×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Димитър Колев получава от Милко Милков 20-е декара на Колодрума в Бургас? Общината в шок


Димитър Колев получава от Милко Милков 20-е декара на Колодрума в Бургас? Общината в шок
Продажбата тече от вчера, а днес Милков (вляво) играе табла и не му пука, защото е отпускарски месец, вдясно е общинският съветник Димитър Колев, на чиято фирма той дължи 9 млн.лв.
20 Август 2013, Вторник, 21:31 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА и Катя КАСАБОВА Снимки Иван Колев и в.Фактор

„Венис комерс“АД, в която Общината апортира апетитната си земя, се оказва длъжник на фирма на общинския съветник Колев

От вчера, 19 август, до 17 часа на 16 септември 2013 г., в сградата на Районния съд в Бургас тече публична продажба на 20 250 кв.м., представляващи поземлен имот в жк „Бр.Миладинови“ с идентификатор 07079.620.7., собственост на „Венис комерс“АД. Началната тръжна цена е 9 853 200 лв. с ДДС. Става дума за земята на Колодрума, която през 2006 г. Община Бургас апортира  в „Колоездачен клуб – КК Бургас” АД, за да строи с частния предприемач Милко Милков (тогава изпълнителен директор на този клуб) грандиозен спортен комплекс, хотелска част и подземен паркинг. Днес съоръжението продължава да е все така окаяно свърталище на криминална престъпност и в безобразен вид да посреща гостите на града откъм автомагистрала „Тракия“. Зачената нечистоплътно тази сделка, също както сделките за ГУМ-а и стадион „Черноморец“ - все при управлението на червения кмет Йоан Костадинов, тези дни ще получи своята нелицеприятна развръзка. 

Заповедта за незабавно изпълнение на продажбата на 20-е декара е по молба на бургаската фирма „Булида“ООД, със седалище на ул.“Христо Ботев“ 50 вх.А ет.1. ООД-то е собственост на двама млади съдружници, които са и съуправители на фирмата – братята Пламен и Ивайло Димитрови Колеви.


Общината е на път да загуби 20 250 кв.м от Колодрума и прилежащите му земи, намиращи до МБАЛ-Бургас и хотел „Космос“
Това са синовете на настоящия общински съветник финансистът Димитър Колев, който в настоящия ОбС влезе от ПП“Лидер“, а в мандата 2003-2007 г. бе от Движение „Гергьовден“. На 25 юни т.г. Колев напусна Общинския съвет и отсстъпи своето място на следващия в листата от „Лидер“ - Георги Янев.

„Фирмата е на синовете ми, прехвърлих я на тях, доскоро аз бях управител“, не отрече г-н Колев. Той потвърди, че фирма „Венис Комерс“АД на строителния предприемач Милко Милков е длъжник на „Булида“ООД с близо 9 милиона лева, натрупани за една година като доставки на битуми и дизелово гориво за строежа на три лота от второстепенната пътна мрежа на страната.

Така поставен въпроса излиза ли, че ако до 17 часа на 16 септември 2013 г. в Бургаския районен съд не се явят желаещи на наддават в търга за 20-е декара, то те ще преминат в ръцете на г-н Димитър Колев заради дълг от 9 милиона лева?

На този кардинален въпрос строителният предприемач Милко Милков днес ни отговори по телефона с фриволен тон, в перфектно лятно настроение, така: „Направете си справката в Търговския регистър и вижте кой е собственик на „Венис комерс“АД, там си пише всичко – учредители, акционери, устави и т.н. Откъде да знам аз дали ще я продадат тая земя или няма да я продадат и кой ще я купи. Сега играя табла, падам тежко, август е, отпускарски дни са. Обадете ми се през септември“.

В Търговския регистър като членове на Съвета на директорите на „Венис комерс“АД видяхме имената на Милко Вълков Милков като председател, на сина му Георги Милков Милков и на Константин Атанасов Киряков.

Кой е собственик на източеното „Венис комерс“АД и не притежава ли вече въздух?

Ето ви хронологията отзад напред:

На 28 юни т.г. кметът на Бургас Димитър Николов уведомява с писмо председателя на Общинския съвет Костантин Луков, че е образувано въпросното изпълнително дело, след което тръгват  слухове из бизнессредите на града, че всъщност взискатели и длъжници от години са свързани помежду си и крайната цел е да се вземе общинската земя с юридически хватки. Като впоследствие участниците в аферата си поделят собствеността. Костантин Луков прехвърля писмото на кмета за становище в Постоянната комисия по правни въпроси, но самият той, не само като юрист, но и като представител на Общината в същото това публично-частно партньорство още от 2007 г., отлично знае, че документацията и водените в съда дела по тази сделка са толкова сложни, че до разумно решение е невъзможно да се стигне в толкова кратък срок.

„Наистина не знаем какво трябва да предприемем. Доколкото съм запознат, не  е приключило дело на Общината във Върховния касационен съд срещу „Венис Комерс”АД – това е последващото наименование на „Колоездачен клуб КК Бургас“АД, за незаконно

вдигане на капитала на дружеството. Прекръстването на едната фирма в друга е станало впоследствие”, заяви общинският съветник Константин Бачийски, член на въпросната комисия. Колегите му били в същата патова ситуация и не знаели откъде да я подхванат, за да излязат с ясно решение, което да предадат на Общинския съвет за гласуване.

Как прелива червено към синьо в бизнеса и политиката?

 През 2006 г. местният парламент, с огромно мнозинство около червения кмет Йоан Костадинов и липсваща опозиция вдясно, взема  решение Общината да стане акционер в „Колоездачен клуб - КК Бургас” АД, зад което стои проспериращият бизнесмен и щедър спортен спонсор Милко Милков - като апортира колодрума с площ от 20 250 кв.м. Срещу това тя получава контролния пакет от акции - 65%,  но 15% от тях са привилегировани и не дават правото на глас  в общото събрание. В началото на 2008 г. се оказва, че без знанието на Общината (по това време вече кмет е Димитър Николов от ГЕРБ, а председател на ОбС Валери Симеонов) капиталът на дружеството е вдигнат, а процентите на общината са стопени до 25.5%. Според Милко Милков това е напълно законно, защото уставът на дружеството, гласуван при учредяването, дава права на Управителния съвет да променя капитала. Увеличението от 6.4 млн. на 16.4 млн. лева вече е вписано в Търговския регистър, както и съставът на новия Съвет на директорите. Там „цъфват“, по необясним начин, двамата представители на общината - Костантин Луков и Ташо Желев. Има много въпросителни как са попаднали вътре Луков, който през 2007 г. е активист на ГЕРБ и  става в началото на първия мандат на Николов директор на дирекция УКОРС, както и шефът на общинските имоти Ташо Желев. Защо те не са уведомили кмета и председателя на Общинския съвет, преди да се вземе съдбовното решение за вдигането на капитала? Инвеститорите  уверяват, че съгласно устава, общината има гарантиран дивидент при новите условия. Защото при първите 65% Общината няма да донесе печалба за своите граждани, въпреки, че си е дала безвъзмездно земята - мегапроектът за обещаните 16 милиона евро не може да се реализира без парите на частния инвеститор. А този проект бе шумно рекламиран, с автор холандски архитект. Многофункционалната зала трябваше да бъде изградена за 3 години, с 3 хиляди седящи места и 250 м писта за колоездене и възможност да се практикуват още 23 вида спорт. Проектът включваше търговска и офисна част, която да се отдава под наем, за да може по този начин да се издържа спортната дейност.

 Някои общински съветници през 2008 г. са на мнение, че е по-добре общината да притежава 25%  в недвижима собственост от бъдещият строеж, отколкото 65% от нищо.

През 2008 г. кметът Димитър Николов обаче е силно притеснен и сезира ДАНС

 “Нека оторизираните органи приключат бързо случая и се произнесат - ощетена ли е община Бургас с “тайно” взетото решение за намаляване на капитала й в дружеството или не е и кой точно е архитектът на тази сделка от 2006 г. Докладната,  изготвена от предходния кмет, не е била разглеждана от комисията по икономика, чийто председател бях в мандата 2003-2007. Умишлено е заобиколена тази комисия и водещите комисии са били други - по правна и нормативна уредба, по бюджет и финанси и по общинска собственост. Нито съм бил вносител на тази докладна, нито съм имал възможност да участвам в дискутирането на подробностите около Устава на новосъздаващото се тогава дружество“, заявява пред медиите кметът Димитър Николов, след като е сезирал Прокуратурата и ДАНС, и е завел съдебно дело срещу вдигането на капитала. В публичното пространство срещу него вече са разпространени прессъобщения от Милко Милков, в които се твърди, че в качеството му на общински съветник в мандата 2003-2007 г. и като председател на Постоянната комисия по икономика Димитър Николов е гласувал със „за“ - както на заседание на самата комисия, така и на сесията, взела решение за учредяване на съвместното дружество.

Ето цитати от изнесеното в медиите срещу Димитър Николов: „Не прави чест на г-н Николов да отрича, че неговата комисия е разглеждала докладна по сделката с Колодрума и че той не е имал възможност да участва в дискутирането по подробностите в Устава. Предоставяме копие на препис – извлечение от Протокол № 35 на Постоянната комисия по икономика и инвестиции /Приложение № 1/, в който пише:
„Днес, 25.05.2006 г. /четвъртък/ се проведе заседание на Постоянната комисия по икономика и инвестиции към Общински съвет - Бургас. На заседанието присъстваха: Димитър Николов – председател и членове: Димитър Колев (баща на двамата братя съдружници в „Булида“ООД, към която Милко Милков за една година през 2012 г. е натрупал дълг за 9 млн.лв. - б.р.), Димитър Коруджиев, Стефан Чапкънов, Симеон Георгиев, Мария Радева и Христо Порточанов.  По т.7 от дневния ред комисията разгледа внесената докладна записка от Йоан Кирилов Костадинов – кмет на община Бургас относно Даване на съгласие за участие на Община Бургас в акционерно дружество с апортна вноска – недвижим имот.  След станалите разисквания и размяна на мнения с 6 гласа „за”, 0 гласа „против” и 1 глас „въздържали се”, комисията
РЕШИ:
Подкрепя докладната записка и проекта за решение.”   край на цитата
Прилагаме и копие на препис – извлечение от Протокол № 41 от 29.11.2006 г. на Общински съвет – Бургас /Приложение № 2/ с решение по т. 9 от дневния ред, цитираме:
„Даване на съгласие за участие на Община Бургас в „Колоездачен клуб – КК Бургас” АД с непарична вноска: недвижим имот – спортен обект „Колодрум”, при условията на представения устав на дружеството и при оценка на непаричната вноска 4 200 000 лв., определена по реда на чл. 72  от ТЗ.”  Край на цитата.
Решението е прието с 42 гласа „за”, 3 „въздържали се”, против няма. Под номер 22 в списъка на поименно гласувалите е записан Димитър Николов Николов, гласувал „за”.   А Уставът на дружеството е одобрен от Постоянната комисия по икономика и инвестиции, Постоянната комисия по законност и обществен ред, Постоянната комисия по общинска собственост - с председател Костадин Марков – настоящ зам.-кмет/ и от самия Общински съвет - Бургас.“

   Така се взривява новата власт на ГЕРБ и до ден днешен ПУП не е разписан

 
Милко Милков  продължава с обвиненията и стига твърде далеч  като прави рекапитулация на вложени до 2008 г. пари и труд за разработване на сериозен бизнес план за съвременен комплекс от търговски съоръжения и спортна база. Изготвени били правен анализ, финансов анализ, инвестиционна програма и финансови разчети. Изготвен бил и подробен устройствен план /ПУП/, във връзка с който са изпълнени всички предписания на общината. „Но тя, вместо да помага, непрекъснато дава нови и нови предписания, с цел затрудняване на работата. Възниква въпросът каква е причината бивши и настоящи политически деятели да злословят и създават изкуствено напрежение около дейността на дружество „Колоездачен клуб КК Бургас” АД. Отговорът се очертава все по-ясно – да се забави ходът и по възможност да се стопира изграждането на проекта, за да може в това време други подобни проекти, с изцяло частни капитали, да вземат преднина. Действията на кмета, от който се очаква подписването на заповедта за одобрение на Подробния устройствен план, ще докажат дали общината действително е за изграждането на проекта“, призовава тогава Милков като председател на Съвета на директорите на „Колоездачен клуб КК Бургас” АД, в чийто състав продължават да са служителите на кмета Костантин Луков и Ташо Желев, които обаче се разграничават от тези изявления. ПУП-ът все още се бави.

  През 2010 г. постъпва предложение до Общинския съвет, доминиран от ГЕРБ, да изкупи 7 713 650 акции, притежавани от "Понс Холдинг" – фирма, която е част от „Венис комерс“АД. След дълги дебати дали тези акции са законни и дали  изобщо съществуват, предложението  е отхвърлено. Сумата, която фирмата поиска за тях през 2010 г. е 1 311 320,50 лв.
Към този момент се водят десетки съдебни дела на Общината срещу новите акционери от „Венис комерс“АД – за „тайното“ увеличение на капитала и за законността на поредицата от общи събрания на новите акционери.

Обявлението за насрочената публична продажба е публикувано вчера в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители. Директорката на дирекция „Правно-нормативно обслужване“ в Община Бургас Златина Георгиева заяви пред Флагман.бг, че ще излезе с писмено становище утре. Тя узна от нас за стартиралата публична продан и беше изненадана, тъй като има вписана възбрана по обезпечителна заповед от 09.06.2009 г. в полза на Община Бургас. Костантин Луков – бившият представител на Община Бургас в Съвета на директорите на скандалното акционерно дружество и настоящ председател на ОбС днес бе с изключен мобилен телефон.

Може някой да попита какво е свършила ДАНС за всичките 5 години след сигнала на кмета. Ами нищо.

 


Писмото на кмета на Димитър Николов до Костантин Луков от 28 юни т.г.

 
Обявлението за публичната продан



В категории: Разследване


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
*********
01.09.2021 11:00:46
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
гггггг54
03.09.2013 21:24:00
0
2
Най - голям принос за тази сделка има бившият зам.кмет на Йоанн Димитър Терзиев който беше подлога на Милко и Дражев и ги уреждаше с такива хубави сделки след това Терзиев години наред работеше при Милко но накрая и той му яде попарата . Милко е толкова нагъл че едва ли му дреме от такъв род публикации. Поровете се иза концесията на плажа в Сл.бряг и там мътна и кървава
9.
jeleva
22.08.2013 12:12:10
0
3
Drememu na Milko
8.
lisko
21.08.2013 18:48:41
2
2
Отива му на Митко--красив богат умен--КМЕТ
7.
Zuzi
21.08.2013 16:32:28
0
5
Чудесна публикация. Поздравления за професионално написаната статия. Точно, обективно, с фактите напред, без неграмотни или тенденциозни коментари. Браво на Катя и Женя. Дано високото ниво-в случая ДАНС, се поразмърда. Ако не се измъкне с промените, които станаха скоро там. Ще бъде мижаво и подло. Успех на общината, успех и на журналистите, дано да се стигне до доброто за Бургас решение. Обратното ще е-в мътна вода, риба се лови. ДОКОГА?!?!?!
6.
умник
21.08.2013 14:04:27
2
11
Митко Николов замита след себе си, май реши, че му е време. Иначе пак фанфари и рози, ама си губиме колудрума, после стадиона, после нещо друго. Умничък и хрисим ни е кмета,пу как да не му се нарадваш
5.
читател
21.08.2013 12:43:58
4
11
Ей пак зачесвате тема, в която Митето Николов е замесен, ама въпреки това пак по тъча бягате и заобикаляте неговото участие. Това е ПОРЕДНАТА ДАЛАВЕРА на Митето Николов в дует с неговия учител Йоан Костадинов!!! А колко още има. Милиончета са оттекли от празните джобчета на всички наивни бургазлийчета, а медиите само мажат лъжи и полу-истини!!!!!
4.
DDDD
21.08.2013 11:00:44
0
5
EI TOVA SI E CHISTA IZMAMA NA DETE OT 3-TI KLAS BI MU STANALO IASNO!
3.
xah
21.08.2013 08:24:31
2
7
ei tva si e chista bulgaria da im eba maikata az si durjah kolata tam i q s4upih v teq dupki i hrasti s kurleji i bulhi da si vzemem obshtinata mqstoto i da napravqt zakrit parking
2.
бургас
20.08.2013 23:25:56
2
22
това е някаква игра на милко.горива за лотовете той взимаше от нафта трейдинг, а цитираните суми не са реални,тъй като лотовете са взети в консорциум с пътна компания.ако данс и съд работят даже и семейния му приятел орешарски не би трябвало да може да му помогне.но кога за измамника ще дойде видов ден...кой ще ти каже.
1.
БРАВО
20.08.2013 21:49:10
2
16
Който го може , го може!!!!
Успех на всички !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще хвърлим държавата в още по-голям хаос, ако гласуваме вот на недоверие срещу кабинета "Главчев", смята Никола Минчев Ще хвърлим държавата в още по-голям хаос, ако гласуваме вот на недоверие срещу кабинета "Главчев", смята Никола Минчев Проблемът с Даниел Митов е, че той е зам.-председател на ГЕРБ, а едно служебно правителство трябва да бъде равно отдалечно от политическите сили, подчерта депутатът от ПП-ДБ Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици
Бойко Борисов: Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ Бойко Борисов: Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ 10 месеца нищо не направиха, за да се прекрати доставянето на руски газ. Кръвопролитната война в Украйна ще продължи дълго, допълни той Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори