×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Главният архитект на Созопол заживя върху дюни в имот за 1,56 млн.евро


Главният архитект на Созопол заживя върху дюни в имот за 1,56 млн.евро
Арх. Румен Алекснадров е сред новодомците в затворения жилищен комплекс "Пясъчни лилии", но твърди, че обитава общински апартамент
21 Януари 2013, Понеделник, 15:35 ч.
Автор: komentator.bg Снимка и видео Добромир ДОСКАЧАРОВ

Арх.Румен Александров е сред новодомците в затворения жилищен комплекс „Пясъчни лилии“, но твърди, че обитава общинско жилище

15 януари 2013 г., 19 часа. Пред централния вход на жилищен комплекс „Пясъчни лилии“, построен върху дюните на защитената територия в бившия къмпинг „Веселие“, е паркиран бял джип  Хюндай, с рег. № СА 3492 РТ. Колата е на главния архитект на общината Румен Александров (виж заснетото видео). От есента на м.г. той се е настанил тук в апартамент с площ 450 кв. м на стойност 1,56 млн. евро, с приказна гледка към морето. Така твърдят хората от Созопол. В строго охранявания комплекс от затворен тип апартаменти са купили предимно богати руски граждани. Общият брой на жилищата е 102, има барове, ресторанти, СПА-център, търговски обекти. Все още чрез сайта на „Пясъчни лилии“ се продават жилища с площ от 53 кв. м до 540 кв.м – напълно обзаведени, разполагащи с всички възможни екстри, които може да предложи съвременния световен жизнен стандарт.

Имотният регистър мълчи

В имотния регистър срещу името на 42-годишния гл. ас. арх.Румен Александров от Враца не фигурира новата му придобивка.  Според част от местните жители  имотът е жест от благодарния инвеститор, но според друга е закупен.  Самият архитект заяви пред нас, че продължава да живее в общинския апартамент, предоставен му от кмета Панайот Рейзи, намиращ се на главната улица в Стария град – срещу църквата „Св.Георги“. 

 „Не знам кой какво ви е казал за к-г Веселие, но аз там жилище нямам, не живея там“, заяви арх. Александров.  За да не бъдем упрекнати в неточност, преди да заснемем джипа на арх. Александров  през оградата на „Пясъчни лилии“ във вторник вечерта, екипът ни първо провери кои са обитателите на двете общински жилища в Стария град. В единия живее директора по строителството в общината Христо Христов от Бургас,  а в другия-служителка от дирекция „Икономически дейности, местни данъци и такси“ . „Архитектът се изнесе от тоя апартамент“, категорични са хората от стария град. Зимно време тук живеят не повече от 100 души и всяка сутрин виждат кой откъде излиза и накъде поема.

Заслужава ли арх. Александров лукса в „Пясъчни лилии“?

Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие пясъчните дюни в бившия къмпинг „Веселие“ са публична държавна собственост, която не може при никакви условия да бъде обявявана за частна. Забранява се изграждането на каквито и да било сгради и върху плажната ивица  - до 100 метра от морския бряг.  Като изключение, ако теренът не е плаж, е допустимо единствено ниското строителство на обекти с височина до 7 м.

През 2011 г. до самия прибой на морето е пуснат в експлоатация  5-етажният комплекс, който без проблем получава акт 16, наречен е „Пясъчни лилии“ на името на унищоженото красиво цвете, а в сайта му е обявено, че „граничи с резервата“.
Свидетели твърдят, че по-голямата част от огромната сграда е върху пясъчните дюни,  посипани с пръст, асфалтирани, озеленени с райграс и чуждоземни храсти. Формално погледнато строителната документация, преминала през арх. Александров и РИОСВ-Бургас е наред. Разрешението за строителството е издадено броени дни преди да влезе в сила Законът за черноморското крайбрежие.

РИОСВ: Имотът не е в защитена територия

„Имотът  не попада в защитена територия, тъй като преди промяната на предназначението на земята е бил непроизводителна горска територия – дворно място, а не пясъчни дюни“. Това  заяви началникът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев на въпрос защо е разрешил строителството. В момента Георгиев е отстранен от поста и срещу него тече проверка за скандала „Дюнигейт“ в Несебър. 


Джипът на архитекта, паркиран пред главнияв ход на "Пясъчни лилии" на 15 януари т.г., заснет от нас

 

И към този момент с просто око може да се види, че около комплекса и под него всичко е дюни, а не дворно място! Според Бойчо Георгиев  в интернет страницата на хотелския комплекс „неправилно е посочено, че същият граничи с резерват «Пясъчна лилия»“. Резерватът бил на 1,4 км от комплекса, а в съседство с него се намирала природната забележителност «Нос Агалина» и «Пясъчни дюни местност Каваците».

Дворно място на морския бряг

Т. нар. дворно място на морския бряг е придобито от бизнесмена Йосиф Спиридонов, известен  като Йоско – един от основните спонсори на предизборните кампании на кмета Панайот Рейзи. Участва в управлението на десетина фирми, занимаващи се с различни дейности – земеделски услуги, търговия, транспортни услуги, търговия с горива. Канализацията на това огромно бетоново чудовище върху дюните се излива директно в залива. За строежа е използван пясък от дюните, което е абсолютно незаконно. 

Бившата кметица на Созопол Веска Караманова  влезе в черен списък на фирмите, които унищожават българската природа през 2007 г., защото  извърши заменки и издаде разрешителни за строежи в района на нос Хумата (между защитената местност Алепу и резервата Ропотамо, в Натура-зона) и върху дюните на къмпинг Веселие (също в Натура-2000). Тогавашният шеф на РИОСВ-Бургас Симеон Симеонов светкавично е издал становище, че обектът не подлежи на ОВОС, въпреки че инвеститорът изобщо не си е правил труда да внася необходимата информация по Наредбата за ОВОС. Автор на комплекса е деканът от УАСГ Калин Тихолов, разследван за презастрояването на Несебър. Тихолов сам си е проектирал ОУП-а, в който е залегнало бетонното недоразумение.

През 2009 г. строежът е в разгара си, независимо, че е в защитена по директивата за птиците зона „Натура 2000“. По това време главен архитект на общината е Румен Александров, а кмет е Панайот Рейзи. Според еколозите този мастодонт повлиява необратимо на природната забележителност Нос Агалина,   построен е върху дюни - с използването им като строителен материал, липсва даже план за канализация. Въпреки това, българските институции твърдят, че „Пясъчни лилии“ е законен. Арх.Александров е новодомец в него.

Ето какво пише в брошурата на комплекса:

Комплекс "Sand Lilies" има прекрасно местоположение – на самата плажна ивица на романтичния къмпинг Смокиня, разположен на първа линия до морето. Девствената природа и широката пясъчна ивица са уникални не само за комплекса, а и за Созопол. Комплекс " Sand Lilies " буквално граничи с резервата "Пясъчни Лилии".




В категории: Созопол


28
Коментара
28
Коментара по темата
28.
Познат
16.07.2013 22:19:20
1
2
Ей, този колко е долен. Уникална ГАД!
27.
ърбън
28.05.2013 09:50:06
0
2
Естествено, че заслужава - толкова много услуги е направил на мафиотите.
26.
maya
04.03.2013 14:00:20
0
3
mrasni kradlivi kopeleta
25.
maya
04.03.2013 14:00:00
0
2
mrasni kradlivi kopeleta
24.
dj
28.02.2013 16:26:06
0
3
За пореден път се убеждавам че Бг е страната на неограничените възможности, тук с пари всичко е възможно.
23.
haha
31.01.2013 17:36:43
6
0
Smeshni "jurnalistcheta"
22.
haha
31.01.2013 17:36:38
7
0
Smeshni "jurnalistcheta"
21.
mi
29.01.2013 10:46:00
0
7
заслужил си е имота - този комплекс се строеше с разрешително за строеж на УПИ (адрес) в гр.София - т.е. НЯМАШЕ НИКАКВИ РАЗРЕШИТЕЛНИ. фирмата на която се водеше разрешителното не знаеше че строи там.
20.
mi
29.01.2013 10:45:58
1
7
заслужил си е имота - този комплекс се строеше с разрешително за строеж на УПИ (адрес) в гр.София - т.е. НЯМАШЕ НИКАКВИ РАЗРЕШИТЕЛНИ. фирмата на която се водеше разрешителното не знаеше че строи там.
19.
Хасан Мехмедов
29.01.2013 10:06:23
1
7
Газов пистолет за главния архитект на Созопол. Къде е Енимехмедов да се задейства веднагически?
18.
mima
24.01.2013 20:32:20
6
2
uhapa gi bqsno ku4e .... i se poqviha besove.to imeto govori.nenormalnici koito drapat za hapka hlqb .da otidete da pokopate na selo.t.e. da se varnete tam. ot druga strana vi razbiram . lek na4in da pripe4elite ne6to. vie ne ste jurnalisti,a pasmina niskointeligentni degenerati.
17.
до № 16
23.01.2013 10:23:57
1
11
Какъв ти е проблемът бе човек? Много ли е важно дали апартаментите са 400 или 450 квадрата? Това не е най-важното от материала. Важно е дали хотелът е незаконно изграден и по-късно узаконен със задна дата. Дали мястото е получено със замяна и дали има нещо общо с безаконното раздаване на държавтния горски фонд на "наши момчета". Ако имаш отговори за това, давай. Ако нямаш, остави. Нека журналистите и прокурорите да го проучат. Ние ще чакаме резултати.
16.
До Браво
22.01.2013 18:25:11
5
1
И трите апартамента да е обеденил ,пак нямат 450 кв.м. Толкова ли е трудно да го проумееш.Няма как да стане.Ето и линк за изясняване на квадратурата на споменатият етаж.
http://sandlilies.com/layout/8.64.html
Продадени са два апартамента с обща площ от 200кв,м.
Сега остава да им вдигнете цената на 7 000 евро квадрата.
15.
Браво
22.01.2013 14:31:36
4
17
Браво на екипа, адмирации госпожо Касабова за смелостта да зачекнете тази язва и гнилоч в Созопол. За Ваше сведение, а и на прокуратурата, която все още се ослушва за далаверите на г-н Рейзи и неговият главен архитект, ще споделя следното. Арх. Александров е обединил два от апартаментите, затова се помещава на такава площ.Арх. Александров не издала само строителното разрешение за хотела на Йоско, но е УЗАКОНИЛ СТРОИТЕЛСТВОТО СЪС ЗАДНА ДАТА!! Справка може да направите в архива на СКАТ телевизия, която е правила репортаж за незаконното строителство на този хотел, има запис с питане към новоизбрания кмет Рейзи, който "не бил запознат с темата, но щял да я проучи и оповести резултатите от проверката"/по памет/. Но заявява,че няма издадено строително разрешение за този строеж!!! Проучвайки незаконното строителстгво на своя основен спонсор, кметът Рейзи възлага на арх. Александров да узакони строежа.Със сигурност строителното разрешение, одобрените проекти ще бъдат от мандата на П.Рейзи, НО НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ЗАПОЧНАЛО В КРАЯ НА МАНДАТА НА КАРАМАНОВА /публикации за това има не само в СКАТ, но и в други сайтове и еколозите също / Ако хотела е законен, то той е незаконно узаконен. Тогава защо Ви е чудно,че архитекта има там голям апартамент? Само не съм убеден,че нещо е платил!! Най-голямата далавера за този обект е нейното начало. Земята на Йосиф Спиридонов е заменка от Горски фонд!!!! И това е само началото, г-жо Касабова. Заменката му е финализирана в края на тройната коалиция и би било интересно да проследите как се заменя кон за кокошка. При това златна, на първа линия, в" близост до лилиите" и т.н. Надявам се да съм помогнал поне малко в отговорите на незададени въпроси към отново липсващия кмет.
14.
kkkk
22.01.2013 11:48:19
2
5
Abe vie nared li ste be hora????Ia se ogledaite koi e investitora na tozi obekt...ia vijte na koi sa palmite v Burgas...ia si spomnete koi beshe sobetvennik na firmata za avtobusni prevozi "komfort".....arhitekta bil ima apartament....ami kak niama da ima kato e dal razreshenieto....i da..kakvo se uchudvate che kvadratnia metur se predlaga ot na 3000......tova beshe relanata cena na koiato predlagashe imotite investitora.Vruzki s Ioan , vruzki s Miteto sega....prostichko e....kinti iako i stava vsichko , a pravitelstvata si zatvariat ochite.
13.
четящ
22.01.2013 08:09:09
4
14
И като се пише, какво от това.?Срещу Кмета на Созопол за четвърти път ще има разследване от прокуратурата. А Тихолов- той сам си прави ОУП, сам си ги одобрява, нали той доведе Александров тук?!
12.
четящ
22.01.2013 08:09:09
3
9
И като се пише, какво от това.?Срещу Кмета на Созопол за четвърти път ще има разследване от прокуратурата. А Тихолов- той сам си прави ОУП, сам си ги одобрява, нали той доведе Александров тук?!
11.
местен
22.01.2013 08:00:45
3
15
Рано или късно и на него ще му припари, както и на човека, който го докара тук - Рейзи. За тях има една цел - парите, цената няма значение. Дано се наядат най-накрая.
Между другото се говори, че Рейзи ще става депутат. Дано успее, че да се разкара от Созопол.
10.
SMQH
22.01.2013 06:45:28
28
8
АЗ АКО СЪМ НА НЕГО ЩЕ СИ КУПЯ ОЩЕ ЕДИН ДЖИП И ПОНЕ ДВА АПАРТАМЕНТА ... ЧОВЕКЪТ Е УЧИЛ, РАБОТИ И УСПЯВА, ВМЕСТО ДА НАДНИЧА В ЧУЖДАТА ПАНИЦА, ПО ПОДОБИЕ НА "ВИДНАТА ЖУРНАЛИСТКА КАСАБОВА" ... ТАКА Е КАСАБОВА ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ НАДНИЧАШ ПРЕЗ ОГРАДИТЕ XAXXAXA
9.
bs
22.01.2013 06:32:00
3
14
страшно ще е когато народа се събуди от съня си!!!!! а това ще е скоро
8.
ДПС
21.01.2013 21:31:10
13
2
САМО ГЕРБ
7.
Smith
21.01.2013 20:00:58
4
24
Тези долни селяндури-сиромаси, които продадоха и унищожиха най-красивото на България, това, за което Ботев и Левски проляха кръвта си, за жълти стотинки, да могат да возят калните си задници в кожен салон и евентуално ксенонови фарове. Един ден собствените им деца ще ги псуват (щото едва ли ще минат с повече от няколко стъпала родителите си) и ще ги ненавиждат заради простащините, с които са обезобразили България.
Прост народ... :( Пак за станишко и доган на следващите избори...
6.
rumen
21.01.2013 19:54:39
2
5
машала
5.
hj
21.01.2013 19:11:58
4
4
АБЕ ТО В ТОКИО ,И НЮ ЙОРК НЯМА ТАКИВА ЦЕНИ
4.
ДРЪн дрън
21.01.2013 18:43:49
7
4
Заслужава ли арх. Александров лукса в „Пясъчни лилии“?


ХАХАХАХ

МНОГО СЕ ОБЪРКАХТЕ С АНАЛИЗИТЕ СИ.
3.
Дядо Боже
21.01.2013 17:25:59
3
31
ЗА ВСЯКА ЕДНА СВИНЯ ЕДИН ДЕН ИДВА КОЛЕДА ... е казал народа
2.
от бургас
21.01.2013 17:25:13
3
6
Б Георгиев е на работното си място, което значи че не е отстранен.
1.
......
21.01.2013 16:24:47
5
10
Разгледах разпределението на сградата в сайта на комплекса.Е няма такъв апартамент от 450кв. м. Най- големите са по 100-120 кв. По вашите думи цената на кв.м излиза 3 466 евро. Тази цена е нереално висока за подобен имот. За справка лукс къща над 500кв.м с обзавеждането в елитен квартал на столицата не струва и половината на цитираната от вас сума. Бихте ли споделили от къде имате информацията за големината и цената на въпросното жилище?
Справката ви е от ценовата листа на http://www.eurogroup.bg и се отнася за апартаментите с номера 100, 101, 102 (450кв.м) ,но ако си направите труда да ги видите в сайта на самият комплекс ,ще видите ,че въпросните апартаменти са ; ап. 100 е 105кв.м:ап.101 е 83 кв.м; ап.102 е 99кв.м . Дори и целият етаж няма 450кв.м .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори