×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Референдум за АЕЦ Белене или местене от левия в десния крачол


Референдум за АЕЦ Белене или местене от левия в десния крачол
Генерал-лейтенант от полицията Борисов, тризвезден генерал. Всеки, служил преди 1989 г. в българската казарма, ще ви каже, че при такова отдаване на чест, ще ти окачат кепето на палеца и ще обикаляш така района на поделението
04 Октомври 2012, Четвъртък, 08:38 ч.
Автор: Огнян МАРКОВ

Тука има, тука нема е новата игра на премиера Борисов. Защото в правителството е като в едновремешната казарма – всяка заповед е предпоследна

Човек съвсем сериозно би си помислил, че на управляващите от ГЕРБ или поне на някои от тях нещо им има, след като проследи дори неангажирано главозамайващите пируети в становището на правителството и лично на премиера по темата АЕЦ “Белене”. И като нищо ще се запита не увеличават ли тъкмо поради това и така спешно заплатите на лекарите психиатри, та като им свърши мандатът догодина, поне на едно място да бъдат добре приети?

Още като взеха властта през лятото на 2009 година, първото нещо, което почнаха да правят без умора Борисов и министърът Му тогава Трайков, бе под път и над път да обясняват, че този проект е нещо нефелен, че не го бива и че в крайна сметка съвсем нямало да го бъде. Тези приказки в комбинация със свободните съчинения на съратниците на Борисов и Трайков от по-долните етажи на властта на тема колко ще струва централата, представяни като бъркоч от различни митове, легенди и обикновени заклинания на домораслите герберски шамани, логично доведоха до това, че стратегическият по това време инвеститор – немският енергиен гигант RWE, сви знамената и избяга с писъци и от България, и от проекта.

Като видя обаче опашката на отиващия си стратегически инвеститор,

по силата на някаква странна логика в мисленето на премиера Борисов настъпи следващото циклично просветление. По този повод в ползващото се с висок рейтинг сред отявлените противници на чалгата телевизионно предаване “Панорама” той дълго, красноречиво и много нагледно обясни как България ще фалира като две и две четири, ако АЕЦ “Белене” не бъде построена.

Мина обаче още време и дали самостоятелно, дали под нечие влияние, но премиерската глава превключи на нова вълна и с типичната за него пълна увереност в собствената си правота и за изненада дори на някои от министрите Му, Борисов взе да повтаря като развален грамофон, че площадката на АЕЦ “Белене”, погълнала в миналото не един милиард лева, не е нищо повече от гьол с тази угнетяваща обаче разлика, че там дори риба не може да се лови. Взе да води там журналисти, изненадани от изблиците му чужденци, дори по едно време стигна до напълно парадоксалния откъдето и да го погледнеш извод, че на тоя свят само Путин го разбирал.

Както обаче е типично за него, и този път люшканията на Борисов по повод евентуалното строителство на Втората българска атомна централа не траяха дълго. Някой с нещо го беше ядосал – я обичайните заподозрени – земеделците, я лекарите, я шофьорите, но за да си го излее и на тях, и на всички и най-вече поради крайно нерадостната си съдба да бъде премиер на неблагодарен народ, рече и отсече, че в Белене атомна централа поне по времето на неговото царуване няма да се строи!

Новината бе толкова неочаквана и толкова зашеметяваща,

че заобиколилите го репортери в първия момент се сбъркаха, после, като видяха отдалечаващия се премиерски джип, хукнаха презглава да търсят Трайков, за да чуят какво ще им каже той. Откриха го на другия край на страната, но той се оказа също толкова шашнат от новината, която му съобщиха те, че след като мълча нетипично много време за който и да е герберски министър, зададе на журналистите първия въпрос, който му дойде на ума – дали не са сънували нещо лошо, та му идват ни в клин, ни в ръкав с такива нелепи твърдения, приписвани при това на премиера-слънце.

Скандалът за малко тогава да избухне с пълна сила, ако не се бяха намесили решително свикналите с подобни акробатики правителствени говорители. На следващия ден те много убедително ни обясниха, че когато Борисов е казал, че АЕЦ “Белене” няма да се строи, е имал предвид точно обратното.

Докато накрая, след дълга и смешна за наши и чужди наблюдатели игра на котка и мишка с готовите на всякакви варианти руснаци, логично се стигна до едноличното Борисово решение централата да не се строи. С две много важни и същевременно симптоматични допълнения,

които Борисов направи със същата лекота, с която един мъжки атрибут се премесва от левия крачол в десния.

Първо, готовият вече реактор да се впише като блок № 7 в АЕЦ “Козлодуй”, и, второ, за да не идат все пак на вятъра парите, хвърлени на площадката “Белене”, там да се строи парогазова централа.

Тук прескачаме изяснените вече в някаква степен положения, че вписването на нов блок във вече работеща атомна централа не е като да си построиш навес до къщата и че въпросната парогазова централа ще потребява два пъти повече газ от този, който е нужен за цяла България за една година и че цената й може в крайна сметка да се окаже по-голяма и от тази на атомната. Последното решение на Борисов обаче му донесе два тежки удара. Първият – на 22 септември тази година руският “Росатом” внесе в парижкият арбитражен съд иск за неустойки в размер на 1 милиард евро. Вторият – БСП се стегна и със 700 000 събрани подписа поиска провеждането на референдум за строителството на АЕЦ “Белене”.

В типичния си стил правителството на ГЕРБ веднага обяви, че Русия трябва просто да бъде напляскана по дупето като пакостливо дете. Колкото до референдума, Борисов предложи той да бъде проведен съвместно с предстоящите догодина парламентарни избори, пропускайки обаче да забележи, че тъкмо тогава допитването до народа има шансът да събере нужния вот за валидност, а общественото мнение съвсем не беше съгласно с неговото решение. Да не говорим за законовите срокове за провеждане на референдум, които са ясно разписани, защото такива подробности не впечатляват ни най-малко решителния Боэрисов.

Шило в торба обаче не стои

и някакъв странен американски консорциум, в който според синия пророк и стар политически търтей Иван Костов добре се виждала руската ръка, заяви, че иска да строи АЕЦ “Белене”. При това проявявайки в някаква степен и желанието си да приеме характерното за някои подземни структури условие на Борисов, изразено най-ясно така: “Брато, тури 200 милиона на масата и ще говориме.”

Тогава на премиера пак внезапно му просветна и отново противно на всякаква логика, освен на собствената си, здраво се хвана за спасителния пояс на предложението на БСП за референдум, макар само допреди дни леко иронично да говореше наляво и надясно,

че допитване я има, я – не, я ще е с парламентарните избори догодина, я – след тях.

И не само това – той и съратниците му изведнъж така пълноводно заговориха за него, че доста от хората вече са с впечатлението, че референдумът е предложен именно от спасителя на българския род и отечество Бойко Борисов!

Когато премиерът не е съгласен с мнението на хората, той обикновено усмихнато ги приканва да го хванат са шлифера. Попадне ли пък в непозната зона, а това напоследък взе да става съвсем често, веднага, като във вица на Мирча Кришан за краставица, почва да говори за магистрали и да обяснява на хората, че българският интелектуален потенциал трябва да се ограничи само до правилното попълване на бланките за европроекти. А когато пък се разсърди на някоя партия или отделен нейн представител, тогава се заинатява и отказва да изпълни конституционното си задължение да отговаря на депутатски питания.

Както вече се спомена в това писание, тази странност в мисленето и действията на премиера е лесно обяснима от онези медицински специалисти, чиито заплати правителството се кани сега да вдигне. От това обаче трябва да си направим извода, че големият ни проблем сега не е нито АЕЦ “Белене”, нито нагазилата ни криза, нито дори разпадащата се еврозона, а самото присъствие на Борисов на върха на властовата пирамида у нас, с което станахме смешни и в Русия, и в Европа, пък и по целия свят.


В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
8
Коментара по темата
8.
Махно
09.10.2012 15:18:36
0
0
Тъпия пожарникар и подлогата му Цветанов са главните виновници за геноцида над българите.Тези двама крадци издържат целия репресиван апарат от глоби налози и данъци.Но основното отива при примата на пожарникара-Цветелинка.Не се заблуждавайте хора това са чиста проба -КОМУНИСТИ.Бойко да не разправя притчи за дядо си защото има свидетели защо и как са го спастрили.
7.
eork
07.10.2012 13:19:21
0
1
Traper, тези, дето те четат тук, не могат дори да си представят колко си прав! Просто свикнахме да ни мачкат и да ни лъжат! Затова трябва да има повече такива като теб, които казват истината. За да хвърлим най-сетне от хомота!!!
6.
trapera
07.10.2012 13:00:29
0
0
Защо в БГ умишлено се държи ДДС на 20 % , а няма намаление на данъчната ставка на 0 % , 5 % или 8 % за лекарства , основни храни и учебници, както е в почти всички европейски държави ?У нас има ли ДДС - измами ? Кои правят тези измами и изкарват стотици милиони от тази незаконна дейност ? Разтварят ли се чадъри над тях на различни нива в държавата ? Ако имаше ставки на ДДС от 0 % и 5 % за лекарства и основни храни , то тогава същите тези хора, които се занимават с тези измами , дали щяха да печелят стотици милиони от тази незаконна дейност ? Това са ЛОГИЧНИ въпроси , за които съм убеден, че няма да получим отговор, защото са НЕУДОБНИ за определени хора от законодателната, изпълнителната и съдебната власт !?
5.
trapera
07.10.2012 12:56:08
0
1
Забележете нещо интересно - в Словения намаляват ДДС за цели 2600 стоки и услуги от 20 % на 8,5 % през август 2009 г. !Какво означава 2600 стоки и услуги ? - Това означава на практика , че ДДС на почти всичко там е 8,5 % .Сегашните управляващи дойдоха на власт през юли 2009 г. , но не намалиха ДДС нито за основни храни, нито за лекарства, нито за учебници . Дори скоро премиерът категорично ОТКАЗА да намали ДДС за лекарства .Нека не забравяме, че в повечето европейски страни няма ДДС за лекарства, т.е. този данък е 0 % !И как си представяте един възрастен човек с 145 лв пенсия да купува лекарства , на които се начисляват още 20 % данък ? Това хуманно и логично ли е ?А когато детето на Дянков се разболя, защо го лекуваха в правителствена болница, а не в някоя частна и дали всъщност пак това лечение не беше от джоба на данъкоплатеца ? А уж всички сме били с равни права пред закона ...Както казах преди време, заплатите в Словения са около 6 пъти по - високи от тези у нас ? Нима Словения на беше също част от Източния блок преди 1989 г. и защо там заплатите може да са съизмерими с европейските, а на нас все ни обясняват , че нямало пари за заплати ?Ще припомня още един факт за пореден път , понеже управляващите все си правят оглушки : В Германия и др. европейски държави т. нар. работодател / бизнесмен / плаща данък печалба към държавата в размер на 40 - 50 % . У нас този данък е 10 % . В Германия работниците и служителите взимат заплати, които са 10 - 20 пъти по - високи от нашите .И как тогава става така, че германският работодател плаща 5 пъти по - висок данък печалба към държавата, а в същото време дава 10 - 20 пъти по - високи заплати на работниците и служителите си ?Знам, че тези въпроси са много неудобни за Борисов и Дянков и затова ще мълчат, като отново ще започнат да ни говорят я за БСПин, я за футбол ...Това е истината ! Останалото е шменти - капели ... П.П. От всичко най - много мразя някой да лъже, и то системно ! Човек, който лъже, и то умишлено, не е лоялен към обществото !

Read more: http://politics.actualno.com/news_402729.html#ixzz28bvAXYis
4.
Георги
06.10.2012 11:20:52
0
1
Само харчат парите на данъкоплатците, за да си правят реклама!Няма да гласувам!Нито разбирам от ядрена енергетика, нито от политика?Има си хора учили и работили тази работа!
3.
местенчук
05.10.2012 18:04:02
0
0
местим,местим
2.
sram
04.10.2012 13:03:31
0
4
Dolu GERB da iddvat turci arabi koito 6te ama tova ne se tarpi pove4e.aman ot nekadarnici !
1.
Аз
04.10.2012 09:42:07
0
5
Тази тъпа селска гнида все повече се доближава до образа на правешкият хитрец.Ако беше магистрална кучка щеше да заработва най-много.От него се леят само лъжи и тъпотий.Жалкото е че вече е заделил 300.000.000 милионки за рушвети на следващите избори.Ще царува докато изпие последната капчица българска кръв и обере и последният ни грош.Така че спете спокойно български овце вълка-Борисов ви пази
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори