×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страхотен екшън пред парламента, блокираха министри и депутати


Страхотен екшън пред парламента, блокираха министри и депутати
Множество блокира депутати и министри в парламента. Според тях полицията е използвала сила и е окървавила протеста
23 Юли 2013, Вторник, 22:41 ч.
Автор: offnews.bg, снимка: Offnews.bg

Множеството е обградило апартамента, атакува автобус, за който се предполага, че превозва народните избраници
Приемането на актуализацията на бюджета от три парламентарни комисии, което стана факт малко преди 20,00 часа, провокира обсада на Народното събрание.

В момента няколко хиляди души са обсадили сградата на Народното събрание по заградения периметър.

Депутатите от трите комисии и тримата ресорни министри - Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, не могат да напуснат парламента.

Заседанието на Комисиите по икономическата политика и туризъм, по труда и социалната политика и по бюджет и финанси започна в 17,00 часа в зала “Изток” на Народното събрание.  В залата бяха и депутатите от ГЕРБ, които членуват в трите комисии. Няколко минути по-късно пред загражденията вече се бяха събрали около 100 протестиращи срещу плановете за актуализация на бюджета и изтеглянето на нов държавен дълг в размер на 1 млрд. лв.

Така вечерната част от “юбилейния”, 40-и ден на протест срещу кабинета на Пламен Орешарски, започна два часа по-рано от очакваното.

Хронология на събитията

5.52 – София - фадромата се появи отново и започна да товари барикадата на “Оборище” в червен ЗиЛ, за да не остане материал за трето натрупване. Малцината останали протестиращи гледат отстрани. Разчистването се охранява от неколцина полицаи. Първият камион се напълни с тротоарни плочи и започна товаренето на втори – син ГАЗ. Всичко е разчистено за началото на Ден 41.

5.40 ч. – София - полицията разчиства кофите за смет, които бяха наредени на бул. “Цар Освободител” след кръстовището на Ректората. И докато политическата криза потъва във все по-дълбоката тъмнина на неизвестното, над София се разсъмва. Дано утрото се окаже по-мъдро от вечерта.

5.20 ч. – София - “строителството” на барикадата продължава.

4.55 ч. – София - част от протестиращите започнаха да възстановяват барикадата на “Оборище”. Те носят камъни, търкалят бетонни кошчета и слагат строителни отпадъци от бъдещия нашенски Лувър.

4.50 ч. – София – почти всички полицейски сили вече са прибрани зад загражденията около парламента, откъдето след сигнал “Отбой” очакват прибиране по домовете си. На загражденията зад храма “Св. Александър Невски” ги последваха група протестиращи, които скандираха “Довиждане” и “Утре пак”

4.40 ч. – София - положението в центъра на града е относително спокойно, само на кръстовището на “Оборище” и “Васил Левски” продължава да има около 300 полицаи и около 200 протестиращи. Стана ясно, че трима депутати от БСП се успали за евакуацията и продължават да са в парламента, където си правят компания с депутатите от БСП. Полицията започна изтгегляне на по-голяма част от своите сили.

4.20 ч. – София - все още има протестиращи и полицаи на Бул. “Васил Левски”. Може би се прави опит за извеждане и на останалите депутати и служители на парламента, което предизвиква нови спречквания в района.

4.00 ч. – София – по всичко личи, че депутатите от БСП и ДПС са евакуирани, а тези от ГЕРБ все още чакат ситуацията да се успокои. Дойде фадрома, която разчисти барикадата на ул. “Оборище”. Стана ясно, че при сблъсъците преди половин час е бил ударен репортерът на Канал 3 Цветан Фиков. Полицаите са му поискали легитимация, и докато той е вадил картата си е получил удар в лицето.  

3.54 ч. – София – в центъра на София цари хаос – полиция и протестиращи обикалят насам-натам без да знаят има ли все още депутати в парламента.  В момента най-голямо оживление има по бул. “Васил Левски” между “Оборище” и “Ректората”

3.45 ч. – София – нови сблъсъци между полицията и протестиращите на бул. “Васил Левски” около Художествената академия. Минаха няколко камионетки на жандармерията, в които може да са част от обсадените депутати.

3.36 ч. – София - група протестиращи са оградени пред Народната библиотека. Все още не е ясно къде точно ще бъдат заведени обсадените депутати и министри.

3.23 ч. – София - депутатите и министрите се готвят за напускане на парламента през източния вход на сградата. Депутатите от ГЕРБ отказаха да излязат и ще изчакат успокояването на положението. Тези от БСП и ДПС са строени около служебния вход на парламента. Министрите са напуснали с приоритет.

3.20 ч. – София - временно затишие. Сред полицаите има такива, които са застъпили на смяна в 6 ч. вчера и дежурството им продължава вече 22 часа.

3.10 ч. – София - полицаите разчистиха барикадата на “Цар Освободител” и вече са почти готови да изведат обсадените депутати и министри. Според една от версиите блокираните политици се извеждат в момента през градинката между парламента и Университета. Една жена е пострадала при сблъсъците на “Оборище”.

3.00 ч. – София - полицията успя да раздели протестиращите на три групи и поти успя да им подсигури коридор към Университета. Сега полицаите разчистват барикадата срещу Паметника на българския летец. 

2.50 ч. – София - полицията се готви да изведе депутатите и министрите по “Цар Освободител”. За целта няколко десетки полицаи и жандармеристи излязоха от загражденията и препречиха булеварда, за да освободят пътя към Университета. Други части на жандармерията се опитват да отцепят протестиращите около катедралния храм и да им попречат да се присъединят към групата пред парламента. Сблъсъци между полиция и протестиращи има около ул. “Оборище”.

2.45 ч. – София - полицейските сили около катедралата “Св. Ал. Невски” се радвижват. Полицията се строява около служебния вход на парламента от източната страна на сградата.

2.40 ч. – София – засега  положението е спокойно, но продължава бутането на контейнери за смет, които са пълни с тротоарни плочки. Опашка се изви пред бюфета на парламента, който отвори врати към 2.30 след полунощ.  В момента в Народното събрание има над 100 депутати, представители на синдикалистите и на работодателите, както и журналисти. Тук са и трима министри.
 Минути след като бе обявено, че бюфетът работи се събраха големи опашки, на които депутати, журналисти, синдикалисти, работодатели чакаха своя ред, за да си купят храна и вода.

2.10 ч. – София – пред Народното събрание има кафе машини, ток от генератор и зарядни за телефони, а на “Оборище” младеж раздава минерална вода на протестиращите. Говори се събиране на полицейски сили около парка “Заимов”

2.00 ч. – София - пред паметника на Цар Освободител отново има музиканти, които свирят на бялото пиано. На площада се носят всякакви слухове за евентуалното извеждане на блокираните депутати, които са обсадени в парламента вече шест часа. Според “последна” информация това ще стане към 3.00 часа.



23.15 ч. – София – около парламента се възцари спокойствие и сред протестиращите, и сред полицаите. Демонстрантите са блокирали ул. “Оборище”, така че обсадените депутати и министри могат да бъдат изведени или покрай главния вход или покрай катедралата “Св. Ал. Невски” към “Раковска” или “Дондуков”. Пред БНТ депутатът от БСП Антон Кутев показа камък, който е бил хвърлен по него, докато е бил в автобуса. Всички депутати и министри са в сградата на Народното събрание.

23:09 - София - положението е по-спокойно. Множеството седна в знак на протест на земята около заграждения на парламента. Част от протестиращите започват да се разотиват

23:01 - София - МВР отказва коментар по повод твърденията за използване на сила при протестите

23:00 ч. - София - депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов съобщи, че утре ще внесат вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски"

22.45 ч. – София – автобуса се върна в заградената зона. Не е ясно дали в него е имало хора или сценката с него е била маневра за отвличане на вниманието. 

22.30 ч. – София – полицията се опитва да проправи път на автобуса, в който са обсадените депутати и министри.  Гражданите сядат пред него.

22.20 ч. – София – мелето продължава. Полицаи са ударили Иво Божков, който предаваше на живо от площада. Счупено е едно стъкло на автобуса, който е приготвен за обсадените депутати. Осветлението около парламента е загасено. Според непотвърдена информация много полицаи идват към Народното събрание от ул. “Шишман”.  

22.13 ч. – София - камионетка на жандармерията се опитва да си проправи път през множеството. Един възрастен човек върви с окървавена глава. Всичко това се случва в пространството между катедралата “Св. Александър Невски” и загражденията на парламента. Хората пеят химна.

22.10 ч. – София – Жандармерията се вклини в хората. Към полицаите летят предмети, хората скандират “Оставка”. На земята има паднали граждани.

22.05 ч. – София – може би полицията ще опита да изведе обсадените депутати и министри с автобус. Жандармерията тича към протестиращите  пред катедралата.

22.00 ч. – София - вече два часа продължава обсадата на парламента. Вътре са трийсетина депутати, трима министри, представители на синдикатите и бизнеса. Пресцентърът на МВР съобщи, че един човек е бил отведен към Столичната дирекция на МВР по време на протеста. Той е направил опит да спре служебен автомобил. Не е ясно дали ще бъде задържан.
Няма други сериозни инциденти при протеста. Според Георги Кадиев, мерцедесът, с който напусна парламента е негов, а не служебен.

21.50 ч. – София – полицията изпраща нови сили на “Оборище”. Около парламента напрежението се покачва, осветлението е слабо а сред хилядите протестиращи има множество жени и деца.

21.44 ч. – София – за момента полицията не предприема опит да направи трасе за извждане на обсадените депутати и министри.

21.38 ч. – София - автобус пълен с полицаи паркира срещу сградата на Синодалната палата. Протестиращите се хващат за ръце, образувайки жива верига срещу екипираните полицаи.

21.32 ч. – София - камионетките на жандармерията се наредиха в колона, преграждайки източната страна на парламента.

21.30 ч. – София - полицейски подразделения се движат на групи зад протестиращите. Едно от обясненията е, че се готвят да преградят пътя на демонстрантите, когато започне извеждането на депутатите.

21.20 ч. – София - част от протестиращите призовават за денонощна обсада на парламента. Жандармерията се строява зад сградата на БАН. Протестиращите барикадират два от изходите за автомобилите – на ул. “Париж” с поставки за картини, а откъм “Оборище” с контейнери за смет. Хората скандират “Арестувайте ги”.

21.15 ч. – София - докато на улица “Париж” протестиращите палят свещи за властта, около парламента полицаите почват да слагат каски и щитове.

21.05 ч. – София - полицията подготвя нов опит за извеждане на обсадените депутати и министри, които се отново излизат около паркираните си наблизо коли. Протестиращите скандират “Мафия” и “Оставлка”.

21.00 ч. – София - 10 момичета в черни воали и с големи кръстове минават на траурно шествие край парламента – “40 дни от смъртта на БСП, ДПС, “Атака” и ГЕРБ”

20.40 ч. – София – засега ситуацията е без изменение – протестиращите скандират “Оставка” от всички страни около парламента, а обсадените депутати и полицаи чакат полицията да измисли начин да ги изведе от оградения периметър. Неколцина протестиращи се провикнаха “Най-добре е хеликоптерите да дойдат”, шегувайки се с историческата фраза на Петър Младенов от началото на 90-те  за танковете.

20.35 ч. – София - според различни източници от НСО са забранили на депутатите и министрите – Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, да напускат охраняемата зона. Блокадата продължава повече от 30 минути. Жандармерията стяга редици откъм Художествената академия.

20.20 ч. – София - до северния вход на парламента са паркирани коли, на които да се качат депутатите. Множеството ги освирква.

20.15 ч. – София – полицията опита да изведе двама депутати по ул. “Шипка”, но множеството отпред я отказа. Депутатите са обсадени от всички страни на огромната охраняема зона и не могат да я напуснат вече 20 минути.

20.00 ч. – София - депутатите напуснаха сградата на Народното събрание и се показаха на паркинга, което предизвика викове ‘Мафия” и “Оставка”. Много хора има и на блокираната от полицаи ул. “Шипка” (на пресечката с “Париж”). Обсадата се затяга.

19.55 ч. – София - тричасовото заседанието на трите парламентарни комисии завърши. На първо четене те приеха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., № 302-01-8, внесен от Министерски съвет на 22 юли 2013 г.


В категории: Политика


13
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
13
Коментара по темата
13.
trapera
24.07.2013 13:28:59
2
3
Каква Шекспирова драма - Орешарски с леден компрес на челото и трепереща ръка посяга към химикалката на писалището си, за да подпише оставката на кабинета, а Станишев с безстрашен, но угрижен вид му вика: О, недей! Милицията е наша, ще атакуваме тия отрепки с палки, бухалки и каквото Сталин дал, и ще бъде ден! Ще бъде ден!
12.
Izgrev
24.07.2013 11:24:26
1
3
Ha ha kato 4eta kakvi gluposti pishat tiq privarjenici na boiko i mi stava mnogo smeshno.Pove4eto liohmani koito zastitavat boiko sa ot jalkata organizaciq nare4ena MG taka nare4eniq M-Gerb.Boiko hi4 ne e glupav ako edno vreme nqkoi e kupuval glasovete na mangalite,bat ti boiko si ima postoqnni glasove v liceto na zabludenite gerber4eta.M-gerb otna4alo go misleh za makdonalds :DDD Te samo makdonalds manqci 4lenuvat v Mgerb :DDD Zlobeite shmatkiii!!!
11.
фенка
24.07.2013 10:44:07
0
5
Къде изчезна смелото беловласо човеченце с пискливото си гласченце, дето се правеше на мъжленце из празните нощни улици на София, обграден от силовите си безмозъчни същества и нападаха невинни журналисти, репортери, оператори и даже постови полицаи ....? Искам да излезе сега пред протестиращите и да им изврещи "...ИЗВИНЕТЕ се бе ...!"
10.
до 8
24.07.2013 08:53:20
6
7
Няма да се оправим докато мутрите от правителството на ГЕРБ не влязат в затворите. Те бяха олигархията, те сега плащат на протестиращите. Цяла България го разбра. Не може две хиляди души от София да диктуват какво ще става в държавата. След 22 часа полицията трябва да записва всички и да им слагат по 500 лв глоба. Вече си мислим и ние от провинцията, дали да не тръгнем за София, да видят колко ще бъдем. Мръсни гербери и фашисти...
9.
ivan
24.07.2013 08:53:15
2
4
MOLOTOV!!! 6te izravni silite neska!!!!
8.
bgman
24.07.2013 08:42:40
2
7
Боже, боже...
Най-терористичната партия в историята на България, с два държавни преврата, въоръжени банди срещу властта, 45 години управлявала с терор, диктатура и геноцид срещу собствения си народ сега говори за ред и законност!!!
Комунистическата наглост няма граници!!!!!!
Да ги изметем тези марксисти-ленинисти-сталинисти и най-накрая да станем нормална държава!
Няма да се оправим, докато в България има и един жив комунист!!!
7.
Ivanoff
24.07.2013 06:00:00
6
9
Ехеее, голямо защитаване на партията му ударихте бе , комуняги нещастни ! Организирайте си едно контра протестче в защита на Олигарски в Бургас, да ви видим, че и да ви се порадваме , че и бой да ядете ....
От последното с удоволствие ще ви давам по много и от сърце !
6.
Kaktoidae
24.07.2013 02:51:21
3
3
Debil
5.
Д.Донев
24.07.2013 00:27:06
21
13
Ейййййй мухлярска мутро Борисов , престани да плащаш долно псе !!! Гледах сега по телевизията тъпанарския протест и не мога да се сдържа да не ти тегля една благословия вече !!! Явно протеста или поне часта му която създава безредици е организирана !!!! Събирай си галфоните и изчезвай от държавата докато все още имаш възможност !! Ако правителството се подведе и пидаде оставка това вече ще върха на сладоледа и ще е ясно че тая държава за никакъв чеп не става щом група тъпанари начело с още по-голям тъпир могат току-така да си свалят правителства !!!!!!
Извинявам се за езика но това е просто не издържам вече да гледам простотии по телевизията .
4.
a to bilo...
24.07.2013 00:05:21
9
11
Има информация, че най-близкия до Бойко Борисов – Румен Николов – Пашата е заявил в техния близък кръг, че ще плаща на провокатори – агитки на протестите на „интелигентните” до 30 юли. Нататък Пашата отказвал да дава вече пари. Именно заради това и до 30 –ти ще бъдат провокирани по всякакъв начин протестите, за да се предизвика кръв и ексцесии.

Самият Бойко Борисов неадекватно избърза и веднага бе тиражиран, че иска от президента Плевнелиев да свика консултативен съвет по Национална сигурност, заради днешните очевадни провокации, които целяха да окървяват протестите.
3.
3
23.07.2013 23:40:04
5
11
Какви 300 души... хиляди са щом и полицията стана безсилна.
2.
az
23.07.2013 23:22:55
7
15
wtf апартамента?????
На това май все още му се викаше парламента, нищо че довечера ще спят вътре!
Само така, това е начина. Гнусните комунисти трябва да си ходят! Долу червената сган!
1.
Недоумявам
23.07.2013 23:03:07
15
16
На очите си.ли да вярваам, или на горното писание? Или това е сценарият по който би трябвало да протече събитието! "Хилядите" са не повече от 300 души, които "мирно и тихо" мятат бутилки и други предмети и унщожават държавна собственост. Възпрепятстват движението на автомобили със специално предназначение. Всичко тооа са състави на престъпление. И ако полицията не вземе мерки, означава, че
бездейства при опит за държавен преврат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори