×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • "Прилепът" от Йохан Щраус-син в четвъртък 19 часа в залата на Бургаската опера
  • Заради непочистения сняг в София: Санкции за над 120 000 лева
  • Министерството на туризма представи България на туристическото изложение TTWarsaw във Варшава
  • Задържаха мъж, заканил се с убийство на жена и счупил стъклото на колата ѝ в София
  • Обстановката в Плевен: 15 души са евакуирани, спасени са бедстващи
  • Пътят от Разград към Търговище е отворен за движение за леки коли
  • Йоловски отчете над 6100 киберинцидента от началото на година, през 2022 г. са били 4100
  • Хороскопа си за деня - чети тук
  • Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември
  • 11 души са загубили живота си при злополука в мина за платина в Южна Африка
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Позиция на "Сентрал парк Бургас"


03 Септември 2013, Вторник, 03:33 ч.

Областният управител на Бургас Павел Маринов е обект на пет сигнала по съмнения за коруптивни действия. Сигналите са адресирани и изпратени до: Главния прокурор, ДАНС, Министър -председателя, Главния омбудсман на България и МВР. Те са заведени с входящи номера в съответните държавни институции. Изпращач е бургаската фирма "Сентрал парк" ЕООД.

Повод за сезирането на държавните институции е поредица от действия на Павел Маринов, който непосредствено след встъпването си в длъжност, преди месец и половина, грубо се намеси лично в крупен инвестиционен проект. С действията си Маринов практически е обслужил определена частна фирма, неправомерно претендираща за държавно имущество. Първата заповед на новия областен управител на Бургас, бе да отмени заповеди на предшественика си Константин Гребенаров, които защитават държавна собственост и незаконно разпореждане с нея от частен субект. Актовете на Гребенаров са били съгласувани и консултирани с всички звена по веригата на държавната администрация. Те максимално обслужват съхраняването на държавния интерес.

Веднага след встъпване в длъжност Маринов издава заповед, която не е била изготвена от служители и експерти в областна администрация. Това е направено без да съществува дори технологично време за запознаване с казуса. Изводът е, че новият областен управител вероятно е бил лично предварително запознат с това какво трябва да направи, след като заеме поста на държавен служител. Заповедта му, с която отменя завършената процедура за защита на държавна инвестиция, е единствено в полза на конкретен частен субект, в случая фирма "Бутед" АД - Бургас.

Допълнително Павел Маринов прави опити да спре голям инвестиционен проект, определящ до голяма степен бъдещето на гр. Бургас и неговото инфраструктурно устройство. За целта "Сентрал парк Бургас" е дарил свой собствен терен от около 2000 м2 на община Бургас за прокарване на нова пътна и улична артерия, отваряща града на юг и осигуряваща байпас за директен достъп до Южното Черноморие, което е дългогодишна стратегическа цел. Именно това саботира новият областен управител.

Освен, че е създадал тотален хаос в работата на администрацията, Маринов се намесва в частен съдебен спор между две фирми, като дава основание да се счита, че директно работи за интересите на едната от тях, в случая "Бутед" АД. Факт е, че непосредствено преди да бъде издадена въпросната заповед на Павел Маринов, бе разгърната платена медийна кампания с тиражиране на текст на фирма "Бутед". Тя е била планирана нарочно, за да даде основание още същия ден Павел Маринов да разпише и заведе с изходящ номер заповедта обслужваща интересите на тази фирма. Организираните действия на "Бутед" и Павел Маринов най-малко са недвусмислен индикатор за съвместни действия, което разкрива сериозна и недопустима зависимост на държавния служител.

Съществуват конкретни доказателства, че възползвайки се от пропуски в приватизационния процес през годините фирма "Бутед" АД е завзела държавно имущество и активи. Кой получава през годините доходи от незаконно обсебеното държавно имущество? Това е предмет на отделни сигнали за проверки от съответните институции.

Съмненията за коруптивен интерес идват от неопровержими данни, че въпросната заповед на Павел Маринов е била написана директно от външни юристи, вероятно свързани "Бутед" АД. След това тя е била внесена на електронен носител /флаш памет/ в сградата на Областна управа от самия Маринов, където е била разпечатана и изведена, без да бъде съгласувана със съответните комисии и без да бъде консултирана дори с юристите на администрацията. След като Областна администрация не е участвала в издаването на тази скандална заповед, възниква основателният въпрос, кой е участвал в това и чий интерес се защитава с лостовете и възможностите на държавната власт от един държавен служител?

- Какви действия лично е извършил областният управител, за да издаде въпросната заповед? Свикал ли е комисии във връзка с издадената заповед? Кои лица са участвали в комисиите и какви документи са изготвени, в това число протоколи от проведените заседания? Кои са докладчиците по образуваната преписка? Кой е подготвил издадената заповед и по чие нареждане, в каква процедура е извършено товa? Къде е изготвена заповедта?
- Защо не е проведена процедура по установения от АПК ред при издаването на Заповедта?
- Защо не е извършено предвиденото в АПК уведомяване на заинтересованите лица?
- Под чие въздействие, консултации и съдействие е издадена заповедта?
- Защо се намесва без правно основание в работата на Община Бургас, като иска спиране на административни процедури?

Това са само част от въпросите в сигнала до висшите държавни органи, които би трябвало да извършат компетентна проверка по изнесените конкретни данни за сериозни закононарушения, злоупотреба със служебно положение и конфликт на интереси от страна на правителствения представител в Бургаска област.

Паралелно с подадените сигнали за съмнения за крупна корупция, "Сентрал парк" е пуснал заявлениe до МИЕТ по ЗДОИ. Искането за предоставяне на публична информация е заведено под номер 26-С-214/08.08.2013 г. То е с въпрос на каква длъжност е работил Маринов в министерството и имал ли е отношение към приватизацията на капитала на "Държавна търговска фирма Бургас" и преобразуването й във фирма "Бутед" преди години. От МИЕТ е изпратен отговор, че тази информация ще бъде предоставена само, ако самият Маринов, като заинтересована страна, се съгласи за това. До момента не е получен отговор на питането от МИЕТ.

От "Сентрал парк Бургас" са убедени, че поставените на публичното внимание обстоятелства имат съществено значение за защита на обществения интерес. Вносителите на сигнала са готови да окажат всякакво съдействие на компетентните органи за установяване на истината.

2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
novo-1
03.09.2013 22:36:17
1
3
на тоя тъпак дето го е писал горното да знае че обл. управител по закон упражнява контрол за законосъобразност върху актове на кметове и общин. съвети. Дали ще използува знанията на комисиите от област.управа си е негова работа - по смисъла на АПК това е частен админ. акт и ако може и иска сам ще си го напише. Ако е писан извън сграда -това защото няма доверие на кадрите, а те са от ГЕРБ все още. Ако някога е участвувал в приватизацията на въпросната фирма то може би е било като представител на министерството - тези работи ставаха през агенция, комисии и т.н. Освен това давността за конфликт на интереси ще е изтекъл, ТАКА ЧЕ ОТ ГЕРБЪДЖИЙСКИЯ СЕНТРЪЛ на П.Маринов могат само да му пръднат на оная работа......
1.
Джиди
03.09.2013 21:55:30
0
1
Проблем е когато маломерните хора си позволяват да налагат силово своята истина и реалния резултат е блокаж на справедливостта!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Едно от най-очакваните музикални събития тази зима в Бургас е „THE MAIN EVENT“ Едно от най-очакваните музикални събития тази зима в Бургас е „THE MAIN EVENT“ Висококачествен звук, огромни екрани и зашеметяващи светлинни ефекти ще са допълненията, които ще създадат взривяваща атмосфера Всяка жена носи стария си, но любим сутиен, защото... Всяка жена носи стария си, но любим сутиен, защото... Вижте 7 смешни и смущаващи неща, за които няма обяснение 4 сигнала, че връзката ви е заседнала в мъртва точка 4 сигнала, че връзката ви е заседнала в мъртва точка По-добре поговорете с партньора си и обсъдете заедно какво можете да направите, за да освежите чувствата си Зодиакални знаци, които се превръщат в любимци на всички Зодиакални знаци, които се превръщат в любимци на всички Ето кои са те  Мъжете припадат по нея, а тя се стяга за баба Мъжете припадат по нея, а тя се стяга за баба Макар и само на 44 години, фолк дивата Деси Слава очаква внучка Рецепта за инстантни нудли с кайма и забулено яйце Рецепта за инстантни нудли с кайма и забулено яйце Преди консумация на инстантни нудли с кайма и забулено яйце всичко се разбърква добре със соса Паметникът на Шипка е затворен до 1 декември Паметникът на Шипка е затворен до 1 декември Причината - силният вятър, снегонавяванията "БУКЦИ" - книжката с кауза и историята на една млада учителка, която помага на деца в нужда "БУКЦИ" - книжката с кауза и историята на една млада учителка, която помага на деца в нужда Огромната ѝ любов към музиката и театъра прави Елени Петкова един необикновен учител, когото децата обожават 376 военни с 80 автомобила пазят границата с Турция срещу 14 млн. лв. 376 военни с 80 автомобила пазят границата с Турция срещу 14 млн. лв. Това са извънредни средства, гласувани от Министерския съвет, които се очаква да се изразходват в рамките на шест месеца Най-хубавото в бюджета е, че ще има пари за инвестиции в градовете, смята Жечо Станков Най-хубавото в бюджета е, че ще има пари за инвестиции в градовете, смята Жечо Станков За Бургас ще се отделят средства за детската болница, водопроводи, пътища, кръстовища и други, даде пример депутатът
Как се приема шокиращото завръщане на Дейвид Камерън в политиката Как се приема шокиращото завръщане на Дейвид Камерън в политиката Премиерът Руши Сунак го назначи за министър на външните работа  Този българин застреля и зарови жена си, но възмездието го застигна Този българин застреля и зарови жена си, но възмездието го застигна Получи 16 години затвор Как учениците на Ламбо ще почетат паметта му Как учениците на Ламбо ще почетат паметта му На 9 декември всичките му ученици ще се съберат и ще отбележат годишнина от рождението му Гришо, ти ли си? Гришо, ти ли си? Тенис звездата е с променена визия  На кого показа среден пръст тази фолкпевица На кого показа среден пръст тази фолкпевица Преди броени дни Емануела буквално попиля бившия си – Мартин Елвиса, който в момента цяла България гледа в „Игри на волята“ и въобще не е в изгодна спрямо другите позиция Тя е световна звезда, но защо изглежда толкова уморена и тъжна Тя е световна звезда, но защо изглежда толкова уморена и тъжна Щракнаха Моника Белучи в Милано  Есхумират трупа на Денди Есхумират трупа на Денди Близките му смятат, че е убит Те са най-големите звезди в турското кино, но идва ли краят на брака им Те са най-големите звезди в турското кино, но идва ли краят на брака им Според клюките, разпространили се вирусно се заговори, че съпругата му Башар Дизер била бясна заради неговата заигравка с колежката му Серенай Саръкая Цензурират тази велика песен на Продиджи, защото... Цензурират тази велика песен на Продиджи, защото... Възхвалявала домашното насилие Внезапно почина вицепрезидент на голяма банка - едва на 42 години Внезапно почина вицепрезидент на голяма банка - едва на 42 години Поредната мистериозна смърт в руския елит
Татяна Дончева Татяна Дончева Най-активно правителството на ГЕРБ използваше футболните агитки Виц на деня Виц на деня Началник, това е безобразие? Едва влакът потегли, а на мен вече ми откраднаха куфара!
- Господине - това е бърз влак!
Виц на деня Виц на деня Клиент пита адвокат:
- Вярно ли е, че за два въпроса взимате 500 евро?
Адвокатът отговорил:
- Да, вярно е. Какъв е вторият въпрос?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нито една социална мрежа не може да замени кръчмата...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори