Вече ще следят корабите, които ловят рапани
Нарушителите ще се сбогуват с лиценза си за лов на рапани
Ключови думи:
тралове, рапани, проследяващи устройства, забравени за улов зони, морските охлюви застрашени
23 Април 2013, Вторник, 17:22 ч.
Внимателно ще се наблюдава зоната около Маслен нос и Несебър
Риболовните кораби, занимаващи се с улов на рапани, вече ще имат проследяващо устройство, а при влизане в морето трябва да уведомяват Центъра за наблюдение на риболовните кораби във Варна. Това съобщи на среща с рибари директорът на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури Драгомир Господинов.
Разрешените за тралиране съоръжения са т.нар. бим-тралове, които са леки и не унищожават дънните организми, информира той. По думите му тралирането за рапани вече ще се осъществява само в определени зони в морето, които засега са - край Балчик и Бяла, край Маслен нос и пред Несебър.
Предложението е на учените от Института по рибарство и аквакултури, които през май ще направят оценка на запасите от рапани в Черно море.
Стана ясно още, че запасите от черна мида постепенно се възстановяват, а рапаните стават по-дребни. Според Драгомир Господинов, ако риболовните кораби излязат извън определената за тралиране зона, собствениците ще губят удостоверението си за стопански риболов.
В категории:
Бизнес
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
