товa? Къде е изготвена заповедта?
- Защо не е проведена процедура по установения от АПК ред при издаването на Заповедта?
- Защо не е извършено предвиденото в АПК уведомяване на заинтересованите лица?
- Под чие въздействие, консултации и съдействие е издадена заповедта?
- Защо се намесва без правно основание в работата на Община Бургас, като иска спиране на административни процедури?

Това са само част от въпросите в сигнала до висшите държавни органи, които би трябвало да извършат компетентна проверка по изнесените конкретни данни за сериозни закононарушения, злоупотреба със служебно положение и конфликт на интереси от страна на правителствения представител в Бургаска област.

Паралелно с подадените сигнали за съмнения за крупна корупция, "Сентрал парк" е пуснал заявлениe до МИЕТ по ЗДОИ. Искането за предоставяне на публична информация е заведено под номер 26-С-214/08.08.2013 г. То е с въпрос на каква длъжност е работил Маринов в министерството и имал ли е отношение към приватизацията на капитала на "Държавна търговска фирма Бургас" и преобразуването й във фирма "Бутед" преди години. От МИЕТ е изпратен отговор, че тази информация ще бъде предоставена само, ако самият Маринов, като заинтересована страна, се съгласи за това. До момента не е получен отговор на питането от МИЕТ.

От "Сентрал парк Бургас" са убедени, че поставените на публичното внимание обстоятелства имат съществено значение за защита на обществения интерес. Вносителите на сигнала са готови да окажат всякакво съдействие на компетентните органи за установяване на истината.

2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
novo-1
03.09.2013 22:36:17
1
3
на тоя тъпак дето го е писал горното да знае че обл. управител по закон упражнява контрол за законосъобразност върху актове на кметове и общин. съвети. Дали ще използува знанията на комисиите от област.управа си е негова работа - по смисъла на АПК това е частен админ. акт и ако може и иска сам ще си го напише. Ако е писан извън сграда -това защото няма доверие на кадрите, а те са от ГЕРБ все още. Ако някога е участвувал в приватизацията на въпросната фирма то може би е било като представител на министерството - тези работи ставаха през агенция, комисии и т.н. Освен това давността за конфликт на интереси ще е изтекъл, ТАКА ЧЕ ОТ ГЕРБЪДЖИЙСКИЯ СЕНТРЪЛ на П.Маринов могат само да му пръднат на оная работа......
1.
Джиди
03.09.2013 21:55:30
0
1
Проблем е когато маломерните хора си позволяват да налагат силово своята истина и реалния резултат е блокаж на справедливостта!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Софиянка си забрави чантата на пейка в Черноморец, туристка я намери - вътре само запалка, незначителна сума и превръзки Софиянка си забрави чантата на пейка в Черноморец, туристка я намери - вътре само запалка, незначителна сума и превръзки 44-годишната столичанка се върнала да я търси, но от нея нямало и следа Сложете това в шампоана и ще останете изненадани от ефекта Сложете това в шампоана и ще останете изненадани от ефекта Ето я тайната Кои зодии се влюбват най-трудно, но пък за сметка на това най-силно Кои зодии се влюбват най-трудно, но пък за сметка на това най-силно Раците имат навика трудно да допускат хора до себе си, защото са изключително предпазливи да не бъдат наранени Рецепта за солен пай с патладжани и червени чушки Рецепта за солен пай с патладжани и червени чушки Вкусен е както топъл, така и студен Експрезидентът прави частен парк върху 7 дка до новата си къща в с. Баня Експрезидентът прави частен парк върху 7 дка до новата си къща в с. Баня На детската площадка ще има само люлки за по 2 до 4 деца, а за родителите им са предвидени 10 паркоместа Младеж се хвърли от 11-ия етаж Младеж се хвърли от 11-ия етаж Полицаи и спешни медици констатирали смъртта на мъжа Да се гордеем ли с българите на високи постове в Европейската комисия Да се гордеем ли с българите на високи постове в Европейската комисия Съсипване, ликвидация, унижение и нищо положително не сме видели от българите на висок пост в Европа Този полицай дойде на почивка, а откри съкровище в Черно море Този полицай дойде на почивка, а откри съкровище в Черно море Античният саркофаг е транспортиран за съхранение в Археологически музей Варна Тото плаче с крокодилски сълзи пред празната зала на концерт (ВИДЕО) Тото плаче с крокодилски сълзи пред празната зала на концерт (ВИДЕО) Скандалният изпълнител изобщо не прави опит да си избърше очите и до самия край на монолога гласът му издайнически трепери The Independent обяви наш курорт за №1 за семейни почивки The Independent обяви наш курорт за №1 за семейни почивки Много британци избират България това лято
Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси Наследничката на Байдън очерни съперника си, бил престъпник Наследничката на Байдън очерни съперника си, бил престъпник  Доналд Тръмп пък я нарече лъжлива атакува политиките ѝ за миграцията Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2 процента Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2 процента Докато Джо Байдън беше кандидат на демократите, данните показваха обратния резултат Българите да си знаят: Забраниха ножове над 7 см в тази държава Българите да си знаят: Забраниха ножове над 7 см в тази държава Външното министерство с препоръки към пътуващите за южната ни съседка Иран призова за недопускане на израелските спортисти до Олимпиадата Иран призова за недопускане на израелските спортисти до Олимпиадата Това се случи заради водената в Газа война между Израел и палестинската групировка "Хамас" Вече има сляпа кукла Барби, с бял бастун и очила Вече има сляпа кукла Барби, с бял бастун и очила Тя е от колекцията "приобщаващи" играчки В Сърбия апартаментите са най-скъпи от цяла Европа, а в Гърция - най-евтини В Сърбия апартаментите са най-скъпи от цяла Европа, а в Гърция - най-евтини Една от основните причини за силния ръст на цените на апартаментите в Сърбия е, че лихвите по жилищните кредити все още са доста ниски Ще влезе ли и у нас в сила "данък лукс" Ще влезе ли и у нас в сила "данък лукс" Притежателите на скъпи къщи и коли ще си плащат солено в тази държава
Бойко Борисов Бойко Борисов Не може с 18-20 депутати да искаш да управляваш 240 народни представители
Виц на деня Виц на деня - Усмихни се, идва патрулка!
След малко:
- Стига си се усмихвал, вече сме вътре!
Виц на деня Виц на деня УНГ кабинет. Влизат красива девойка и възрастна жена:
- Съблечете се!
- Аз водя баба на преглед!
- Хм, да отвори уста и каже "Ааа"...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки предвидлив мъж, на път за морето, прави две-три обиколки на Околовръстното, за да може жената до него да се сети какво е забравила да вземе...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори