×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кандидат-митничар съди държавата – тестът за интегритет бил корупционен


Кандидат-митничар съди държавата – тестът за интегритет бил корупционен
Явили се близо 1000 кандидати в Бургаската митница за вакантните 20 места, те били обаче само за свои хора
12 Декември 2012, Сряда, 15:37 ч.
Автор: Бесове.бг Снимка Бесове.бг

Хората за назначаване в Бургаската митница бяха ясни преди конкурса, нека всеки неуспял да заведе дело, призовава Владимир Бояджиев 

За корупционна практика с назначаване на свои хора  в Агенция Митници съобщава наш читател след проведен в Бургас конкурс за митничари, на който са се явили близо 1000 души за 20 вакантни места. Кандидатите, които показали завидни резултати на тестовете за професионални знания и интелигентност в първия кръг на конкурса на 31 юни т. г.  били набързо елиминирани чрез нововъведения „тест за интегритет”, изготвен от частна организация. Резултати  „неблагоприятен“  получили десетки от най-качествените претенденти, оценявани чрез готови шаблони и програма, която определя лоялността и коректността. Интервютата с психолози не са се състояли. Подобни готови програми би трябвало да имат по-скоро насочващ характер, но не и окончателно да формират резултат при подбор на персонала в държавна институция. Както и да отхвърлят последващи интервюта с психолог.

Нашият читател подробно описва как се е провел опороченият конкурс в кореспонденцията си с държавните институции.

Бесове.бг публикува без редакторска намеса отвореното писмо Владимир Николаев Бояджиев, както и съответния отговор на „Агенция Митници”:

 ОТВОРЕНО ПИСМО

 Здравейте,

Искам да ви разкажа за конкурса на Агенция Митници за набиране на митнически инспектори, който се проведе през лятото на тази година. Конкурса бе разделен на следните етапи: 1) Пресяване по документи; 2) Пресяване на тест и 3) Пресяване на интервю. Аз бях одобрен по документи и се явих на теста на 31.07.2012г. в Бургас.

Ситуацията в Бургас бе следната: За 20 обявени свободни бройки за митнически инспектори, на тест се явиха 930 кандидати.

Как протече самият тест?

Бяхме разделени на две групи – предиобедна и следобедна. Всяка група бе разделена в две от залите на БСУ. В залата където бях аз, бяхме натъпкани човек до човек и се пишеше на подложки, които излизат от седалките, а не на маси, чинове или нещо подобно. Почти нямаше свободно място. Самият тест бе разделен на три, което беше обявено и предварително: тест за професионални знания, тест за интелигентност и тест за интегритет. Всеки тест си имаше време за попълване и т.н. Нищо особено. Организацията, която бяха направили, макар и не идеална, бе добра и всичко протече нормално. След това, започна чакането да обявят резултатите. След 4 седмици се поинтересувах и от позната разбрах, че са почнали да провеждат интервюта с кандидатите, което ме озадачи, защото никъде не бяха излезли официални резултати с одобрените за интервю, докато на първия етап (одобрение по документи), имаше изнесени списъци. Това ме провокира да се обадя и да питам какво става. От централата в София неофициално ми казаха, че не съм одобрен, но че нищо няма да се обявява официално. Озадачих се още повече. Казаха ми, че могат да ми кажат моите резултати, ако се интересувам. Аз се интересувах, разбира се и какво се оказа? На теста за професионални познания – минавам. На теста за интелигентност – минавам. На теста за интегритет – не минавам. Попитах защо. Отговориха, че имам много висок резултат и сигурно съм искал да се покажа в по-добра светлина. Пак се озадачих, но приех отговора, защото точно тези служители нямаше как да ми кажат повече.

След това звъних и до бургаския клон на Митницата и от там потвърдиха, че официални резултати няма да се обявяват. Ако никой не ме е потърсил за интервю, значи явно не съм преминал успешно теста. Логично!

Разбира се, такова обяснение не можеше да ме задоволи и на 23.08. подадох заявление, за да видя резултатите си от теста. Докато подавах заявлението си, видях че бюрото на служителката е пълно с подобни, а следващия човек след мен, коментира, че и той е за това – иска да си види резултатите. Входирах го и зачаках отговор. Той не закъсня. Оказа се, че имам „неблагоприятен“ резултат на теста за интегритет, който се измерваше в стойности: 1 за лъжа и 0 за интегритет. Пак се озадачих. Помислих си „Що за чудо е „неблагоприятен“ резултат?“. Естествено, реших да питам и на 31.08. подадох заявление в бургаския клон на митниците, с искане да разяснят какво се крие зад думичката „неблагоприятен“ и на каква база се е стигнало до там. И зачаках. И чаках. Чаках повече от два месеца, докато не ми свърши търпението и на 07.11. отидох в Административен съд – Бургас и пуснах жалба срещу Агенция Митници, заради бездействие от тяхна страна. Явно това е подействало, защото няколко дни след това ми се обадиха от тукашния клон и ме известиха, че имат моя отговор. На следващия ден 29.11, отидох там и си го получих.

Оказа се (това го прочетох на е-страница на агенцията), че от 2010-та година, агенцията е придобила правата за ползване на продукта „HCS Integrity Check” на организация с име „OS Bulgaria”, който е създаден от Николай Николов и Светослав Занев. На базата на резултатите от този HCS тест и служебните интерпретации, които са включени в него, Агенция Митници си позволява да отстранява кандидати (предполагам, че не само аз съм отпаднал с подобни причини) от по-нататъшно участие в конкурса за свободните места за митнически инспектори.

След като изчетох с внимание интерпретациите на теста, се посмях добре и реших да се обърна до медиите и да ги провокирам да попитат подходящите хора, въпросите които възникнаха веднага в главата ми. А те са следните:

-  Има ли нормативна разпоредба, която да разрешава използването на подобни продукти в процедурите за подбор на персонал? - Става въпрос за това, дали законът за държавния служител го разрешава? Ако го разрешава, дали конкретно е бил одобрен този продукт за използване за такива цели? Ако е бил одобрен, включен ли е в инструкциите за подбор на персонала и т.н.? С една дума, законно ли е използването им?;

-  Ако има нормативно основание да се използва подобен продукт, какво е основанието, да се отстраняват кандидати само и единствено на база резултатите от него? - Става въпрос за това, че дори и да има законово или подзаконово основание за използването на подобен продукт, възможно ли е, да бъде причина за отпадане на кандидати? Може ли, да се приеме категорично, че тези продукти отразяват обективната истина и затова няма нужда да се провежда допълнително интервю с психолози, които да преценят кандидатите? Дали подобни продукти не са само с насочващ характер, тъй като в тях винаги се говори за „възможности“, „евентуалности“, „опасности“, „вероятности“ и т.н. Това е много важно, защото докато един частник, може да си позволи да не наеме някого, за когото има подозрение, че може да бъде във вреда за фирмата му, то в държавния сектор нещата стоят другояче. Там, ако заявиш на някой, че поради потенциална вероятност си го отстранил от конкурс – това се нарича дискриминация. И това си е жив повод за съдебни дела срещу Агенция Митници. Държавата, трябва да спазва презумпцията за невинност и равнопоставеност. Ако едно нещо не е факт, а е само предположение, държавата не трябва да си позволява да базира решенията си на него. А всеки, малко интересуващ се от психология знае, че подобни тестове не показват факти, а нагласи. Може и да имаш нагласата за нещо, но никога да не го направиш.

-  Защо не се обявиха официално резултатите от тези тестове и списъците с отпадналите кандидати? - Става въпрос за това, че всеки човек, има право да протестира срещу отпадането си от конкурса. За това има определен срок. След като няма официално обявени резултати обаче, този срок не може да бъде спазен от желаещите да обжалват резултатите. С тази процедурна – ще я нарека „грешка“ - Агенция Митници нарушава нормативните разпоредби в страната и буквално създава почва за завеждане на дела за нищожност на целия конкурс, от потърпевшите.

-  Какви са критериите на Агенция Митници за хората, които трябва да работят там? - Става въпрос за това, че редица мои качества, според теста са отрицателни: високо самочувствие, неуважение към авторитети, самоинициативност, своенравност. За мен става ясно, че в митниците търсят хора с ниско самочувствие и самооценка, които да слушат безропотно и да изпълняват безпрекословно разпоредбите на началниците си. Хора, без никаква собствена инициатива, които не си позволяват да изразяват мнение и особено, несъгласие, т.е. - мижитурки.

-  Самият тест си противоречи в различните си части. В едната част, ме определя като егоцентрик и егоист, на когото не може да се разчита, защото гледа само собственото си удоволствие и че поради изброените причини, обикновено съм неспособен да изграждам емоционално дълбоки и трайни междуличностни връзки. В друга част казва, че чувството ми за лоялност към моите близки и приятели, може да надделее над лоялността ми към организацията. Хайде сега, г-н Тест, уточнете моля, аз егоист ли съм, който няма приятели или съм склонен да предпочета приятелите си пред организацията в която работя? Също така, теста казва че съм импулсивен и склонен да предриемам авантюри. Ако участието в този тест се брои за някаква авантюра, съм склонен да си призная това провинение. Или по-общо погледнато, ако вярата ми, че бих могъл да разчитам на честно отношение от Агенция Митници за провеждането на конкурса, се сметне за авантюристична – тогава да - аз съм импулсивен авантюрист.

С това писмо, искам да обърна внимание на обществеността и органите, от които зависи спазването на нормативната уредба в страната. Според много мненията на мои познати, целият конкурс е бил един фарс и е проведен за да прикрие назначаването на „подходящите“ хора, които са били ясни далеч преди да се разиграе целия този театър. Призовавам всеки попаднал в моята ситуация, който има ищах за борба за справедливост, да заведе дело срещу Агенция Митници за дискриминация или нищожност на процедурата. Призовавам организациите, защитаващи правата и интереса на българските граждани, да прегърнат идеята и помогнат за завеждането на дела срещу държавния апарат в България, който дискриминира хората и си позволява да не спазва правилата в техен ущърб.

Аз лично, съм готов да застана срещу всяка комисия от психолози и да докажа, че много от твърденията в интерпретациите на този тест не са истина. Призовавам, авторите на теста, ако твърдят, че показва обективната истина, да застанат срещу мен и да защитят творението си.

Надявам се, че информацията, която ви предоставям, ще бъде интригуваща за вас.  Надявам се да и дадете гласност, защото считам, че само с прозрачността и гласността, която медиите могат да осигурят, такива „странности“ ще престанат да съществуват в обществото ни.

Прилагам отговора на Агенция Митници с интерпретация на резултатите от теста:

 


В категории: Бургас


Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
14
Коментара по темата
14.
Митници=Мафия
16.12.2012 10:53:30
0
5
Аз си подадох документите и не отидох на тестовете ,защото абсолютно сигурен човек ми каза ,че местата са предварително определени и само ще си загубя нервите и времето.Така и стана. Браво на Владимир и дано успее в съда.
13.
Plam
14.12.2012 16:58:25
2
2
Моя приятелка се подаде документи ей така на майтап и пак на майтап се яви, убедена, че бройките са предварително разпределени и сега на майтап, ей така без да познава никой, най-обикновено момиче, от нормално трудещо се семейство с един родител, взе че успя и е на работа там. Та хайде да не подценяваме по този начин хората и да не говорим за 20 като за 1, защото момичето, за което аз говоря има толкова потенциал, че дори се чудя какво прави в Агенция "Митници", когато като цяло държавните институции не са най-подходящото място за млади хора.
12.
Бургас
14.12.2012 10:32:01
0
6
Да ви разкажа и аз моята случка по време на теста на който и аз участвах.След като приключи теста,зачакахме да ни вземат резултататите.Имаше голяма опашка и аз реших да си остана на мястото докато се одтеглят малко кандидат митничарите.През място до мен седеше един младеж,които също чакаше да се изтеглят хората.Втози момент влезе една госпожа с руса коса,леко заоблена,около 45г, от Митницата която участваше в комисията от другата зала.Видя младежа,приближи се до него и го пита с усмивка дали е написал всичко,той и отговори че е написал,а тя с още по-голяма усмивка и го потупа по рамото и му намигна,след което му каза браво.Още тогава разбрах че някой хора знаеха отговорите.Но да са живи и здрави,онзи от горе гледа.
11.
отличника
13.12.2012 13:34:08
0
8
И аз ходих на теста….
Познавам човек от митница Бургас и се видях с него след теста. Каза ми че се разбрали с тези които ги освобождават, поради липса на висше образование, да вземат техни роднини като компенсация и да няма протести. За това няма списъци да не се видят имената и фамилиите им.
А теста за Интегритет е пълен цирк. Само в Съда се решава кой лъже и кой не лъже!!!!!
10.
Сиренцето
12.12.2012 22:18:16
6
2
Ми да, то гроздето е кисело казала лисицата
9.
ново-1
12.12.2012 20:53:25
1
3
Цялата работа е ,че не 20бр. , а взеха още допълнително 10бр. от участниците класирани след двасето място. Всички до един, подчертавам го най-дебело, са Герберски активисти. Хвала на за таз работа на честия Боко и Цецко, дето все другите им бяха криви, а те най-честните.
8.
Колега
12.12.2012 20:30:54
1
5
Прав си колега, подкрепям те напълно. Звучиш интелигентно на ГЕРБерския фон. И аз водя дела по подобни поводи - избор на ГЕРБерски фирмички от властимащи в момента за крадене на чужд бизнес. Чрез манипулирани търгове или направо с пряк избор - като ген Аню за 32 годишни Ф 16 за 700 000 мил. лева. Копупцията е прояла тази държава до кокал. Засега част от съда български поддържа справедливостта, въпреки неистовите усилия на баш ГЕРБерастите Боко и Цецо. Да видим кой ще надделее...
7.
Неизвестен
12.12.2012 19:39:17
1
7
Не се учудвай, че не си одобрен, достатъчен е факта, че не си член на ГЕРБ.
6.
vanio tanov
12.12.2012 19:07:35
0
1
Приемам критиката, но това няма общо с темата.
5.
kam vanio tanov
12.12.2012 18:51:36
1
8
Едва ли да пишеш "удобрен" е отличен тест за кандидат за каквато и да било държавна служба.
Коментари е лесно да правиш, но май по-добре да погледнеш собствените си писания с речник за правопис.
4.
vanio tanov
12.12.2012 17:25:32
1
3
Браво на човека, аз също се явявах на този конкурс както и след месец на конкурс пак за същата длъжност в София. Отново не разбрах дали съм удобрен или не, добре че попаднах на един форум където някои от кандидатите споделяха информация. Интересното е че както и аз така и някои от хората във форума като сме звъняли за резултатите на всички ни бе казано едно и също малко не ви достига (някакви точки забравих точно колко беше). Ясно ми беше и на мен че ще са само отбрани хора, но винаги трябва да опита човек само това ни остана.. :)
3.
214
12.12.2012 16:32:26
0
10
Ай сега като е нагласено,човека да не си потърси правата,поздравления за направеното.Защото ако продължаваме да си мълчим,ще седим и ще цъкаме ,а реално резултати няма да има !
Браво на момчето
2.
корупция
12.12.2012 16:26:32
2
7
Абсолютно нищо ново, точно в стил МАФИЯ. Влизането на външни лица абсолютно забранено........ Особенно за бургаската.....
1.
NEMO
12.12.2012 16:04:32
3
3
Абсолютно съм съгласен с теб,но едно нещо още не мога да разбера:Защо има хора като,теб които са толкова найвни.То това,че хората са избрани предварително го знае всяко дете.........митници,полиция....и техните сходни,всико е нагласено.
Връзки+Пари=решаване на всички проблеми!!! :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори