×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ накара много хора да се чувстват така сякаш са преживели тежко критично събитие


ГЕРБ накара много хора да се чувстват така сякаш са преживели тежко критично събитие
Христо Монов е един от известните български психолози. Влиза в политиката от гражданската квота на "Коалиция за България". Монов заема второ място в бургаската листа и по всичко личи, че ще влезе в следващия парламент, а защо не и в изпълнителна
30 Април 2013, Вторник, 16:05 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Ботушът на милиционерщината смачка и свободния дух на бургазлии
 Христо Монов е роден през 1958 г.завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски". Специализира в Руската академия на педагогическите науки. От 1985 г. насам е преподавател в СУ. Бил е зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето. Членува в редица български и международни Асоциации по психология. Доскоро не бе познато за политиката име. Кандидат за народен представител в листата на „Коалиция за България“ от гражданската квота - втори в бургаската листа. Сочен е за едни от най-големите експерти в своята сфера в страната и Европа. Женен с две дъщери.

-Г-н Монов, какво ви накара да влезете в политиката ?

-Три години и половина управлението на ГЕРБ води целенасочена политика, която не зачита човека и неговите потребности. В момента огромната част от българите се чувстват така сякаш са преживели тежко критично събитие, за да може то да се преодолее има нужда от нова политика. Точно заради това и логото на кампанията на БСП е „Да върнем България на хората“. Страна, която не се грижи за хората си, не може да просперира. Още в началото на 70-те години най-умните хора на света издигнаха тезата за човешкото качество, като основен ресурс за развитието на човечеството през 21 век. В последните три и половина години ГЕРБ правеше точно обратното - българите ставаха все по-необразовани, все по-болни и отчаяни.

-Какви конкретни идеи,  искате да реализирате чрез влизането си в политиката ?


-Да започнем от образованието – обосновано и несамоцелно оптимизиране на училищната мрежа. В момента тя е дебалансирана. Това лишава много деца от изконното им право на достъп до образование. Нужно да се преразгледат и  единните образователни стандарти. Училищата в Бургас, където има централно отопление, добра база , не са съизмерими с училищата в Странджа, където отоплението е нафта или дърва.

Трябва да се стимулират повече млади хора да влязат станат учители. сего учителите под 30 години са едва един процент. Младите хора могат да бъдат привлечени чрез редица мерки - нисколихвени кредити, по-високи заплати и др. За да знае всеки учител, че ако работи в Странджа или в Руенската община за пет години той ще може да си осигури жилище, а след това ще има гарантирана възможност за кариерно развитие.

По отношение на висшето образование също има доста работа. Бургас е университетски град, но трябва да се направи по-тясна връзка на конкретните нужди на региона за специалисти и да се наблегне над тяхната подготовка в университетите. Трябва да се дадат облекчения на бизнеса, за да има той интерес да инвестира в студентите, да им гарантира първо работно място, нещо, от липсата на което сега много страдат младите хора, завършващи висшето си образование. Поради тази причина повечето от тях веднага след като си вземат дипломата, я превеждат, за да търсят работа в чужбина. Ние от Коалиция за България искаме точно обратното – кагота получиш дипломата си, да отидеш във фирмата, която е инвестирала в теб и ти е осигурила първо работно място. За да стане това обаче, на фирмата трябва да се осигурят стимули и данъчни облекчения. От потребностите на хората към изграждането на съответните регионални и национални политики – това е пътят, който може да гарантира подобряването на човешкото качество.

-Правилно ли ви разбрахме – предлагате субсидията за ученик да се определя на географски и инфраструктурен принцип ?

- Предлагаме преразглеждане на начина на формиране на единния стандарт за издръжка, за да може да се осигури реалната издръжка на ученика, която да му гарантира качествени условия на образование. Не "на калпак", както е сега, а според спецификата на населеното място, за да може да има еднакви и достъпни условия за всички български деца. И пак казвам – необходима е мотивация за учителите, за да отидат да работят в по-малките населени места. Подобни системи работят изключително успешно в други страни.


Христо Монов се ангажира, че кабинет с участието на БСП ще
повиши процента от БВП даван за образование
-А висшето образование ?

-Това, което се случва в момента го изпитвам на гърба си. От 2009 г. субсидиата на СУ „Св. Климент Охридски“ бе намалена с повече от 30 % и нямаме нито лев за капиталови разходи. ГЕРБ подложи държавните университети на геноцид. Така не може да се продължава. Очаква ни тежка реформа. Цялата мрежа на висшите училища в страната се нуждае от оптимизация. Популистки искаха дори да открият филиал на СУ във Видин. Във филиалите образованието е некачествено и държавата прави излишни разходи. Много по-добре е за младите хора от западналите региони на страната да отидат в столицата и другите университетски градове с традиции. Там средата ще стимулира цялостното им личностно развитие, чрез достъпа до културни институции, библиотеки, държавни учреждения и работещи частни фирми. След това трябва да се създадат условия за връщането и реализацията им в родните места.

Още в първата година ще върнем процентът от БВП за образование, който ГЕРБ завари в 2009 г. От 4.3% тогава той падна на 3,6 %, което е 500 млн.лв. годишно по-малко за образование.

В науката нещата са още по-трагични - там процента е 0.02 от БВП. Става въпрос обаче не само за пари, а за отношение. Не може финансовият министър да нарича учените от БАН "феодални старци“. Това показва, че науката не е приоритет на ГЕРБ. За БСП и Коалиция за България е точно обратното.

- Забелязвате ли стокхолмски синдром в бургазлии?

- Не, в такава степен, каквато в други региони. Тук са хората са по-различни може би заради не докрай убитата икономическа активност. Прави ми впечатление обаче, че още има хора, които в разговорите ни проявяват притеснение. Казват ми: „аз съм с вас, но няма да го изразя явно“. Това показва, че ботушът на милиционерщината тъпче и тук. За моя радост, в последните дни усещам едно отърсване от този страх - все повече хора ясно изразяват желанието си за промяна. Свободният дух на бургазлии, които са дали толкова много на България се възражда. И аз вярвам, че на 12 май тази тенденция ще се докаже с изборните резултати не Коалиция за България.

- И нещо по-закачливо - Знаете ли къде е Альошата ?

- Да, срещу сградата на бившия областен комитет на БКП, после сграда на Бургаския свободен университет, където преподавах от 1994 до 1997 г., а днес сграда на съдебната палата. И където е предизборната шоалиция за България.


В категории: Избори 2013


Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
12
Коментара по темата
12.
Drago
02.05.2013 14:47:44
0
0
Интервюто е доста добро. Но впечетление прави най-много отговора на първия въпрос. Много точко и ясно казано
11.
hristo
02.05.2013 00:34:10
0
0
prisastval sam edin pat na edna lekciq s nego. mnogo spokoino, umereno i inteligentno govori. 6tom e re6il da vliza v politikata. ima moq glas, no zalitne po krajbi i dalaveri kazvam mu ne.
10.
stanimirbg
01.05.2013 11:13:12
0
1
Ами ето до къде ни докара управлението на ГЕРБ ,психолози,а скоро и психиятри ще ни управляват .Превърнаха България в една лудница.
9.
Знаете ли къде е Альошата ?
01.05.2013 00:49:58
1
3
До онзи ден платената Касабова преписваше от полицейските сводки на Рандева, докато началника и Милен Димитров изфабрикуваше обвинения срещу хора и фирми които не си плащаха, сега вече взима интервюта как хората се чувствали.
Ма ти ги оплю като муха, без да ти мигне окото сега вече пишеш и за "стокхолмски синдроми".
Ти даже не знаеш каво значи това.
8.
Знаете ли къде е Альошата ?
01.05.2013 00:49:42
1
3
До онзи ден платената Касабова преписваше от полицейските сводки на Рандева, докато началника и Милен Димитров изфабрикуваше обвинения срещу хора и фирми които не си плащаха, сега вече взима интервюта как хората се чувствали.
Ма ти ги оплю като муха, без да ти мигне окото сега вече пишеш и за "стокхолмски синдроми".
Ти даже не знаеш каво значи това.
7.
Съсед
30.04.2013 23:28:16
2
3
Евала г-н Монов,влезте в политиката и покажете на българите вашите възможности,защото аз ви познавам добре и съм убеден,че ще направите много за малката ни България.
6.
Росица Петрова
30.04.2013 23:14:25
1
5
Доверие и сигурност се усеща в думите на Христо Монов.Това е нещото, което липсва на българина,а именно вяра и надежда за по-добро бъдеще.
5.
Веско
30.04.2013 23:05:24
4
1
По времето когато Монов беше шеф на агенцията за закрила на детето не избухнаха ли най-големите скандали - като този с филма "Баклава"?А някъде четох, че същия този не иска да затваря сиропиталищата - за които всички чуждестранни медии писаха, че са като затвор за децата. Явно момъка е завъртял някоя далавера на гърба на беззащитните деца. В противен случай акълът ми не побира как може да иска децата да растат в тези страшни и грозни институции - сиропиталища, вместо в новите и модерни малки семейни къщички, които се построиха в много общини и където децата живеят в среда близка до семейната???
4.
потресен
30.04.2013 22:57:16
4
1
На този най-малкия му проблем е принадлежността към ДС. Убедена съм, че има къде къде по-сериозни проблеми - да започнем от визията - все едно самият той е преживял тежко критично събитие, като се мине през жалките му напъни да прикрие политическата си обвързаност като се представя за част от гражданската квота. Следва обременената му и натоварена от драми психика и стигаме до неудовлетвореността му в личен план и абсолютната липса на професионална реализация в служебен....
3.
az
30.04.2013 18:24:22
4
1
Кажи бе, агент Гогов :) Днес те разсекретиха като агент на ДС той седнал за ГЕРБ да ми обяснява. Сладурче
2.
ииии
30.04.2013 18:16:23
1
5
Господин Монов разказа цялата истина за положението в България през последните 4 години.Прочетете го и кажете кое не е истина.
1.
Anton
30.04.2013 17:54:27
3
1
А за държавна сигурност защо няма въпроси.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни В повечето от общините в България заетостта е под или около 50%, става ясно от доклада Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Общо работещите българи, за които работодателите у нас внасят осигуровки, към края на първото тримесечие на тази година са 2 252 798 Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната 90% от хората нямат никаква идея Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството След проведена анкета между клубовете в „А” РХГ за най-добър вратар на първенство за 2023/2024 г. бе определен капитанът на бургазлии Пламен Иванов „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности Искаме да съберем нормалните и разумните, на които им е омръзнало да гледат как политически лидери се замерват с обвинения и компромати, обявиха от автентичното дясно обединение  44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? 44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? Протестът ни не е толкова заради възнагражденията, обясни проф. Миглена Темелкова Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда В НАП се стремим да предоставяме все по-голям брой нови услуги, те да бъдат лесно достъпни от повече хора и по всякакъв начин, казва Малина Панайотова
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори